Jump to content

Ислам

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Poštovani brate postoji jedan cilj prikazivanja ovakvih video materijala, a to je prikazivanje islama u obliku kojeg zdrav razum odbija .Često video materijali bivaju izmišljeni , a nerijetko su djelo bandi i huligana kao i neznalica koji se tobože pozivaju na islam.

Islamska ulema se u potpunosti se ogradila od takvih i jasno je u svojim fetvama kazala da je takvo nesto strogo zabranjeno u islamu.

Piše li o džihadu u Kuranu tj. propoveda li se rat protiv nevernika u Kuranu?

Pozdrav.

Подели на овим сајтовима

Енизе питам те пред Богом као свједоком да одговориш искрено:

шта је твоје искрено мишљење о лицима на овом снимку који муче и убијају у име исламске вјере:

http://www.truthtube.tv/play.php?vid=2133

(молим све слабијих живаца да нипошто не отварају линк)

ovo sa islamom ima veze koliko i Srebrenica sa Hristovim ucenjem,ili slicno....
Подели на овим сајтовима

Poštovani brate postoji jedan cilj prikazivanja ovakvih video materijala, a to je prikazivanje islama u obliku kojeg zdrav razum odbija .Često video materijali bivaju izmišljeni , a nerijetko su djelo bandi i huligana kao i neznalica koji se tobože pozivaju na islam.

Islamska ulema se u potpunosti se ogradila od takvih i jasno je u svojim fetvama kazala da je takvo nesto strogo zabranjeno u islamu.

Piše li o džihadu u Kuranu tj. propoveda li se rat protiv nevernika u Kuranu?

Pozdrav.

da,rat protiv nevernika se propoveda u cilju odbrane,i van svetih meseci.onaj koji islam poznaje,zna  koliko tih meseci ima,moze zakljuciti koliko je to vremena uopste.
Подели на овим сајтовима

• Гости

Брате Енизе, а зашто се не би повела иницијатива у оквирима исламских заједница широм свијета

да се читавој планети (а и онима који мисле да је ово исправно) да јасно до знања

да овакви људи нису Богу на вољу и да овакво понашање је дјело шејтана а не Бога који даје живот,

и да људи који убијају цивиле, заробљенике, а поготово нејаке (старце, дјецу, жене)

нису Богу по вољи? Мислим да би таква акција умногоме помогла и угледу ислама

а и спријечила западњаке да под изговором "увођења демократије" имају изговор за империјализам

и бомбардовање милиона недужних људи, а са друге стране секташима пресјекла сваки изговор

да се вјера (која је ствар човјековог срца) шири насиљем и дивљаштвом.

Хвала ти на стрпљењу и на одговорима.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Дакле, слажемо се потпуно. Ево и тебе да питам, зашто муслимани широм свијета не дигну глас

против оваквих људи који своје дивљаштво и иживљавања над немоћнима правдају вјером?

Подели на овим сајтовима

Брате Енизе, а зашто се не би повела иницијатива у оквирима исламских заједница широм свијета

да се читавој планети (а и онима који мисле да је ово исправно) да јасно до знања

да овакви људи нису Богу на вољу и да овакво понашање је дјело шејтана а не Бога који даје живот,

и да људи који убијају цивиле, заробљенике, а поготово нејаке (старце, дјецу, жене)

а и спријечила западњаке да под изговором "увођења демократије" имају изговор за империјализам

и бомбардовање милиона недужних људи, а са друге стране секташима пресјекла сваки изговор

Cjenim vašu otvorenost u pitanju kao i vašu objektivnost u stavu.

Običan nemusliman nema znanja o islamu i prikazivanje takvih materijala ima između ostalog za cilj prikazivanja islma u najgoroj mogućoj slici .A iza toga se ima za cilj porobljavanje prirodnih bogatstava koja se nalaze u muslimanskim zemljama, nafta, plin. itd.Zatim ima se za cilj  oopravdati zvjerstva koja se čine nad muslimanima u Iraku,Palestini i u drugim mnogim mjestima.Što se tiće inicijativa o tome pitanju bile su i bivaju pišu se i objavljuju.Ali postoje usijane gleve koje nepoštuju vjerske autoritete i rade nekada iz svoga neznanja a nekada zbog toga što se iza tih usijanih glava kriju ubačeni elementi i rade ono što rade.

Uglavnom na stotine fetvi-vjerskih stavova islamskih učenjaka je donešeno i objavljeno.Čak među islamskim učenjacima ima konsenzus o zabludi takvih jadnika koji rade što rade.Pred Bogom nemaju opravdanja zbog onog što čine.U islamu nemaju podlogu za takvo što.A mi muslimani koji živimo kao manjine često padamo u nemilost vlasti koje nisu naklonjene prema muslimanima zbog djela takvih huligana.

Ja sam čovjek musliman, pokoran bogu, ne neprijateljujem sa nemuslimanima i ne doživljavam ih kao neprijatelje izuzev onih koji imaju neprijateljske namjere prema meni.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Дакле, слажемо се потпуно. Ево и тебе да питам, зашто муслимани широм свијета не дигну глас

против оваквих људи који своје дивљаштво и иживљавања над немоћнима правдају вјером?

muslimani se bune,naravno.ali je nekako uvek tako da se od ovakvih stvari kao sto je na snimku pokazano,nas glas ne cuje.doda li se tome da u nekim segmentima serijat dozvoljava smrtnu kaznu,i ostrije mere,pa se to pomesa sa ovakvim divljastvima,pa sa kojekakvim dodavanjima tu....priznaces da je malo i tesko ljagu prati.Allah najbolje zna.ovo je vreme velikih iskusenja za sve,pa i za nas muslimane.
Подели на овим сајтовима

pojam NEVERNIK koji mnogima bode oci u kontekstu ratovanja naveden u islamu se odnosi na NEZNABOZCE koji su od samog pocetka bili najotvoreniji protivnici svih monoteistickih religija.Kuran se Hriscanima i jevrejima obraca sa "sledbenici knjige",i na njih se uglavnom odnosi kritika zbog Jevrejske oholosti,i zbog Hriscanskog verovanja o Isaaovom sinstvu ka bogu.to jest,kritikuje se ono sto je sa islamske tacke gledista zabluda.nikako se ne bi moglo reci da su te dve religije politeisticke,pa se ni musricima ne mogu zvati...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Боље речено, треба свима огласити да се појам "невјерник" из Кур'ана

односи на оне који чине злодјела и који ратују против Божије творевине

(разне данашње политичке секте које стоје иза ратова).

Подели на овим сајтовима

• Гости

По мом мишљењу прави сљедбеник ислама и аутентични вјерник је имам Бугари,

неки дан прочитах једну његову дивну бесједу изговорену у Алипашиној џамији пред Рамазански пост:

Vječna ljubav

Za ovu vječnu ljubav takmičili su se velikani, žrtvovani su životi, poklanjana velika bogatstva, da bi se osjetila ljubav koja nema kraja, ljubav kojom se hrane mu’minske duše. Onaj kome je uskraćena ova ljubav, ubraja se među mrtve, iako hoda po zemlji, a onaj koji je ovu ljubav imao pa je prodao za ovaj svijet, takav je u moru zabluda. Njegovo srce sve hoće da pukne od okova, briga i bolova. (Ovo doktori posmatraju previjenih ruku, nemoćni.)

Hvala Uzvišenom Allahu, dž.š., Gospodaru svjetova, Koji nas voli i spominje više nego mi Njega. Salavat i selam miljeniku Muhammedu, s.a.v.s. i svim njegovim ashabima.

Allah je spustio ljubav u srca vjernika i svojom milošću učinio da se zavole i postanu braća koja se vole samo radi Allahovog zadovoljstva, bez ikakvih bezvrijednih dunjalučkih interesa.

Za ovu vječnu ljubav takmičili su se velikani, žrtvovani su životi, poklanjana velika bogatstva, da bi se osjetila ljubav koja nema kraja, ljubav kojom se hrane mu’minske duše. Onaj kome je uskraćena ova ljubav, ubraja se među mrtve, iako hoda po zemlji, a onaj koji je ovu ljubav imao pa je prodao za ovaj svijet, takav je u moru zabluda. Njegovo srce sve hoće da pukne od okova, briga i bolova. (Ovo doktori posmatraju previjenih ruku, nemoćni.)

Vječna ljubav je duša imana, izvor činjenja dobrih djela. Ona donosi stanja i stepene koji prouzrokuju iskreno vjerovanje u Allaha, dž.š.

Islamski velikani su pokušali definirati tu vječnu ljubav. Definicija je mnogo, a izabrana je sljedeća:

“Ljubav je obaranje srčanog pogleda od svega mimo Allaha, Voljenog”.

Ebu Bekr es-Siddik, r.a, rekao je: “Ko bude okusio iskrenu ljubav prema Allahu, dž.š., On će ga odvratiti od trke za dunjalukom i bit će dušom otuđen od svih ljudi koji nemaju takvu ljubav”.

A Jahja bin Muaz veli: "

Praška ljubavi draža mi je od sedamdeset godina ibadeta".

Ova Ljubav direktno dolazi od Uzvišenog Allaha, Koji, obraćajući se Musau, a.s., kaže:

“... Ja sam učinio da te svako voli (Ja sam ti poklonio svoju ljubav) i (učinio) da rasteš pod okom Mojim” (Taha : 39).

Više je uzoraka zbog kojih vjernik biva počašćen ovom Ljubavlju:

– učenje Kur’ana i duboko promišljanje o njegovom značenju,

– približavanje Allahu obaveznim dužnostima, farzovima i dobrovoljnim ibadetom,

– spominjanje Allaha u svakom momentu,

– posmatranje i svjedočenje prefinjene Allahove dobrote prema robovima,

– izbjegavanje svega što udaljava od Allaha,

– druženje sa onima koji iskreno vole Allaha, Poslanika i sve mu’mine (vjernike).

Postoje tri stepena ljubavi prema Allahu, dž.š.:

– Ljubav koja prekida i odbacuje svaku vesvesu, lošu misao koja razara iman i prouzrokuje svađu među ljudima. Dakle, ljubav prema Allahu i zloba prema ljudima su dvije suprotnosti kao budnost (zikir) i nemarnost. U srcu mora prevladati ljubav nad svim vesvesama. Ko iskreno voli neće dopustiti mjesto lošim mislima u srcu. U srcu vjernika koji ovako postupa počinje se javljati slast i zadovoljstvo služenja svome Gospodaru. On će naići na veliku utjehu u bolestima i teškim situacijama.

– Ljubav kojom posmatra i svjedoči prevelike Allahove blagodati koje uživa, bilo vanjske ili unutarnje, a najveća blagodat je to što te je Allah odabrao nad ovolikim stvorenjima i učinio dostojnim da Ga ti spominješ i voliš.

– Ljubav koja podstiče da daješ prednost Allahu i Poslaniku nad svim stvorenjima i smatraš da su svi vjernici preči od tebe.

Mnogi ljudi se čude odakle tolika ljubav među vjernicima iz raznih krajeva, čak i kad se prvi put u životu sretnu. To nam Allah objašnjava:

“One koji su vjerovali i dobra djela činili Milostivi će sigurno voljenim učiniti” (Taha : 96).

U komentarima ovog ajeta stoji da će ih Allah zavoljeti i učiniti da se i oni međusobno vole i poštuju.

Herim bin Hajan kaže: “Kad god se rob srcem okrene Allahu, odmah Allah okreće srca mu’mina prema njemu i počasti ga da sve mu’mine voli i da bude milostiv prema njima”.

Ovo je mu’minska ljubav koju je zagarantirao Allah. Mnogi ljudi bi voljeli pridobiti iskrenu ljubav svojih prijatelja, ali u većini slučajeva dolazi do razočarenja. Mnogi roditelji bi voljeli da im djeca uzvrate iskrenu ljubav i poštovanje. Dali bi svo bogatstvo da to dobiju. Ali, uzalud. Mnoge majke plaču zato što ih djeca ne obilaze. Njima nisu potrebne pare, zadovoljne su i sa malim, ali im je, zato, potrebna pažnja, blagost, lijepa riječ, potrebna im je ljubav.

Pa, gdje je nestala ta ljubav?

Zapostavljanjem vjere, ljubav je prebačena u aktovke.

Kako se može postići ova ljubav?

U 31. ajetu sure Ali Imran, obraćajući se Muhammedu, s.a.v.s., Allah, dž.š., kaže:

“Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti'“.

I u podužem hadisu se navodi da Allah, kad zavoli svoga roba, isto to naredi Džibrilu i ostalim melekima, a učini i da tog roba zavole i svi ljudi. (11. Buharija, Muslim)

Evo i svijetlog primjera ashaba koji je silno volio Poslanika. Jednom je odsustvovao iz džemata na sabah-namazu. Poslanik je odmah upitao za njega. Ashabi su odgovorili da ne znaju. Onda su skupa otišli do njegove kuće, da ga obiđu. Zatekli su ga u postelji. Na Poslanikov upit zašto nije bio na sabah-namazu, ashab je odgovorio: “Božiji Poslaniče, davno sam se probudio i počeo sam razmišljati o tebi, tvome stepenu kod Allaha i mjestu na Onome svijetu. Poznajući sebe, svoje grijehe i slabosti, pobojao sam se da možda na Onome svijetu neću biti s tobom u društvu. Od plača i straha, noge su mi se oduzele i nisam bio u stanju doći”. Nakon toga je zaplakao i Poslanik i rekao: “Bit ćeš sa onim koga voliš”. (12. Buharija, Muslim, Tirmizi, Ahmed)

Zato, budeš li volio kafira, i bit ćeš s njim. Budeš li volio munafika, bit ćeš s munafikom. A budeš li volio vjernika, bit ćeš s njim. A svi mi volimo vjernike. Zato smo ovdje. Među nama sigurno ima onih koji se nikako ne poznaju. Zato, upoznajmo se, zbližimo se i zavolimo u ime Allaha. Džamija je kuća u kojoj se sjedinjuju srca i rješavaju svi problemi.

Upoznajmo se na izlasku iz džamije, razmijenimo mišljenja i pozitivne rezultate, usmjeravajmo se ka istom cilju, jer je nama isti Allah, isti Poslanik – Muhammed, s.a.v.s., ista Objava – Kur’an i ista Kibla. A isti cilj nas je i danas, na džumi, sastavio i svi zajedno, povezanih srca, putujemo ka Džennetu.

Poslanik, s.a.v.s., je rekao u svojoj hutbi: “Zavolite svakog koga Allah voli. Volite Allaha iz dna duše i neka vam ne dosadi Njegovo spominjanje. I neka vam prema Njemu srca ne budu kamena. I nemojte mu ništa pripisivati. Bojte Ga se iskreno. Ono što govorite, potvrdite dobrim djelima i zavolite se Allahovom milošću”. (13. Ovu hutbu navodi Ebu Bekr El.Bakillani, u svojoj knjizi I'džazul-Kur'an, str. 130.)

Gospodaru naš, učini nas da budemo među onima koje voliš Ti, meleki, Poslanik i sva stvorenja. Amin!

Alipašina džamija, 7. 10. 2000.

Подели на овим сајтовима

У вези слободе и ислама...

Имам пријатеља лекара. Дечко је из Јордана, православац и баш је верник. Неки дан ми се жалио како месец рамазана мрзи више од свега, јер је код њих законом забрањено у току тог месеца чак и да пијеш воду на јавном месту. Дакле, свуд где те муџе виде нема воде, нема хране, нема пушења, нема смејања, нема.... НЕМА. Иначе идеш у затвор. А тамо те тек чека весеље.

Каже, кад је студирао, негде су он и његове колеге (исто хришћани и неколико не тако "добрих" муслимана") крили боце с водом, али их је пар пута ухватило обезбеђење како пију и били су на корак не само од избацивања са факултета, него и од кривичних пријава!!!!

Сад, реците ви мени ко нормалан може да сматра да има икакву корист од поста на који је а) натеран (јер, колико се сећам, муслиман значи роб, а роб ради шта му се каже, не труди се да уподоби своју вољу вољи господаревој) и уз то б) друге тера да посте његов бесмислени пост?

Дакле, није овде ствар о тзв. људским правима, него о духовној димензији једног поста, ако га тако уопште можемо назвати. Данас негде чух да муслимани сматрају да се постом приближавају божанској природи, јер Аллах (=Бог) не једе. Није им пало на памет да ни шејтан не доручкује ни руча, баш као и они у току њиховог назови поста.

Некад давно сам и мислио да ислам има неку духовну вредност (дискутабилну, малу... чак сам веровао да је доста тога искривљено кроз векове од настављача, да није то тако изворно), али данас стварно мислим да је ислам ништа друго него идиотизам најгоре секташке врсте.

Zamolio bih da upitate toga vašeg jordanca hrišćanina neka donese stav iz jordanskog zakona kojim se zabranjuje jedenje na javnim mjestima.Ja tvrdim da je to laž jer sam tamo živio sedam godina i imao sam prijatelja među kršćanima čak i trgujem sa njima.Ispast će da je kršćanin od kojeg kupujem islamsku odjeću prisiljen jordanskim zakonom da to prodaje. Da i one kršćanke koje su se udale za muslimane u Jordanu i one su bile prisiljene na to jer ih je Jordan čak i u Srbiji natjerao da su udaju za muslimane.Smiješno!

a taj ako ne donese stav iz jordanskog zakona onda je on jedan obični lažov koji prodaje pričice za naivne.

Ja koliko znam da kršćani u Jordanu ne jedu na javnim mjestima iz poštivanja prema svojim komšijama.A to je za mene primjer međusobnog uvažavanja.Mi ovdje u prelijepoj Bosni imamo jednog franjevca koji je bio preksinoć na iftaru  na hayat televiziji i čovjek otvoreno kaže da posti ramazan, nije valjda da smo i mi u bosni preuzeli zakon iz Jordanskog zakonika i prisilili ga.

Ali taj što je rekao podsjeti me na jedan citat i Kurana: I iz njihovih usta mržnja izlazi ali ono što kriju njihova prsa je veće od toga.

malo pretjerano neznam kako  gdje ali ovdje  gdje sam bas srela u kupovini poznanike  kurde poste isto  ali  nisam primjetila da se nesmiju smijati ljudi 
Подели на овим сајтовима

@Евгеник

Одлична беседа. Мислим да ће се допасти и нашој муслиманској браћи, пошто, ако се не варам, садржи неопходне референце ка Кур`ану часном и аутентичном предању, уместо да изражава својевољна и произвољна "лична мишљења" као несигурни наводи из неких ранијих постова?

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Običan nemusliman nema znanja o islamu i prikazivanje takvih materijala ima između ostalog za cilj prikazivanja islma u najgoroj mogućoj slici .A iza toga se ima za cilj porobljavanje prirodnih bogatstava koja se nalaze u muslimanskim zemljama, nafta, plin. itd.Zatim ima se za cilj  oopravdati zvjerstva koja se čine nad muslimanima u Iraku,Palestini i u drugim mnogim mjestima.Što se tiće inicijativa o tome pitanju bile su i bivaju pišu se i objavljuju.Ali postoje usijane gleve koje nepoštuju vjerske autoritete i rade nekada iz svoga neznanja a nekada zbog toga što se iza tih usijanih glava kriju ubačeni elementi i rade ono što rade.

Uglavnom na stotine fetvi-vjerskih stavova islamskih učenjaka je donešeno i objavljeno.Čak među islamskim učenjacima ima konsenzus o zabludi takvih jadnika koji rade što rade.Pred Bogom nemaju opravdanja zbog onog što čine.U islamu nemaju podlogu za takvo što.A mi muslimani koji živimo kao manjine često padamo u nemilost vlasti koje nisu naklonjene prema muslimanima zbog djela takvih huligana.

Ja sam čovjek musliman, pokoran bogu, ne neprijateljujem sa nemuslimanima i ne doživljavam ih kao neprijatelje izuzev onih koji imaju neprijateljske namjere prema meni.

A koji stav imaš prema Jevrejima kad već pominješ Palestince? Zašto Arapima toliko smeta Izrael kad arapski svet ide od Maroka na atlantiku do Iraka i persijskog golfa? I šta se tiče prirodnih resursa, gde bi bio arapski svet da nije zapada koji kupuje iste prirodne resurse? I naravno da zapad, pošto današnji moderni svet toliko zavisi od ulja (ulje ne služi samo za gorivo, nego i za mnoge druge stvari, od plastike do medikamenta itd.; danas svuda gde pogledamo vidimo ulje, eto i dokle pišemo na kompjuteru imamo ulje), reaguje veoma alergično ako neko pokušava da vodi previše politiku sa tim prirodnim resursama.. Ali dokle se sve drži u meri, pogledaj Dubaj, pogledaj Abu Dabi, pogledaj Saudijsku Arapsku i tako dalje - da nije zapada koji im kupuje prirodne resurse, dan danas oni bi bili beduinci, lutali bi na kamilima po pustinji i živeli u šatorima.. Šta je bio Dubaj pre nekih pedeset godina, jedno ribarsko selo! Pogledajte istoriju Dubaja..

Odatle samo do lamatiranje na zapad? Ili su tu neki drugi problemi, neke druge želje, ali im se ne daje..?

Protiv jevreja kao naroda nemam ništa dok cioniste koji su po meni jedan od velikih uzroka nedaća čovječanstva itekako imam.Muslimani su  dali azil jevrejima koji su bježali iz evrope.Muslimani su dali proglas sa potpisom najuglednijih muslimanskih predstavnika u drugom svj ratu, kojim se traži prestanak ubijanja i progona jevreja i komšija  srba.Kako da volim one koji sprečavaju dolazak pomoći palestincima čak ubijaju humanitarce koji nisu samo bili muslimani među njima je bilo i nemuslimana.Ljudima ubijaju sve kako da ih volim.Naravno judaizam nije cionizam...
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

A koji stav imaš prema Jevrejima kad već pominješ Palestince? Zašto Arapima toliko smeta Izrael kad arapski svet ide od Maroka na atlantiku do Iraka i persijskog golfa? I šta se tiče prirodnih resursa, gde bi bio arapski svet da nije zapada koji kupuje iste prirodne resurse? I naravno da zapad, pošto današnji moderni svet toliko zavisi od ulja (ulje ne služi samo za gorivo, nego i za mnoge druge stvari, od plastike do medikamenta itd.; danas svuda gde pogledamo vidimo ulje, eto i dokle pišemo na kompjuteru imamo ulje), reaguje veoma alergično ako neko pokušava da vodi previše politiku sa tim prirodnim resursama.. Ali dokle se sve drži u meri, pogledaj Dubaj, pogledaj Abu Dabi, pogledaj Saudijsku Arapsku i tako dalje - da nije zapada koji im kupuje prirodne resurse, dan danas oni bi bili beduinci, lutali bi na kamilima po pustinji i živeli u šatorima.. Šta je bio Dubaj pre nekih pedeset godina, jedno ribarsko selo! Pogledajte istoriju Dubaja..

Odatle samo do lamatiranje na zapad? Ili su tu neki drugi problemi, neke druge želje, ali im se ne daje..?

Protiv jevreja kao naroda nemam ništa dok cioniste koji su po meni jedan od velikih uzroka nedaća čovječanstva itekako imam.Muslimani su  dali azil jevrejima koji su bježali iz evrope.Muslimani su dali proglas sa potpisom najuglednijih muslimanskih predstavnika u drugom svj ratu, kojim se traži prestanak ubijanja i progona jevreja i komšija  srba.Kako da volim one koji sprečavaju dolazak pomoći palestincima čak ubijaju humanitarce koji nisu samo bili muslimani među njima je bilo i nemuslimana.Ljudima ubijaju sve kako da ih volim.Naravno judaizam nije cionizam...
bas i medju Jevrejskom populacijom postoji veliki broj ljudi koji se protive Izraelskoj politici.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...