Jump to content

Замисли, хоће да се причести!

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Гости

Уз дозволу моје пријатељице и њен пристанак, и ако ме је замолила да не кажем име (мада лично бих увек да имена буде, али каже да може имати проблеме због тога) постављам следећи текст:

Pomaže Bog oče.Zato što Vas smatram svojim prijateljem,imam želju da Vam isričam šta mi se dogodilo jutros u crkvi,a Vi mi recite svoje mišljenje.Pošto sam juče posetila svog duhovnika,koga inače jako često posećujem,ispovedio me je (inače imam blagoslov za redovno pričešćivanje).Jutros mi je iskrsnulo putovanje u drugi grad pa odlučim da tamo odem u crkvu na Liturgiju.Pošto sam imala vremena,pred Liturgiju pročitam celo molitveno pravilo pred Pričešće.Kada su sveštenici počeli da se pripremaju za Liturgiju, ja priđem jednom od njih i pitam da li mogu da se pričestim,objasnim sve gore navedeno i on mi,  kaže da može.Liturgija počinje i sve teče normalno, pozove me drugi sveštenik rekavši mi da se moram ispovediti opet, bez obzira na ispovest juče.Uradila sam i to u nadi da je svaka nedoumica otklonjena,međutim,isti sveštenik iznosi molitvenik i kaže mi da pročitam dve molitve pred Pričešće.Ja začuđena objasnim da sam pročitala celo pravilo pred Pričešće a on će meni pročitaj zbog naroda da ne pomisli svašta.Pročitam i to i mislim sad je sve valjda završeno.Liturgija je u toku,vreme je za pričešće, sveštenik sa putirom izlazi,kaže sa strahom Božijim i verom pristupite,onda se okreće i od mene i od sveg prisutnog naroda i vraća putir u oltar,ne pričestivši nikoga.Ja u neverici.NNa kraju Liturgijea kraju Liturgije,dešava se to da jedan od sveštenika izađe s putirom i pozove me da se pričestim.S obzirom da sam bila u šoku od predhodnih događaja,onako u bunilu,priđem čaši i pričestim se,a narod oko mene me gleda kao da sam najveća grešnica na svetu (ona se pričešćuje na Makaveje????). Ja sam i dalje jako zbunjena i pod utiscima zbog svega,još uvek o tome razmišljam,pa sam želela da sa Vama podelim ovo,i upitam za vaš stav o ovome.Hvala na razumevanju,blagoslovite.

Дакле, ово је наша реалност у многим нашим црквама и манастирима. Ја на овакве догађаје заиста останем без коментара. Само се питам да ли постоји бар мало разумевања и људскости у односу свештеник-народ и народ-свештеник.

Када се вера схвати као закон и скуп правила без љубави (тј. о љубави причамо чисто да нешто кажемо) онда долази до оваквих ситуација.

Ја немам коментар. Надам се да ће оваквих ствари све мање да буде у нашој Цркви.

Већ сам негде рекао али да поновим:

Највећи подвиг данашњег православног хришћана, али и хришћанина уопште у сва времена јесте да се литургијски оствари. Но, неминовно је да наиђе на искушења, најпре од својих најмилијих који нису цркевни људи, а онда и од оних који долазе у Цркву а сами не знају због чега су ту. Када пођете у Цркву гледаће вас као лудака и занешењака они који у цркву не улазе (или само "кад се ваља"), а у Цркви као великог грешника који није достојан да се причести, да учествује као пуноправни уд Тела Христовог. Но, у томе је вера, у томе је трпљење, у томе је оно да се "Царство Небеско на силу добија".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 288
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Bože ,kao neki detaljni "pretres" pred pričešće.  :bla:

Čemu,ovo ovako?Zašto?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

сам је негде рекао: "Да народ не помисли свашта"

Ne razume šta to "svašta" narod može da pomisli?Jel neka sramota u pitanju.Ne kapiram.Ovoliki "pretres" ovoliko ispovedanje ( dva puta),čitanje 50 molitvi iako  ih je predhodno već pročitala i jedva je uspela da se pričesti.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Strašno i tužno...Kad ovako nešto pročitam ili vidim,zapitam se kako je tek onima koji žele da uđu u crkvu,da se okrenu veri i prihvate je onakvom kakva ona zaista jeste....

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

• Гости

У праву си, да се случајно неко не причести и сроза углед и позиција јер како некад није могло а сада може! Нама си, попе, причао да не можемо да се причешћујемо, а сада њу причешћујеш. А да, причешћујем, али она видиш да је прочитала 589 молитава и урадила 12450 метанија и исповедала се минимум  по пола сата, сваког дана! Али ви не можете, ви сте грешни.

То се другачије зове гордост.

Подели на овим сајтовима

Поповски идиотизам... Шта рећи... Ја бих за овакве ствари одузимао мантију, јер ово је духовни и канонски криминал.

Подели на овим сајтовима

Ne razume šta to "svašta" narod može da pomisli?Jel neka sramota u pitanju.Ne kapiram.Ovoliki "pretres" ovoliko ispovedanje ( dva puta),čitanje 50 molitvi iako  ih je predhodno već pročitala i jedva je uspela da se pričesti.

Šta se čudite pored toliko samopravednika čovek nemože da dodje na red da se pričesti.Spasenje se prima verom zabadava i nije naša zasluga.Spasenje je zasluga Sina raspetog koji je prikovao sve naše grehe i očistio jednom za svagda.Više nema naknadnih žrtava za grehe koje treba prinositi čovek  da bi umilostivio Boga.Bog one koji su u Hristu pravda jer svet gleda kroz Sina.Ko dolazi Hristu neće ga Gospod isterati.Kakvo delo sa naše strane Bog traži od čoveka osim Vere za spasenje.Dela su plod vere a spasenje nije plod dela.Dela su plod spasenja.Danas neki samopravednici medju crkvenom jerarhijom ne poznaju o čemu su pisali apostoli u poslanicama niti razumeju jevandjelje.Takvi su protiv čestog pričešćivanja nanovo rodjenih hrišćana.

Подели на овим сајтовима

Поповски идиотизам... Шта рећи... Ја бих за овакве ствари одузимао мантију, јер ово је духовни и канонски криминал.

Можда није само поповски него и епископски.

Епархије у којима је уведена новотарија редовног одлагања причешћа за крај литургије, то је по благослову епископа. Епархије у коме је уведена новотарија забране причешћа у одређене дане јер по нечијем схватању празник пада у дан када се није могло строго испостити на води и довољно колико треба да се спреми за причешће, то је такођер по благослову епископа, Можда то мало мрцварење за исповјест, иако је исповјест обављена претходне вечери, јесте поповски. Но ето за овакве ствари никад није било галаме да се уводе иако је противно устаљеном вијековном служењу. Није било газиместана, ихтуса, Димитријевића, борбизаверу, деда Милоја и сличних да "просвјетљују народ", Галамило се само на оне праксе које су увели епископи који њима нису по мјери, није никад било праве воље и жеље да се укаже на наводне пропусте.

Дотичина гђица-гђа се обрела у некој од тих епархија и вјероватно није била упозната са ондашњом новотарском праксом. Тако да добро је што је прошла школу, ако се следећи пут нађе, нека буде спрема да у одређени дан и не буде причешћа, иако ће се свештеник наравно причестити, а народ неће моћи.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Оче што се исмијах као луда  crvenilo dada algabacaju klapklap klapklap klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

ОВО ЈЕ ЛЕГЕНДАРНО. Ово горе - боље да не коментаришем.

То је Моцијево дело  4chsmu1
Подели на овим сајтовима

Оче што се исмијах као луда  dada algabacaju klapklap klapklap klapklap 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 4chsmu1

ОВО ЈЕ ЛЕГЕНДАРНО. Ово горе - боље да не коментаришем.

То је Моцијево дело  4chsmu1

Moci  crvenilo

Подели на овим сајтовима

Mislim da preterujete u osudi.

Kao prvo,niko je nije terao da ide tamo, a na kraju krajeva,ipak je pričešćena.Nek proba da ode do Rukumije,pa da vidi,kako će proći.

Kao druga stvar,pričešće nije ili ne bi trebalo biti individualna ,već stvar cele zajednice!

A ovo je očigledan primer takvog pristupa,uostalom Afanasjev je sve to lepo objasnio u "Trpezi Gospodnjoj"...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...