Jump to content

Da protestant postane pravoslavac - zašto?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 часа, Desiderius Erasmus рече

Veći su im izgledi u Crkvi. Tu dobijaju najbolje alate za spasenje.

Čoveče, zadržao si protestantski duh u fullu!! :D

Ekonomisanje, racionalizam, pragmatizam.

"Biznis je biznis" - Klavin, verovatno. :))

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Desiderius Erasmus рече

To je lepo, ali zašto verujete Crkvi da je sastavila ispravan kanon Biblije? Otkud vam toliko poverenje u Crkvu?

I zašto joj onda ne verujete da je ispravno protumačila taj isti kanon? :) 

Malo si me izgubio ovde.

Verujem da je Crkva sastavila ispravan kanon u 4 veku. Bilo je portebno razlikovati sta je stvarno nadahnuto, a sta bas i nije. Oni su bili blizi originalu, i imali su bolji uvid u stvari... vremenom se neke informacije gube.

Ono sto se desavalo vremenom, je kako je Crkva sticala veci uticaj, gubila je onu ostrinu koju je imala u pocetku, i neke odluke koje su donosili su bile obojene politikom ili uticajem/moci . Svi znamo za neslavnu istoriju Crkve, ali ona je takva postala kad je razvodnila silu Jevandjelja i prihvatila svetovne stvari (politika, uticaj, moc, slava). Takodje period kad je prisiljavala svakog da prihvati Hriscanstvo. Tako da Crkva u pocetku jeste bila na pravom putu, ali kasnije je, na zalost,  u odredjenim periodima skretala sa tog puta.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Desiderius Erasmus рече

Nekad mi se čini da evanđeoski hrišćani ne shvataju da Biblija nije knjiga koja je naštampana u nekog nebeskoj štampariji i onda data njima u 21. veku, ili, eventualno, pionirima njihove zajednice. To je knjiga Crkve. Postojala su mnoga jevanđelja, poslanice i apokalipse, i onda je Crkva prepoznavala šta od toga treba da uđe u kanon, a šta ne. Zapravo, čim neki protestant kaže reč Biiblija, on time i nesvesno priznaje autoritet Crkve. (Obaška, Luter je izbacio devterokanonske knjige iz Starog zaveta jer se nisu uklapale u njegovo učenje, bez obzira što je potpuno jasno da je Biblija ranih hrišćana bila Septuaginta, u kojoj se nalaze i te knjige. Toliko o sola scriptura. :))

Za stari Zavet smo uzeli kanon hebrejske Biblije. To sto su prvi vernici citali Septuagintu, je verovatno bilo zbog jezika, posto je napisan na Grckom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ΙΧΘΥϹ рече

Verujem da je Crkva sastavila ispravan kanon u 4 veku. Bilo je portebno razlikovati sta je stvarno nadahnuto, a sta bas i nije. Oni su bili blizi originalu, i imali su bolji uvid u stvari... 

Slažem se.

пре 2 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Ono sto se desavalo vremenom, je kako je Crkva sticala veci uticaj, gubila je onu ostrinu koju je imala u pocetku, i neke odluke koje su donosili su bile obojene politikom ili uticajem/moci . Svi znamo za neslavnu istoriju Crkve, ali ona je takva postala kad je razvodnila silu Jevandjelja i prihvatila svetovne stvari (politika, uticaj, moc, slava). Takodje period kad je prisiljavala svakog da prihvati Hriscanstvo. Tako da Crkva u pocetku jeste bila na pravom putu, ali kasnije je, na zalost,  u odredjenim periodima skretala sa tog puta.

Ma, to se isto slažem, ali to je politika, isto kao i kad dodeljuju orden nekome ko zaslužuje samo anatemu. Ali, ovde ne govorimo o tome nego o tumačenju kanona Biblije, za koji i sam kažeš da ga je Crkva ispravno sastavila. Na primer, i pre četvrtog veka imamo praksu obraćanja svetiteljima na Nebu da nas podrže svojim molitvama. Tu praksu protestanti danas odbacuju. Zašto? Ako veruješ da je Crkva u četvrtom veku bila dovoljno nadahnuta da sastavi ispravan kanon Biblije, zašto ne veruješ da je u drugom veku bila dovoljno nadahnuta kad je započela sa praksom molitvenog obraćanja Bogorodici i drugim svetima? Ili sa praksom poštovanja moštiju, što vidimo već nakon Polikarpove smrti (početak 2. veka)?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ΙΧΘΥϹ рече

Za stari Zavet smo uzeli kanon hebrejske Biblije. To sto su prvi vernici citali Septuagintu, je verovatno bilo zbog jezika, posto je napisan na Grckom.

E, ali Biblija rane Crkve nije bila hebrejska Biblija nego Septuaginta. Ogromna većina starozavetnih citata u Novom zavetu je baš iz Septuaginte. I tu nije samo u pitanju jezik, nego teološki razlozi. Na primer, da nije Septuaginte, mi bismo danas verovali da je "mlada žena" rodila Hrista, a ne Devica. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

(Obaška, Luter je izbacio devterokanonske knjige iz Starog zaveta jer se nisu uklapale u njegovo učenje, bez obzira što je potpuno jasno da je Biblija ranih hrišćana bila Septuaginta, u kojoj se nalaze i te knjige. Toliko o sola scriptura. :))

Hm nisam znao za ovo.. Znaci Biblija koju mi čitamo ne sadrži iste knjige kao Biblija koju luterani čitaju? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tumaralo. рече

Hm nisam znao za ovo.. Znaci Biblija koju mi čitamo ne sadrži iste knjige kao Biblija koju luterani čitaju? 

Da, on je u 16. veku izbacio devterokanonske knjige, a čak je i Jakovljevu poslanicu skrajnuo na kraj Novog zaveta jer govori o opravdanju delima. A 'vamo sola scriptura. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Desiderius Erasmus рече

E, ali Biblija rane Crkve nije bila hebrejska Biblija nego Septuaginta. Ogromna većina starozavetnih citata u Novom zavetu je baš iz Septuaginte. I tu nije samo u pitanju jezik, nego teološki razlozi. Na primer, da nije Septuaginte, mi bismo danas verovali da je "mlada žena" rodila Hrista, a ne Devica. 

Da, slazem se da je Grcki jezik rafinisaniji.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ekatarina_mala рече

To je nešto što bi neki učeni teolozi mogli da odgovore...meni iskreno ta duboka teologija nije znana, običan sam čovek. Ali tako piše u Svetom pismu, konkretno...a sad šta su pod tim mislilu katolici,a nisu pravoslavci... Znam samo da su par vekova koegzistirali zajedno i sa filiokve na zapadu.

Sveti Duh izhodi iz Oca, kroz SIna...hm. Šta ja znam to je poredak stvari u SVetoj Trojici. Kroz Hrista se spasavamo. Ko se u Hrista krsti u Hrista se oblači.

Kao što rekoh to su neke stvari koje bi mogli da objasne teolozi- što ja nisam.

Ako bi se Duh izhodio iz Hrista kao i Oca...šta ja znam. Ajte da sačekamo nekog učenijeg. Mislim da je problem nastao u gordosti i inatu kao gresima, koji su doveli do pada i šizme. Drskosti da se menjaju dogmati. A ostale stvari.. neki kažu da su bitne...ali meni ne znači puno. Šta Vama znače?

Jednostavno filouque da se blago izrazim pravi zbrku u odnosima i nacinu postojanja tri Lica u sv.Trojici....rusi nacelo u sv.Trojici koje pripada jedino Ocu kao uzroku bozanstva Sina i sv.Duha.... tesko da moze da je Sin uzrocnik sv.Duhu na ravni sustine ili prirode.... i jos ako govorimo o vecnom ishodjenju sv.Duha i od Sina onda stvarno imamo teoloski problemos'........znaci ne o vremenskom poslanju i slanju sv.Duha od Sina - to je ono kada Isus kaze, poslacu vam Duha Svetoga....itd....evo ovde ima objasnjava sv.Marko Efeski sta i kako :

https://svetosavlje.org/ispovedanje-prave-vere/?pismo=lat

Ja blagodaću Božijom, naučen blagočestivim dogmatima i u svemu sledujući Svetoj i Katoličanskoj Crkvi, verujem i ispovedam da je Bog i Otac jedini bespočetan i bezuzročan, i izvor i uzrok Sina i Duha: jer od Njega se rađa Sin i od Njega ishodi Duh, i Sin ništa ne pridodaje ishođenju, kao ni Duh rođenju, ili (drugim rečima) jer su oba proishođenja zajedno (αμα τους προοδους) i jedan sa drugim, kako uče bogoslovi Oci....

:POPOcorn1:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ekatarina_mala рече

Mi još verujemo da su sveti ljudi, svojim svetim životom dobili dejstvom svetoga duha objašnjenja i znanja o Gospodu i Crkvi...tako da su bili na istom izvoru informacija, kao nekad apostoli po silasku Svetog Duha na njih kada su se naučili šta reći u datom trenutku i kako rastumačiti prirodu stvari. Ako ne grešim, nek me ispravi neko ako grešim

2.gif.384aa9becf2a0593326547d97e7cf937.gif

:D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...