Jump to content

Напето на форуму а око Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Макар на овом форуму би човјек умјесто шупљег паметовања и прања руку очекивао макар ријечи молитве и сажаљења за све страдалнике и мученике широм Космета. Али ако, сваком на образ.

Meni ih je žao, ali najiskrenije. Između dve su vatre, i kako god da se ovo završi obični ljudi će izvući deblji kraj.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 299
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Ne ispada to tako, nego to jeste tako.

Zahvaljujući našim hrabrim i Svetim precima, njihovom mučeništvu i stradanju, mi jesmo

izabrani Božji narod, i Bog nas voli i usmjerava jer je sušta ljubav, poput dobrog roditelja.

On će uvjek biti uz nas i Njegova milost.

Mogao je sveti Knez Lazar, tada, se privoliti zemaljskom carstvu, i danas nas više nebi bilo.

On je izabrao nebesko od tada pa do vijeka.

Koje ćemo mi iazbrati pojedinačno ili kolektivno, vreme pokazuje.

Ja, lično, uvjek uz Hrista i svoj narod.

Znači, mi smo povlašćena nacija pred Bogom? :291291291: Nisam znala, hvala na obaveštenju 0102_laugh

P.S. Tako priča i moj kum koji je opsednut time da smo mi nebeski narod, mučenici Božji i znaš šta je bilo s njim? Skroz je otišao u paranoju i flipnuo je skroz stadaradim

Можда је био склон игрању флиперима...

Реалност је да су Срби мученички народ , то потврђује цела наша историја, страдања су ту све једно да ли идемо за Христом или мимо Христа .

Политичари су у стању да искористе и страдања сопствене породице а не камоли свог народа кога не цене и непоштују нимало.

Али то не значи ми нисмо страдалнички народ.

Зар не ?

Има много мученичких народа, нису само Срби мученички народ. Страдали смо највише мимо Христа, ради политичких циљева, од руке тиранина, али и због својих грешака. Уствари не знам може ли се пронаћи код Срба иједан моменат да се може рећи да су страдали колективно Христа ради. Не постоји и није никад постојао народ који је страдао Христа ради. Христа ради страдају појединци.

facenew22222222

Осим лајковања било би интересантно да покушате употребити речи и одговорите ми на оно што сам већ написао на ту тему .

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15966.msg491180.html#msg491180

Подели на овим сајтовима

Цитат

Poletali su avioni iz Berlina, pa su nadirali austrijanci, pa su nadirali turci, pa ....

I sta s'tim?

то значи да не треба да изигравамо леминге confused

а поготово нам требају фотељо-патриоте који ће да се пале, а онда да кукају како могу да стану под маслачак.  confused1

Подели на овим сајтовима

@Željko, ne možeš da kažeš da je srpski narod "izabran" zato što je doživeo tolika stradanja. Ustaše su ubijali nevine ljude, ali ta stradanja nisu bila Hrista radi, već splet istorijskih (nesrećnih) okolnosti onog vremena. Ni boj na Kosovu nema veze sa stradanjem za Isusa, to je još jedan mit koji će nam doći glave i koji je jako opasan za kolektivnu svest jednog naroda. Ja i ti se ne slažemo zato što ti živiš u prošlosti i zadojen si iracionalnom ideologijom i mitovima, dok ja na stvari gledam malo drugačije- isključivo racionalno i bez primesa mita o Kosovu i ostalih stvari.

Inače, nismo mi jedini narod koji strada. Možemo reći i za Crnce, Jevreje i Rome da su stradalnički narodi ali kakve to ima veze sa stradanjem Hrista radi? Kao što je već objasnio Justinijan, samo pojedinci su stradali za Boga i to rani hrišćani iz 1. veka, ali kolektivno stradanje naroda u ime Boga danas ne postoji, ma koliko tebi to bilo teško da razumeš. Jer po tebi su Srbi nešto posebno, rod Božji, mučenici, svi su budući sveci, šta li već...ti najbolje znaš kakva je tvoja percepcija u glavi.

P.S. Imam pravo da lajkujem jer me mrzi da kuckam i objašnjavam nekim panjevima kako ja vidim celu ovu stvar.  Da ne bude zabune, ovo se ne odnosi na tebe. Zadovoljan?

Подели на овим сајтовима

јао бре жено, покушали су да ти објасне разлику између изабрани Божји народ и ''изабран небески'' народ.

сем тога на Литургији се молимо за СВЕ који страдају.

Подели на овим сајтовима

Јесте ви имали историју у школи?

Срби који су примили ислам и католицизам су се на тај начин спасли од земаљских страдања,

дакле у Јасеновцу и сличним мучилиштима су завршили они који се нису одрекли Православља.

Да су прешли на ислам или на католицизам не би страдали.

Паметном доста.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Цитат

@Željko, ne možeš da kažeš da je srpski narod "izabran" zato što je doživeo tolika stradanja. Ustaše su ubijali nevine ljude, ali ta stradanja nisu bila Hrista radi, već splet istorijskih (nesrećnih) okolnosti onog vremena. Ni boj na Kosovu nema veze sa stradanjem za Isusa, to je još jedan mit koji će nam doći glave i koji je jako opasan za kolektivnu svest jednog naroda. Ja i ti se ne slažemo zato što ti živiš u prošlosti i zadojen si iracionalnom ideologijom i mitovima, dok ja na stvari gledam malo drugačije- isključivo racionalno i bez primesa mita o Kosovu i ostalih stvari.

............................................

Kakava gomila nebuloza i falsifikata... kao da istorija pocinje od nas, a pre nas nema nista...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

Никад нисам ни веровао да смо небески народ, али сам одувек знао да смо заветни народ, и даље смо заветни народ без обзира што је већина посустала од завета, па ни Јудеји нису изгубили завет и када су масовно прелазили на паганизам, неће ни Срби сада , док год постоји макар и један Србин који се не одриче завета, а ево ја обећавам ако неће нико други дакле у име свих нас из 70 и неке да ћу одржати завет косовски, Срби ће бити заветни народ.

Ја тебе неконтам, какав завјет? Косовски бој и завјет? Завјет служења Царству Небеском? Јел то оно што "не контам"?

Јесте не контам и не желим да контам никакве додатне завјете, и таква тумачења косовске битке, и њено идеолошко надувавање.

Постоји само један Завјет људи са Богом учињен преко Христове жртве. Само је један завјет и то Нови Завјет, нема никаквих косовских завејта и завјета романових...Онај ко је крштетн он је већ пристао да се држи завејта између човјека и Бога и не требају никакви други ни колективни завјети.

За ово остало остајем на стајалишу да појединци страдају Христа ради, а не колектив. Јер да би неко био страдалник Христа ради онда није ствар само да га неки џелат хоће сасјећи јер је хришћанин, него је битно и да онај који страда прима то страдање као Христа ради. Зар мислите да је свим Јасеновачким муечницима Христос био на уму?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Цитат

@Željko, ne možeš da kažeš da je srpski narod "izabran" zato što je doživeo tolika stradanja.

То не кажем ја то каже свети владика Николај .

Цитат

Ustaše su ubijali nevine ljude, ali ta stradanja nisu bila Hrista radi, već splet istorijskih (nesrećnih) okolnosti onog vremena.

Арапи муслимани су убијали православне Арапе , Грке, и друге народе Хришћанске вере али то није било Христа ради већ је био сплет историјских околности, наиме они су се као народ ујединили под Мухамедом и започели су своју експанзију на све стране света. То је условило и повремене покоље дуж граничних подручја са народима византије.

Римљани су убијали прве Хришћане али то никако није било Христа ради већ искључиво из државотворних разлога , наиме римска империја је у то време била жестоко уздрмана разним кризама и аферама и војим превратима , те је било веома битно да би држава опстала да се уведе строга војна контрола и да сви нелојални грађани буду одстрањени како неби узурпирали државу, познато је наиме да су Хришћани били нелојални грађани и да нису хтели извесне законе и прописе да прихвате и поштују стога је рим морао да предузме неке мере не тако популарне али ипак учинковите да се спречи даља разградња друштва и устројства те да се ти негативни и бунтовни хришћански примери не рашире по царству, стога су хришћани најчешће протеривани а било је и понегде убијстава,сем тога хришћани нису били једина група и једини колектив који је у то време прогањан да би се сачувао интегритет власти у Рисму, но ни једно од тих убијстава се не може приписати неком римском верском фундаментализму , када се зна да римљани по питању вере уопште нису били фундаменталисти већ напротив изузетно толерантни.

Сва убијства у НДХ-азији су се десила због вере, Јеверји су убијани због своје вере а Срби због своје и то све у име римокатоличанства.

Жртве НДХ-азије превазилазе све укупне жртве првих Хришћана.

Али ти то наравно већ знаш , само покушаваш да оправдаш усташе јер ти је непојмљиво како неко може да убија за Христа а да његова жртва уједно страда за Христа.

Чији је ту Христос истинити.

Цитат

Ni boj na Kosovu nema veze sa stradanjem za Isusa, to je još jedan mit koji će nam doći glave i koji je jako opasan za kolektivnu svest jednog naroda. Ja i ti se ne slažemo zato što ti živiš u prošlosti i zadojen si iracionalnom ideologijom i mitovima, dok ja na stvari gledam malo drugačije- isključivo racionalno i bez primesa mita o Kosovu i ostalih stvari.

Напротив ја живим у будућности а ти живиш у прошлости , рационализам је по прилично као поглед на свет превазиђен на западу , чак ни егзистенцијализам више није актуелан. Моји узори у философском смислу нису философи 18 и 19 века већ философи историје као што је Тојнби и Шпенглер.Они су ипак новијег датума, мада не могу да кажем ни да сам буквални присталица њихових идеја, али су свакако утицали на моје мишљење.Што се тиче косовског завета он је реалан и није ирационалан , реалан је онолико колико је реалан и Нови Завет .

Уколико сматраш и да је Нови Завет плод ирационалне колективне свести простих хришћанских маса с почетка нове ере , онда је право питање које си ти уопште вере.

Чак и по питању рационализма мислим да сам више рационалан него ти.

Пре свега то закључујем из тога што ти користиш опште флоскуле за етикетирање мене иако ме уопште не познајеш , нити познајеш начин на који ја мислим.То је свакако плод ирационалних представа и одређених стереотипа примитивног балканског друштва које се више служи паролама него што уопте те праоле уме да разуме.

Тако су деловали комунисти после рата , тако су деловали и слобини медијуми за време слобе , тако сада делују и нове режимлије преко својих медијума.

Ви сте само њихов производ, без способности за сопствено критичко мишљење.

Бој на Косову је заветни догађај који је одредио идентитет српског народа као народа који може да постоји једино као посвећени хришћански православни народ.

Цитат

Inače, nismo mi jedini narod koji strada. Možemo reći i za Crnce, Jevreje i Rome da su stradalnički narodi ali kakve to ima veze sa stradanjem Hrista radi?

Да ли ви то одбацујете могућност колективног страдања и колективне одговорности пред Богом ?

У том случају ми свако од нас треба да се моли са оче мој а не оче наш , јер ми јесмо заједница, колектив и као заједница се спасавамо а не  појединачно , јер Црква јесте заједница а не појединац, појединац сам по себи није ништа и без заједнице он није Црква.

Наравно да су и Јевреји страдали и Роми су страдали и Црнци су страдали , ово је страдални свет , али и Срби су страдали.

Ми не страдамо зато што смо друге боје коже, нити страдамо због другачије културе, али страдамо због своје вере, као и Јевреји.

Само Јевреји нису Хришћани и не могу као колектив страдати за Христа.

Цитат

Kao što je već objasnio Justinijan, samo pojedinci su stradali za Boga i to rani hrišćani iz 1. veka, ali kolektivno stradanje naroda u ime Boga danas ne postoji, ma koliko tebi to bilo teško da razumeš.

Постоји колективнострадање , Јасеновац ти је доказ за то код Срба , холокауст код Јевреја, геноцид над Јерменима од стране Турака је исто тако колективно страдање.

Цитат

Jer po tebi su Srbi nešto posebno, rod Božji, mučenici, svi su budući sveci, šta li već...ti najbolje znaš kakva je tvoja percepcija u glavi.

Опет предрасуде.Морам да признам да нигде нисам више видео предрасуда него код људи који тврде за себе да су савремени , рационални и напредни .

Већ сам ти рекао ти не знаш моје мишљење , али покушај макар на основу онога што сам овде написао да схватиш.

А то што си ти сад навела ја нисам нигде написао.

Ја знам каква је твоја перцепција у твојој глави.

Цитат

P.S. Imam pravo da lajkujem jer me mrzi da kuckam i objašnjavam nekim panjevima kako ja vidim celu ovu stvar.  Da ne bude zabune, ovo se ne odnosi na tebe. Zadovoljan?

Не , нисам задовољан , јер просто на тај начин избегаваш дискусију.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Зар мислите да је свим Јасеновачким муечницима Христос био на уму?

Verujem da jeste brate. Nema ni jednog Srbina od tih mucenika koji se nije barem jednom prekrstio u  Jasenovcu i prizvao Svetu Trojicu.

I ako Hristos nije bio njima na umu bili su oni Hristosu na umu, a i opet ce da ih se seti kada bude doslo vreme za sud.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Никад нисам ни веровао да смо небески народ, али сам одувек знао да смо заветни народ, и даље смо заветни народ без обзира што је већина посустала од завета, па ни Јудеји нису изгубили завет и када су масовно прелазили на паганизам, неће ни Срби сада , док год постоји макар и један Србин који се не одриче завета, а ево ја обећавам ако неће нико други дакле у име свих нас из 70 и неке да ћу одржати завет косовски, Срби ће бити заветни народ.

Ја тебе неконтам, какав завјет? Косовски бој и завјет? Завјет служења Царству Небеском? Јел то оно што "не контам"?

Јесте не контам и не желим да контам никакве додатне завјете, и таква тумачења косовске битке, и њено идеолошко надувавање.

Постоји само један Завјет људи са Богом учињен преко Христове жртве. Само је један завјет и то Нови Завјет, нема никаквих косовских завејта и завјета романових...Онај ко је крштетн он је већ пристао да се држи завејта између човјека и Бога и не требају никакви други ни колективни завјети.

За ово остало остајем на стајалишу да појединци страдају Христа ради, а не колектив. Јер да би неко био страдалник Христа ради онда није ствар само да га неки џелат хоће сасјећи јер је хришћанин, него је битно и да онај који страда прима то страдање као Христа ради. Зар мислите да је свим Јасеновачким муечницима Христос био на уму?

Ти тражиш интелектуалну потврду вере код простих људи.

Да ли ти мислиш ако мало дете , рецимо 14 000 младенаца витлејемских , не разуме зашто страда да самим тим не страда за Христа ?

Ако се нађе 100 људи који безусловно страдају за Христа , није ли то колективно страдање.

Ако рецимо у твоју парохију за време литургије упадне чета муџахедина и покоље вас све , није ли то страдање за Христа - колективно страдање ?

Наравно да постоји Нови Завет али постоји и Косовски завет, који је потврда тог Новог Завета  и који је колективно опредељење за тај Нови Завет и који је сасвим најновији идентитет једног колектива.

Ти признајеш идентитет неке субкултуре, када некога ословиш са речју Панкер, али не признајеш Србима Јеванђеоски колективни идентитет .

И као што рекох спасење није индивидуална ствар , него заједничарска - ствар заједнице-колектива.

И не молимо се са Оче мој , него Оче наш , већ рекох...

мислим да вама многе ствари нису баш најјасније а камоли да се бавите Косовским Заветом тиме се усуђују бавити само врхунски теолози код нас, а ја потврђујем оно што су они већ рекли( +Атанасије Јефтић, Владика Никола, Јустин Поповић, Владета Јеротић).

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Зар мислите да је свим Јасеновачким муечницима Христос био на уму?

Verujem da jeste brate. Nema ni jednog Srbina od tih mucenika koji se nije barem jednom prekrstio u  Jasenovcu i prizvao Svetu Trojicu.

I ako Hristos nije bio njima na umu bili su oni Hristosu na umu, a i opet ce da ih se seti kada bude doslo vreme za sud.

E то ја и ти не знамо, шта је Богу на уму.  

Ако би већ знали, онда би можда могли знати да су многи од 800.000 Туција побијених у стравичном масакру за само неколико мјесеци такођер били Христу нау му, будући нису били хришћани.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

E то ја и ти не знамо, шта је Богу на уму.  

Dobro ovo.

A mislis li da ima Srbina koji je skoncao u Jasenovcu a da se nije pomolio Svetoj Trojici?

Има, што их не било. Па погледајте колико је данас људи живо у вјери. Мој отац никад није био живо вјерујући, а њега су одгојили људи који такође нису било живо вјерујући. Послије усташког геноцида већина Срба је почела да слави Тита, а само мали, јако мали проценат је задржао своју вјерност Богу.

Због овога се противим идеализовању прошлости, јер историја је показала ипак нешто другачије него што ми хоћемо да замислимо.

Подели на овим сајтовима

Цитат

ствар заједнице-колектива.

Итекако је ствар заједнице, то је сасвим друга прича. Само да не испадне онда да нико не може да страда ако није у групи био. Или хоћеш да кажеш да када ти неко затражи живот јер си Србин и то је некакво колективно страдање, јер и заједница тиме губи, трпи по принципу ко удари на Србина, тај је ударио српство?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...