Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, MarkoA рече

@Heraklit 

Ja se sa tim slažem u dobroj meri. Postoji mogućnost da je sve što znamo o istoriji - zapravo neistina. Zato sam i u uvodnom komentaru rekao da imamo solidne dokaze za to, nisam rekao da je to nešto 101% tačno i da tu nema rasprave.

Ali, ne možemo tu da stavimo tačku. Istorija, i uopšte nauka nam onda ne bi bili potrebni ako bismo ovako razmišljali. Nauka funkconiše tako što uspostavljamo neku hipotezu dokle god za nju imamo najviše razloga,  i to je uravo ono što radim ovde: Na osnovu istorijskih činjenica uspostavljam najplauzibilniju hipotezu.

Jok. Postavljaš najmanje plauzabilnu hipotezu - da se sa jednim čovekom desilo nešto što se inače ne dešava. 

To se u istoriji ne radi iako su stari istorijski izvori puni takvih teza...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, MarkoA рече

@Heraklit 

Evo, da krenem od najlakše stvari: Potojanje Isusa. Naravno da uvek postoji neka šansa da on nije postojao, ali ako imamo veliki broj izvora koji govore o njemu, onda bi bila uvreda za istoriju kao nauku tvrditi drugačije.

Da ali ovde ne govorimo o njegovom istorijskom postojanju kao čoveka nego o tome da je on vaskrsao i vazneo se na nebo.Istorijsko postojanje Isusa za mene je neupitno,jer da nije postojao to bi prvi jevreji rekli,ali ne,oni kažu da bio je,činio je neke trikove,znači nešto je bilo,neka čuda,nešto je radio.A jevreji bi prvi rekli ne nije postojao,hrišćani su ga izmislili jer su oni od početka hrišćane proganjali.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, MarkoA рече

A gde piše da je Bog oduševljeno gledao taj incest i gde piše da je to ideal kojeg treba svi hrišćani da se pridružavaju?
Šta je sa zilion ostalih tekstova koji govore isključivo o normalnom muško-ženskom odnosu, uzdržavanju od greha, ljubavi i eksplicitnim zakonom koji zabranjuje incest?

Ili te stihove ne znaš, dakle nisi čitao Bibliju, ili si čitao čisto reda radi pa si zaboravio, ili namerno izvlačiš iz konteksta. Sva graja.

Ne mora direktno da piše.

Dovoljno je to što je jedini pravednik iz Sodoma pokušao svoje ćerke da poturi za silovanje besnoj sodomskoj rulji a potom i sam imao snošaj sa njima "da bi obnovio populaciju".

Moralno upitna priča.

A za incest, po Levitskom zakonu, dozvoljeno je bratu i sestri od strica da uđu u brak (ili od ujaka ili od tetke). Zato je kod Jevreja u istoriji bio čest incest (pogledaj Ajnštajna i njegovu drugu ženu). Mislim da je slično i po Kuranu. Kod hrišćana je drugačije jer su usvojili paganski rimski zakon po tom pitanju.

Подели на овим сајтовима

@Avocado

Propovedaš, propovedaš.

Projektuješ se, projektuješ se...

Ako hoćeš, vrati se na temu, ako nećeš, samo me ignoriši nadalje, bar kad je ova tema u pitanju. Nemam vremena za trolove.

Nisi baš najbolje shvatio kako internet forumi funkcionišu. Ti slobodno možeš da ignorišeš ono što napišem... to uostalom sve vreme i radiš u vezi sa mojim argumentima na koje nemaš odgovor. Ja ću naravno shodno svojoj volji i željama i dalje pisati šta mislim o tome šta si ti napisao.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. 
Biblija je izričita da "niko nije dobar". Svi smo grešni. I Mojsije je ubio čoveka.

Nisu nam oni nikakvi idoli koje treba da kopiramo, stvoreni smo na Božiji lik, a ne Solomonov ili Mojseijev.
Takođe, Pismo kaže "budite bezgrešni kao Otac vaš nebeski" , ne kao neki čovek na zemlji.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, MarkoA рече

Biblija je izričita da "niko nije dobar". Svi smo grešni. I Mojsije je ubio čoveka.

Nisu nam oni nikakvi idoli koje treba da kopiramo, stvoreni smo na Božiji lik, a ne Solomonov ili Mojseijev.
Takođe, Pismo kaže "budite bezgrešni kao Otac vaš nebeski" , ne kao neki čovek na zemlji.

Znam, ali ako bismo živeli po Mojsijevom zakonu mogli bismo imati snošaj sa svojom sestrom od strica.

Zato je bolje živeti po paganskom zakonu.

Zar ne?

Mislim, hrišćani nikada nisu ni živeli po starozavetnim zakonima. Verovatno da ni naši sveštenici ne čitaju Stari Zavet jer uče da je ukinut na krstu.

Vole da pročitaju po koji Psalm, pouke Solomonove i tako to... al one gadosti zaobilaze u širokom luku.

Pitam se kako li je protestantima? :( Verovatno zato više nema hrišćana u bivšim protestantskim zemljama.

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo.

Starozavetni zakon je dat određenom narodu u određeno vreme u određenim okolnostima. Sem nekih apsolutnih moralnih načela, hrišćani nisu ni u kakvoj obavezi da žive po tom zakonu.

Bitno je razumeti da i samo Pismo nigde ne kaže da je starozavetni zakon bio savršen i nepromenjiv. Naprotiv. Bog je odlično znao da je to zakon koji je privremen i da će se menjati. Opet, nije to bio nikakav ideal, već nužnost za Jevreje u okolnostima u kojima su bili.

Takođe, Hrist je došao da ispuni zakon i uspostavi novi zavet.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, MarkoA рече

@Tumaralo.

Starozavetni zakon je dat određenom narodu u određeno vreme u određenim okolnostima. Sem nekih apsolutnih moralnih načela, hrišćani nisu ni u kakvoj obavezi da žive po tom zakonu.

Bitno je razumeti da i samo Pismo nigde ne kaže da je starozavetni zakon bio savršen i nepromenjiv. Naprotiv. Bog je odlično znao da je to zakon koji je privremen i da će se menjati. Opet, nije to bio nikakav ideal, već nužnost za Jevreje u okolnostima u kojima su bili.

Takođe, Hrist je došao da ispuni zakon i uspostavi novi zavet. 

Zašto onda nije odbačen SZ?

Isus i kaže da  nije došao da ukine zakon....

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. 

Nije ga ukinuo, već ispunio. Ukinuti bi značilo prekinuti ga dok je na snazi, a ispuniti ga znači da za njim više nema potrebe.
Nema potrebe odbaciti SZ. Tu su istorijeske, poetske i proročke knjige, nisu samo zakonske.
Ako si mislio samo na ove poslednje, onda ne naki način to jeste odbačeno, u smislu koji sam već rekao - nema više potrebe za tim zakonom, jer je bio privremen i sada je uspostavljen novi zavet (savez).

Preporučio sam već, ali evo još jednom "Is God a moral monster?" od Paul Copana. Nema je prevedeno, ali je ima besplatno na internetu, takođe može se jeftino naručiti sa interneta ako bi voleo da je imaš fizički. Zaista lepo objašnjava većinu ovih SZ pitanja.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Ne mogu sad da prelistavam čitavu temu... daj tekst ;)

pa, na toj strani je tekst, ... nasao sam na drugom mestu...

https://www.facebook.com/notes/koja-religija-je-od-boga-islam-ili-hrišćanstvo/o-bogu-u-starom-zavetu/801285413285121/

пре 1 сат, Tumaralo. рече

A da napile su ga pa on nije znao da je imao snošaj sa jednom ćerkom pa posle sa drugom. Toliko je bio pijan.

I sve to da bi se obnovila populacija grada. Dakle i potomci Lotovi će da se incestuju, u najavi.

Što se samo nisu udale za neke ljude iz drugog grada?

Pazi, ili Biblija, ovim primerom, podržava incest ili je pisana za debile, nema treće.

Pa, ovako pise ,... А старија рече млађој: Наш је отац стар, а нема никога на земљи да дође к нама, као што је обичај по свој земљи....  namera je bila da se ucini incest jer su sestre mislile da nema nikoga na zemlji, nema coveka koji bi,...dosao ka sestrama kao sto je obicaj po svoj zemlji, ....tj.kao sto je ustanovljeno u Pismu na pocetku da ce covek ostaviti caleta i kevu' :D radi neke lepe devojke.:1319_womens:

To je osnova pisma, brak muskarca i zene, incest nije opravdan i desava se u specificnim situacijama, kao u ovoj prici kada su sestre mislile da nemaju muskarca kako bi se produzila loza' Lotova........ ili mozda i ljudska populacija, ....mozda su sestre stvarno mislile da nema coveka na celoj zemlji,.... poenta je da su mislile da nema coveka na zemlji, Lot i njegove kceri su ziveli u nekoj pecini (verovatno dugo vremena) odmah pored doline u kojoj su bili Sodom i Gomor ,.....sve okolo i svi gradovi i sva zemlja su bili spaljeni u ognju i sumporu, sestre su to prezivele i videle i dozivele i sigurno su prizori posle tih dogadjaja bili apokalipticni i u tom smislu moze da se razume zbog cega su mislile da nema nikoga na zemlji....

Koliko se secam, Lot nije pio vina i moze da se zamisli koliko je bio pijan i obeznanjen kada su sestre koristile njegovo pijanstvo da bi legle sa njim.... и он не осети ни кад она леже ни кад устаде.... ja sam voleo da popijem i da se zabavljam , jednom sa drugarom toliko smo se napili i obeznanili da se nismo tacno secali  gde smo bili i sta smo tacno radili nekoliko sati'....:vrtiglavu:

Tako da Biblija ne podrzava incest, nego brak muskarca i zene od samog pocetka stvaranja, dok se incest desava samo kada treba produziti lozu,.....verovatno je i bila potreba za medjusobnim radjanjem kod Jevreja radi fizickog opstanka jer su ziveli medju mnogobrojnijim neprijateljem sa kojima su surovo ratovali,...  gde se vrsilo medjusobno genocidno istrebljenje naroda i radjanje sto vise dece je bila neophodnost koja je garantovala kakav takav opstanak Jevreja i zbog toga ako muz umre, mogao je po Levitskom zakonu rodjak da nastavi lozu (zaboravio sam koje koleno'...)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Heraklit рече

Marko poenta je da ne postoji bilo kakav dokaz ni za jednu hipotezu.Ne možeš ničim da dokažeš da je Isus vaskrsao,to je stvar verovanja.Jedino što bi moglo da bude dokaz jeste da se Isus sad vaskrsao pojavi ali i to je čak upitno jer ne znam na osnovu čega bi poverovao da je to baš on ili neko ko tvrdi da je on,pa i da se pojavi sa sve ranama od razapinjanja.Opet je vera tu potrebna.

Naravno, ali, oper pricamo o tome da li je prica, na nacin na koji je ispricana u pismu, bila moguca da se dogodila, da li je logicki i smisaono moguca... znaci, opet govorimo o mogucnosti i verovatnoci (na osnovu toga i toga)....jer je pisano od strane samih hriscana......necemo drugima da tvrdimo da se bas tako 100% dogodilo jer u tim pricama se govori da je Isus vaskrsao, sto je stvar vere....ali, opet ostavljamo mogucnost da se desilo vaskrsenje zbog toga i toga' u samoj prici... :laie_14:

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

To je poštena primedba, ali ima tu još dosta toga da se razmotri.

Primera radi, da je Isus bio u grobu i da nije vaskrao, njegovi protivnici bi vrlo rado izvadili telo iz groba i pokazali svima da nije vaskrasao.

Kako objasniti one poput Pavla, koji u jednom trenutnu progoni hrišćane, u drugom postaje najveći propovednih hrišćanstva.

Dalje, hrišćanstvo se veoma brzo širilo, čudnom brzinom, a naravno, mnogi su dali i živote za njega.

Treba nam neka hipoteza koja će dobro da "klikne" i da objasni sve ove stvari koje istorijski znamo. Ako neko ima bolju od vasrksenja, ja ću prvi da je prihvatim, ali je još niko nije ponudio.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Tumaralo. рече

Zašto onda nije odbačen SZ?

Isus i kaže da  nije došao da ukine zakon....

NIje dosao da ukine verske i moralne istine koje postoje u SZ, dok je ispunio zakon jer je njegova istorijska primena koja je odgovarala Jevrejskom narodu zavrsena, ispunila je svoj cilj, ... stize novi zakon za sve ljude, tj. vera koja sve ljude privodi Ocu,... ne samo vera Jevreja u starom zakonu koja privodi Ocu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...