Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i prostran put koji vodi u propast, i mnogo ih je koji njime ulaze.

Kako su uska vrata i stešnjen put koji vodi u život, i malo ih je koji ga nalaze."

oduvek sam se pitao zašto ovde ne piše da su vrata sasvim ok ali smo mi stešnjeni i uski-mada se svodi na isto

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Pa naravno... znas ti otkad ja pricam da danasnji prevod nema veze s originalom. i da su ljudi koji su prepisivali bibliju po potrebi i volji prekrajali i dopisivali stvari koje su im se cinile zgodne

Ovo vazi samo kada su u pitanju stvari od petorazrednog znacaja sustinski nema nikakve razlike

I trece, ako biblija gresi kad su u pitanju skakavci i slepi misevi sto ne bi gresila i kad su u pitanju jevandjeoske cinjenice... prosto

Biblija ne gresi ni kada su skakvci i slepi misevi u pitanju stvar je samo prevoda sa originala i nista vise.

Za jevadjeoske cinjenice ne postoji nijedan dokaz da biblija gresi

Није ми сад при руци та књига, али Веселин Чајкановић сасвим јасно показује да су Дучић и Караџић на неким местима зезнули ствар и што се неких важнијих ствари тиче. Сад стварно не могу да се сетим о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Dela ljudi... Dela nam trebaju a ne rechi... Sa druge strane sushtina jednog kvalitetnog dijaloga je da ljudi iznesu svoje stavove i da posle tog dijaloga i jedan i drugi chovek izadju bogatiji za novo znanje, ispravljen put, nove informacije, i da na neki nachin koriguju svoj stav... U svom okruzenju imam dosta ateista i mozda smo jednom ili dva puta prichali o Bogu, uvideli da se nalazimo na dve razlichite strane i stavili sa strane ta pitanja i odgovore jer nije inteligentno zapochinjati raspravu o nedokazivom... Nikako ja njemu ne mogu dokazati da Bog postoji, kao shto on meni ne moze dokazati da ne postoji... S druge strane Bog nam je dao slobodnu volju da odluchimo shta zelimo... I opet sa trece strane,moj ujak je stari komunista koji je uchinio vishe dobrih dela od 80 posto vernika koje poznajem, shto dokazuje ovo shto rekoh na pochetku-dela a ne rechi... Da, zakljuchim, ne vredi ulaziti u raspracu sa ateistima, ali treba znati odgovore na pitanja, zbog nas samih...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Dela ljudi... moj ujak je stari komunista koji je uchinio vishe dobrih dela od 80 posto vernika koje poznajem, shto dokazuje ovo shto rekoh na pochetku-dela a ne rechi... Da, zakljuchim, ne vredi ulaziti u raspracu sa ateistima, ali treba znati odgovore na pitanja, zbog nas samih...

Oнда никако не смемо изгубити из вида чињеницу да су ДЕЛА БЕЗ ВЕРЕ НИШТА - као што је и Вера дакле, без дела мртва...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

na primer, ako das prosjaku dinar, samo zato sto to tako treba eto automatski, bez da se radujes tom delu, das od srca i saosetis sa prosjakom, onda je to promasena investicija, jer nije dinar taj koji ce njemu istinski pomoci, nego ljubav i toplina...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

na primer, ako das prosjaku dinar, samo zato sto to tako treba eto automatski, bez da se radujes tom delu, das od srca i saosetis sa prosjakom, onda je to promasena investicija, jer nije dinar taj koji ce njemu istinski pomoci, nego ljubav i toplina...

Hmmm, malo je to diskutabilno... Zar se upravo u tome "zato shto to treba" ne krije zamka za srce verujuceg choveka? O kakvoj investiciji prichamo uopshte-zar ne dajem dinar prosjaku,od srca, zato shto mi je njega zao, i zato shto zelim da mu mojim skromnim darom pomognem, zbog njega samoga a ne zbog mene? mislim da je dobro delo zbog samog dela, Bogougodnije od dobrog dela za koji ochekujem neshto u buducnosti-investicije...

Подели на овим сајтовима

nisi ti mene shvatio, ja bas mislim na to sto i ti mislis, trebao sam da stavim "investicija" sa navodnicima

ahaaa, sad tek shvatam sta pitas, moje misljenje je da ne dajes ti prosjaku radi njega samoga, nego bas radi i njega i sebe zajedno u isto vreme, radis Bogougodnu stvar, i naravno da ne razmisljas pri tome racundzijski, nego je bas u samom delu smisao, u dobrobiti koja se desava u tom momentu, kako za njega tako i za tebe

i nemoj misliti da je to nesto sebicno ili egoisticno, upravo je u tome i kvaka, ti kad dajes nekome nesto srecan si kad vidis njegovu srecu a i srecan si sto si dao, znaci dupla sreca, veca radost nego da si primio poklon :)

zapetljah se ko pile u kucine, teolozi pomoc :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ma razumemo se... :) Ono shto ne razumem je "dobro delo bez vere je nishta", i voleo bih kad bi tu bogoslovi prskochili u pomoc... Mislim da je dobro delo-dobro delo, uchinio ga verujuci ili neverujuci, sa verom ili bez vere, kao shto je zlo delo uchinio ga ateista ili vernik-zlo delo (u istoriji je chak i u ime Boga uchinjeno jako mnogo zala i greha-shto opet nema veze sa Gospodom i znam da na sve to On ne gleda sa smeshkom)...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

из вере иду дела, због тога су двоје неодвојиви, ал је вера превасходна, која произилази из љубави а која опет рађа и наду.

Подели на овим сајтовима

• 7 years later...
  • 1 month later...

1.Zasto Bog ne leci osobe sa amputiranim udovima?

Može iznenaditi mnoge, ali izveštaje o ovakvoj vrsti čuda i izlečenja zapravo imamo. (Ako neko hoće, mogu da ostavim reference).
Međutim i da to nemamo, ili da se ispostavi da se nijedno od tih navodnih čuda nije dogodilo, možemo dati isti odgovor kao i sa famoznim kamenom koji ni Bog ne može da podigne:
Bog je svemoguć u okviru logički mogućih stvari. Preporuka za dalje čitanje: Alvir Plantinga

2.Zasto ima toliko ljudi koji umiru od gladi,u  svetu?

Isključivo zbog nas samih. Jedni imaju previše, a drugi umiru od gladi. Krivca treba tražiti među nama samima. Upravo Biblija u Starom zavetu govori o davanju desetka.
Valja čitati kako su Jevreji u ono vreme živeli. Zakon je nalagao svima da deo svog imanja ostavljaju onima koji ga nemaju, deo onoga što zarade i stvore, ostavljan je za one koji nemaju i slično. Preporuka: Suđenje Isusu, Pravni aspekti - Željko Stepanović

3.Zasto Bog trazi smrt toliko nevinih ljudi u Bibliji?

Ovakvog nečega u Bibliji nema.

4.Zasto Biblija sadrzi toliko anti-naucnih besmislica?

Ovakvog nečega u Bibliji nema.  Nauka i vera nisu u suprotnosti.

5.Zasto je Bog toliko veliki zagovornik ropstva?

Bog ne zagovara ropstvo. Od knjige Postanja, preko knjige Izlaska pa sve do Pavlovih poslanica, imamo jasno učenje o jednakosti svih ljudi.
Postoje stihovi koji naizgled podržavaju ropstvo, ali samo ako su izvučeni iz konteksta, što uglavnom oni koji ovakva pitanja postavljaju i rade.

Preporučujem knjigu "Is God a moral monster?" - Paul Copan.

6.Zasto se lose stvari desavaju dobrim ljudima?

Jedna mala digresija: Biblija uči da niko nije dobar.
Loše stvari i uopšte zlo, posledica su slobodne volje ali i sveukupnog pada čovjeka koji je grehom doveo svet u stanje kakvo jeste.

Bog ne posmatra sve to nezainteresovano. On zajedno sa nama proživljava svaku našu bol i svaku našu patnju.
Takođe, za nas priprema mesto u svom kraljevstvu, mesto gde više neće postojati ništa loše.

7.Zasto nijedno Isusovo cudo u Bibliji,nije ostavilo iza sebe bilo koji dokaz?

Isus je vaskrsao treći dan i za ovo možemo priložiti solidne istorijske dokaze.
Međutim, ne znam kakav bismo dokaz tražili za čuda poput pretvranja vode u vino ili izlečenje ljudi koji su živeli pre 2000 godina.

8.Kako objasniti cinjenicu da ti se Isus nikad nije javio?

Kada je pre 2000 godina Isus uzeo ljudsko obličje, to je bila "punina vremena" kako to Biblija kaže. Nije bio nasumičan, već dobro odabrani trenutak.
Nemoguće je sa sigurnošću tvrditi odgovor na ovo pitanje, ali moguće je da nam Bog samo u svojoj milosti daje više vremena za pokajanje, ili da čekamo neku drugu "puninu vremena", koju ne razumemo.

9.Zasto bi Isus zeleo da jedes njegovo telo i pijes njegovu krv?

Ovo je pogrešno shvatanje biblijskih stihova. Od nas se ne traži da budemo kanibali.

10.Zasto se hriscani razvode po istoj stopi kao i ne-hriscani?

Nažalost, ljudi se po nekom automatizmu popisuju kao hrišćani, ali je činjenica da su dobrim delom samo nominalni vernici.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, MarkoA рече

Možda smatraš da blagosiljanje onih koji  "razbijaju  dece o kamenje" nije traženje smrti nevinih?

Ili kada Bog naređuje Jevrejima da vrše genocid nad paganiskim narodima i da im žene i decu uzimaju za robove?

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Tumaralo. рече
пре 35 минута, MarkoA рече

Možda smatraš da blagosiljanje onih koji  "razbijaju  dece o kamenje" nije traženje smrti nevinih?

Ili kada Bog naređuje Jevrejima da vrše genocid nad paganiskim narodima i da im žene i decu uzimaju za robove?

пре 1 минут, Heraklit рече
пре 35 минута, MarkoA рече

Koja je krivica egipatske dece,ili recimo odojčadi koji se ubijaju sa dojke direktno po Božijem naređenju?

ovo je sve u smislu, da je postojao medjusobni genocidni rat do istrebljenja izmedju jevreja i ostalil raznih paganskih naroda koji su ziveli jedni pored drugih,....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...