Александар Милојков Написано Октобар 15, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2011 Naravno da postoji granica, ali ne po etnickoj osnovi nego po religijskoj. Pod "nama" i "vama" se govori o ateistima i vernicima, sto je i istina. Ali nigde ne pise "Nama Xsrbima" ili "Vama Ysrbijancima". Tu podelu si ti uveo (bez prava), a ne mi. Ја ипак мислим да се не може бити Србин ако се одрекнеш свега онога што чини традицију твог народа. То је моје мишљење, извини. Писао сам већ да је идентитет, па и национални идентитет, питање односа, а не питање молекула. Не могу да понављам оно што сам већ писао на овој теми, заиста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Gde pise da taj odnos mora da bude religiozan? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Gde pise da taj odnos mora da bude religiozan? У историји Срба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dex Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Ја ипак мислим да се не може бити Србин ако се одрекнеш свега онога што чини традицију твог народа. То је моје мишљење, извини. Писао сам већ да је идентитет, па и национални идентитет, питање односа, а не питање молекула. Не могу да понављам оно што сам већ писао на овој теми, заиста. E bas ovo je vredjanje i diskriminacija. Sa razlogom sam boldovao samo deo, posto ostatak nije ni bitan - nemas prava da kazes tako nesto. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Али не религиозан, већ Православан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 E bas ovo je vredjanje i diskriminacija. Sa razlogom sam boldovao samo deo, posto ostatak nije ni bitan - nemas prava da kazes tako nesto. Остатак је битан, јер кидањем из контекста потпуно мењаш смисао реченога. Дакле, немогуће је бити Србин АКО СЕ ОДРЕКНЕШ СВЕГА ОНОГА ШТО ЧИНИ ТРАДИЦИЈУ ТВОГ НАРОДА. Ову моју тврдњу потврђује и историјско искуство нашег народа. Навео сам пример настанка Бошњака. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Nema nama buducnosti dok su nam cast i ponos u proslosti... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Лаку ноћ људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dex Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Остатак је битан, јер кидањем из контекста потпуно мењаш смисао реченога. Дакле, немогуће је бити Србин АКО СЕ ОДРЕКНЕШ СВЕГА ОНОГА ШТО ЧИНИ ТРАДИЦИЈУ ТВОГ НАРОДА. Ову моју тврдњу потврђује и историјско искуство нашег народа. Навео сам пример настанка Бошњака. Posto i dalje trubis jedno te isto, probacu ovako. Ja se odricem svih religija, ukljucujuci i pravoslavlje, ali se isto tako smatram Srbinom. Odakle tebi pravo da kazes da sam ja manji Srbin ili nisam pravi Srbin? Posto si izgleda otisao da spavas u medjuvremenu (how convenient), odgovoricu ti - nemas to pravo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 а има и "анационалних", оне које ја називам "скупом молекула", безличним постојањем. Онај ко се не идентификује са апстрактним појмом нације, тај је скуп молекула и безлично постоји? Александре, као да си нешто пио вечерас, тако звучиш. Поздрав од безличног скупа молекула. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Онај ко се не идентификује са апстрактним појмом нације, тај је скуп молекула и безлично постоји? Александре, као да си нешто пио вечерас, тако звучиш. Поздрав од безличног скупа молекула. Možda je ovo moja predrasuda... ali bojim se da Aleksandar samo otvoreno govori ono što većina pravoslavaca i misli - a to je da je pravoslavlje neodvojivi atribut srpskog naroda iz čega jasno proizilazi da ne može neko da bude Srbin a da ne bude hrišćanin... kao što i pokojni Patrijarh reče: "Srbin nekršten ne biva"... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Потпуно је у праву, јер онај који отпадне од Православља, отпада и од Српства. То је случај код ових ноих, како их зовете другосрбијанаца, који се одвајају од српске традиције, културе, језика, желећи да буду нешто друго, ако што су у прошлом времену Срби комунисти, да би показали раскид са великосрпском хегемонијом, коју је Коминтерна тако жестоко жигосала, изјашњавали се као Југословени, да би како су настали, тако и нетрагом нестали. Исто тако разни секташи се стиде и одричу свега српског. Један ми се жалио како су наше народне песме гомила глупости које треба забранити, јер се велича, туча, пијење вина, сечење глава.... Они чији су преци прешли на римкатолицизам и ислам, неће се данас назвати Србима, ма колико их ми звали браћом. Неки ће се пре наљутити. Тако да ми никога не одбацујемо, само разумно судимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Потпуно је у праву, јер онај који отпадне од Православља, отпада и од Српства. То је случај код ових ноих, како их зовете другосрбијанаца, који се одвајају од српске традиције, културе, језика, желећи да буду нешто друго, ако што су у прошлом времену Срби комунисти, да би показали раскид са великосрпском хегемонијом, коју је Коминтерна тако жестоко жигосала, изјашњавали се као Југословени, да би како су настали, тако и нетрагом нестали. Čini mi se da ili ne razumeš ili karikiraš poziciju druge strane, jer npr. ja uopšte neću da budem nešto drugo. Ateista sam... po etničkom poreklu sam delom Srbin, delom Hrvat... po nacionalnoj pripadnosti Srbin. Neću ništa drugo da budem, to sam što sam... zato mi i smeta kad neko tvrdi da nisam Srbin jer nisam vernik. Da ja i meni slični želimo da budemo nešto drugo, ne bi nam ni smetalo što neko tvrdi da nismo Srbi jer smo ateisti. A pošto se često projektujete, moram i da naglasim, da neću ni da ti budeš nešto drugo, neću da tvrdim da ti moraš da se menjaš da bi bio Srbin ili da bio bio "dobar Srbin"... i jedni i drugi su Srbi... Исто тако разни секташи се стиде и одричу свега српског. Један ми се жалио како су наше народне песме гомила глупости које треба забранити, јер се велича, туча, пијење вина, сечење глава.... Ameri imaju npr. sličan problem sa Mark Tvenom jer se u njegovim knjigama često pominje reč "nigger"... pa ima i predloga da se to izmeni... a skoro je jedan youtuber banovan jer je čitao Tvena... meni je takvo menjanje ili zabranjivanje besmisleno... ali je ipak važno i objasniti deci istorijski kontekst tj. da nešto što je bilo normalno i dozvoljeno nekad, nije ni normalno ni dozvoljeno danas... mada nisam siguran kakve to konkretno ima veze sa nacionalnim ili etničkim identitetom. Они чији су преци прешли на римкатолицизам и ислам, неће се данас назвати Србима, ма колико их ми звали браћом. Неки ће се пре наљутити. Тако да ми никога не одбацујемо, само разумно судимо. Odbacili (vernici) ste jedni druge... nisu oni tu ni bolji ni gori od vas... samo je to dobar primer kako vera nije čuvala nego delila ovaj narod... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Posto i dalje trubis jedno te isto, probacu ovako. Ja se odricem svih religija, ukljucujuci i pravoslavlje, ali se isto tako smatram Srbinom. Odakle tebi pravo da kazes da sam ja manji Srbin ili nisam pravi Srbin? Posto si izgleda otisao da spavas u medjuvremenu (how convenient), odgovoricu ti - nemas to pravo. Ма сматрај се бре човече и марсовцем, баш ме брига. Сматрај се и већим Србином, немам ништа против. Сматрај да је твоје српсто аутентично и боље од традиционалног, немам ништа против. Ствар је у томе да ти апсолутно не капираш о чему ја говорим и зато нећу више, како кажеш, да трубим. Јер, изгледа да џабе трубим (у празно). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 16, 2011 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2011 Мислим да је ово претерано за дефиницију бића. Да би нешто било биће, оно мора да има некакву интелигенцију (пре свега), самосвест и функционалну аутономију. Ако поседује и некакву колективну свест, онда је то и друштвено биће. Ја говорим о личности, а не о индивидуи. Ово што ти наводиш као биће, то је самообјашњива индивидуа. Но, то су очигледно "шпанска села", па нећу више о томе на овом месту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука