Jump to content

Лордан Зафрановић - филм о Јасеновцу

Оцени ову тему


Препоручена порука

https://iskra.co/kultura/zafranovic-umjetnicki-krik-protiv-zla/

...

Зафрановић: Умјетнички крик против зла

197446.jpg

Два мјесеца прије почетка снимања, у близини Градишке, почела је изградња сценографије за филм Лордана Зафрановића „Златни рез 42“.

Сценарио „Дјеца Козаре“ који је Арсен Диклић написао још 1986, Зафрановић је адаптирао и увео поједине нове сцене, које ће што вјерније приказати догађаје из лета 1942.

Само изградња сценографије трајаће пуна два мјесеца, како би се уз све остале припреме које трају дуже од пола године, постигла визуелна аутентичност епохе и испунила креативна замисао прослављеног редитеља.

– Градићемо Јасеновац у близини правог, по скицама које сам израдио. Унапријед ће се знати гдје је која барака, управна зграда, гдје улази воз… Предводићу екипу најбољих људи који имају огромно искуство и жељу да се направи филм који говори о страдању српске дјеце и становништва са Козаре, али и о концентрационом логору Јасеновац током Другог свјетског рата – недавно изјавио је Зафрановић.

Ауторску екипу чини више од 60 професионалаца из цијелог региона, планирано је да снимање почне средином септембра и трајаће скоро годину дана.

Зафрановић тренутно ради на одабиру глумачке поставке, која ће бити позната до краја љета, а чиниће је глумци из цијеле бивше Југославије.

– Овај филм сам дуго спремао и радим га да се не заборави. Ово је филм о злу, којим желим да зауставим свако даље зло. Филм је умјетнички крик да се зло више никада не понови – изјавио је Зафрановић.

Некадашњи студент легендарне, престижне Прашке филмске школе – ФАМУ, годинама се бави анализом зла у вријеме фашизма, што се јасно огледа у његовој ратној трилогији – „Окупација у 26 слика“ (1978), „Пад Италије“ (1981) и „Вечерња звона“ (1986), филму „Крв и пепео Јасеновца“ (1983) или документарцу „Залазак стољећа – Тестамент Л. З.“ (199 4).

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

https://www.danas.rs/kultura/zafranovic-film-o-jasenovcu-za-buduce-generacije-svet-mora-da-se-upozna-sa-zlom-ndh-a-video/

...

Зафрановић: Филм о Јасеновцу за будуће генерације, свет мора да се упозна са злом НДХ-а

kul11foto-Stanislav-Milojkovic.jpg

...

Филмски редитељ Лордан Зафрановић изјавио је за Радио-телевизију Републике Српске да се филм о злочинима у Јасеновцу „Златни рез `42“ не снима само за данашњу, већ и будућу публику, јер сведочи о злу које се никада више не сме поновити.

„Филм је за будућу публику, да се не заборави ударац који је био толико јак да се никад не заборави крик против зла“, рекао је Зафрановић за ртрс.тв.

Он је истакао да свет мора да се упозна са државним злом НДХ-а у Другом светском рату које је преко расних закона озаконило злочин и масовна убиства.

„Све што ја радим, радим да се никад не заборави овај злочин и да најшира публика на свету види страшну трагедију… Свет мора да се упозна са злом НДХ-а“, рекао је Зафрановић у Јутарњем програму РТРС-а.

Он је нагласио је већина починилаца страшних, људском уму непојмљивих злочина и починилаца зла, требало да буде у лудници.

Зафрановић је рекао да је Хрватска одбила да учествује у снимању филма, наводећи да је ово био последњи воз за хрватску државу да, како каже, скине усташку кошуљу са себе, призна шта се десило у Јасеновцу и придружи се цивилизованим народима у Европи јер је немогуће да је још увек, 70, 80 година после, поздрав „За дом спремни“ некажњив, а под њим су убијене хиљаде људи.

У том светлу је, додао је, и написао писмо хрватском премијеру.

Зафрановић је рекао да је радни назив филма био „Деца Kозаре“, а да се сада зове „Златни рез ’42“, изразивши наду да ће филм бити снимљен и спреман до почетка Kанског фестивала.

Зафрановић, некадашњи студент престижне Прашке филмске школе, годинама се бави анализом зла у време фашизма, што се јасно огледа у његовој ратној трилогији – „Окупација у 26 слика“, „Пад Италије“ и „Вечерња звона“, као и филму „Kрв и пепео Јасеновца“ или документарцу „Залазак стољећа – Тестамент Л.З.“.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...