Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Како уопште долази до идентификације нечег као проблема? dada

"Последњих година се по ко зна који пут поставља питање о забрани уласка женама на Свету Гору. То питање постављају посланици у европском парламенту."

Ако је ово узрок не највећег проблема, онда ја заиста не видим ни најмањи проблем.

Да је писало:

"И после безброј писама Српској (или било којој другој помесној) православној цркви, и ово писмо, потписано од стране "н" старешина храмова, а у име сестара у Христу евхаристијских заједница сакупљених у тим храмовима, које моле да им се одобри долазак на Свету Гору, како би са својом братијом молитвено саслуживале, остало је без одговора."

онда би и за моју маленкост била тема за размишљање.

Иницијативе као што је ова се управо и не покрећу зато што би у старту биле дочекане на нож - мислим да је и ова тема јако добар показатељ како ствари код нас функционишу по том питању.

Иако сам тему покренуо из најбоље намере и навео смислене аргументе у којима се позивам на људе као што су апостол Павле и Свети Максим, само због тога што сам се уопште усудио да је покренем називан сам лицемером, женомрсцем, и неким коме не би требало поверавати децу на васпитавање, жене које би хтеле из најбољих намера да посете Свету Гору су називане дрскима, лезбејкама, шмизлама и феминисткињама, а моји аргументи игнорисани или изједначавани са ЛГБТ пропагандом или позивом на, ни више ни мање, него бомбардовање Свете Горе (не кукам, већ само констатујем).

А иако ово, као што се сложисмо, није ни издалека највећи проблем са којим се Црква суочава, на веома сличан, ако не идентичан начин пролази и свака друга добронамерна иницијатива да се ствари промене на боље - на добре намере се узвраћа увредама и етикетирањем, на светоотачке аргументе - непровереним легендама, а на богословље - окошталим традиционализмом, паранојом и теоријама завере. И то када су у питању далеко већи, озбиљнији и ургентнији проблеми.

Брате мој,

Наравно да се слажемо у много чему, па тако и по овој теми...

Ниједно питање никад нисам желео да схватим као било какав вид провокације или слично, тако ни ова тема сигурно није провокација већ размена размишљања, па самим тим не би требала да се претвори у узрок подвојености. Ако смо се одлучили да је сваки разговор Христа ради, Боготражење и сл., онда постоји претпоставка утемељења Литургијског као основе, а Љубав као начин разговора.

У свом одговору, који сам овде цитирао и због чега се извињавам, као и у претходном, не постоји ни "нож" нити икакво супротстављање разговору по овој теми, већ такође размишљање моје маленкости, због чега је постављено питање у Европском парламенту?

Сигуран сам, са близу 50 година живота, да молитвом добијамо неописиве дарове од Господа, која нису увек испуњења наших људских размишљања и циљева, али јесу увек и заувек прихватање Господа у целости свог живљења. Конкретно, због чега би европски парламент расправљао о могућности посете жена Светој Гори?

Ја због искључења струје не идем да се жалим МУП-у, већ идем у електродистрибуцију да сазнам да ли је могуће и на који начин превазићи проблем. Сестре у Христу, којима се јавила искрена жеља да посете Свету Гору, које су Литургијске утемељене у Господу, разговараће са својим свештеницима/духовницима, и ко зна осим Бога Јединога, можда не њима, али некој следећој генерацији ће можда Господ Услишити жељу васколиког женског рода, па затим и европским парламентарцима.

Тако брате мој, жао ми је што писани начин изражавања није довољно прецизан, или га ја не користим довољно добро, али ја нисам против тога да сестре у Христу бораве на Светој Гори, нисам ни против туристичких посета Светој Гори свих заинтересованих без разлике да ли су уопште верујући, али јесам против притисака било које врсте и од било ког. Задовољство једног, ако је на трпљење другог искључује Љубав Христа ради, већ доказује самољубље ван заједнице у Христу. У овом случају, без позивања на исправност, аргументације и слично, већ искључиво на заједницу у Господу, Део Њега живи на Светој Гори смирено и складно. Други Део Њега живи складно и смирено у другим црквама, манастирима, али евхариситјски смо сви заједно, сваког тренутка. Таквом спознајом, нама који јесмо у Христу, требало би бити сасвим свеједно где ћемо саслуживати Богу, јер Дух Свети Дише свуда. Они који нису утемељени у Христу и који немају спознају заједнице у Христу без обзира на локацију Богослужења, ако су заинтересовани да виде лепоте Свете горе, у данашње време уз помоћ интернета могу то учинити без икаквих проблема, а опет не реметећи склад светогораца, а гледајући њих као Део организма Цркве, не реметећи Цркву, којој је Христос Глава, односно не реметећи Самог Христа.

Па који је онда циљ и ко је основни аутор таквог циља, да инсистира на било чему што у овом трену није жеља Господа? Не мислим на Тебе, брате мој, нити ни на једног дискутанта по овој теми, већ на оног базичног подстрекача оваквих активности...

prstgore

1405_love

0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Пре него што неки са форума покрену петицију, хајде да гласамо...    joooj

A ko to sa foruma želi da pokreće bilo kakvu peticiju,pa i po ovom pitanju?

Potpuno mi je svejedno.Može da dozvoli a i ne mora.Kako god.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Пре него што неки са форума покрену петицију, хајде да гласамо...    joooj

A ko to sa foruma želi da pokreće bilo kakvu peticiju,pa i po ovom pitanju?

...

То је, наравно, била иронија са моје стране (које на овом форуму има напретек).  joooj

Подели на овим сајтовима

Против.

Ако је неко изабрао такав начин подвига, зашто би ико имао право да му се у то меша? Једноставно, ти људи, монаси имају право на парче земље, на којој ће практиковати свој подвиг.

Подели на овим сајтовима

Ја сам за референдум... dada

Па нема ту шта, Света Гора је физички одвојена зидом од статка копна, тако да је јасно...ако монаси неће да им жене улазе на Свету Гору, онда не треба, иначе све по договору.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Против.

Ако је неко изабрао такав начин подвига, зашто би ико имао право да му се у то меша? Једноставно, ти људи, монаси имају право на парче земље, на којој ће практиковати свој подвиг.

Aj, samo da to jos nasi neoliberali ukapiraDu... dada

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Против.

Aj, samo da to jos nasi neoliberali ukapiraDu... dada

Врло једноставно. Као што је и њихова слобода да у своје парче света, у свој дом примају кога хоће. Е тако исто важи и за монахе на Светој Гори. То не значи да су жене "погане", исто као што не значи да су "погани" људи које не улазе у моју кућу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...