Jump to content

Rasmusen: NATO je danas prijatelj srpskog naroda!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Rasmusen: Srbija sve bliža NATO-u

Izvor: Beta

Sofija -- Želimo da se države Zapadnog Balkana u potpunosti integrišu u evroatlantske strukture, izjavio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

On je dodao da je nedavno hapšenje Ratka Mladića veoma važan korak u tom pravcu.

"Hapšenje kao prvo šalje veoma jasnu poruku da će ratni zločini biti kažnjeni pre ili kasnije, a kao drugo i ne manje važno, hapšenje sa Srbije skida veoma značajan teret na putu ka EU i članstvu u NATO", rekao je Rasmusen posle razgovora sa bugarskim predsednikom Georgijem Prvanovom.

Rasmusen je naglasio da želi da vidi "jaču i osnaženu saradnju između Srbije i NATO", prenela je bugarska aencija Fokus.

On je, međutim, dodao da je moguće da u srpskom društvu postoji skeptičan stav prema NATO-u.

"Želeo bih da pošaljem vrlo jasnu poruku srpskom narodu: vaša budućnost je u produktivnoj i od obostrane koristi saradnji između Srbije s jedne strane, i NATO-a i EU sa druge, što može dovesti do punopravnog članstva u obe organizacije", podvukao je Rasmusen.

"Uveravam vas da smo mi danas prijatelji srpskog naroda. Ne smete patiti zbog grešaka počinjenih u prošlosti", dodao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a je ukazao na to da zahvaljujući vojnoj intervenciji tog saveza narodi na Balkanu danas žive u miru, sigurnosti i stabilnosti.

"Uspeli smo da zbacimo autokratski režim i pomognemo u razvoju slobode i demokratije. Sada vas pozivamo da pokušate da iskoristite svoj maksimalni potencijal iz mogućnosti koje su se ukazale. To možete učiniti približavajući se EU i NATO", rekao je Rasmusen.

Rasmusen je dodao da bi u tom kontekstu Bugarska mogla da odigra značajnu ulogu u regionu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=30&nav_category=11&nav_id=515500

Подели на овим сајтовима

• Одговори 139
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Je l' mogu da ti prijatelski ubijem dete od 4. godine gospodine?

Da te ''milosrdno'' maltretiram dva meseca i kusur, srusim sve sto imas pa pozovem na prijateljski sastanak? Vecera, whiskey, zurka...

Najgore sto ce oni SuNtanovac i Bota da procvile od srece zbog ove izjave...

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Одг: Rasmusen: NATO je danas prijatelj srpskog naroda!

не дао  Господ никада вама таквог пријатеља!!! facenew22222222

акција: Милосрдна

ВОЈНИ циљ: Милица, 3 године, дијете

sv.milica02.jpg

Подели на овим сајтовима

Je Miloshesku propaganda na koju je masa njih nasela.

Који је кодни назив акције Нато пакта кориштен у нападу на СРЈ ?

Allied Forces ili ti "Ujedinjene sile".

http://www.nato.int/kosovo/all-frce.htm

Подели на овим сајтовима

Истине ради,нато агресија на Србију се ни у једном војном извештају не спомиње под називом "милосрдни анђео", мада то не умањује њен злочиначки подхват...

Причао је о томе вл Григорије, али не могу сад наћи извор...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Потпуно је небитан назив у односу на последице који су својим безумним зверством учинили.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Који је кодни назив акције Нато пакта кориштен у нападу на СРЈ ?

Allied Forces ili ti "Ujedinjene sile".

http://www.nato.int/kosovo/all-frce.htm

да ли је могуће да смо и ми имали једну успјешну пропаганду amin-nas

facenew22222222 захваљујем нисам знао  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Потпуно је небитан назив у односу на последице који су својим безумним зверством учинили.

Vrlo je bitno. Ako su siroke mase tako naivno prihvatile jednu tako banalnu stvar koja se moze porveriti

i oboriti jednim pretrazivanjem Gugla koliko su tek prihvatili propagande o mnogo ozbiljnijim stvarima koji

direktno uticu na donosenje suda o (ne)opravdanopsti NATO intervencije. Kao sto je recimo pitanje masovnih

grobnica po Srbiji koji ruku na srce u narodu ima status NLOa.

E sad iole racionalan covek bi treba da postavi pitanje ako je Milosjesku sa svom zlocinackom kamarilom iza i

ispred sebe tako lagao za ovakve banalne stvari koliko je tek onda pouzdano istinito/neistinito o dalkeo u pricama koje nam je servirao a na osnovu koje smo mi dosnosili sud ne samo o NATO intervenciji nego o celom

scenario od osme sednice na ovamo. A posto mi nismo racionalni nego nesto drugo onda .........

Подели на овим сајтовима

11 теза у прилог НАТО

Пише: Василије Мишковић 

02 јануар 2011

Који су то аргументи у прилог уласка у НАТО, које романтични занесењаци превиђају или игноришу?

Срби су се поделили на два табора. На оне који су против уласка у НАТО и оне који су за то. Све нам говори да су они против НАТО-а, окренути прошлости и затворени за пријатељство међу народима. А да су други људи садашњице и будућности, спремни за сарадњу и комуникацију. Првима су битне романтичне представе попут сећања на жртве бомбардовања и штету која нам је нанесена проглашењем независности Косова, док други све то заборављају, гледајући само напред и узимајући у обзир корист од НАТО-интеграција за њих и нас.

Први аргумент  у корист атлантских интеграција налази се у самом НАТО-у. Тај Пакт није више војни савез већ заједница цивилизованих народа који у свету шире мир и демократију. НАТО је систем вредности и идеја модерног доба и прогресивних народа. Стога, НАТО више не ратује у духу старомодног поимања те речи. Он само посредује, он по потреби интервенише искључиво хуманитарно и миротворно. Чланице НАТО-а учествује само у мирољубивим боребним операцијама, ради пружања помоћи народима широм света. Отуда, уласком у НАТО Срби би постали део цивилизованог света који шаље своје момке широм планете да распростиру демократске вредности и доносе мир. Учешћем у НАТО операцијама и ми бисмо доказали своју опредељеност за толеранцију и европске вредности, у које се свакодневно кунемо. 

Други разлог за улазак у Пакт је, управо, бомбардовање Србије и одузимање Косова. Неко ће се наивно упитати – како је то аргумент у прилог учлањења у војни савез који нам је то учинио? Одговор је једноставан. Уласком у НАТО ми бисмо показали своју ширину и толеранцију. Демонстрирали бисмо да можемо преко свега да пређемо и да пружимо руку онима који су бацали бомбе на наше градове и децу. Цео свет би био задивљен таквим нашим изливом толеранције и опраштања непријатељима. Наш народ би био уважаван и поштован више него било који други, јер добровољно улази у војни савез који га је бомбардовао и који му отима колевку државности. Такав гест би нам донео изузетан имиџ.

Трећи аргумент за улазак у НАТО је да бисмо у том војном савезу остварили оно што желимо – сви Срби би били у једној војсци. Тако би опет Срби из Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније, Словеније и Србије, марширали заједно, учествујући у мисијама мира и толеранције. А за оне којима је још на срцу стара Југославија, ето прилике да будемо опет у истој армади са Хрватима, Словенцима, босанским муслиманима, Албанцима и Македонцима, као некада у старој доброј ЈНА. Уласком у НАТО ми доприносимо и већој толеранцији и помирењу у региону, а не само генерално у свету.

Четврти разлог у прилог уласка у Северноатлантски савез је да бисмо  тако поправили свој спољнополитички положај. Боље је бити присутан кад се решавају битне ствари, него бити одсутан. Како се у НАТО-у одлуке доносе консензусом, онда бисмо ми били равноправни са Америком, и могли боље да се боримо за своје интересе. Ако Америка каже да је Косово независно, а наш представник каже да није, нема ништа од независности јер су сви чланови Савеза равноправни. Не само да бисмо себи помогли чланством у Атлантском војном савезу, већ бисмо и изнутра могли да се боримо за мир у свету, и спречили бисмо покушаје да неко тај добронамерни војни савез себично искористе за своје циљеве. Тако, ако би, рецимо, Америка одлучила да уђе у сукоб са Ираном или Русијом, ми бисмо могли то да спречимо. Наравно, ако за то постоје рационални разлози. Крајње је време да заборавимо отужне емоције.

Пети аргумент за улазак у НАТО је мање трошење пара на одбрану. Када будемо у НАТО-у нама и неће требати војска, јер ће нас Атлантски савез бранити од сваке опасности. С обзиром на то, готово да бисмо могли да предложимо укидање војске, и на тај начин максимално смањивање трошкова за одбрану. Но, како је ипак потребно да неко са нашим председником дочекује стране делегације, и иде, наравно без председника, у мировно-борбене мисије широм света, имамо разумевање за то што је после реформе војске преостао известан број војника. Он није довољан за одбрану земље (коју штити НАТО), али може да буде од користи у својству нашег контингента за хуманитарне ратове у иностранству.

Шести разлог за улазак у Атлантски миротворни војни савез - то су стране инвестиције. Када уђемо у НАТО биће много више улагања, и то директних, гринфилд. Пре свега градиће се нове, велике и лепе војне базе широм српских земаља, у које ће бити уложене милијарде долара. Наше фирме ће конкурисати за тендере за градњу путева до тих база и грађевина у самим базама, а можда добију и поверљиве послове за градњу силоса у које ће, вероватно, бити смештене и најновије балистичке ракете са нуклеарним бојевима главама. Сада је прилика да кажем и ово: само незналицама и злонамерним типовима делује да је лоше да на нашој територији буду смештене атомске бомбе. Оне су гарант стабилности и напретка земље која их има. Све државе у којима су смештене америчке атомске бомбе су стабилне и развијене, па ће присуство нуклеарног оружја САД имати позитиван утицај и наш развој.

Седми аргумент надовезује се на претходни. Наиме, долазак страних војника утиче позитивно на привредни раст. Примери тога су Јапан и Немачка, земље које су због присуства америчких војних база оствариле брз привредни раст. Поред тога што су војне базе саме по себи гринфилд инвестиције, страни војници су и значајни потрошачи домаћих производа. Присуство страних војника се може посматрати и као фактор развоја туристичке привреде, за који није потребна морска обала. Како ми имамо најбољу храну, савршену ракију и најлепше девојке на свету, не морамо да бринемо о пласману домаћих производа. Развој домаћег угоститељства, а нарочито коцкарница и индустрије сексуалних услуга, у значајној мери ће поправити наше финансијско стање и ојачати националне девизне резерве. Они који малициозно помињу случајеве када су амерички војници својим возилима газили цивиле, чинили штету или силовали девојке без санкција, треба да имају у виду да се све то не дешава тако често, те да се нешто мора жртвовати за нашу евроатлантску будућност.

Осми аргумент тиче се нивоа запослености. Осим ангажовања наше грађевинске оперативе у вези са подизањем војних база и благотворног утицаја присуства страних трупа на потрошњу домаћих производа, на пад незапослености позитивно ће деловати и ангажман наше омладине у НАТО активностима. Незапослена српска омладина добиће шансу да ради занимљиве, динамичне и добро плаћене послове у иностранству. Преко НАТО-а моћи ће да путује у далеке и егзотичне земље, да упознаје занимљиве људе и да их, по потреби, убије. На тај начин не би се само смањио ниво незапосленост, већ и редуковало насиље на утакмицама.

Девети разлог за чланство у Савезу који нас је недавно бомбардовао је то да је потребно да постанемо његов члан да бисмо се суочили  са својом прошлошћу, тј. да бисмо се ослободили баласта Косова и претеране оптерећености историјским наслеђем. Уласком у НАТО ми бисмо збацили велики терет националне историје са леђа, и тако растерећени, лаким кораком кренули у срећну будућност. Нама је НАТО потребан због нас самих, да би смо се отарасили свог злокобног национализма и да бисмо се, коначно, безрезервно суочили са сопственим злочинима.

Десети разлог зашто бисмо требали да уђемо у НАТО је да бисмо  остварили већу националну безбедност. Они који тврде да бисмо се уласком у тај војни савез изложили опасности од исламског тероризма, или пак да бисмо морали узети учешће у евентуалним сукобима НАТО-а са Ираном, или нама братском Русијом – или немају појма, или бескрупулозно лажу. Наиме, тај војни савез је толико слободан и волонтерски, да свака земља може да учествујете само у оном што жели, тј. ако јој не одговара, слободно може да одбијете сваку активност. Друга ствар је што свакој демократској и напредној земљи треба да буде част да узме учешће у операцијама против држава које се опиру ширењу евроатлантских вредности. То ми не бисмо морали да чинимо због обавеза према НАТО-у, већ би требали да радимо због морала, светског мира и космополитских идеала.

Једанаести аргумент у прилог Пакта: уласком у тај савез омогућили бисмо НАТО трупама да легално интервенишу ако би садашњи, проамерички, и самим тим и демократски режими у Србији, Црној Гори и БиХ, били угрожени. НАТО гвоздена песница могла би слободно да се обрачуна са ретроградним опозиционим снагама оданим превазиђеној идеји националног суверенитета, односно социјалне правде.

После ових аргумената у прилог НАТО интеграција, да ли било шта још треба рећи? Ко разуман и даље може да се опире приступању српских земаља том хуманитарном савезу?

Извор: Часопис "Видовдан" 

Подели на овим сајтовима

Vrlo je bitno. Ako su siroke mase tako naivno prihvatile jednu tako banalnu stvar koja se moze porveriti

i oboriti jednim pretrazivanjem Gugla koliko su tek prihvatili propagande o mnogo ozbiljnijim stvarima koji

direktno uticu na donosenje suda o (ne)opravdanopsti NATO intervencije. Kao sto je recimo pitanje masovnih

grobnica po Srbiji koji ruku na srce u narodu ima status NLOa.

E sad iole racionalan covek bi treba da postavi pitanje ako je Milosjesku sa svom zlocinackom kamarilom iza i

ispred sebe tako lagao za ovakve banalne stvari koliko je tek onda pouzdano istinito/neistinito o dalkeo u pricama koje nam je servirao a na osnovu koje smo mi dosnosili sud ne samo o NATO intervenciji nego o celom

scenario od osme sednice na ovamo. A posto mi nismo racionalni nego nesto drugo onda .........

А све је почело од инцидента у Рачку, за који се зна да је инсцениран. Баш ме занима како би се друге државе бориле са таквом појавом као што је била побуна и организација терориста на Косову.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...