Jump to content

Ljudi i planeta

Препоручена порука

Стекао си сасвим погрешну слику, али нема везе.
Па ниси ли ти подржавао ... оног руског индустријалца који је хтео (или још горе - то већ чини/чинио) да индоктринира раднице у својој фабрици и да им се петља у лични живот?!?

Нисам.

Прво, он није "индоктринирао раднице" нити им се "петљао у лични живот", него је поставио услове да би некоме дао посао у својој фирми. Ја сам тамо написао да је његов поступак екстремно глуп (и хришћански и економски), али да човек са својом имовином има право да располаже како жели - па и да ради глупе ствари. Дакле, бранио сам принцип приватне својине.

Ако све пратиш тако површно, шта губимо време безвезе..

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 66
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Нажалост, ми то не можемо да "применимо на заједницу" јер би то значило примену силе - што је супротно Христовим идеалима.

Ово је суштина. Социјалисти (или комунисти, фашисти, небитно како их зовемо пошто је иста ствар у питању), како каже Мизес, су "корумпиране личности зато што они не верују у људе, зато што мисле да су људи глупи и да они знају боље од других шта и како треба да се ради".

Ја бих на ово додао: социјалисти су највећи непријатељ хришћанства зато што мисле не само да су паметнији од других људи, него да су паметнији од самог Христа. Зато што желе човеку да наметну оно што чак ни сам Господ није желео, а то је да се човек на силу подвргне другоме, није битно да ли је "други" диктатор или "владавина већине" (тј. демократија). Знамо ко је онај што је нудио да "камење постану хлебови" и знамо шта је тражио за узврат. И као људи опет и опет хиљадама пута падамо на истом том искушењу (за разлику од Господа).

Подели на овим сајтовима

Ја сам 100% за то, свако ко жели и може да помаже другима. Нажалост, ми то не можемо да "применимо на заједницу" јер би то значило примену силе - што је супротно Христовим идеалима.

Potpuno se podrazumeva da bi sve bilo na dobrovoljnoj bazi, i da bi pomagali samo oni koji to zele...

Dakle, nikog ne bismo prisiljavali ni na sta...

Sve u svemu, problem zapadnog drustva po meni jeste bas ovo sto nazirem ovde - ekonomija je na neki nacin obogotvorena - kad kazemo rec o etosu i Bogu uvek cujemo "sve je to lepo, ali ekonomija funkcionise drukcije"...

Da li je ekonomija (ma koja) iznad Boga i zivog coveka? Jesmo li mi to izgublil najelementarniju veru u Hrista?

Nemoj da mi kazes da ekonomija nema veze sa verom, sve ima veze sa svim u ovom Logosnom svetu...

Ako dakle (ta-i-ta) ekonomija sprecava coveka da se krece ka Hristu - promenimo ekonomiju...

Siguran sam da je to moguce, i ne samo da je moguce nego je i nasusno potrebno...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

То је брате веома сложено питање. Добар део нас данас постоји захваљујући економији и технологији. На пример дијабетичари - нико од њих не би уопште био жив да нема медицине, технологије и економије која им је омогућила да преживе. И то се не односи само на болеснике, већ на многе од нас који не би били способни да опстанемо у неком "природнијем" свету. Значи економија јесте за многе од нас, можда и већину, данас егзистенцијална неопходност.

Сада, дилема јесте - да ли су закони економије супротни нашој вери? Прво треба разумери да у сваком случају не можемо да их променимо. Можемо само свесно да их занемаримо ако сматрамо да су неки принципи важнији. Међутим, не смемо да се заваравамо да ће (поједностављени) "јеванђелски принципи" решити "проблем сиромаштва у свету". Једино што може да реши тај проблем јесте развој економије. И Христов други долазак, наравно.

Огромна већина људи у читавој историји је живела у крајњој беди и сиромаштву. Ово што ми данас имамо захваљујући капитализму ужива .000001% свих људи који су живели до сада и изграђено је веома тешко. Прво су неки морали да гину да би створили слободно друштво, па да онда читав век раде и граде у немогућим условима, да би ми данас могли да се нервирамо што не ради интернет уместо да се нервирамо што немамо шаку пасуља за ручак.

Основни проблем са којим се ми као хришћани суочавамо јесте да свет постаје све сложенији, па онда одговори на етичка питања нису више тако једноставни. Можда је то само још једно проклетство овог палог света, али не смемо да се заваравамо да су одговори једноставни.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da li je ekonomija (ma koja) iznad Boga i zivog coveka? Jesmo li mi to izgublil najelementarniju veru u Hrista?

Nemoj da mi kazes da ekonomija nema veze sa verom, sve ima veze sa svim u ovom Logosnom svetu...

Економија није изнад Бога. Економија етимолошки значи - "управљање домаћинством".

Бог је рекао Адаму да ради и чува едемски врт, то значи да је економисање било од самог почетка задатак за људе.

Дакле економија није изнад Бога, изнад Бога је само демагогија која се умјеси у економију, а што се врло често дешава нажалост.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Naišao sam na jedan tekst:

,,Kao kakav ogroman usisivač, jedan hektar šume usisa godišnje 10 do 20 tona ugljen-dioksida i proizvede dovoljno kiseonika za disanje deset ljudi. Dakle, četiri milijarde hektara sadašnjih šuma u svetu obezbeđuje kiseonik  za četrdeset milijardi ljudi. Ali, kiseonik ne troše samo ljudi i životinje. Mnogo veći potrošači su automobili i avioni. Samo pri uzletanju jednog mlaznog aviona utroši se sav kiseonik koji u toku dana proizvedu dvadeset četiri stabla osrednje veličine. Beogradski automobili i autobusi za godinu dana sagore kiseonika koliko svi sadašnji Beograđani mogu potrošiti do kraja života. Prema tome, nephodno je zaštititi svaku šumu, svako drvo. Braneći šumu, štitimo sebe i sopstveni život.

Šume su lepota, izvor zdravlja i života. Moramo ih sačuvati i za buduća pokolenja."

geografska čitanka za 5. razred osnovne škole (1993.)

nasznak9877777777777777777 0110_hahaha smej.gif 319.gif brokoli brokoli brokoli

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...