Поет Написано Октобар 24, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2018 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Октобар 25, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 25, 2018 Prorok Pun duhovne ja lutah žeđiPustinjom što mračna je bilaI serafim se sa šest krilaUkaza meni na razmeđi.On prstom lakim kao sanZenica mojih kosnu dan,Vidovitost mu prenu zeneKo u orlice preplašene.Moga se uha kosnu onI ispuni ga šum i zvon;Treptanje čuh u nebu sila,I anđeoskih krila let,Nemani morskih skriven svetI klijanje pod zemljom žila.On promiče kroz moje usne,I jezika mog grehe gnusne,Svu brbljivost i podlost smrvi.I tada žalac mudre zmijeU obamrla usta mi jeRinuo rukom punom krvi.I zario u grudi mačI ustraptalo srce trgo,I šišku plamenu uz plačU otvorene grudi vrgo,Ko trup u pustinji sam paoI Boga glas je mene zvao:“Proroče ustaj, motri, vnemlji,Ispunjen mojom voljom budi,I hodeći po moru, zemlji,Rečima žezi srca ljudi.“ gothic88nika је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Октобар 27, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2018 SVAKIDAŠNJA JADIKOVKA Tin Ujević Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad! I biti slab, i nemoćan, i sam bez igdje ikoga, i nemiran, i očajan. I gaziti po cestama, i biti gažen u blatu, bez sjaja zvijezde na nebu. Bez sjaja zvijezde udesa što sijaše nad kolijevkom sa dugama i varkama. –O Bože, Bože, sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao. O Bože, Bože, sjeti se i ljubavi, i pobjede i lovora i darova. I znaj da Sin tvoj putuje dolinom svijeta turobnom po trnju i po kamenju, Od nemila do nedraga, i noge su mu krvave, i srce mu je ranjeno. I kosti su mu umorne, i duša mu je žalosna, i on je sam i zapušten. I nema sestre ni brata, i nema oca ni majke, i nema drage ni druga. I nema nigdje nikoga do igle drača u srcu i plamena na rukama. I sam i samcat putuje pod zatvorenom plaveti, pred zamračenom pučinom, i komu da se potuži? Ta njega nitko ne sluša, ni braća koja lutaju. O Bože, žeže tvoja riječ i tijesno joj je u grlu, i željna je da zavapi. Ta besjeda je lomača i dužan sam je viknuti, ili ću glavnjom planuti. Pa nek sam krijes na brdima, pa nek sam dah u plamenu, kad nisam krik sa krovova! O Bože, tek da dovrši pečalno ovo lutanje pod svodom koji ne čuje. Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, i ljubav, ili sveta smrt. Gorak je vijenac pelina, mračan je kalež otrova, ja vapim žarki ilinštak. Jer mi je mučno biti slab, jer mi je mučno biti sam (kada bih mogao biti jak, kada bih mogao biti drag), no mučno je, najmučnije biti već star, a tako mlad! Zabavnik, 1917. Поет, Чунга Лунга and Снежана је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милошшш Написано Октобар 27, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2018 Težak slučaj pakla Mozak miruje al' ispod mora tece vreli kamen grob podriguje prozdrace mi kosti ako stanem istetovirani strah na tvojim obrazima jeca ti si samo njegov podstanar Smrtno ozbiljan bez oca i bez prijatelja prazne godine oko tebe tuzno lete sta ces ti sa njima i sta ce one s tobom takvim Ti si revidirao stav sto pedeset puta cas si rodjen kao musko cas k'o zensko koga je to briga sam znas, rodjen si k'o picka Gde je granica ja nisam siguran da postoji sta je cilj ili trcimo u krug bez cilja Put od tebe do mene sa hiljadu rupa k'o Kumodraska ulica nemam vremena da cekam da se ubijes Skloni me ja necu inat tvoj zivotom da platim slomi me eto, nisam uspeo da shvatim ubij me Ti to mozes da uradis sa svakim ako sve vidi, sto se pravi blesav sto ne otera sva govna u nebesa Zadah osvete kruzi iznad moje glave zar da ubijem da se prestrojim u tvoje pleme ljudi gutaju suze Zvacu sopstvene zube lije krv sa krova ruske crkve tezak slucaj pakla tesko da ima ista strasnije Budi me pre nego pozelim da umrem u snu ubij me, svima za primer raskomadaj moj trup skloni me, vidim tvoj strah to niko ne sme da zna gothic88nika, Milica Bajic and Tavita је реаговао/ла на ово 1 2 cool.lie.talker Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Октобар 27, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2018 On 13.11.2016. at 1:13, Tavita рече ПОЗИВ Александар Пушкин О, ако збиља, док је мрак Кад сан стиша душе живе, И с неба падне сјајни зрак На неме гробне плоче сиве, О, ако збиља у позни час Опустоши гроб за гробом, Чекам тад на сусрет с тобом, Чекам тад твој лик и твој глас. О, дођи ми, кроз ноћ, кроз сан, Онаква као задњег часа; Ко лед и сва ко зимски дан; Од бола бледа без гласа . . . О, дођи ми што пре, што пре Ко ветра дах, звук, ил' тајна. Ко страшна сен – звезда сјајна, Свеједно је: што пре, што пре! Не зовем те никад због тог Да корим људе чија злоба Учини крај живота твог, Ни да прочитам тајне гроба, И не због тог што сумњи рој Душом носим: да преболим, Не могу, јер још те волим, И још сам ко некад твој. Хвала ти за ову песму @Tavita Поет and Tavita је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tavita Написано Октобар 27, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2018 пре 30 минута, Milica Bajic рече Хвала ти за ову песму @Tavita Molim, mila Milica Bajic and Alegzandar је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Октобар 27, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2018 Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Октобар 28, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 28, 2018 пре 19 часа, Nikola Stojanovic рече Какав цар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 @Milica Bajic Da, da. Rade Drainac je bio genijalan. Izvodjenje, takodje odlicno. Uz Raleta Damjanovic, ( Serbedziju, ne racunam) , jedan od najboljih recitatora. Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Октобар 29, 2018 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2018 Ljubav koja stvara sliku ,,Uvek U mom središtu Gori mali plamen besa, koji glođe Iz dodira koji su prevršili meru, iz vrelih prstiju ljubavi koji čeprkaju. Uvek sam U očima onih koji su me zaista voleli Video samo sliku onoga koga su voleli I greškom me Pobrkali sa mnom. I uvek je To bio dopadljivi majmun koji je ličio na mene I rugao mi se. Tako da sada iznad svih stvari želim da očuvam svoju nagost Od ruganja i kandži ljubavi koja pravi sliku." Iz knjige Antologija imažističke poezije, priredio i preveo: Nikola Živanović ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Новембар 2, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2018 ,,Lepotu koju nosi na svom licu nosilac ne zna, ona sebe tudjim ocima nudi; cak ni samo oko - najcistije duhovnoscu medj nasim culima svima - sebe ne vidi jer ne moze da izadje iz sebe; samo kad dva se oka susretnu, pozdravljaju slikom uzajamnom; jer vid se samom sebi ne vraca dok neki put ne prodje, pa se onda ogleda gde se moze videti." ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Новембар 13, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2018 Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана, два Написано Новембар 13, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2018 Жеђ Река би могла да буде океан, ако се згрчи, толико има у себи огромне, вечите воде. Ал ако икада запне и умори се док трчи, умреће без даљине, умреће без слободе. Умреће у њој ветар. Умреће шуме и жита. Умреће бокори сунца што се уз обале плету Зато не сме да стане и зато вечито хита, са уснама од воде, најжеднија на свету. Мирослав Антић Поет је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Новембар 19, 2018 Пријави Подели Написано Новембар 19, 2018 Посвета Приђосте опет лелујна створења, као пред давни мутни поглед мој. Да вам сад чврста дам уобличења? Зар још сам срцем склон заблуди тој? Ви навирете свуд из испарења и магле - лепо! Ваш нек' влада рој! Како ми душу младићки потреса чаробни дашак око ваших леса! Ви доносите слике ведрих дана многе су драге сени усред вас; јавља се ко из замрлих предања, љубави и другарства први час; помиње збрку животних путања обновљена бола жалан глас и добре душе које, преварене од коби зле, уминуше пре мене. Будуће песме они чути неће којима некад своје прве слах; расу се круг што љубазно салеће, утихну онај први одјек, ах! Мој бол сад мноштво незнано пресреће од кога ме је и кад пљеска страх, и што сам негда песмом разгаљив'о ко зна куд лута, ако је још живо. Чежња ме, већ заборављена, гони тим духовима, у мир, озбиљност, склад, као да с' харфе Еолове звони песма и шапће полујасан јад, јежим се, суза за сузом се рони, строго се срце све разнежи сад; што имам, то се у даљини скрива; што нестаде, за мене стварност бива. (Фауст/Гете) Поет and Милошшш је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Децембар 5, 2018 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2018 Povratak ,,Ko zna (ah, nitko, nitko ništa ne zna, Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav, Desiti velim, Ali, ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim. U moru života što vječno kipi, Što vječno hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi – I kad prođe vječnost zvjezdanijim putem, Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta. Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čeznjo moje biti, Niti tvoje ime! Pa ako i duša u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja sapne; Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci. No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće Ko sunce u krugu, I nosi nam opet ono što je bilo: I radost i tugu. I sinut će oči, naći ce se ruke, I srce se dići – I slijepi za stope bivšeg života Njima ćemo ići. Ko zna (ah, nitko, nitko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trag istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav, Desiti – velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim." Dobriša Cesarić Milica Bajic and Flojd је реаговао/ла на ово 1 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука