Ритам Написано Септембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2010 Како да људи науче и да им под кожу уђе Када се љуби домаће да се не мрзи туђе У мени не постоји бјес У теби не постоји страх Јер треба ми љубав да останем здрав Друге немам... Толеранца, Џибони Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Септембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2010 Косово поље Краду ми памћење, Скраћују ми прошлост, Отимају векове, Џамијају цркве, Арају азбуку, Чекићају гробове, Издиру темељ, Размећу колевку. Куд да чергам с Високим Дечанима? Где да предигнем Пећаршију? Узимају ми оно Што никоме нисам узео, Моје лавре и престонице, Не знам шта је моје, Ни где ми је граница, Народ ми је у најму и расејању, Пале ми тапије И затиру постојанство. Зар да опет затрапим Свете Архангеле? Да ми помунаре поново Љевишку? Очни живац су ми одавно растурили, Сад ми и бели штап отимају ,жртвено поље са крвавом травом Не смем да кажем да је моје. Не дају ми да уђем у кућу Кажу да сам ја продао, Земљу коју сам од неба купио Неко им је обећао. Ко им је обећао Тај их је слагао, Што им не обећа Оно што је његово? Зашто јуришају на мене удружени Кивни што сам их познао. М. Бећковић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Децембар 1, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2010 Prkosna pesma Dobrica Erić Ja kći Božja Srbija izjavljujem dragovoljno kroz lance i žicu pred svedocima Silom, Mukom i Nepravdom da kriva sam i da priznajem krivicu! Kriva sam što sam neko a ne niko i netko Kriva sam što u doba opšteg Srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduše, poretko i što se krstim ovako s tri prsta! Kriva sam što jesam a treba da nisam Kriva sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriva sam što se drznuh protiv krivde kriva sam što opet slavim svoju krsnu slavu! Kriva sam što pišem i čitam ćirilicom Kriva sam što pevam smejem se i psujem (a ponekad i lajem) Kriva sam, i priznajem da ne znam što znam, i da znam što, ne znam Kriva sam i da završim s najvećom krivicom (pre nego što se zacenim od smeha) Kriva sam, tvrdoglavka što sam Pravoslavka i Svetosavka i što ne verujem u sveti zločin i oproštaj greha! Kriva sam i grešna, dakle što postojim i kad već postojim i još drsko stojim što bar ne priznam da ne postojim! Ako to priznam da sačuvam glavu izgubiću časni krst i krsnu slavu Ako ne priznam crno mi se piše ceo svet će na moju Zemlju da kidiše Rulje bivših ljudi lopova i golja čopori robota i drugih monstruma kidisanje na moje voćnjake i polja i na moje bele kuće pored druma oko kojih, kao najlepše odive cvetaju trešnje, jabuke i šljive (...) Moja ružna slika ozarena lika koju umnožavate u večeri i jutra to je slika vaše svesti i podsvesti To nisam ja, spolja to ste vi - iznutra! Mnogo smo važne Zemljo moja mila Ja i Moje sestre Istina i Pravda čim se na nas digla ovolika sila čim su na nas zinule krivda i nepravda Šta će ovde džihadlije krstaši ameri koji Mi čerece sinove i kćeri Mora da su čule belosvetske bande da imamo zlatna Srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi (...) Ja se ne plašim smrti crne duge već ropskog života i bolesti duge Smrt je česta pojava medj nama Srbima kao što su proleće leto jesen zima I nije strašnija pogotovo danju od suše poplave zemljotresa mraza kad je čovek sretne na svome imanju okadjene duše i svetla obraza Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rodjenoj kući al ne može mi niko zabraniti da pevam i da se smejem, umirući A to se vama više ne dogadja ni kad svadbujete ni kad, vam se radja! Poštedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina kao vaši praoci što su mog praoca Isusa Hrista Nazarećanina Ja ću da gledam a vi zažmurite Inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lica Samo požurite Što me pre razapnete pre ću vaskrsnuti! ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Prekrasna pjesma Jacquesa Brela, Ne me quitte pas, proglašena je najljepšom pjesmom 20-og stoljeća. Ibričina obrada je uz Brelov original daleko najbolja. Ljudi često niti ne slute koliko je poezija moćna i jaka za iole produhovljeno biće. Moja definicija poezije: Magija riječi što liječi! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 JEDNA SUZA Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te - U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate. Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče. Nad šedrvanom leptiri se gone I sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone Jesenje sunce... I kô sa visina Olovni oblak, po duši mi pade Najcrnji pokrov bola i gorčina. I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade? Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri srca?... Gdje su jorgovana Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?... Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te, I sve te gledam, kroz suzu što lije, Gdje bereš slatke, raspukle granate. 1910. ALEKSA ŠANTIĆ "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 AKO HOĆEŠ... Ako hoćeš da o zori Pjevam tebi pjesme moje, Oj, ne bježi sa prozora, Da ja gledam lice tvoje! Ako hoćeš da ti pjevam O sunčanom toplom sjaju, Oj, pogledni okom na me, Divotanče, mili raju! Ako hoćeš da ti pjevam Onu tihu nojcu milu, Razvij tvoju gustu kosu - Mirisavu meku svilu! Ako hoćeš da ti pjevam Miris divnog pramaljeća, Oj, razgrni njedra bijela - Da udišem miris cvijeća! Il' ako ćeš pjesmu moju O izvoru slasti bujne, Hodi, hodi na grudi mi, Da ti ljubim usne rujne!... 1889. Aleksa Santic "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бамбиви Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 БАЛКАНАЦ Не стидим се што сам, како ви велите, варварин са Балкана, тла прљавштине и буре. Чујте сад, и код нас има неке вама непознате културе. Ви прво испитујете и сумњате, далеки сте и од рођених синова, за трепзу своју не посадите сваког туђина; ви можете да пијете а да сваком не пружите чашу вина. А код нас су још стари обичаји груби; ми пуштамо сваког под своје слеме, код нас се још и с намерником љуби, код нас се подвизи због гостољубља чине; код нас сваки човек има читаво племе пријатеља и родбине. Ви,доиста,имате неколико милиона Христових кипова, на сваког човека по једног, имају га друмови и поља,апсане и школе; а код нас,кад људи верују у Бога, у себи га носе, и тихо Му се, скоро у сну моле. Ви,истина,за сваки кут живота имате справа и машина, све сте срачунали и све знате; изуми су ваши за дивљење; а ми још имамо старинске алате, али све је код нас још здраво и природно као глина: и умирање,и рађање,и живљење. Ви имате читаве збирке правила и наука о слободи, о свему се код вас пише и приповеда; али ми по неписаним законима слободно живимо и неког природног држимо се реда, слично огњу,ветру, и води. Код вас је,збиља,све тачно прописано, како се једе,говори,облачи; а ми кад говоримо,вичемо и машемо рукама, и чорбу гласно срчемо, и у рукавицама смо као на мукама. Све је код нас заиста просто: обућу носимо од свињске коже, пуно је код нас сељачких навика и ствари; и краљевски преци наши доиста су били говедари. Народ наш,збиља,у гневу може да коље, руши и пали; али ми нисмо они што смишљено тлаче, ми не сматрамо да је цели свет наше поље; ми не бисмо поднели ни урођеник прашумски да због нас плаче; душа нам је пространа иако смо бројем мали. Десанка Максимовић Уздање је моје Отац,прибежиште је моје Син,покров је мој Дух Свети,Тројице Света слава ти! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Zaboravi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PACTKO Написано Децембар 18, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 18, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 DOLAP Milan Rakic Ja znam jedan dolap. Crn, glomazan, truo, Stoji kao spomen iz prastarih dana. Njegovu sam skripu kao dete cuo. Stara gruba sprava davno mi je znana. Jedan mali vranac okrece ga tromo, Malaksao davno od teskoga truda. Vuce bedno kljuse sipljivo I romo, Bic ga bije, ular steze, zulji ruda. Vrance, ti si bio pun snage I volje, I dolap si stari okretao zivo. Tesila te nada da ce biti bolje; Mlad I snazan, ti si slatke snove sniv'o. Al' je proslo vreme preko tvoje glave, Iznemoglo telo, malaksale moci; Poznao si zivot I nevolje prave, I julijske zege I studene noci. O kako te zalim!- gle, suze me guse,- Olicena sudbo svih zivota redom, Tebe, bracu ljude, I sve zive duse, Jednake pred opstom neminovnom bedom. Podne. Ti bi vode. Ko ce ti je dati? Tu kraj tvojih nogu zuboreci tece. Ali bic fijukne...Napred, nemoj stati, Dok ne padne spasonosno vece. Podne. Ti si gladan. Ti bi trave hteo, Svuda oko tebe buja trava gusta, I mirise njene cuv donosi vreo. Ali bic fijukne. Zbogom, nado pusta! Ti si, kao I ja ,od mladosti rane Osetio opstu sudbu sto nas gazi, I gladan I zedan provodio dane Sve u istom krugu, sve na istoj stazi. Ti si, kao I ja, na julijskoj zezi, Dok zubori voda kraj tebe u viru, Sanjao o sreci, nagradi, I nezi, Sanjao o dobrom, zasluzenom miru. O, ko zmija ljuta kosuljicu svoju, Ostaviti bedu, nesrecnu I zlobu, I udarce bica stecene u znoju, I svemocnu podlost I opstu gnusobu! Pusti snovi! Napred, vrance, nemoj stati, Ne mirisi travu, ne osecaj vir; Nagradu za trude nebo ce ti dati: Mracnu, dobru raku, I veciti mir! ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 * * * Kad mi u duši osjetiš nemir, Kad mi u oku tugu slutiš, Kad u riječi odgovor nije, Slušaj, Tišinu.... Tako je glasna i puna Uspomena... "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Фебруар 25, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2011 VOLEO SAM VAS Voleo sam vas; moja ljubav stara Još uvek, možda, spi u srcu mome. Al' zašto ona nemir da vam stvara? Ja nisam rad žalostiti vas njome. Voleo sam vas nemo, beznadežno, Pun strepnje i pun ljubomore boli, Voleo sam vas iskreno i nežno; - Nek Bog da, tako drugi da vas voli. A.S.Puškin “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука