Тавита Написано Јануар 31, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2010 UznesenostIznad svih jezera i iznad dolina,i iznad najvišeg planinskog vrhunca,i dalje od zvijezda i dalje od sunca,i iznad granica svemirskih dubinaKreće se misao sa toliko strasti,kao dobar plivač među valovima,i ostavlja brazdu među prostorimasa neizrecivom i mužijačkom slasti.Odleti što dalje od gnjilih močvara,pročisti se gore u bistrome zrakui pij kao nektar u ovome mrakuvatru koja vrata nebeska otvara!Iz briga i jada od kojih se gine,od kojih se duša mutno zmamglila,sretan je tko može u zamahu krilauznijeti se prema poljima vedrine!I nalik na ševu samo zato marida svakoga jutra čistog zraka kuša,- tko nad svime lebdi i bez muke slušarazgovore cvijeća i svih nijemih stvari! Bodleeeeeeeeer :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Јануар 31, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2010 Mekocom tvoje koze klizimMekoca tvoje koze mojim prstima klizii svakim dodirom u meni drhtanje budi .Opijena mirisnom strascu njihovih uzdaha ,mjesecina na ramenu prebire dragulje ,pa ih preko tvojih grudi u ogrlicu slaze .Njeni se meki poljupci tvom stomaku nude ,svlace obris tvog tijela i podamnom lijezu .Pod kupolom mojih bedara siris proplankei njima potoke uzivanja s izvora pripravljas ,kao srebrne ih niti vezes i meni u ruke dajes .Kristalnom se noci kitis i pokazujes ljepotu ,da te uzdrhtalu visinama strasti ponesem .Kao svemir , tvojom dusom struji moja dusa ,miluje toplim utocistem tvoje umorne snove ,jer zna , u njima odavno istinska ljubav ceka . Zal Kopp Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Hemisfera u kosi (za Graćešu) Dopusti mi da udišem dugo ,dugo, miris tvojih kosa, da uronim u njih svoje lice kao što žedan uranja glavu u vodu izvora i da mašem njima kao mirišljavom maramicom istresajući iz njih uspomene. Kad bi samo mogla znati šta sve vidim šta sve osećam šta sve čujem u tvojim kosama moja duša lebdi na mirisima kao što duša drugih lebdi na muzici. Tvoje kose kriju ceo jedan svet pun jedara i jarbola, u njima leže velika mora čiji me monsuni nose prema blaženim podnebljima gde je prostor plavetniji i dublji gde je vazduh mirišljav od plodova lišća i ljudske puti U okeanu tvojih kosa nazirem luku punu tužnih pesama krepkih ljudi svih nacija lađa svih oblika koje ocrtavaju svoju tananu složenu arhitekturu na beskrajnom nebu gde počiva večna toplota. U milovanju tvojih kosa ponovo nalazim malaksalu tugu dugih časova provedenih na divanu u kabini neke lepe lađe koju jedva primetno ljulja zanjihana voda bure izmedju saksija sa cvećem i praznih posuda iz kojih struji svežina u toplom domu tvojih kosa udišem miris duvana izmesan s' opijumom, šećerom u noći tvojih kosa vidim blistavo plavetnilo tropskog neba. U maljavim pribežjima tvojih kosa opijam se mirisima sačinjenim od šumske smole, mošusa i kokosovog ulja. Dopusti mi da ujedam tvoje crne teške pletenice, Kada grickam tvoje gipke i nepokorne kose čini mi se da jedem uspomene... Charles Baudelaire ~ Sarl Bodler Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Postupaj....Postupaj njezno sa mnomDrzi me u rukama kao dragu malu stvari pazi da ne zadrhteAko zelis da lupis sa mnom o podod sakupljenih komadicanikad me vise neces slijepiti u meneOdmakni tvrdu ljusku iza koje stojim,pogledaj me stvarnu:vjetrovima isaranusuncima isprzenukako treperim na tvom dlanu kao svijecaPazi da ne dodju kise i ugase meSilvija Balija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 i svaka pora moje kose,cini mi se...za tebe dise.Svaki najmanji pokret koji napravimsvaka najkraca rec koju izgovorimcini mi se...zbog tebe postoji.Tebe vidim i kad su oci zatvorenetobom je ispunjen svaki moj osecaji cini mi se...zivot si ti.Tvoj glas cujem i kad je mrkla tisinaosetim te i kad nista ne osecami cini mi se...vazduh si.S` tobom sam i kad te nemapricam ti i kad su usne nemei cini mi se...zvezda si.Nalazim te i kad si izgubljencujem te i kad cutisi cini mi se...noc si.Trebas mi i kad imam svezelim te i kad sve zelje su uzaludi cini mi se...nemir si.Volim te i kad sve ostalo mrzimtrazim te i kad sve ostalo je izgubljenoi cini mi se...vecan si.Zarobljena sam tobom,u mojim mislima...u iluzijama da negde postojis...Nicolaus Swarfiled Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Prosta istorijaProslo je sve; i jedva dusu dirnesecanja talas drag,ko s veceri kad tihom vodom pirnedaleki vetar blag.Proslo je sve sto bolelo me ikad!O, laz je da se ne zaceli nikadrana i radosti trag!Bez nespokojstva, bez srdzbe, bez krika,secam se danas jaljubavi nase, tvog smeha, tvog lika;a srce jedva znaza uzas dana, za besane noci,za kletve da se ziveti nece moci,za gorke snove bez sna.Kako se mirno pozdravljamo sada!Ni bol, ni gnev, ni strah.Proslo je sve. -I samo katkad, kadmesecev takne me prah,dusu mi talas jedan jedva dirne,ko tihu vodu u veceri mirnedalekog vetra dah.Velimir Zivojinovic Massuka Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 OVE NOCIOve noci mogu napisati najtuznije stihove.Napisati na primer: "Noc je puna zvezda,trepere modre zvezde u daljini".Nocni vetar kruzi nebom i peva.Ove noci mogu napisati najtuznije stihove.Volio sam je, a katkad je i ona mene volela.U nocima, kao ova, drzao sam je u svom narucju.Ljubio sam je, koliko puta, pod beskrajnim nebom.Volela me je, a katkada sam i ja nju voleo.Kako da ne ljubim njene velike nepomicne oci.Ove noci mogu napisati najtuznije stihove.Pomisao da je nema. Osjecaj da sam je izgubio.Slusati beskrajnu noc, bez nje jos beskrajniju.I stih pada na dusu kao rosa na livadu.Nije vazno sto je moja ljubav nije mogla zadrzati.Noc je zvezdovita i ona nije uz mene.I to je sve.U daljini netko peva. U daljini.Moja je dusa nespokojna sto ju je izgubila.Kao da je zeli pribliziti moj je pogled trazi.Moje srce je trazi, a ona nije uz mene.Ista noc odeva belinom ista stabla.Mi sami, oni od nekada, nismo vise isti.Vise je ne volim, zaista, a mozda je ipak volim.Tako je kratka ljubav, a tako dug zaborav.Jer sam je u nocima, kao ova, drzao u svom narucju,moja je dusa nespokojna sto ju je izgubila.Iako je ovo poslednja bol koju mi ona zadaje,i ovi stihovi poslednji koje za nju pisem.Pablo Neruda Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Фебруар 8, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2010 Ове ноћи. Песма моје тинејџ младости. Лепо заиста. Давно сам је читала. confused Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rasha Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 Ову дивну песму Александра Секулића постављам инспирисан реформаторима "не по разуму" МАЈСТОРИ, МАЈСТОРИМајсторе затекохна крову старе куће мењају сломљен цреп мајстори на кровумајстори унутрамајстори мајстори ко вас је зваозашто дирате мој црни кровна коме стоји рода белана коме расте трава кудравамој кров у подножју дугог веказашто сте ми кућу заузелизашто сте напаличекићима ексеримачеткама бојамамајстори мајсториизлазите пустите меда сам кућу уређујемне чују ониукуцавају моје костифарбају мојом крвљуизносе из мог срцанамештај старинеподношљиви мајсторињих тридесет седе на мени једномдоћи ће кажу чувен гостловиће маглу по шумарцимаса твојом ће се кућом сударитимора да буде као из бајкеево теби огледалочешљај смех у њемулице ти је подупртожелезном тугоммајстори мајсторишта сте учинилито није моја кућато мој гост нијето више нисам ја.Александар Секулић Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rasha Написано Фебруар 26, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 26, 2010 а ову дружељубивима "не по разуму" СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећем сваког освајача, Певајућ’ му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала расо, Чек’о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас’о, Јер достојно не знаш за Слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси, А крваву каму у недрима скриваш, Са вешала старих нови коноп виси, У сумраку ума новог газду сниваш. Бранио си земљу од нејачи наше, Из колевке пио крв невине деце, Под знамење срама уз име усташе, Ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, Оштрије и љуће опет да ти скује, Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме, Ко најбоље уме да ти командује.Јован Дучић Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Ову дивну песму Александра Секулића постављам инспирисан реформаторима "не по разуму" evo za tebe ШКАКЉИВЕ ТЕМЕ У свакој новој теми Крију се проблеми Од проблема бјежите Нове теме не потежите Биће лакше и вама И шкакљивим темама Ж. ВУЈИЋ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Април 17, 2010 Пријави Подели Написано Април 17, 2010 Dogodila se pesma ova Sima Pandurović U vreme plavih jorgovana, Kad s cvećem pupi čežnja nova, U doba ranih majskih dana Dogodila se pesma ova. Tad, posle dugih, zlih orkana, Ćudi što nose sunce, kišu, To beše prvi dan bez mana, Kad duše cveća svud mirišu. Sa šumnom pesmom mladih grana, Kad se od zore u daljini, Ko s plave ravni okeana, Veliki osmeh sunca čini, Ti si mi došla sa tih strana, Na presto moje mašte sela U pompi nada i đerdana I plavog cveća s bleda čela. I otad vladaš ti, bez brana, Prostranim carstvom snova moji’ Skazaljka Večnog gde lagana Časove opšteg mira broji. U vreme plavih jorgovana, Kad s cvećem pupi čežnja nova, U doba ranih majskih dana Dogodila se pesma ova. Sima Pandurović (1883-1960) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Април 17, 2010 Пријави Подели Написано Април 17, 2010 Mi se čudno razumemo Stanislav Vinaver Mi se čudno razumemo k’o dva bola, k’o dva vala k’o dva mosta u otkrića: ja te volim čudno, nemo, ti si ona čudna mala, mašta drevna moga bića. O tebi su pitalice, od vekova moje bile, odgovor o kom se sanja. Odgovor je tvoje lice ti si slika one vile; iz dečačkih nagađanja. I svi stvari snovi, evo polagano nadolaze k’o da ide vreme tavno. Svaki gest tvoj ja sam snev’o, znam napamet tvoje fraze svaku reč sam čuo davno. Stanislav Vinaver (1891-1955) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Април 17, 2010 Пријави Подели Написано Април 17, 2010 Čekaj me noć Tanasije Mladenović Čekaj me noćno na letnjem treperenju sunca, S kojim sam sam u pohode kasnome došao letu, Lak i gibak ko struna Na plavoj pozadini vidika. Čekaj me noćno, jer dan je suviše lak i kratak Za nežni prkos reči, za zvon ljubavnog guka U ovom prostoru bez međa, u ovoj korubi neba, Planina, livada travnih i cveća utišanog, U ovom krugu zemlje, i voda, i glasnih ptica, Orlova širokokrilnih i čavki vranih boja Koje zatamne zrenik Zastorom svojih krila. Čekaj me noćno ko suton ljubavni zagrljaj mraka, Kad svetlost se slije u tamu i kao potok spusti Niz glatku zvezdanu putanju, Niz tvoje ruke i lice, niz kose i mlečne grudi, Niz padinu mladog stasa i uzburkana bedra, U kojima ljubav se ljuška kao u vodi žubor, Kao u ptici pesma, I kao urlik u vuku Na gladnoj ledini noći, na oštrom sečivu mraza, Na talasanju svih čula Svih bića i svih stvari. Čekaj me noćno, jer leto samuje uoči zore Kad pođe da nas traži I stvori novi zanos. Tanasije Mladenović (1913-2003) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Април 17, 2010 Пријави Подели Написано Април 17, 2010 Čežnja Milan Rakić Danas ću ti dati, kada veče padne, u svetlosti skromnoj kandila i sveća, u čistoti duše moje, nekad jadne, čitavu bujicu proletnjega cveća. U sobi će biti sumrak, blag ko tvoje srce, sumrak stvoren da se dugo sanja. Na oknima svetlim zablještaće boje U taj sveži trenut prvoga saznanja… Sve će biti lepše, sve draže i više, noć koja se spušta, svet što mirno spava, dugo mrtvo polje na kome miriše kržljava i retka u busenju trava. I tako kraj cveća ostaćemo sami… - Proliće se tada, kao bujne kiše, stidljivi šapati u blaženoj tami, i reči iz kojih proleće miriše… Milan Rakić (1876 – 1938) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука