Рапсоди Написано Новембар 9, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 9, 2015 "Besmrtnici" /Herman Hese/ 8. новембар 2010. у 05:35 Propinje se ka nama i kljuca huk života iz zemaljskih dolja, divlji urlik hiljadu nevolja, pijan zanos što svest zaobruča, krvav dim sa pirova dželata, grč naslade, srca koja tuku neutolnom požudom, splet ruku zelenaša, prosjaka, pirata, -oh, taj uskomešani ljudski roj, šiban strašću i bičevan strahom, zaudara na trulež i znoj, beda i grubost spleću mu se s dahom koji blažen i ostrvljen diše, proždire se, pa se ispljuvava smišlja novi rat dok pesme piše, rasplamsali bordel ukrašava, mota, ždere, kurva se dok šeta sred drečavog vašarskog veselja, sred obmana svog dečjeg sveta što se svakom sa pučine želja nov ukaže kao zlatan val, i svakom se raspadne u kal. Naš je stan pak usred obasjane beskrajnosti eterske ledene, ne znamo za sate niti dane, za razlike čovjeka i žene. Vaše grehe, pohote, ubistva, vaše strepnje i nade u spas, ravnodušni i puni spokojstva, gledamo, kô sunca oko nas. Zmaj nebeski sa nama se druži, prozima nas vasionski led, a oko nas sve u nedogled kolo zvezda bez prestanka kruži. Dok gledamo mirno na vaš greh, koprcanje i jad neizrečni, nepomičan naš je život večni, hladan, zvezdan naš je večni smeh. gothic88nika је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Новембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2015 Neko je otkidao od njegaPomalo. Ostavio ga obezbojenogI potresenog. U čudu se tražioAli, nije se ponovo našao. Iz njega je narastalo zloSve dok ga nije obavilo. Umorni čovekPrepustio se sudbini. Ežen Jonesko, „Umorni čovek“ Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелина Написано Децембар 2, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2015 Стеван Раичковић: СЛУШАМ СВОЈ ТАМНИ ГЛАС Застанем: И тражим некуд у себи реч једноставну, сасвим, Просто која извире, Скоро налик твом дисању кад спаваш, Те има од оног небесног Што се свија Благо и неприметно И лаки стас трава и спокојност камења. Застанем.. и тражим реч. Па кад је нађем Предуго слушам свој тамни глас изговорен под лишћем И откривам: Само је реч моја у ваздуху И светлост Па тоне моја реч, некуда. Ја не знам куда тоне, губи се. Кад би је ветар однео У неко срце Да шуми као лишће љубави! Снежана and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Rainer Maria Rilke - Ljubavna pesma Kako da dušu sputam, da se tvoje ne takne? Kako, mimo tebe, njom da grlim druge stvari i daljine? Ah, rado bih je sklonio na koje zaboravljeno mesto usred tmine, u neki izgubljeni kut, u kom neće je tvoje njihati dubine Al’ ipak, sve što dodirne nas dvoje k’o gudalo nas neko spaja, koje iz dveju struna jedan mami glas. Na kom smo instrumentu? Ko nas satka? I koji ovo svirač drži nas? O, pesmo slatka. gothic88nika је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Miroslav Krleža - Sanjam o sjeni Sanjam o sjeni nepoznate žene Koju volim i koja voli mene. Tajanstvena ta žena poput vela svene Kad hoću da je dirnem, a znam da voli mene. Na svijetu nitko, tek ta me žena zna. Ta nikad ista i uvijek vječno druga, Ja znam da ona ipak voli mene ko druga I moje srce samo za nju bije. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gothic88nika Написано Децембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2015 When from our better selves we have too long been parted by the hurrying world, and droop. Sick of its business, of its pleasures tired, how gracious, how benign is solitude Wordsworth Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 IN MEMORIAM PAUL ELUARD Položi mrtvome riječi u grob, što ih je govorio da bi živio. Postavi mu glavu između njih, pusti nek osjeti jezike čeznuća, kliješta. Položi mrtvome na kapke riječ, što ju je uskratio onome koji mu je govorio ti, riječ, uz koju mu je briznula krv srca, dok je ruka, gola poput njegove, onoga koji govorio mu je ti, vješala na stabla budućnosti. Položi mu riječ na kapke: možda će mu prodrijeti u oko, još plavo, drugo, tuđije plavetnilo, a onaj koji mu je govorio ti sanja s njime: Mi. Paul Celan Снежана and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 28, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2016 Емили Дикинсон: БОЖЕ, ЈА НЕМАМ КОМЕ РЕЋИ Боже, ја немам коме рећи! Па гњавим кад невоља крене. Ја сама - заборавих Тебе, А Ти - јел се сетиш мене? Не дођох због себе довде Дробни ме терет не мучи! Царско ти приносим срце што немам снаге га вући. Срце што у своме носим чија ме слама тежина - чудно - и теже - кад оде Јел за Те страшна празнина? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 8, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2016 TI ČOVJEK BUDI Ti čovjek budi kad se pravda ruši,nasuprot stani, krv pravednih viče, ne traži pravde Kainu u duši, ne vjeruj onim' što na Judu liče. Lupež i pošten – svako svoje radi, a Nebo gleda, Bog po pravdi sudi.Ma bilo hljeba ili bilo gladi, ti čovjek budi. Ti čovjek budi i u takvom času zasluge tvoje kad pripišu drugom, ni kriv, ni dužan, al' na lošem glasu, čekaćeš mirno, mada nekad s tugom, da sunce pravde obasja ti djela. Ne sviće prije neg' što zora rudi; kad svane, sine, vidjeće te cijela. Ti čovjek budi. Ti čovjek budi, ne plaši se suda, lažnog svjedoka nit' osude lažne. Istina vječna pobijediće svuda; na zadnjem sudu presude su važne, a mekan jastuk savjest biće tvoja, što diže čelo i čeliči grudi. Ispunjen mirom usred ljutog boja, ti čovjek budi. Ti čovjek budi, ne kvarljiva roba, zauzdaj jezik, al' istinu kaži. Ne čekaj milost od onog što proba istinu pravu da skrije u laži, jer zlo ko sije, žetva mu se sprema. Za malo novca prodaju se ljudi. Kada ti kažu da čovjeka nema - ti čovjek budi. Milan Kostadinović (jun 2001.) Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 DUH SE RUGA CARIGRADUNeki put se spustim sasvim nisko na glatke kupole — stolice vihora — da čujem šta sad telonosci rade. Sedim, a pesma se njihova penje uz moja kolena slično mravima, i rapavi glasovi hrskavice gle s trga zahtevaju milostod tananog sluha sveta. Jadno to samoljubljebića zbijenih u grozdove mesa!Šta da se s njima radi?Da li im otvoreno kazatida se više ništa ne očekuje od njih,il im pustiti veru u plodove patnjena ovoj strani svemirskog vrta? Zovu me opet u horu,ja odlazim naglo,pesme ko prašina idu mi za petama,bičem se zvuka od reči sad branim(kupole se njišu kao cveće). Mir! kažem, zar udar zvona da je uzvišen znak!I noć im prelijem preko tornjeva i glava. Nekiput se spustim sasvim nisko do sirotih predgrađa vaseljene i ne znam šta da počnem. ✝ Miodrag Pavlovic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 NA GROBU PRIJATELJA Posle toliko godina mogu li da ponovim opelo sedeći na klupi, ja, džin među šljunkom, ostrvo praha; gde je ta granica što deli tvoje i moje telo, da li već rasteš, da l putuješ k jezgru, ili mi sijaš sa istoka gde je groblje ti svojim okom što se gradi u jutarnju tvrđavu neba, obećanu zemlju od stakla? Ima li mesta za zvuke kad mi u bašti lobanje klijaš van godišnjih doba, bez bitne daljine neophodne nadi? Čemu da se nadam, to bi mi već mogao ukratko reći, da l se i dole nešto ruši, da li se istorija peni, kakve je boje opasnost onom ko se zove zemlja? Možda je plava kao nebo il tišti kao kamen veći ili je crvena ko sazrela bomba kako izgleda meni, ima li uopšte razlike među nama osim u memli koju dišemo svak na svoja vrata? Sve što ti kažem, zar ne, čuje se ko običan šapat sa gornjeg sprata. Pomislim nekad da si se dole sakrio u lađi i da stoga u tvom životu više novosti nema, sem ako te bura koju kostima čujem ne ljulja. A tako te vidim: zabrinut, siromah, i sve mlađi ko da te potmule brige ovoga sveta troše. Po danu već znam da si okvir svemu ko venac planina u kome mislim i hodim, u kome život kulja, no meni tesan, i tebi? Obojica smo željni većih daljina. ✝ Miodrag Pavlovic Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Рабиндранат Тагоре > Рабиндранат Тагоре: БОЖЕ МОГ ЖИВОТА О, боже мог живота, хоћу ли сваког дана Очи у очи пред тобом да стојим? О, боже свих светова, хоћу ли скрштених руку Очи у очи пред тобом да стојим? Под твојим Великим Небом Хоћу ли сам, ћутљив, клонула срца Очи у очи пред тобом да стојим? Хоћу ли у твом вредном свету, Препуном хуке, труда и борбе, Очи у очи пред тобом сам да стојим? И кад моје дело у свету готово буде, О, краљу свих краљева – Хоћу ли сам и без речи, Очи у очи пред тобом да стојим? Suncokret54 and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 9, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2016 Виктор Иго: МУШКАРАЦ И ЖЕНА Мушкарац је најузвишеније створење. Жена је најдивнији идеал. Бог је створио престо за мушкарца; За жену олтар. Престо слави; Олтар свети. Мушкарац је ум. Жена је срце. Ум ствара светлост; срце производи љубав. Светлост оплођава; Љубав оживљава. Мушкарац је снажан због разума. Жена је непобедива захваљујући сузама. Разум убеђује; Сузе смилују. Мушкарац је спреман за свако херојство. Жена за све патње. Херојство оплемењује; Мартиријум уздиже. Мушкарац има надмоћ. Жена избор. Надмоћ значи сила; Избор представља право. Мушкарац је геније. Жена је анђео. Геније је неизмерив; Анђео неописив. Тежња мушкарца је највиша слава. Тежња жене је крајна врлина. Слава чини све што је величаствено; Врлина чини све што је божанствено. Мушкарац је код. Жена је јеванђеље. Код поправља; Јеванђеље усавршава. Мушкарац размишља. Жена сања. Размишљати значи имати у глави ларву; Сањати значи имати на челу ауреолу. Мушкарац је океан. Жена је језеро. Океан садржи бисер који кити; Језеро је песма која задивљује. Мушкарац је орао у лету. Жена је славуј што пева. Летети значи господарити простором; Певати значи освајити Душу. Мушкарац је храм. Жена је сакраријум. Пред хрмом скидамо капу; Пред сакраријумом клечимо. Укратко: мушкарац је тамо где се земља завршава; Жена, где небо почиње. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 12, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2016 Nekoga moraš voleti,pa bilo da su to trave, reka, drvo ili kamen,nekome moraš nasloniti ruku na rameda se gladan nasiti blizine,nekome moraš, moraš,to je kao hleb, kao gutljaj vode,moraš dati svoje bele oblake,svoje opake ptice snova,svoje plašljive ptice nemoći,– negde ipak mora da postoji za njihgnezdo mira i nežnosti –nekoga moraš voletipa bilo trave, reku, drvo ili kamen –jer drveće i trave znaju za samoću– jer koraci svagda odlaze i odlaze,pa makar se za trenutak ustavili –jer reka zna za žalost– ako se samo nagne nad svojom dubinom –jer kamen poznaje bol– koliko je teških noguveć prošlo kroz njegovo nemo srce –nekoga moraš voleti,nekoga moraš voleti,s nekim moraš u korak,istim tragovima –o trave, reko, kamenu, drveće,ćuteći pratioci usamljenika i osobenjaka,dobra velika bića,što progovorite samokad ljudi zaneme. - Ivan Minatti Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 16, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 Ne bira se ljubav – Pero Zubac Ne bira se ljubav kao ni smrt. Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano. Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima. Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan. Kao što ne možeš tudji san usniti niti okom drugim videti. Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука