Jump to content

Замјеник Сина Божјег (на земљи) - Vicarius Filii Dei

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ipak, moram se priznati sa ste malo napredovali. Dugo ste "sahranjivali Boga", rugali se sa vjerom , jahali popove, od crkvi pravili štale...Sada ste samo postali inverzni, zamjenili ste neprijatelja, a vi ga uvijek morate imati, jer ne bi ste postojali. Što bi ste vi da nema Hrvata, Crkve, katolika? Na čemu bi ste gradili svoj identitet?  nesiguran

P.S. Kad vidim koliko tema je ovdje posvećeno nama katolicima, Hrvatima, Crkvi osjetim ponos. Koliko smo samo značajni vama i koliko nam samo posvećujete pažnje.

P.S.S. Ovo se ne odnosi na sve pravoslavce, već samo na ideologe koji su Komunizam zamjenili Pravolsavljem.

1) У горњем посту си поменуо ријеч "Хрвати" сваки пут као синоним за ријеч "римокатолици", какве везе има нечија националност са вјерском припадношћу или ти то заиста искрено сматраш синонимом

2) Оптужујеш неодређено да овдје има некога ко је био атеиста-комуниста па тај стил понашања замијенио православном маском, ако већ дајеш тако тешке оптужбе, буди дослиједан па реци на кога мислиш или престани са тим грозоморним витлањем ријечи у празно.

3) Нити једна тема овдје није посвећена Хрватима, али постоји подфорум за дијалог са припадницима ркц, а колико видим вјерници ркц из реда хрватског народа имају големих проблема са ултранационалистичком митологијом до мјере да су у свакој причи небитна аутентична црквена учења првих вијекова него се само држи некакве партијске дисциплине, а теолошких чињеница ни на видику.

Да ли ћемо икада од гостију римокатолика чути ити један једини теолошки аргумент

или ћемо слушати у бескрај некаква вербална прозивања и надигравања?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Кад видиш ове као Леонтјев питаш се чиме ли се то толико хвали РКЦ, како није национална, како је универзална, кад је оваквима, којих је велика већина то итекако битно...?

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Докле год код њих јуридика буде преовладавала над благодаћу неће бити могуће схватање суштине хришћанства од стране римокатолика.

На жалост неумитно се кроз ове наше покушаје дијалога долази до тог закључка.

Просто не могу да вјерујем да упкос силним молбама да се наведу ранохришћански ауторитативни цитати, односно историјски црквени извори који би тој наводној папинској супремацији дали конкретан темељ "и части и власти", овде се квази-теолошки (а у суштини чисто политичко-социолошки) концепти намећу силом.

Мени као младом да је неко наметао такве приче био бих 1/1 атеиста, и у потпуности разумијем општу помаму у напуштању ркц од стране становништа Западне Европе. Све чиста јуридика и институционализам, у истој реченици се човјек хвали да су "царевина" иако сам Христос говори чије је царство овога свијета, позива се на непостојећи ауторитет ап.Петра над осталим апостолима, те на крају тврди да су устројени на еклисиолошкој саборности јер "ето, имају саборе". Немам ријечи просто, и сва је срећа да такви данас немају политичку, војну ни друштвену власт јер би колико сутра наставили са крсташким освајањима и спаљивањем неистомишљеника.

Тужно.

Дефинитивно у воду пада сва прича колега са ПБФ у Београду који причају о некаквој имагинарној дизнијевској "сестринској цркви", јер са овом количином елементарног црквено-историјског и теолошког незнања и голе ничим оправдане набуситости се нисам сретао ни у дијалогу са најмаштовитијим протестантским сектама.

Сваки и покушај дијалога је апсолутно бесмислен, једино што сам мислио да су ови из ркц цивилизацијски напредовали, али изгледа да још стоје на позицијама из времена кад су шверцовали нацисте у Аргентину, јер се и даље играју дволичне игре, двосмислени политички потези, бескрајна правдања властитих слабости, а да сад не наводим оправдавање холокауста и сличне ствари.

Грозоморно.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Замислите само те две супротности. Срби су изграђивали свој идентитет на православној вери и Цркви, а Хрвати свој идентитет на Римокатоличком папизму. Ако се ове две супротстављене стране суоче у светлу богословља видећемо ко стоји оправдан пред Богом.

Лично мислим да на Римску катедру треба поново да стане правоверан човек који ће да уједини Цркве. Није толико битно да ли ће тај човек да буде Србин или Хрват, јер ће се у сваком случају доћи до обостраног идентитета у једном Исису Христу. Дакле, Римокатолици морају да промене своју еклисиологију ако желе да буду истинита Црква, па ако треба нека буду поново прва Црква међу многим у Једној Католичанској и Апостолској Цркви.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Замислите само те две супротности. Срби су изграђивали свој идентитет на православној вери и Цркви, а Хрвати свој идентитет на Римокатоличком папизму. Ако се ове две супротстављене стране суоче у светлу богословља видећемо ко стоји оправдан пред Богом.

Лично мислим да на Римску катедру треба поново да стане правоверан човек који ће да уједини Цркве. Није толико битно да ли ће тај човек да буде Србин или Хрват, јер ће се у сваком случају доћи до обостраног идентитета у једном Исису Христу. Дакле, Римокатолици морају да промене своју еклисиологију ако желе да буду истинита Црква, па ако треба нека буду поново прва Црква међу многим у Једној Католичанској и Апостолској Цркви.

Ово је лепо речено али да врате некадашњи углед  prstgore то се противи здравом разуму.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Ово је, сачувај Боже, утопистички начин размишљања и игнорисања историјске релности!

Подели на овим сајтовима

,,Што је човеку немогуће, Богу је могуће''.

А то шта је утопистички а шта није тек треба да се види. Многи од православних ће се изненадити када виде да нису ништа другачији у вери и духовности од паписта.

Зар мислите да је раскол између Истока и Запада некаква случајност без Божијег промисла да из тога изведе нешто добро? Ако се Рим врати, у пуно, тј. у евхаристијско јединство са Истоком, то ће означити период значајног расветљења теолошких истина. До тога не може доћи у скорије време, нити је извесно, тј. није 100% загарантовано да ће до тога доћи, али је то сигурно Божија воља и Божија намера где сви морају да се сагласе и да учествују.

Ако до јединства Цркве (запада и истока) не дође, у томе ће неко морати бити одговоран. Да ли ћемо одговорни бити ми православни или римокатолици, не знам, борићу се да православни не буду. А римокатолици нека чине онако како сматрају да им ваља чинити.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па брате Милане зар не видиш да се сваки дијалог изврће у некакво дјечије препуцавање и политику?

Још не сретох никога из РКЦ да жели да прича у теолошким терминима, код њих је све предефинисано, а зашто исповиједају како исповиједају и зашто уче како уче то нико не жели да објасни нити да улази у детаље.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

,,Што је човеку немогуће, Богу је могуће''.

А то шта је утопистички а шта није тек треба да се види. Многи од православних ће се изненадити када виде да нису ништа другачији у вери и духовности од паписта.

Зар мислите да је раскол између Истока и Запада некаква случајност без Божијег промисла да из тога изведе нешто добро? Ако се Рим врати, у пуно, тј. у евхаристијско јединство са Истоком, то ће означити период значајног расветљења теолошких истина. До тога не може доћи у скорије време, нити је извесно, тј. није 100% загарантовано да ће до тога доћи, али је то сигурно Божија воља и Божија намера где сви морају да се сагласе и да учествују.

Ако до јединства Цркве (запада и истока) не дође, у томе ће неко морати бити одговоран. Да ли ћемо одговорни бити ми православни или римокатолици, не знам, борићу се да православни не буду. А римокатолици нека чине онако како сматрају да им ваља чинити.

Ово је сада класична логичка грешка. И избегавање одговора. Сигурно да је Божија воља и сигурно да сада не постоји људска воља да до јединства дође. А када се започне дијалог види се да за јединство нема могућности, јер су ствари који немају везе за Црквом толико се укорениле у свест хришћана и нехришћана да је умногоме залудно надати се скоријем помирењу.

Сваки нормални православни хришћанин ће се трудити да до тога дође. Међутим, изјављивати онакве ствари о папи Србину и сл. или о папи као фактору јединства је апсурдно.

Подели на овим сајтовима

То о папи српског порекла је само претпоставка као пут ка јединству. Не мора да буде Србин, може бити било који човек који се у вери поистовећује са свим Источним Црквама.

Наравно да до тога треба да прође дуг период, ако уопште дође. На нама је да говоримо све по истинитим начелима вере, да указујемо на све што је потребно и неопходно, и да се надамо најбољем. Барем је та нада оно што превазилази људску слабост и немоћ.

Хајдемо да питамо браћу из РКЦ, да ли је по њима могуће да Србин буде папа. Једноставно, да се појави Србин који беспрекорно лечи неспоразуме и исправља теолошке несугласице, који би ујединио Рим са Источним Црквама. Да ли би то представљало проблем за једног Хрвата, или за једног Мађара и њима сличнима?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Једва чекам одговор... Пошто га могу претпоставити. О томе како је РКЦ универзална и изнад националних подела... Но, реално сада, у овом и догледном периоду у будућности је вероватније да папа буде ванземаљац него Србин или црнац римокатолик.

Подели на овим сајтовима

Једва чекам одговор... Пошто га могу претпоставити. О томе како је РКЦ универзална и изнад националних подела... Но, реално сада, у овом и догледном периоду у будућности је вероватније да папа буде ванземаљац него Србин или црнац римокатолик.

Ja sam o tom već jednom pisao, svako tko je kardinalom može biti izabran za papu, dakle kako tamo imamo i afričane i afroameričane kardinale, također i azijate i svih ostalih rasa. Znači svi oni imaju iste šanse u konklavama. Naravno i Srbi, čim otac Midrash ili sličan takav srbski katolički sveštenik iz Beogradske nadbiskupije recimo bude izabran za episkopa - biskupa, arhiepiskopa - nadbiskupa a potom za kardinala bude onda i takva mogućnost vrlo blizu realnosti, što da ne. Ali ja mogu za sada odgovoriti sigurno samo to da će svi imati realne šanse ali njihov izbor će zavisiti naravno i od broja glasova koje će dobiti od drugih kardinala. glasača u konklavama. Papa se bira glasanjem a ne žrijebom kao na istoku.

Подели на овим сајтовима

da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili.

Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš  0102_laugh

Ne rješavam ga ja, nego Onaj čiji sam sluga. Onaj koji želi jedinstvo svih nas.

Onaj koji ima moć da zasljepi mudre i poduči neznalice (ponizi jake i uzvisi neznatne, sjećaš se?).

Najučeniji teolozi, kažeš? Čuvari ustajale vode... baciti ću malo veći kamen da mulj ispliva, a valovi uzburkaju površinu.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili.

Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš  smej.gif

Ne rješavam ga ja, nego Onaj čiji sam sluga. Onaj koji želi jedinstvo svih nas.

Onaj koji ima moć da zasljepi mudre i poduči neznalice (ponizi jake i uzvisi neznatne sjećaš se?).

(Najučeniji teolozi, kažeš? Čuvari ustajale vode... baciti ću malo veći kamen da mulj ispliva, a valovi uzburkaju površinu)

Nismo više sluge sada smo sinovi  0102_laugh
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...