Jump to content

Замјеник Сина Божјег (на земљи) - Vicarius Filii Dei

Оцени ову тему

Препоручена порука

Разлика у схватању је једно, истина друго, а лицемерје треће. Није наш проблем што смо искрени и прецизни.

Precizni smo i  to bi se dio ali nismo nekulturni, kad nekoga pozvem u kuću i još ga zapitamo zašto je tim čim je i ad bvnam to netko odgovori ne nazivamo ga odmah ne znam čim jer smo ga sami pozvali. Da nismo bila bi druga sttvar. Mješaš aroganciju i iskrenost a ako je netko licmjeran onda samo ti jer ako smo tu pozvani kao gosti onda ne sigurno radi toga kako bismo bili etiketirani ka jeretici LICEMJERU!!!

Хахахахаха! Ми макар не нападмо жене и то тајно. Ја сам овде одувек искрен и јасно говорим. Такође, називам ствари правим именом и прецизно дефинишем појмове. Е, сад што ви не желите то да чујете или волите чешкање ушију то је друго.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Ма Борџије су смешне! Мени је трагикомично како је могуће сматрати папу викаром Сина Божијег, а са друге стране папама је провераван ПОЛ и то на најбуквалнији и директнији начин. Тако имамо ону столицу са шупљим делом за седење. Значи имамо неког ко је од стране Бога изабран за његовог викара, али ипак је поребно утврдити да ли је мушко!? Шта рећи, а не заплакати... Очигледно Бог не умеша прсте у избор свог викара, али му додели непогрешивост.

Подели на овим сајтовима

Ма Борџије су смешне! Мени је трагикомично како је могуће сматрати папу викаром Сина Божијег, а са друге стране папама је провераван ПОЛ и то на најбуквалнији и директнији начин. Тако имамо ону столицу са шупљим делом за седење. Значи имамо неког ко је од стране Бога изабран за његовог викара, али ипак је поребно утврдити да ли је мушко!? Шта рећи, а не заплакати... Очигледно Бог не умеша прсте у избор свог викара, али му додели непогрешивост.

Zabavite se rađe svojim temama nego polom papa, biće to produktivnije!

Подели на овим сајтовима

Је ли избачен овај део са столицом или се још проверава? Чисто због традиције, а и тако смо добили назив провере знања - тест.

Подели на овим сајтовима

Зајроне немој да се љутиш. Да нам није стало до тебе били бисмо куртоазни и оставили те у твојим заблудама. Радије размисли о овоме што ти покушавамо рећи. Ми морамо јерес назвати њеним именом, а не лицемерно климати главом и смешкати се.

Подели на овим сајтовима

Зајроне немој да се љутиш. Да нам није стало до тебе били бисмо куртоазни и оставили те у твојим заблудама. Радије размисли о овоме што ти покушавамо рећи. Ми морамо јерес назвати њеним именом, а не лицемерно климати главом и смешкати се.

Radije da si bila licmjerna i kulturna nego licemjerna i nekulturna. Ničije ja smješkanje ovdje nit vidim da i hoću jer nismo na skajpu a nit mi treba, međutim to malo kulture ne bi bilo na odmet, mješate iskrenost i aroganciju, svako  nas zna šta vi mislte ali vas zbog toga niko od nas ne naziva jeretcima.

Inače ono što sam ti napisao u PM je tačno isto to što sam sasvim gore na vrhu napisao samo vrlo

malo modifikovano a zanimalo me tačno šta ćeš s tim uraditi, nisi me uopšte iznenadila, očekivao sam to.

UPOREDI!

Проблем не схватања римокатолика је цивилизацијска. Они мисле да је потребан апсолутистички монарх да би црква имала видљиво јединство, јер га темеље на човеку, законима, па погледајте само са каквим су се проблемима сусретали приликом кодификације црквеног права. И увек ће га мењати, јер није прожето благодаћу и терапеутско као у православљу, већ је јуридичко. Докле год код њих јуридика буде преовладавала над благодаћу неће бити могуће схватање суштине хришћанства од стране римокатолика.

Isto kao što je Isus Hristos Pantokratorem - Carem Neba i Zemlje i Svedržiteljem tako je i njegov Vicarius Filii Dei papa rimski nasljednik prvoapostola Petra na rimskoj episkopskoj katedri neograničenim poglavarom Ecclesia militans - Crkve vojujuće, ratujuće - te na Zemlji aktualne, vidljive. Hrist je Carem i Pantoratorom i te Nebeske, Vječne i te Zemaljske Crkve a papa je povjeren Hristom vladati u njegovo ime toj Zemaljskoj, aktualnoj. Kako e jedna glava cijele Crkve tako mora biti i jedna glava Crkve na zemlji, Crkva nije nikakva stoglava Hydra kako vi to hoćete prikazati.

Church militant and church triumphant

http://en.wikipedia.org/wiki/Church_militant_and_church_triumphant

Подели на овим сајтовима

Као што сам ти одговорила и на твоју приватну поруку, кажем ти и овде. Црква има једну главу, Христа. Нико није достојан да се назове Његовим замеником. То је ЈЕРЕС. То су многе папе и доказале својим животом. Немој мислити да можеш доћи у госте и проповедати јерес хинећи недужност и пристојност, неће ти проћи.

Подели на овим сајтовима

Као што сам ти одговорила и на твоју приватну поруку, кажем ти и овде. Црква има једну главу, Христа. Нико није достојан да се назове Његовим замеником. То је ЈЕРЕС. То су многе папе и доказале својим животом. Немој мислити да можеш доћи у госте и проповедати јерес хинећи недужност и пристојност, неће ти проћи.

Ti barem aroganciju i nepristojnost ne hiniš, to je jasno vidjet!

Подели на овим сајтовима

Ti barem aroganciju i nepristojnost ne hiniš, to je jasno vidjet!

Којом речи се јерес може назвати, а да то по теби буде пристојно и културно? Схвати да је то јерес, освести се.

Подели на овим сајтовима

Vama Grkokatolici imaju simbol vere bez filiokve a rimokatolici sa filiokve a jedinstvo vam je u papi.Gde je Bog u toj priči?

Mi možemo da se priznajem ili ne priznajemo ,da funkcionišemo ili ne funkcionišemo gledano tehnički ali bar uvek svi znamo u šta verujemo i kako verujemo i svi isto verujemo

Naravno, da i mi vjerujemo isto. Filioque je samo interpretacija vjerovanja u istu stvarnost. Možemo na drugoj temi raspravljati posebno o Filioquama.

Veroispovedanje u RKC je napisano kao naš ustav.Šta god da ne valja uvek negde nađeš opravdanje.

U svakom slučaju Pravoslavlje na veoma slikovit način pokazuje i prikazuje svaršenost Hrišćanstva i ne savršenost Hrišćana.

To su sada proizvoljne  i uopćene ocjene. Pravoslavlje je lijepo i meni drago, ali nažalost u sebi podjeljeno i suprostavljeno.

I katolička crkva tobož nije podeljena po nacionalnom ključu kad ono međutim stvarnost je malo drugačija.

Papir sve trpi a pogledajmo recimo kc u Hrvata ,pa ako se ona nečim odlikuje to je nacionalizam koji nema niti jedna pravoslavna crkva.Svaka država ima svoju biskupsku konferenciju i sl...

Samo me nemojte ubeđivati da u KC nema podela.Možda nisu izražene kao  u Pravoslavnoj ali sigurno da postoje.

Подели на овим сајтовима

Crkva nije nikakva stoglava Hydra kako vi to hoćete prikazati.
Niko to ne zeli da pokaze, jer Crkva ima samo jednog poglavara Arhijereja Hrista. Ali fakat je da u prvom milenijumu bilo kao sto je danas u pravoslavlju (samo bez preklapanja jurisdikcija* i etnofiletizma), i to kako na istoku, tako i na zapadu (o cemu svedoce brojni pomesni sabori npr. Britonske, Vizigotske** (Spanjolske), Irske, Galske, i drugih zapadnih crkava koje su funkcionisale nezavisno od pape, iako su ga pominjali - npr. kao sto u Finskoj danas pominju Konstantinopoljskog patrijarha). Fakat je i da ne moramo ici u apostolsko vreme da bismo videli funkcionisanje crkve.

* - Ovo je pored etnofiletizma*** srz problema s kojim se suocava.

** - Na jednom od sabora ove pomesne crkve koja je imala rang arhiepiskopije je uveden filioque, samo da bi se izborili protiv arijanaca, a to samo svedoci o slobodama koju su imali ti sabori (cik da neki sabor (npr. sad odrzan sabor SPC ili sabor Finske PC - to bi bila prava analogija) danas menja Credo kako hoce), a koje su cak i vece nego imaju danasnji sabori pomesnih (pravoslavnih) crkava. Zamisli sve to na zapadu, a nigde se izvan Rima papa ne pita ni zasta (cak ni u Italiji).

*** - Mada, mozda je u RKC jos gore stanje (barem u Hrvatskoj) sa etnofiletizmom, mada smo i u Spaniji svojevremeno imali klerofasiste u pravom znacenju te reci (svecenike koji su fasisti), samo centralizovana uprava ne dozvoljava da to eskalira...a pored svega toga i u RKC postoji preklapanje dijaceza (a to je glavno za sta kritikujete PC)...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Dragi, mili moji, ako ne želite više imati na ovom Forumu bilo kakve ekumenističke teme i insistirate na tome da sve budu srušene i nikakvom inoslavnom se više nikada ne odobri registracija na Forumu, molim onda da to učinite tako što ćete se obratiti na adresu oca Ivana Cvetkovića i zatražite to od njega lično. Inače vam ja u tome ne mogu mnogo pomoći. Pa ako ste zbog toga nervozni i neraspoloženi što takve teme uopšte postoje na Forumu neće vam mnogo pomoći to što se prema nama ponašate ovako bahato kako ponašate. Radije onda riješite to direktno s moderacijom a obustavite ekumenske teme i registraciju inoslavnih jer ustvari je to vaš unutrašnji spor zbog kojeg mi ne želimo a ni ne moramo biti napadani tim kojim ekumenizam sjedi "u želucu". samo da bi nas odbili s Foruma kad već nisu sami sposobni postići da se te ekumenske teme koje im toliko idu na živce sruše i zatvore.

Подели на овим сајтовима

Ма да! РКЦ није подељена на националној и расној основи, а приликом конклаве више се лобира него на Евровизији. У Хрватској је на кладионицама пред последњи избор више шансе имао да постане папа ванземаљац, него црнац.

РКЦ не жели да призна погрешност учења о папском примату и тим морбидним титулама, јер се та црква темељи на личности папе, тј. човека а не Христа. И те мантре више нико не схвата озбиљно - богооткривеност Петра, наследник, кнез Апостола и сл. Јасно је да у Цркви од почетка вера и условно речено метафизички принцип има предност над физичким, тј. принципу да је човек тај који има сво знање и сву моћ, којом може располагати по питању вере и морала.

Што се православне Цркве тиче, од Павловог времена, свака помесна Црква садржи пуноћу. Прво је Јерусалим био први у љубави међу Црквама, касније Рим, па Нови Рим. Е, сад квака је на старом Риму који није желео да прихвати чињеницу губитка првенства и наставио је да граби на политичком пољу. То траје до данас, а прве међу Црквама је одређивано ПОЛИТИЧКИМ, а не БОЖАНСКИМ разлозима.

Подели на овим сајтовима

Молим све за мало више смирења. Јасно је да РКЦ има наопаку еклисиологију, али потребно је да им правилно објаснимо како треба да се заснива првенство у Цркви.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...