Дејан Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili. Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili. Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš :bla: Vi treba prvo da se ujedinite sami sa sobom, pa tek onda sa nama. Problem kod vas je što svaki episkop se ponaša kad da je papa. Mi imao jednog, a vi bezbroj papa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili. Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš :bla: Vi treba prvo da se ujedinite sami sa sobom, pa tek onda sa nama. Problem kod vas je što svaki episkop se ponaša kad da je papa. Mi imao jednog, a vi bezbroj papa. Ми имамо једног папу он је Дух Свети.па нек иде како иде... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ja još čekam odgovor na ovo pitanje, dakle?Jednostavno Vicarius Filii Dei se koristi u ozloglasenom falsifikatu pozanotm kao Donatio Constantini - Konstantinova Darovnica i u tom "dokumentu" se odnosi na Apostola Petra. Mozda je nekada i bila zvanicna papinska titula uglavnom vise nije (mozda zato sto protestanti smatraju da VICARIVS FILII DEI = 5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1 = 666, pa je promenjeno zarad kontrareformacije itd.). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili. Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš :bla: Vi treba prvo da se ujedinite sami sa sobom, pa tek onda sa nama. Problem kod vas je što svaki episkop se ponaša kad da je papa. Mi imao jednog, a vi bezbroj papa. Ми имамо једног папу он је Дух Свети.па нек иде како иде... Ma, znam...0102_laugh Samo ne znam kako onda Duh Sveti vas malo ne ujedini. Ne znam kad vam je Duh Sveti papa kako Američku Pravoslavnu Crkvu priznaje Ruska Pravoslavna Crkva, ali ne priznaje je Carigradska patrijaršija? Kako Estonsku Pravoslavnu Crkvu priznaje Carigradska patrijaršija, a ne priznaje je Ruska Pravoslavna crkva? Duh Sveti Vam je papa, ali jedan dio parvoslavlja slavi Božić jednog datuma, a drugi dio 13 dana kasnije. Dok Finska Pravoslavna Crkva slavi i Božić i Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Ne vjerujem da Duh Sveti razjedinjuje, već ujedinjuje, pa onda mi nije jasno kako je Sveti Jovan Šangajski svet za neke pravoslavce, dok za druge nije. Crkva je tijelo Kristovo i prema tome ono je jedinstveno, ne razjedinjeno i suprostavljeno. A, onda pogledate dvije antagonističke pravoslavne crkve u Bugarskoj, pa u Ukrajini, pa 10 sinoda u na teritoriji Grčke, pa Makedonski raskol, pa Crna Gora... Ovo mi liči na tijelo čiji se udovi tuku među sobom. P.S. Kad sam raspravljao sa jednim vjernikom Pentakostalne crkve , on mi je onako slavodobitno rekao "I mi imamo papu! Naš papa je Duh Sveti". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Vama Grkokatolici imaju simbol vere bez filiokve a rimokatolici sa filiokve a jedinstvo vam je u papi.Gde je Bog u toj priči? Mi možemo da se priznajem ili ne priznajemo ,da funkcionišemo ili ne funkcionišemo gledano tehnički ali bar uvek svi znamo u šta verujemo i kako verujemo i svi isto verujemo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Vama Grkokatolici imaju simbol vere bez filiokve a rimokatolici sa filiokve a jedinstvo vam je u papi.Gde je Bog u toj priči? Mi možemo da se priznajem ili ne priznajemo ,da funkcionišemo ili ne funkcionišemo gledano tehnički ali bar uvek svi znamo u šta verujemo i kako verujemo i svi isto verujemo Naravno, da i mi vjerujemo isto. Filioque je samo interpretacija vjerovanja u istu stvarnost. Možemo na drugoj temi raspravljati posebno o Filioquama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Vama Grkokatolici imaju simbol vere bez filiokve a rimokatolici sa filiokve a jedinstvo vam je u papi.Gde je Bog u toj priči? Mi možemo da se priznajem ili ne priznajemo ,da funkcionišemo ili ne funkcionišemo gledano tehnički ali bar uvek svi znamo u šta verujemo i kako verujemo i svi isto verujemo Naravno, da i mi vjerujemo isto. Filioque je samo interpretacija vjerovanja u istu stvarnost. Možemo na drugoj temi raspravljati posebno o Filioquama. Veroispovedanje u RKC je napisano kao naš ustav.Šta god da ne valja uvek negde nađeš opravdanje.U svakom slučaju Pravoslavlje na veoma slikovit način pokazuje i prikazuje svaršenost Hrišćanstva i ne savršenost Hrišćana. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leontijev Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Vama Grkokatolici imaju simbol vere bez filiokve a rimokatolici sa filiokve a jedinstvo vam je u papi.Gde je Bog u toj priči? Mi možemo da se priznajem ili ne priznajemo ,da funkcionišemo ili ne funkcionišemo gledano tehnički ali bar uvek svi znamo u šta verujemo i kako verujemo i svi isto verujemo Naravno, da i mi vjerujemo isto. Filioque je samo interpretacija vjerovanja u istu stvarnost. Možemo na drugoj temi raspravljati posebno o Filioquama. Veroispovedanje u RKC je napisano kao naš ustav.Šta god da ne valja uvek negde nađeš opravdanje.U svakom slučaju Pravoslavlje na veoma slikovit način pokazuje i prikazuje svaršenost Hrišćanstva i ne savršenost Hrišćana. To su sada proizvoljne i uopćene ocjene. Pravoslavlje je lijepo i meni drago, ali nažalost u sebi podjeljeno i suprostavljeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ma, znam...smajolik78 Samo ne znam kako onda Duh Sveti vas malo ne ujedini. Ne znam kad vam je Duh Sveti papa kako Američku Pravoslavnu Crkvu priznaje Ruska Pravoslavna Crkva, ali ne priznaje je Carigradska patrijaršija? Kako Estonsku Pravoslavnu Crkvu priznaje Carigradska patrijaršija, a ne priznaje je Ruska Pravoslavna crkva? Duh Sveti Vam je papa, ali jedan dio parvoslavlja slavi Božić jednog datuma, a drugi dio 13 dana kasnije. Dok Finska Pravoslavna Crkva slavi i Božić i Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Ne vjerujem da Duh Sveti razjedinjuje, već ujedinjuje, pa onda mi nije jasno kako je Sveti Jovan Šangajski svet za neke pravoslavce, dok za druge nije.Tako je bilo i u ranoj Crkvi pa nadalje i na istoku i na zapadu (i to je bilo mnogo, ali bas mnogo vise razlicitosti nego danas - lokalni svetitelji, lokalni sinodi i sabori koji upravljaju lokalnom oblascu, lokalni kalendari slavljenja najvaznijih hriscanskih praznika, lokalni obredi i odgovarajuce lokalne liturgije, lokalni obicaji, lokalne mantije i odezde, lokana tonzura, lokalna pravila posta, pa cak i nakon Velikog Raskola bilo je potrebno dosta vremena da jeres ultramontanizma potpuno ovlada vasom crkvom, i da se uspostavi apsolutisticka vlast rimskog biskupa), a jedino sto nije bilo postojalo, a sto nazalost danas razara nasu crkvu to je jeres etnofiletizma (ali nazalost postajala su lokalna razilazenja i mini-raskoli kako na istoku tako i na zapadu, a postojale su neke druge jeresi)...P.S. Novokalendarne crkve ne koriste Gregorijanski vec Milankovicev kalendarar... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Ja se na tu temu vratim - shvatite konačno da smo mi za vas crkveni monarhisti, konzervativci, mi imamo crkvu uređenu prema monarhističkom poimanju, za nas je Hrist Car a svaki papa nasljednik svetog Petra po duhovnoj liniji, prejemstvu onda Vicarius Filii Dei. Mi smo crkvena carevina. Imamo također i pojam sabornosti, imamo i sabore ali je kod nas naš glavni crkveni "monarha" - papa, nasljednik Svetog Petra PRVOAPOSTOLA nad saborom. A kod vas je o drugačije, vi nemate crkveni monarhizam već sabornost itd. A glavni motto pogrešno shvaćene sabornosti, svjetske dakle sabornosti je Vox populi - Vox Dei koji mi nemamo, ne prihvatamo, odbijamo ga a smatramo protivnim Jevanđelju i uređenju crkve koje ima biti saborno, vaseljensko, katoličansko, univeralno bez ikakvih nacionalnih predznaka, granica, ograničenja i lokalnih samovlada i auokefalia, takvo nešto kao autokefalia nigdje ne postoji u Svetom Pismu, primat apostola Petra svakog pape po njem međutim postoji. Vi ste u odnosu na nas supporteri Crkve kao Res Publicum dakle republike, javne stvari o kojoj odlučuju svaki narod za sebe na čelu sa svojim narodnim arcipastirima, dalje ste demokrate, novotari i liberali, čak se može reći i utraliberali s tim Vox populi - Vox Dei. A mi smo konzervaivni monarhisti - caristi jer nama je Hrist Car a Crkva Carevinom! Pročitajte ovdje dalje, već jednom sam o tome pisao ovdje na Forumu: Свеједно ће то бит како се римски Папа и цариградски Папа договоре, ко да ће вас или мене зват телефоном да питају шта с тим "екуменисањем". Сасвим марна прича! Боље промјенит тему!Не постоји цариградски папа већ само константинопољски патријарх, а једини други папа који постоји у православљу (поред, сада одметнутог римског) јесте александријски. Ма то је то исто, Папа наш римски који је монархиста, апсолутиста чека да се ви издоговарате демократски јер код вас није монархија као у нас већ демократија. И да Њ.С. Патријарх константинопољски +Батоломеј као ваш "демократски" "primus inter pares" први међу православнима дође и рекне шта и како сте се ви одлучили сви заједно и о чему, хоћете ли се уопште "екуменисат" са нама или нећете а ако хоћете онда како и под којим условима или на који начин и у чему. Запамтите већ једном заувијек и упишите си то негдје да не заборавите и имате то на уму сваки пут кад разговарате с нама: да у католичкој Цркви не влада никаква та таква демократија као код вас већ тврди, брутални, беспоштедни, бескомпромисни и немилосрдни армиранобетонски монархoцаристички црквенохијерархијски централистичкo-глобалистички наднародни хришћански АПСОЛУТИЗМУС и ултраконзервативна тоталитарна диктатура и ТЕОКРАЦИЈА! А то буду ти разлози зашто се не разумијемо, ми имамо ту такву нашу назадну, реакционарну хришћанску ЦАРЕВИНУ и пред нашим Папом римским падамо у прашину, правимо велике метаније и "гланцамо плочник" као пред руским царом и то још на квадрат. А ви имате просвјетитељску, напредну, хуманистичку и либералну хришћанску парламентарну РЕПУБЛИКУ, демократију и тај ваш консензус, компромис, снисходљивост, икономију, национални и регионални партикуларизам и слободу. Свако може да мисли и ради шта хоће и припада којој Цркви хоће СПЦ, или грчкој, руској, арменској или румунској итд.итд. Код нас то нема ни нејде: можеш припадати само тој једној којој шефује римски Папа а ако не онда ништа. Ми нажалост немамо никаквих још даљих на избор које бисмо неком могли предложити па да оде тамо ако му се у тој таквој нашој не свиђа. Можда је то наша слаба страна али тако то код нас иде већ 2000 година, функционира то без проблема, на то смо навикли и за сада не мислимо ишта на том битније мјењати. Ja sam vam jednom već objašnjavao da smo mi katolička Crkva u odnosu na vas Crkvu pravoslavnu ustvari takvom jednom apsolutističkom crkvenom monarhijom a to s vrlo tvrdom i krutom autokratskom diktaturom. Pročitajte to ponovo ovdje! https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8859.msg407223.html#msg407223 Inače običan svijet zapada u ogromnu zabludu misleći da ako mi imamo Mise sa električnim gitarama i kojekakve liturgijske novotarije da smo moderniji od vas a vi pravoslavci ste ustvari takvim tim konzervativcima u liturgijskom i svakom drugom crkvenom smislu. Paradoksem je da je ta istina upravo obrnuta, mi smo ta superteška crkvena apsolutistička monarhija u odnosu na vas a vi ste slobodni labavi savez pomjesnih crkava vođen i uređen po najmodernijem demokratskom principu i sistemu koji danas na svijetu postoji: Vox populi, vox Dei! Glas naroda, glas Božiji! http://cs.wikipedia.org/wiki/Vox_populi,_vox_Dei Kad neki narod kod vas hoće da ima svoju narodnu Crkvu onda on tu takvu svoju narodnu Crkvu IMA! To je ta demokratija! Moj narod, moja država, kraljevina, carevina, republika, moj jezik, moja Crkva! To takvo Vox populi, vox Dei! kod nas katolika ne postoji, mi smo apsolutistička teokratska izborna monarhija, dakle delegovana (ne nasljeđivana krvlju) vladavina jedne osobe, duhovne osobe koja u svojim rukama ima skoncentrovanu svu vlast i bez nje ne može da padne ni list s grane dok mu Papa to ne dozvoli a kamo li šta drugo! Nešto slično kao tibetanski Dalaj Lama, kad bismo htjeli naći nekakav sličan primjer ili paralelu u svijetu radi usporedbe ili ilustracije! Coronation Of Pope Pius XII - 1939 71y4BuXrfZQ Text of the words spoken at the coronation.* Said by the Senior Cardinal Deacon, Cardinal Camillo Caccia-Dominioni, just before crowning the Pope: Accipe thiaram, tribus coronis ornatam, et scias te esse Patrem Principum et Regum, Rectorem Orbis, in terra Vicarium Salvatoris Nostri, Cui est honor, et gloria in sæcula sœculorum. (Receive the tiara adorned with three crowns and know that thou art Father of Princes and Kings, Ruler of the World, Vicar of Our Savior on earth, to Him be the honor and glory forever and ever.) Pius XII crowned. Crowd cheers and applauds. Camera abruptly cuts to crowd. Prayers said by Pius XII in the following gray box omitted from the film. Sancti Apostoli Petrus et Paulus, de quorum potestate et auctoritate confidimus, ipsi intercedant pro nobis ad Dominum. (May the holy Apostles Peter and Paul, of whose power and authority we are confident, intercede for us to the Lord.) All: greengrin. Precibus et meritis beatæ Mariœ semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistæ et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum misereatur vestri omnipotens Deus et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam. (By the prayers and merits of blessed Ever-Virgin Mary, blessed Archangel Michael, blessed John the Baptist, Holy Apostles Peter and Paul and all the saints, may the all-powerful God have mercy on you and forgive all your sins to lead you through Jesus Christ to eternal life.) All: algabacaju. Prayers then heard, said by Pope Pius XII: Plenary Indulgence Indulgentiam absolutionem et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium verœ et fructuosœ pœnitentiœ, cor semper pœnitens, et emendationem vitœ, gratiam et consolationem Sancti Spiritus, et finalem perseverantiam, in bonis operibus, tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus. (May the almighty and merciful Lord grant you pardon, absolution, and remission of all your sins, a space for true and fruitful repentance, an ever-contrite heart, the virtue to improve your life, the grace and consolation of the Holy Spirit, and final perseverance in good works.) All: algabacaju Apostolic Blessing Et benedictio Dei omnipotentis, Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, descentat super vos, et maneat semper. (And the blessing of Almighty God, the Father, the Son, and the Holy Spirit, be upon you and remain with you always.) All: algabacaju Crowd cheers and applauds. * As copied directly from the "Ritus Servandus" in use in the Papal Chapel by Hartwell de la Garde Grissell, Papal Chamberlain of Honor, beginning in 1869, to both Pius IX and Leo XIII and appearing in his Sede Vacante: being a diary written during the conclave of 1903, with additional notes on the Accession and Coronation of Pius X, Oxford and London, James Parker And Co., 1903, pgs. 74-75. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 da tvoj odgovor potvrđuje petra kao nasljednika mi bi tog nasljednika i prihvatili. Najučeniji teolozi hvataju u koštac sa ovim problemom a ti misliš da ćeš tek tako da ga rešiš 0205_whistling Vi treba prvo da se ujedinite sami sa sobom, pa tek onda sa nama. Problem kod vas je što svaki episkop se ponaša kad da je papa. Mi imao jednog, a vi bezbroj papa. Ми имамо једног папу он је Дух Свети.па нек иде како иде... Ma, znam...:bla: Samo ne znam kako onda Duh Sveti vas malo ne ujedini. Ne znam kad vam je Duh Sveti papa kako Američku Pravoslavnu Crkvu priznaje Ruska Pravoslavna Crkva, ali ne priznaje je Carigradska patrijaršija? Kako Estonsku Pravoslavnu Crkvu priznaje Carigradska patrijaršija, a ne priznaje je Ruska Pravoslavna crkva? Duh Sveti Vam je papa, ali jedan dio parvoslavlja slavi Božić jednog datuma, a drugi dio 13 dana kasnije. Dok Finska Pravoslavna Crkva slavi i Božić i Uskrs po Gregorijanskom kalendaru. Ne vjerujem da Duh Sveti razjedinjuje, već ujedinjuje, pa onda mi nije jasno kako je Sveti Jovan Šangajski svet za neke pravoslavce, dok za druge nije. Crkva je tijelo Kristovo i prema tome ono je jedinstveno, ne razjedinjeno i suprostavljeno. A, onda pogledate dvije antagonističke pravoslavne crkve u Bugarskoj, pa u Ukrajini, pa 10 sinoda u na teritoriji Grčke, pa Makedonski raskol, pa Crna Gora... Ovo mi liči na tijelo čiji se udovi tuku među sobom. P.S. Kad sam raspravljao sa jednim vjernikom Pentakostalne crkve , on mi je onako slavodobitno rekao "I mi imamo papu! Naš papa je Duh Sveti". Погрешно си протумачио. Православље није разједињено, а још мање супротстављено. Оно је итекако јединствено по питањима вере, а богато различитостима по неким својим спољним манифестацијама и те различитости су шаре на истом ћилиму. Нама је страна та униформност и потреба да све и изгледа исто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Проблем не схватања римокатолика је цивилизацијска. Они мисле да је потребан апсолутистички монарх да би црква имала видљиво јединство, јер га темеље на човеку, законима, па погледајте само са каквим су се проблемима сусретали приликом кодификације црквеног права. И увек ће га мењати, јер није прожето благодаћу и терапеутско као у православљу, већ је јуридичко. Докле год код њих јуридика буде преовладавала над благодаћу неће бити могуће схватање суштине хришћанства од стране римокатолика. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Проблем не схватања римокатолика је цивилизацијска. Они мисле да је потребан апсолутистички монарх да би црква имала видљиво јединство, јер га темеље на човеку, законима, па погледајте само са каквим су се проблемима сусретали приликом кодификације црквеног права. И увек ће га мењати, јер није прожето благодаћу и терапеутско као у православљу, већ је јуридичко. Докле год код њих јуридика буде преовладавала над благодаћу неће бити могуће схватање суштине хришћанства од стране римокатолика. Isto kao što je Isus Hristos Pantokratorem - Carem Neba i Zemlje i Svedržiteljem tako je i njegov Vicarius Filii Dei papa rimski nasljednik prvoapostola Petra na rimskoj episkopskoj katedri neograničenim poglavarom Ecclesia militans - Crkve vojujuće, ratujuće - te na Zemlji aktualne, vidljive. Hrist je Carem i Pantoratorom i te Nebeske, Vječne i te Zemaljske Crkve a papa je povjeren Hristom vladati u njegovo ime toj Zemaljskoj, aktualnoj. Kako e jedna glava cijele Crkve tako morabiti i jedna glava Crkve na zemlji, Crkva nije nikakva stoglava Hydra kako vi to hoćete prikazati. Church militant and church triumphant http://en.wikipedia.org/wiki/Church_militant_and_church_triumphant Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука