Маша Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Ps. još pamtim brendiranu paklicu britanske kompanije "The Enlightened Tobacco Company" pod imenom: "Death" (Smrt) a, koje su bile pakovane u crnoj pakli sa logoom od mrtvačke glave sa ukrštenim kostima. Strategija im je bila brutalna iskrenost u pogledu efekta njihovog proizvoda na zdravlje pušača: "Let us be the nail in your coffin!" (Dozvolite nam da budemo ekseri u vašem (mrtvačkom) sanduku) blessyou Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Цигарета убија човека... ...а "индиректно" и "нешто малчице" у томе имају удела и ратови сваких пар година,дефинитивно отровна храна и загађена вода,немаштина и беда прозведена све већим бројем незапослених а која опет неизбежно производи са своје стране глад и болести,па мржња на онога ко има и која иде обавезно за тим,па психичке девијације изазване како немогућношћу трпљења претходног тако и нетрпељивошћу,пакошћу и осуђивањем сваког оног "ко није као ја" и ко се усуђује да противречи мојој верзији "истине",па суревњивост и завист која увек доводи до жеље за туђим и њене манифестације,тј пљачке,а на крају обавезно и до убиства,па прељуба,развратан живот,па дрога коју конзумира огромна већина људи од деце,обичних људи свакодневице,директора фирми,адвоката,судија,лекара а за криманалце,музичаре и успешне велике бизнисмене,да не причам;па бела куга која десеткује народ,док "мултикулти" саосећајност према содомистима свих боја рапидно расте и све већи број младих просто хрли ка том "политички коректном" и "статусно примамљивом" тренду савременог друштва а и из многих разлога измењена унутрашњост их просто мами на тај избор те,између осталог, порода неће имати,па алкохолизам који представља главни крвоток српског народа,па здравство на најбеднијем могућем нивоу... ...тако да закључак реченог,сума сумарум свега јесте дефинитвна чињеница да цигарета представља главни проблем савременог човечанства и хвала одговорним политичарима,забринутим тајкунима и саосећајном нарко картелу на на њиховој беспоштедној кампањи против пушења која се спрооди свуда докле око и мисао човека могу допрети. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Možda cela ta stvar oko pušenja ne bi bila toliko seriozna da se ne radi o jednoj drugoj stvari. U slične padove kao što je pušenje, spadaju i alkoholizam i narkomanija. To su te takozvane bolesti zavisnosti. Ali opet izgleda kao da je pušenje najgore. Nije se pokrenulo toliko drvlje i kamenje na narkomaniju i alkoholizam, koliko na nikotinizam. Zašto? Po meni je to opravdano. Alkoholičari i narkomani su uglavnom samoubice, dok su nikotinski zavisnici i samoubice i što je još gore ubice. Može alkoholičar ili narkoman da svojom zavisnošću ubija i druge, pogotovo članove porodice, ali to kako oni ubijaju spada u psihološko nasilje, dok kad se radi o pušačima oni pored samoubistva čine i ubistvo, i to ne toliko psihološki koliko konkretno. Nema razlike od zabijanja noža u bližnjeg i od cigarete popušene u prisustvu drugoga. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Možda cela ta stvar oko pušenja ne bi bila toliko seriozna da se ne radi o jednoj drugoj stvari. U slične padove kao što je pušenje, spadaju i alkoholizam i narkomanija. To su te takozvane bolesti zavisnosti. Ali opet izgleda kao da je pušenje najgore. Nije se pokrenulo toliko drvlje i kamenje na narkomaniju i alkoholizam, koliko na nikotinizam. Zašto? Po meni je to opravdano. Alkoholičari i narkomani su uglavnom samoubice, dok su nikotinski zavisnici i samoubice i što je još gore ubice. Može alkoholičar ili narkoman da svojom zavisnošću ubija i druge, pogotovo članove porodice, ali to kako oni ubijaju spada u psihološko nasilje, dok kad se radi o pušačima oni pored samoubistva čine i ubistvo, i to ne toliko psihološki koliko konkretno. Nema razlike od zabijanja noža u bližnjeg i od cigarete popušene u prisustvu drugoga. Надам се да ћемо се видети некада на неком форумском скупу и да ћу седети поред тебе. blessyou Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 „НИКАДА се благодат Светога Духа, неће уселити у твоје смрадно срце!“ 70zfof0qsamomolitva да се усади у његово срце ...иначе, hvala на лепо сведочењу tj. ako je On gospodar i kontrolor svoga tela i uma, ne smatram ga pušačem, već hedonistom, i u tu grupu ubrajam sebe (plus: ne palim nedeljom NIKADA, kao ni za vreme posta) илузија ... исто то причају моји другари који пуше марихуану, а ни не виде како им се личност променила.-------------------------- чудна је та релативизација којој приступају људи из разних мотива ... ок, пушење није грех. јел сад лакше? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
No name Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Medo brate, pročitah na temi o alkoholu sledeće: "Све што се ради с мером, није грех, чак и ако јесте преступ''. Lično, ne vidim razliku u korist alkohola, tj. u opijenosti uma: između čašice rakije i recimo tri cigarete. Ako je dozvoljena čašica rakije, valjda su dozvoljene i tri cigarete ili grešim? Imaj u vidu i to da su cigarete biljke (slažem se, kao i kanabis) ali sa minijaturnim dejstvom u odnosu na alkohol (pušim slabe cigarete: Marlboro flavor koji ima 0.5 mg nikotina i treba ti čitava pakla da bi imao efekat kao npr. pola čašice šljivke ps. iznosim stav, mada posle petrovdanskog posta sam "zapalio" sve ukupno možda jednu paklu. U kući NIKADA ne palim, zbog čega? Pa spavam tu, ne želim da mi smrdi soba! Ponavljam: hedonizam, a ne ovisnost. A, prvu cigaretu sam zapalio tek kad sam dobio diplomu, s 23. godine Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Василије, разумем да је у питању хедонизам када неко једе чоколаду, али како је овде реч о хедонизму када цигаре смрде и грозног су укуса? И сам кажеш да ти смрди соба од њих... И док чаша вина или пива могу да буду и корисне, цигарета је увек само отров и ништа више, по мом мишљењу је то главна разлика између алкохола и цигарета. Мислим да је боље да се оканеш повременог пушења док ниси постао сталан пушач.. или мислиш да човек сам одлучује да ли ће да постане никотински зависник? You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
No name Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Iskreno, daleko više od cigareta, smrdi mi 0110_hahaha 0110_hahaha Sa dvogodišnjim nikotinskim stažom mogu da potvrdim da je u pitanju lični izbor i karakter (za vreme posta mi ni jedan jedini put ne padne na pamet da zapalim cigaretu, ali ni da skuvam kafu koju pijem deset godina) ali, ograđujem se neumerenih konzumenata, i od svih proizvođača cigareta osim od Marlboro Flavorea. Pouzdano znam da pojedine kompanije prskaju duvan benzinom, te da neke stavljaju "trave" obogaćene THC-om (kako bi se povećao nivo "opuštenosti" uma u stanju nervoze i nikotinske krize) 85 odsto pušača "neproverenih cigareta" u mozgu stvara nikotinske receptore koji ih vode u zavisnost (plus brdo nuspojava kao npr. ometanje rada hipofize, samim tim tupljenje, kasnije i gubljenje libida) a, i cigarete vs tompusi, šta kažete? Tompusi npr. i ne smeju da se uvlače već se pućkaju (mogu da "opuste" i konja koliko imaju nikotina) navijanje Zavisnik se postaje usled većeg korišćenja nikotina kada se njegov molekul pod količinom uspe da prodre u ćelije nervnog receptora određenih za prihvat supstance pod imenom "acetilholin." Tek kada nikotin popuni taj prostor, oslobađa se dopamin. A, zadovoljstvo dolazi od lučenja dopamina, moždane supstance zadužene za smirivanje, koju iz "normale" pomera nikotin. Ako ne prelazite granicu koja bi pomerila dopamin (jedna pakla na tri-četiri dana) ne možete da postanete zavisnik 0110_hahaha ps. da li znate da pakla jakih cigareta na funkciju mozga ima daleko manji uticaj od npr. jednominutnog gledanja muškarca u ženske grudi usled kojeg se oslobađa daleko više hormona koji stvaraju "efekat telca", tj. usporenost moždanih funkcija? 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Iskreno, daleko više od cigareta, smrdi mi navijanje greengrin 0110_hahaha ps. da li znate da pakla jakih cigareta na funkciju mozga ima daleko manji uticaj od npr. jednominutnog gledanja muškarca u ženske grudi usled kojeg se oslobađa daleko više hormona koji stvaraju "efekat telca", tj. usporenost moždanih funkcija? 0110_hahaha 0110_hahaha 4chsmu1 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 видите људи, није поента као бивши пушач који се мучио 10 година да вам дробим памет или судим, него пишем о различитим угловима дијалога ради ... немам неку посебну поенту, а шта сад испадне од тога, видећемо ... да, то су те релативизације у које се сви упуштамо ... једна цигарета или штанглица чоколаде ... биохемијски, у телу оба изазивају краткотрајно задовољство у виду лучења хормона ... реално, није страшно, зар не? али ако је то навика, па макар била и социјална или својеврстан хедонизам као начин живљења, где је ту јасна разлика између греха, робовања, навике или потребе организма или менталне потребе надражаја на језику или негде другде ... слобода, корист, грех, промашај или навика? опет, не заборавимо ни тај индоктринирајући социјални моменат рекламе, давања примера мушкости или позива на страст или какву другу слабост ... на крају, чему уопште пушење, није као да је то храна или пиће или неку ваљану употребну вредност да има. упозорења са пакле су више него јасна, па чему даља расправа? једино ако не мислите да лажу жртве које су се изборила да барем то пише на кутијама те легалне дроге у коју сипају амонијак и друге хемикалија ради бржег везивања никотина за плућа и увођења момента зависности у пушењу или неких других ради бојења самог дувана, али и пепела ... кад већ нису успели да затворе те (државне) индустрије легалне смрти? која је поента, ако не зависности ради или слике коју нам пружа о нама самима? ако је само то, онда је то дефинитивно грех, промашај, пад и илузија у којој се живи. да не додајем да сам само у парама бацио један мали аутић 4chsmu1 ако није ни тело поента, а васкрснућемо и са њим, онда барем души да се обратимо да видимо шта се са њом дешава кад се конзумира таква хемикалија ... али можемо ли раздвојити или сецирати једно од другог, јер све то заједно сачињаваш нашу (покорену) личност? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 A, prvu cigaretu sam zapalio tek kad sam dobio diplomu, s 23. godine а оно јес, никад није касно 4chsmu1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
No name Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Medo brate, objasnih iznad razliku između zavisnosti i hedonizma, između rakije, cigareta, čokolade i ženskih grudi, a ostalo je sve pitanje ličnog stava i doslednosti (nekima karakteri imaju tendenciju da rade šta sami hoće, pa svesno postaju robovi, što mene, kao tuđ problem i naivnost, apsolutno ne zanima) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Оно што је важно рећи на овој теми је да отац Јоило и они који њему следују никако нису у праву кад о пушењу говоре као о форми самоубиства. Барем је толико сигурно... Све што производи задовољство има и потенцијал за развијање зависности у коју улазимо слободно, али не и на корист. Зависност јесте форма идолопоклонства у смислу да је (барем у једном сегменту живота) Творца заменила твар. Мислим да је грешка СВИХ на овој теми што покушавате да извучете генерално и општепримениво правило (што је могуће само у домену морала и увек је у подтексту фарисејско настојање), уместо да, у контексту хришћанског етоса, СВАКИ појединачни случај треба да буде засебно размотрен. Има пушења и пушења, пијења и пијења и још нисам упознао зависника који је ЗАИСТА успео у сталним покушајима да себе самог (а нарочито све око себе) убеди како није зависник. Свако од нас, макар дубоко у себи, зна колико је и од чега је завистан. И 70zfof0qsamomolitva Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 зависан или зависТан ? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusanj Написано Јул 18, 2010 Пријави Подели Написано Јул 18, 2010 Оно што је важно рећи на овој теми је да отац Јоило и они који њему следују никако нису у праву кад о пушењу говоре као о форми самоубиства. Барем је толико сигурно... Све што производи задовољство има и потенцијал за развијање зависности у коју улазимо слободно, али не и на корист. Зависност јесте форма идолопоклонства у смислу да је (барем у једном сегменту живота) Творца заменила твар. Мислим да је грешка СВИХ на овој теми што покушавате да извучете генерално и општепримениво правило (што је могуће само у домену морала и увек је у подтексту фарисејско настојање), уместо да, у контексту хришћанског етоса, СВАКИ појединачни случај треба да буде засебно размотрен. Има пушења и пушења, пијења и пијења и још нисам упознао зависника који је ЗАИСТА успео у сталним покушајима да себе самог (а нарочито све око себе) убеди како није зависник. Свако од нас, макар дубоко у себи, зна колико је и од чега је завистан. И 70zfof0qsamomolitva Pusenje jeste samoubistvo. Svaka popusena cigareta steti organizmu. Kada konzumiras duvan, u organizmu pod uticajem nikotina pocinje da se javlja jedna supstanca(necu da zamaram hemijskim terminima) koja u krvnim sudovima deluje kao mistrija(alat koji koriste zidari za bacanje maltera na zid)i svu masnocu koja se nalazi u krvnim sudovima nabacuje na zidove nasih krvnih sudova i time ih zacepljuje. Pa zamisli najedes se dobro cvaraka i slanine i onda zapalis cigaretu, rezultat je infarkt, slog, tromb... a to ti je samoubistvo jer znas da ne valja da pusis, a ono ipak zapalis, svesno. Pa na samim kutijama cigareta pise da ne valjaju, sta ima dalje da se prica, a da ne pricamo o raku i ostalim bolestima koje cigarete izazivaju. Otac Joil i ostali upravo o tome govore, malo slikovitije i razumljivije kroz teologiju(u smislu kadis djavolu i slicno) da bi skrenuli paznju ljudi na stetnost duvana. Pa zamisli kad bi otac Joil poceo ovako da prica:"Znate, ne mojte da pusite nikotin steti vasem organizmu. On izaziva razne biohemijske procese koje izazivaju rak, infarkt, psorijazu...". Niko ga onda nebi slusao ali on ovako kroz teolosku pricu i dogadjaje malo to docara pa onaj koji to slusa se zamisli da li ce dalje da pusi ili kako on kaze "kadi djavolu". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука