-Владимир- Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Нико не може да воли бол, па чак ни мазохисти не воле бол, већ уживање које је са њим повезано и неодвојиво. Бол је последица пада човека и његове одвојености од Бога, једноставно бол је као и смрт неодвојиви део овог трулежног света, његова карактеристика, и не може се говорити о његовој сврси. Која је сврха патње рибе на сувом, нема сврхе, једноставно пати јер је створена да живи у води, а не на сувом. А много би мање било бола на овоме свету када би било више љубави, јер највише бола наносимо ми сами једни другима, свесно и по слободној вољи уместо да га ублажујемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Нико не може да воли бол, па чак ни мазохисти не воле бол, већ уживање које је са њим повезано и неодвојиво. Бол је последица пада човека и његове одвојености од Бога, једноставно бол је као и смрт неодвојиви део овог трулежног света, његова карактеристика, и не може се говорити о његовој сврси. Која је сврха патње рибе на сувом, нема сврхе, једноставно пати јер је створена да живи у води, а не на сувом. А много би мање било бола на овоме свету када би било више љубави, јер највише бола наносимо ми сами једни другима, свесно и по слободној вољи уместо да га ублажујемо. whackado 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Нико не може да воли бол, па чак ни мазохисти не воле бол, већ уживање које је са њим повезано и неодвојиво. Бол је последица пада човека и његове одвојености од Бога, једноставно бол је као и смрт неодвојиви део овог трулежног света, његова карактеристика, и не може се говорити о његовој сврси. Која је сврха патње рибе на сувом, нема сврхе, једноставно пати јер је створена да живи у води, а не на сувом. А много би мање било бола на овоме свету када би било више љубави, јер највише бола наносимо ми сами једни другима, свесно и по слободној вољи уместо да га ублажујемо. Slazem se sa svime osim sa ovim diskutabilnim da je bol posledice odvojenosti od Boga. Kako onda mi koji heruvime izobrazavamo Liturgijskim opredeljenjem i dalje bolujemo? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Ako nesto ne volim onda je to bol... moguce je da je to jedina stvar koje se plasim. Zubar? Prvo me oteraju motkama a onda vezu za stolicu... 0102_laugh пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Slazem se sa svime osim sa ovim diskutabilnim da je bol posledice odvojenosti od Boga. Па у рају бол није постојао, Адам је бол први пут осетио када се својим грехом одвојио од Бога и када је избачен из Раја и постао смртан, тада је први пут пролио сузе плачући за Богом и изгубљеним рајем. Значи, не мислим на индивидуалну одвојеност од Бога, већ на одвојеност човека као палог створења. Kako onda mi koji heruvime izobrazavamo Liturgijskim opredeljenjem i dalje bolujemo? Јер смо још увек на земљи и део овог палог света, и дог год не доспемо у рај нисмо спашени и пале смо природе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 18, 2011 0102_laugh Slazem se sa svime osim sa ovim diskutabilnim da je bol posledice odvojenosti od Boga. Па у рају бол није постојао, Адам је бол први пут осетио када се својим грехом одвојио од Бога и када је избачен из Раја и постао смртан, тада је први пут пролио сузе плачући за Богом и изгубљеним рајем. Значи, не мислим на индивидуалну одвојеност од Бога, већ на одвојеност човека као палог створења. Kako onda mi koji heruvime izobrazavamo Liturgijskim opredeljenjem i dalje bolujemo? Јер смо још увек на земљи и део овог палог света, и дог год не доспемо у рај нисмо спашени и пале смо природе. ali akcenat je ovde: Какав би живот изгледао да нема боли? Да је потпуно искључена? Дакле све исто као сад, живот на земљи, треба да се трудимо да се удостојимо уласка у Рај, али све то без боли? Да ли би то било могуће? П.С: можда нема директне, али има индиректне везе са темом - ако је спам може се обрисати ово моје питање. Sve je ovo ok! Medjutim, to je i dalje hriscanski koncept koji nama ovde odgovara. Zaboravljamo igre psihologije i drugih situacija jer nije svako hriscanin. Bol moze biti pedagoska i za hriscane - da se smire, i za nehriscane - da se preobrate, ali gde staje mesto jednog neduzno nastradalog deteta od npr. pedofilije kada ono od svojih bolova ne moze da sagleda utehu Carstva? Slicna problematika je ostala nedovrsena na temi: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,13003.0.html http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Овде је у питању бол који наноси човек, користећи своју слободну вољу а ради своје користи и уживања. Имао је избор да то не чини, али је ипак учинио. Све што чинимо на овом свету, добро или зло, има одраз на друге људе, многи трпе бол и постану зли због тога , многи и поред патње не постану, други нису лишени ничега и не пате па ипак постану страшни зликовци. Немогуће је разумети Божија дела, посебно знајући да Он воли и оног који наноси бол и оног који трпи, и поштује нашу слободу.Али на крају ће његов суд бити праведан јер једино Он зна шта носимо у нашим срцима. Ето то је неко моје мишљење на тему, ако сам те добро схватио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Овде је у питању бол који наноси човек, користећи своју слободну вољу а ради своје користи и уживања. Имао је избор да то не чини, али је ипак учинио. Све што чинимо на овом свету, добро или зло, има одраз на друге људе, многи трпе бол и постану зли због тога , многи и поред патње не постану, други нису лишени ничега и не пате па ипак постану страшни зликовци. Немогуће је разумети Божија дела, посебно знајући да Он воли и оног који наноси бол и оног који трпи, и поштује нашу слободу.Али на крају ће његов суд бити праведан јер једино Он зна шта носимо у нашим срцима. Ето то је неко моје мишљење на тему, ако сам те добро схватио. Veoma blisko mom rasudjivanju i veoma slikovito receno. No vratimo se malo na hristocentrizam: Da li to pak znaci da npr. knjiga o Jovu nema odgovor jer rezime te knjige bi bio da covek i ne zna zasto strada osim sto sa strahopostovanjem prihvata svoje stradanje kao ono sto je jedino znano Bogu. Sta mislis o mom pitanju za samog Hrista, odnosno, za Njegovo poimanje bola? (vidi moj prvi komentar na ovoj temi). http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Пре мислим да је порука књиге о Јову, предати се безусловно Божијој вољи и не сумњати у Његов суд и праведност, што је ретко ко у стању. Ја знам да ја нисам. Sta mislis o mom pitanju za samog Hrista, odnosno, za Njegovo poimanje bola? Ово је јако компликовано питање, јер се не ради само о телесном болу, већ о душевном болу оног који воли. Христ поседује савршену љубав према сваком човеку па ипак сваког дана гледа како душе неповратно пропадају. Пати ли онда Он свакодневно због нас ? Не бих знао шта да одговорим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Пре мислим да је порука књиге о Јову, предати се безусловно Божијој вољи и не сумњати у Његов суд и праведност, што је ретко ко у стању. Ја знам да ја нисам. Sta mislis o mom pitanju za samog Hrista, odnosno, za Njegovo poimanje bola? Ово је јако компликовано питање, јер се не ради само о телесном болу, већ о душевном болу оног који воли. Христ поседује савршену љубав према сваком човеку па ипак сваког дана гледа како душе неповратно пропадају. Пати ли онда Он свакодневно због нас ? Не бих знао шта да одговорим. Moj covek! http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Зашто се људи уче кроз бол и страдање, а не кроз угодност и срећу? Врло једноставно, зато што се кроз угодност и срећу човек навикава да се задовољава стварима овога света... док бол и страдање нагоне човека да трага за дубљом срећом, која надилази овај свет. *Преподобни Серафим Роуз* Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 Moj covek! 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 JESTE li vec culi da... ... oset ljutog ne prenosi se impulsima koji nastaju u gustativnim papilama (za razliku od slatkog, slanog, kiselog i gorkog)... ‘ljuto’ nadrazuje receptore bola, drugim recima - ‘ljuto’ nije ukus i ljudski organizam ga dozivljava kao bol... 0205_whistling Zdravstveni epp... 0205_whistling smej.gif "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 JESTE li vec culi da... ... oset ljutog ne prenosi se impulsima koji nastaju u gustativnim papilama (za razliku od slatkog, slanog, kiselog i gorkog)... ‘ljuto’ nadrazuje receptore bola, drugim recima - ‘ljuto’ nije ukus i ljudski organizam ga dozivljava kao bol... 0705_read Zdravstveni epp... 0205_whistling bendoff ekstra Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Април 18, 2011 Пријави Подели Написано Април 18, 2011 drugim recima - ‘ljuto’ nije ukus Оштро се противим овој тврдњи, у име свих Лесковчана и иних! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука