Jump to content

Да ли сте знали? (разне занимљивости)

Оцени ову тему

Тавита

Препоручена порука

• Гости
  Цитат
  Цитат

Која вам најбоља кафа ?

Мени Бонито (најчешће је пијем ) и Донкафе , то су ми као најбоље од свих осталих.

Гранд кафа ми као да је од брашна прављена.

И ја пијем Бонито. 4chsmu1

ekstra и мирис и укус Бонито кафа  pravopop
Подели на овим сајтовима

• Гости
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Која вам најбоља кафа ?

Мени Бонито (најчешће је пијем ) и Донкафе , то су ми као најбоље од свих осталих.

Гранд кафа ми као да је од брашна прављена.

И ја пијем Бонито. ekstra

Мени сметају, јер су горче, али то је само ствар укуса.

Да , ствар укуса мада мени нису горче , шта знам , можда мање кркам кафу у лонче  pravopop
Подели на овим сајтовима

кафа је легална наркоманија.

1 таблета кафетина садржи око 100 мг кофеина.

чоколада 100 г са 45% какаа садржи око 60 мг кофеина.

чоколада 100 г са 10% какаа садржи око 15 мг кофеина.

еспресо 50 мл садржи око 100 мг кофеина.

црни чај 200 мл садржи око 55 мг кофеина.

зелени чај 200 мл садржи око 35 мг кофеина.

кока-кола конзерва садржи око 35 мг кофеина.

red bull конзерва садржи око 80 мг кофеина.

кафа на етиопском (одакле и потиче) значи ''недостатак глади'' и узимали су је једно до два непечена зрна током дана ради уклањања апетита по потреби.

етиопска црква је до 18. века бранила својим припадницима употребу кафе јер се користила у религијске сврхе.

кофеин је беле боје.

иначе, кофеин се сматра отровним у ботаници за животиње и то је одбрана дрвета кафеа, као што је никотин у листу дувана.

значи, кофеин се фармаколошки сматра психоативним стимулативним алкалоидом централног нервног система, као и ТХЦ у марихуани, и отприлике га у истој количини има у кафи - 1 до 2,5% ...

оно што се дешава кувањем у врелој води је да се концентрише стимулативни психоактивни алкалоид (кофеин) и издваја у води у којој остаје ...

практично пијете концентрат кофеина који екстракујете у таквом хемијском процесу.

они који додају разне киселине (млечну млеком, лимунску лимуном као у чају) још јаче појачавају психо-активно дејство алкалоида.

у практичном огледу у 50 мл течности стоји око 100 милиграма кофеина.

кофеин почиње да ради после око 45 минута од уношења у организам, одатле и толеранција на другу кафу узастопце и повећавање дозе временом са једне шољице од 50 мл па навише током дугогодишњег конзумирања.

полувреме (период до избацивања из тела) траје око 5 сати у здравом организму.

код жена, због упола мање мишићне масе од мушкараца, уме да траје и до 10 сати процес елиминације а код трудница је од 9-11 сати.

полувреме код беба и мале деце је и по 30 сати јер су ненавикнута на те концентрације интоксикације.

код оних који имају проблема са јетром, и то 96 сати (4 ДАНА!).

у комбинацији са одређеним лековима, на нивоу седатива или контраиндикативних са кофеином, може бити и до 56 сати (скоро 2 и по ДАНА!).

труднице које уносе дневно 200 милиграма кофеина статистички су двапут подложније побачају него оне које не уносе уопште.

постоји у кафи и ксантин стимулативни алкалоид који у малим количинама шири бронхије а у већим тахикардију или аритмију, несаницу, дрхтавицу, нервозу. даје кафи укус горчине, што је горча то је концентрација већа. неосетан за нос и безбојан.

кафа, какао, кола (онај други део кока-коле), чај, кафа, гуарана садрже кофеин и ксантин.

они који не пију кафу не морају да брину што не пуше, кад свеједно уносе никотинску киселину при пијењу јер се тригонелин (дериватив Б6 витамина) при кувању у то претвара. вероватно одатле и компатибилност са дуваном.

уколико кафу мешате са алкохолом, примећена су мутагена својства никотинске киселине ...

додатна корист од кафе је етерично уље која опија у концентратима као што се добијају кувањем, које се добија од природних липида који су у великом проценту заступљени - око 10-15% на 100 грама.

због засићености крви таквим липидима, кафа практично поспешује гојење.

сем тога што је природни диуретик за особе са слабом стомачном толеранцијом на њу.

после активног униошења у организам 4 шољице кафе током дана у периоду од 7 дана, нема никаквг ефекта више на спавање и човек најнормалније спава чак и поред уношења кафе.

они који користе кафу дуго времена и кад почну да концентрације кофеина падају у телу, могу да очекују следеће ефекте:

- главобоље на прагу мигрена

- напади панике

- иритација или нервоза

- несаница

- сањивост

- бол у стомаку

- бол у плућима

- гол у зглобовима

мале дозе кофеина или аспирини могу ублажити нежељене ефекте.

превелике количине (интоксикација) се оглашавају далеко озбиљније:

- тахикардија

- аритмија

- анксиозност

- невољне мишићне контракције

- грчеви

- респираторна алкалоза

- бол у пределу срца

- мигрене

интоксикацијом се сматра уносом 300 милиграма одједном кофеина.

дуготрајна интоксикација изазива ниво психозе, халуцинација и дезорјентисаности.

смртном дозом се сматра 2 грама кофеина дневно јер срце отказује.

кафеин се користи и као природни пестицид, а смртно је отрован за инсекте који се нахране бобицама кафе.

чај је још један, ако не и количински подједнако заступљен, извор кофеина.

поготово црни, зелени и слични јачи чајеви.

боја већ прилично осликава колико кофеина има у њима, самим тим што се и другачије припрема од кафе.

Подели на овим сајтовима

после овог мог текста, мислим да ће неки од вас схватити одакле им такви симптоми у животу или због чега су мале количине кофеина умањивале нежељене ефекте.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Знам да су лекари препоручивали да дам деци мало кока коле, кад их је болео стомак. (Наравно да то не чиним пре него што их прегледају и кажу ми да смем.) Вероватно има случајева када помаже.

Да  помаже  код  дијареје, посебно  дечије.
кафа је природни диуретик, поготово код деце која имају далеко мању толеранцију на кафу - дакле, не помаже.

кока кола се даје деци због својих вегетативно-пробавних својстава и умањивања апетита. деца имају повећану киселину и брже огладне.

Подели на овим сајтовима

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Волим 1

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Što se tiče pozadinskog zračenja ono ima status "i bi svetlost", jer je "najstarije" tj. prvobitno elektromagnetno (EM) zračenje koje se pojavilo u evoluciji svemira kada su elektroni zajedno sa hadronima (česticama koje grade jezgra atoma) sagradili atome (uglavnom vodonik i helijum) što im je omogućila tadašnja hladnija temepratura svemira usled njegovog širenja. Ovim širenjem se prvobitna supa u obliku vruće plazme ohladila i postala elektro-neutralna vidljiva materija (usled apsorpcije i emisije EM zračenja koje se tako i termalizovalo) koja čini manji deo mase=energija univerzuma (samo nekoliko procenata). Zato je drugi naziv za ovo prvobitno EM zračenje reliktno zračenje. Kako za ovo zračenje važi Plankov zakon, onda se može odrediti trenutna temperatura tog zračenja i sadašnjeg kosmosa kao "crnog tela". Ona je nekoliko stepeni iznad apsolutne nule. Na osnovu mape/distribucije intenziteta reliktnog zračenja koje registrujemo iz svih krajeva nebeskog svoda, znamo da skoro 30 % mase=energije današnjeg svemira čini tzv. tamna materija koja samo slabo gravitaciono interaguje sa vidljivom materijom od koje smo ja, sva ostala ziva i neživa materija (naravno uključujući ostale članove ovog foruma) sagradjena, a i vidljive galaksije, pa i one koje se samo mogu detektovati teleskopima koji apsorbuju EM zračenje u delu spektra koji naše oči ne mogu da vide. Ova tamna materija ne interaguje elektromagnetnom interakcijom pa je zato i nevidljiva tj. tamna. 70 % ostatka mase=energije svemira je tamna energija koja je zaslužna za širenje univerzuma. Opšte je verovanje da je tamna materija sagradjena od tzv. veoma masivnih i stabilnih tzv. superčestica, a tamna energija je prvobitna osnovna energija nekada davno vrućeg kosmosa kada je tada u njemu vladala (kako se naširoko veruje) samo jedna interakcija tzv. kvantna gravitaciona interakcija.
Подели на овим сајтовима

Na osnovu eksperimenata sa prizmom Njutn je zaključio da je svetlost samo čestične prirode tj. da je sagrađena od čestica. Hajgens je u to vreme bio mišljenja da je svetlost samo talasne prirode, pa je izmedju njih izbio poznat rat suprotnih gledišta na prirodu svetlosti. Kasnije je Maksvel teoretski dokazao da je svetlost elektro-magnetna interakcija. Kvantnu prirodu svetlosti je nešto kasnije otkrio Plank, poznat zaštitnik Ajnštajna. Konačno je Ajnštajn, kao jedan od pionira kvantne mehanike, na osnovu fotoelektričnog efekta zaključio da svetlost poseduje dualnu čestično-talasnu prirodu što je pokazalo da su i Njutn i Hajgens bili u pravu čime su napokon prestali da se prevrću u svojim grobovima. Za teorijsko objašnjenje fotoelektričnog efekta i još nešto, Ajnštajn je postao Nobelovac. Lekcija mu ipak nije bila o tome.

Подели на овим сајтовима

Ajnštajnov princip ekvivalencije je ograničen samo na regione zakrivljenog prostor-vremena (u Vašem primeru masa Zemlje zakrivljuje prostor-vreme oko sebe) gde su gravitaciona polja slabe jačine tj. gde se u veoma malom regionu zakrivljenog prostor-vremena izborom slobodnog pada uticaj gravitacije interakcije može anulirati i taj mali region prostor-vremena videti/doživeti kao lokalano ravan prostor-vreme. Dakle, Ajnštajnov princip ekvivalencije je samo posledica mnogo osnovnijeg principa lokalne simetrije koji prožima sve fizičke teorije koje opisuju fundamentalne interakcije u prirodi.

Samo da Vas ispravim, ubrzanje Zemljine teže je oko 9,81 metara u sekundi na kvadrat, jer je jedinica za ubrzanje (u SI jedinicama) metar po sekundi na kvadrat (piše se m/s^2), a jedinica za brzinu metar po sekundi (piše se m/s).

Подели на овим сајтовима

Jeste li znali da se u rečenici "The quick brown fox jumps over the lazy dog." koriste sva slova engleske abecede?

Jeste li znali da svaka ptica svakoga dana mora pojesti hranu makar polovicu svoje težine kako bi preživjela?

Jeste li znali da neki Eskimi koriste hladnjake kako bi spriječili potpuno smrzavanje hrane?

Jeste li znali da se godišnje u restoranima posluži oko milijardu puževa?

Jeste li znali da je prva kreditna kartica objavljena od strane American Express-a 1951. godine?

Jeste li znali da mačke ne osjećaju sladak okus?

Jeste li znali da je Abraham Lincoln imao protezu za zube od drveta, kao i većina ljudi tog vremena?

Jeste li znali da su šanse da se rodite 29. veljače prijestupne godine 1 prema 1461?

Jeste li znali da je London bio prvi grad koji je imao populaciju veću od milijun stanovnika, a sada je 13. grad po naseljenosti sa 8 milijuna stanovnika?

Jeste li znali da na Uranu ljeto i zima traju po 21 godinu?

Jeste li znali da je jetra polarnog medvjeda otrovna zato što sadrži previše vitamina C?

Jeste li znali da čovjek u svojim ustima dnevno proizvede 1 litru sline?

Jeste li znali da u prethodnih 4.000 godina ni jedna životinja nije pripitomljena?

Jeste li znali da je otvarač za konzerve izmišljen 48 godina nakon što su prvi put upotrebljene konzerve?

Jeste li znali da se zrak pretvara u tekućinu na -190 °C?

Jeste li znali da su u New Yorku sve općine otoci, osim Bronxa?

Jeste li znali da je zlatna ribica jedina životinja koja može da vidi i infra crvenu i ultra ljubičastu svjetlost?

Jeste li znali da je kršćanstvo najrasprostranjenija svjetska religija, sa 1.7 milijardi vjernika?

Jeste li znali da u prosjeku na svakih 10 ljudi na svijetu jedan čovjek živi na otoku?

Jeste li znali da je CD razvijen od strane Philips-a i Sony-a 1980. godine?

Jeste li znali da je od svakih 200 ljudi u prosjeku jedan psihopat?

Jeste li znali da nijedan komad četvrtastog, suhog papira ne može biti savijen na pola više od 8 puta?

Jeste li znali da su slonovi jedine životinje koje ne mogu skakati?

Jeste li znali da termiti rade 24 sata dnevno, i uopće ne spavaju?

Jeste li znali da je Bajkalsko jezero, u južnom Sibiru, najstarije slatkovodno jezero na svijetu, formirano prije 20 do 25 miliona godina?

Jeste li znali da se tijekom ljeta oko 60% vode u domaćinstvima troši na zalijevanje cvijeća i travnjaka?

Jeste li znali da se u Kini 20. rujan obilježava kao dan "Volite svoje zube"?

Jeste li znali da donirajući 0,5 l krvi možete spasiti 4 života?

Jeste li znali da oči bebe ne proizvode suze do 6-8 tjedana starosti?

Jeste li znali da 96% svijeća kupuju žene?

Jeste li znali da je kazna za ubijanje mačke prije 4.000 godina u Egiptu bila smrt?

Jeste li znali da prosječna osoba zaspi za 7 minuta?

Jeste li znali da su ljudi i delfini jedine vrste koje upražnjavaju seks radi zadovoljstva?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...