Milan Nikolic Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Уз све поштовање Милане за труд око писања твог претходног поста никако се не бих сложио са тобом да је човек постао од мајмуна.Можда ме ниси најбоље разумео. Хоћу да кажем да је сваки човек постао од Адама и Еве, али смо то постојање добили кроз њихов пад.Наиме, када су Адам и Ева пали, тада је за природу наступио Велики прасак, ново постојање које је трагично јер носи смрт и распадљивост. Целокупна материјална творевина - осим Адама и Еве - прошла је кроз еволуцију космоса од Великог праска. У тој еволуцији настали су примати од којих су постали људи постепено, управо онако како нам теорија еволуције објашњава.То не значи да су људи независни од Адама и Еве. Напротив, морамо разумети да су Адам и Ева узрочници целокупног палог постојања а тако и свих нас који смо еволуирали. И на томе се није завршило. Адам и Ева су изгнани на Земљу, тренутно из њихове перспективе, обучени су у кожне хаљине, то јест добили су тела као што их и ми имамо.Даље је познато из Библије, да су се Адамови и Евини рођени потомци измешали са потомцима еволуције, и тако је настала данашња цивилизација. Сви смо потомци еволуције и рођени од Адама и Еве. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 значи ми смо настали од Адама и Еве који су од Бога створени затим смо били мајмуни а онда опет и са годинама Дарвинове еволуције постадосмо људи??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Milanu Nikolicu se najljubaznije zahvaljujem na iskrenim odgovorima... to je ono sto sam pitao sad mi je mnogo jasnije kako razmiljaju vernici/pravoslavci... medjutim to ni izbliza nije dovoljno da u meni promeni misljenje da je citav svet stvoren od viseg bica jer se taj sud kroz istoriju donosi subjektivno i bez ikakvih dokaza... stavise citava vera se zasniva na pisanijama ljudi koji em sto su ziveli pre par hiljada godina em sto niko od njih (!) nije bio ocevidac dogadjaja koje opisuju... A sto se tice aquilia- tu imam sta da kazem jer ne volim kad se ljudi prave pametni a zapravo nemaju previse osnova za to... Цитат Nije vernicko licemerje nego tvoje ne razumevanje religioznosti uopste a jos manje samog pravoslavlja. Ne, ipak je licemerje bendoff Цитат To od mene niti si mogao niti ces moci da procitas. Tako da ovde sa tvoje strane imamo jedan infantilan pokusaj da resis raspravu u 5 recenica. Postoje vernici koji tako misle kao sto si ovde naveo ali ovde ih bas nema mnogo a ja svakako nisam jedan od njih. O tebi nisam ni govorio, nego sam govorio uopsteno. Problem je u tome sto pravo pravoslavlje zaista poznaje i razume alarmantno mali boroj ljudi (vecina koja posecje ovaj forum), ali ne smete biti verski elitisti pa da mislite da je taj uzorak pravoslavlja reprezentativan s obzirom da su pravoslavci i gradjani srbije, seljaci, djaci, profesori, fizicki radnici... a samo se zapitaj koliko njih ce se sloziti sa tvojom verzijom "pravog" pravoslavlja?Izadji na ulicu i zaustavi 100 pravoslavaca i svakog pitaj ko je izazvao zemljotres u japanu i cemu sluzi molitva... pa nam prenesi ovde sta si naucio.. 0409_feel To neslaganje i nerazumevanje i ne mora nuzno da bude losa stvar, ali ako i posle 2000 godina hriscanstvo jos uvek ima problema da ga svaki njegov sledbenik razume onda tu nesto debelo ne valja... samo treba priznati... spustiti arogantni stit na trenutak i pogledati istini u oci i reci "jbg, podbacili smo... nista nismo uspeli a imali smo 2000 godina na raspolaganju" Jer nije nikakva steta kad ja ateista ne kapiram religiju... ali kad hriscanin ne kapira religiju onda je to plodno tle za fundamentalizam i zlo... Цитат Zato sto kao i religioznosti uopste imas potpuno pogresno shvatanje molitve. Ne molimo se mi da bi izazivali neke magijske natrpirodne efekte nego da bi sebe preobrazili. Uloga molitve u zivotu pravoslavnog hriscanina nije da petvori "olovo u zlato" nego da potpomogne i ostvari transcendenciju sopstvene licnosti da dostigne jedan novi nacin posotojanja u psiholoskom smislu. Uh ovde si me od srca nasmejao 0102_laugh Samo cu da te uputim na sve one FB pravoslavne grupe a i po neke teme na ovom forumu tipa " mala devojcica boluje od leukemije i potrebna joj je sva nasa pomoc. Molite se za njeno zdravlje itd." A ti mi sad kazes da se za zdravlje te devojce molis ne zato sto mislis da ce ona zaista od toga da ozdravi nego zbog toga sto zelis da ostvaris "transcendenciju sopstvene licnosti" pa to je bre skollski primer sebicnosti i zloupotrebe... "Juhu, bolesna devojcica, sa cu se molim zbog sebe da bih dostigao "novi nacin posotojanja u psiholoskom smislu." (izvinjavam se za karikiranje facenew22222222) Цитат Mislimo, tacnije znamo, da pricas napamet pa to sve ispadne onako trapavo. Mislim da ti ovde omalovazavanje mene nije bilo neophodno a bogami ni hriscanki bas previse Цитат Pravoslavac, sada govorim iz mog licnog aspekta i iskustva, se ne zahvaljuje Bogu zato sto je nekim magicnim daljincem namestio zicer za bilo sta. Nego sto je on uz pomoc Boga i liturgijskog zajednicarenja sa njim pravizasao neke ocite slabosti svoje prirode koje bi ga definitivno onemogucile da u trenutku iskusenja, straha, dekoncentracije i drugih nepovoljnosti bude na visini zadatka svoje profesije i ostvari uspeh onako kako je zeleo. na ovo nemam sta da prigovorim osim da dodam da kad bi svaki vernik ovako razmisljao svet bi bio lepse mesto... al ponavljam ovako razmislaj par vernika koji zaista poznaju svoju religiju... moja procena- cirka 5-10% ukupnog broja vernika (malo sam velikodusan sa ovom prognozom) Цитат Kada tvrdi tako tendenciozno da nije tacna naucna teorija, koja Crkva, gde? E ovo mi vec nije smesno jer mi pokazuje da zaista ne zivimo na istoj planeti , kako si ranije ti sugerisao smej.gif Nauka kaze da su ljudi postali od primata, a sta kazu vernici? Jel kazu da njih to ne interesuje jer crkva se ne bavi takvim stvarima ili ... zapravo nema ili, samo pogledaj pisanija na ovom forumu o evoluciji pa ces videti o cemu govorim... (znam da si i ti evolucionista) Nauka kaze da je svemir nastao velikim praskom, a sta kaze crkva? Ajde sad, ovde moramo da se konkretizujemo na pravoslavlje posto katolici malo nisu normalni dokle idu sa kreacionizmom. dakle sta kaze pravoslavlje? Jel ok sa tom terijom? Nauka kaze da zemljotrese izazivaju pomeranja tektonskih ploca, a sta kazu vernici? evo u ovoj temi imas svakojake gluposti od zemljotresa usled grehova ( 1000000001010) do urnebesnih teorija o "padu" adama i eve PRE velikog praska (koji je pocetak tragicne tvorevine neodvojive od vremena) koji su posle (verovatno) postali majmuni i od njih se evolucijom stovrila ljudska rasa! E sad idem da se smejem malo... taman dok mi ne odgovoris... pa cu verovatno i tad malo da se smejem smej.gif On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат значи ми смо настали од Адама и Еве који су од Бога створени затим смо били мајмуни а онда опет и са годинама Дарвинове еволуције постадосмо људи??? Не знам како си могао баш тако да закључиш. Ми нисмо ни били створени пре пада Адамовог, већ после тога. Другим речима, нама познати свемир, од тренутка Великог праска, заправо је почетак новог постојања услед пада Адамовог - новог за целу творевину, док су Адам и Ева доживели релативност времена, и у моменту се нашли изгнани (на Земљу) пре око 10 000. година. Дакле, под а) космос је еволуирао у трајању преко 13 милијарди година (од момента пада и Великог праска), б) Адам је тренутно премештен (изгнан) на Земљу која је еволуирала у космосу, в) период изгнања Адамовог на Земљу рачуна се да је био пре око 10 000. година од данас. То се све разумева помоћу увођења догматског учења о релативности времена, односно помоћу текста Јеванђеља друге посланице Петрове, 3,8. а такође и помоћу модерне физике. Модерна наука и теорија еволуције говори нам о еволуцији човека од примата и антропоморфних мајмуна. Такође библијско казивање говори нам о постојању других људи поред Адама и Еве у времену после пада. Остаје питање да ли су ти други људи створени истовремено са Адамом и Евом или су еволуирали услед пада Адама и Еве, односно усклед пада целокупне природе и Великог праска, као новог трагичног почетка, новог постојања које карактерише патња и уздисање целокупне природе због смрти и пропадљивости? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Nauka kaze da je svemir nastao velikim praskom, a sta kaze crkva? Ajde sad, ovde moramo da se konkretizujemo na pravoslavlje posto katolici malo nisu normalni dokle idu sa kreacionizmom. dakle sta kaze pravoslavlje? Jel ok sa tom terijom? Црква каже - И рече Бог и би светлост. То је почетак стварања. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Цитат Nauka kaze da je svemir nastao velikim praskom, a sta kaze crkva? Ajde sad, ovde moramo da se konkretizujemo na pravoslavlje posto katolici malo nisu normalni dokle idu sa kreacionizmom. dakle sta kaze pravoslavlje? Jel ok sa tom terijom? Црква каже - И рече Бог и би светлост. То је почетак стварања. Veliki prasak je pocetak stvaranja, a ti nisi dao nikakav odgovor samo si citirao deo iz biblje koji moze da se shvati alegorijski kako oces... Osim toga, nauka kaze da je prvo nastalo sunce a onda usled gravitoacionog privlacenja prasine i cestica, stvorene su i ostale planete... crkva kaze da je bog prvo stvorio svetlost pa vodu pa zemlju pa tek onda sunce... neko ovde gresi izgleda... 0110_hahaha (da ne pricamo kako je prvo stvorio dan i noc pa tek par dana kasnije sunce i mesec ) hihi... logika... On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Jer nije nikakva steta kad ja ateista ne kapiram religiju... ali kad hriscanin ne kapira religiju onda je to plodno tle za fundamentalizam i zlo... Ово треба запамтити јер си веома лепо рекао. Цитат evo u ovoj temi imas svakojake gluposti od zemljotresa usled grehova do urnebesnih teorija o "padu" adama i eve PRE velikog praska (koji je pocetak tragicne tvorevine neodvojive od vremena) koji su posle (verovatno) postali majmuni i od njih se evolucijom stvorila ljudska rasa! Али овде си погрешио и видим да ниси лепо прочитао моје текстове. Нису Адам и Ева постали мајмуни нити су били мајмуни. Целокупна творевина је прошла кроз Велики прасак и еволуцију, и настали су примати од којих су настали и људи. Када се та еволуција завршила, а то је у потпуности било пре око 10 000. година, Адам и Ева су доспели на ову планету прошавши целокупно време од Великог праска као један моменат. И треба да запамтимо да су Адам и Ева узрочници Великог праска и еволуције творевине, што значи да је цела творевина постојала на другачији начин од садашњег, а то је било пре пада Адамовог. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Dobro... sa vernicke tacke gledista ovo i moze da ima puno smisla... Zapravo ova teorija prilicno elegantno uokviruje i bozanski upliv i evoluciju, malo me cudi sto nije opste prihvacena od strane vernika... ALi opet koliko god ona "lepo izgledala" zapravo je proizvod nasilnog uokviravanja religijskih prica sa aktuelnim naucnim otkricima... nauka radi po principu "Ovo su cinjenice. Koju teoriju mozemo iz njih izvesti?" Religija radi po principu "Ovo je teorija. Koje cinjenice mozemo naci da je sto vernije potkrepimo" Ovde treba primeniti princip koji se zeove Okamova ostrica gde se stvari koje ne doprinose teoriji koji pokazujemo uklanjaju iz nje. Evolucije daje coveka i bez Adama i Eve, tako da ti oni uopste nisu neophodni u ovoj teoriji... Ako uzmemo sve sto si nevao i samo sklonimo adama u evu opet bi postojali ljudi... shvatas. Adam i Eva su suvisni i pritom nepotkrepivi dokazima- dakle nisu ni postojali 0110_hahaha On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат To neslaganje i nerazumevanje i ne mora nuzno da bude losa stvar, ali ako i posle 2000 godina hriscanstvo jos uvek ima problema da ga svaki njegov sledbenik razume onda tu nesto debelo ne valja... samo treba priznati... spustiti arogantni stit na trenutak i pogledati istini u oci i reci "jbg, podbacili smo... nista nismo uspeli a imali smo 2000 godina na raspolaganju" Jer nije nikakva steta kad ja ateista ne kapiram religiju... ali kad hriscanin ne kapira religiju onda je to plodno tle za fundamentalizam i zlo... Како можеш ти који не капираш религију да скапираш да ли је неко други капира? Ти мислиш да будући да не капираш религију ипак можеш да скапираш да ли је други капира. Али грешиш. Отуд и овакви твоји ''аргументи''. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 @Multivers Хришћанска догматика учи да је изузетно важно да Бог задржава потпуну слободу код људи. Другим речима, сви ми смо слободни да поверујемо или да не поверујемо, на начин који ће у сваком случају задржати нашу слободу апсолутно. Дакле, докле год је човек жив у овом свету, слободан је да верује или не верује, што значи да никакав доказ за обе ствари није могуће пронаћи а да се задржи слобода човекова. Ми хоћемо да верујемо а не морамо да верујемо. Као што атеисти неће да верују нити морају да верују. То значи да Господ жели од нас нешто узвишеније од пуког доказа или убеђења. Апостол Тома је и видео и опипао васкрслог Христа али је овај рекао да је важније поверовати без доказа. Само у веровању човек може да покреће унутрашње животне силе на божански живот и однос међу нама, што значи да је у овом времену љубав достижна једино на такав начин. Што се тиче Адамовог доспећа (изнања) у периоду пре око 10 000. година, занимљив је податак да се управо у том периоду појавила пољопривреда, односно земљорадња код људи, и то у области азије. Сматрам да нико други није могао да научи људе замљорадњи осим Адам коме је Бог показао и рекао како ће преживљавати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Цитат Цитат Nauka kaze da je svemir nastao velikim praskom, a sta kaze crkva? Ajde sad, ovde moramo da se konkretizujemo na pravoslavlje posto katolici malo nisu normalni dokle idu sa kreacionizmom. dakle sta kaze pravoslavlje? Jel ok sa tom terijom? Црква каже - И рече Бог и би светлост. То је почетак стварања. Veliki prasak je pocetak stvaranja, a ti nisi dao nikakav odgovor samo si citirao deo iz biblje koji moze da se shvati alegorijski kako oces... Osim toga, nauka kaze da je prvo nastalo sunce a onda usled gravitoacionog privlacenja prasine i cestica, stvorene su i ostale planete... crkva kaze da je bog prvo stvorio svetlost pa vodu pa zemlju pa tek onda sunce... neko ovde gresi izgleda... (da ne pricamo kako je prvo stvorio dan i noc pa tek par dana kasnije sunce i mesec ) hihi... logika... Ej logicaru a ko kaze da ti za dan i noc trebaju sunce i mesec? Trebaju ti svetlost i odsustvo svetlosti. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат posto katolici malo nisu normalni dokle idu sa kreacionizmom Видим, информисаност ти је баш јача страна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Ej logicaru a ko kaze da ti za dan i noc trebaju sunce i mesec? Trebaju ti svetlost i odsustvo svetlosti.Ej genije... a sta je izvor svetlost na planeti zemlji?Sto se tice adama i poljoprivrede ni to nije validan argument jer ljude cini glupima i nesposobnima. Nije adam ljudima dao poljoprivredu nego su je sami izmislili... a cak i da je adam stvarno bio na zemlji u to vreme otkud njemu to znanje kad je on pre toga samo provodio vreme u rajskom vrtu ne radeci nista Jel ima negde nesto zapisano da je adam od nekoga ucio poljoprivredu? Цитат Видим, информисаност ти је баш јача страна. Vidim hriscanaska smernost tebi bas i nije... Neka kamen baci onaj koji je bez greha... trebalo bi da se stidis sad... Ako verujes da sam pogresio molim te ispravi me... ako zelis samo da me vredjas, neka...nemam nista protiv... On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 16, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Ivice, nako nonolikih postova koje sam napisao ti si nasao da me hvatas za laspuse i sitne greske. Molim te odgovri na neku od onih vaznijih stvari koje sam pitao ako zelis da ucestvujes. ne zanm sto se toliko plasis pa moras da se hvatas za najvecu banalnost u mojim postovima... necu vise da postavljam nova pitanja niti da komentarisem to sto pisete dok mi neko ne odgovori (ko zna molim- ne ivica) ako niko nece... nije problem, moje je da probam... Ziveli vi meni! On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 16, 2011 Пријави Подели Написано Март 16, 2011 Цитат Видим, информисаност ти је баш јача страна. Vidim hriscanaska smernost tebi bas i nije... Neka kamen baci onaj koji je bez greha... trebalo bi da se stidis sad... Ako verujes da sam pogresio molim te ispravi me... ako zelis samo da me vredjas, neka...nemam nista protiv... Da, stvarno bi ste mogli malo prema coveku da se bolje ophodite ... ako nesto nije znao, ima pravo na to ... Uostalom, najbolji ljudi drugima daju primer kako se treba ponasati, a ne polemisu sa drugima na taj nacin. "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука