Дејан Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 9 часа, Шимке рече За сад завршавам Нови Завет па планирам да читам тумачење (Омилије, Св. Николаја Жичког, што су ми овде препоручили) и још желим да читам Живот после смрти оног неког оца сад сам му заборавио име опростите, него и мене збуњује много, та дела стараца и отаца, јер их толико има. Јел они у принципу сви причају исте приче на неку тему само на другачији начин, или су то чак скроз различити ставови? На пример волим оца Пеђу да слушам, а има и онај монах са спојеним обрвама што јури покемоне или тако нешто, он ми је онако мало шта знам. Али ваљда обојица морају да се сложе око већине ствари јер ипак припадају истој цркви. Професор веронауке ми је то објаснио као - неки родитељ детету седне и објасни што да се не дрогира а неки узме па га нашамара да овоме то не падне на памет, ал не можеш исто са свима, а исту ствар говоре и један и други. Планирам да упишем овај нови смер на ПБФ па ћу да паралелно читам и оне 4 књиге које су за припрему. А разлог што сам хтео да гледам Дигиталног анђела је што сам љубитељ теорија завере, није да верујем у већину њих само волим да чујем неко скроз треће мишљење, па сам мислио да је ово нека православна варијанта теорија завера са запада међутим ништа од тога. Обавезно ћу погледати књиге дотичног, хвала вам пуно на савету. Волим код наше вере што већина литературе и углавном јутјуб клипова на које сам наилазио су некако позитивни и надахну вас, ови амерички хришћани само мраче, мада и неки наши су такви. Лагано, у процесу учења све на крају дође на своје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 21 часа, sanja84 рече Samo nemoj da čitaš sv. Pajsija Svetogorca i oca Tadeja. Oni su isto bili u fazonu digitalnog anđela. Ne znam ko reče...možda Pafailo Boljević. ..kako na Svetoj gori pamte i danas dan kad se prvi put čula motorna testera na Svetoj gori. Не бих могао Сања да се сложим по овом питању, не знам зашто мислиш да ову двојицу учитеља Цркве не треба читати? Разумем Дејанову предострожност, да тек литургисјки утврђени хришћани читају ово како не би можда криво схватили и залепили се духом за те апоклапитичне теме, али не бих их нужно сасвим искључио. Ти догађаји ће доћи па доћи, и јасна је метода твоја да ће натапањем Христом, човек духом разазнати време у коме је и да ли му се нешто потура. Али није лоше да с времена на време неки отац Цркве затруби и о овоме чисто да прене народ, не да га застраши већ само да га мало тргне упозоравајући на поодмаклост времена и неке знаке који се збивају. Јер ко зна, можда на неке људе упозорење делује јаче него благ савет, па има нас толико различитих па нек и код отаца Цркве постоји разноврсност у ономе где она не одступа од саборности Цркве. Сви се утачемо у Есхатон то је циљ, а начин није униформисан. А и сам појединац пролази кроз различите фазе у животу, у једном периоду може духом да прионе уз овог светог касније уз другог, није проблем јер кроз све њих говори дух Христов. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 @sampaganini92 Ne poznaješ me dovoljno. Ja sam time malo zezala Dejana, pošto je reči svetaca uporedio sa sektaškim delovanjem... sampaganini92 је реаговао/ла на ово 1 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 14 минута, sanja84 рече @sampaganini92 Ne poznaješ me dovoljno. Ja sam time malo zezala Dejana, pošto je reči svetaca uporedio sa sektaškim delovanjem... Аха ок, извињавам се нисам скапирао па ми би чудно Какво секташко деловање далеко било, Свети Пајсије Агиорит је чудо 20ог века. И Богу драгом хвала, што нам се обзнањивао кроз њега. Нека би дао Господ да се и у данашње време нађе оних који ће се до те мере очисити од страсти да Господ обитава у њима и делује кроз њих на начин на који је то било са Светим Пајсијем, а и Светим Порфиријем наравно. Милошшш and sanja84 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 22 часа, Дејан рече Треба да их чита, али мало касније. Отац Пајсије је подлегао сличној литератури као што је Дигитални анђео, али га је старац Порфирије усаветовао да престане са тим. Само појашњење. Порфирије реч није рекао да то што говори Пајсије није тачно, већ је био мишљења да не треба утеравати страх у људе. Пајсије је говорио да баби од 90 година не треба показивати слике из младости, па ће каже још мало почети да се присећа удаје и потпуно ће заборавити на то да јој предстоји спремање да прође кроз смрт. Он је био мишљења да овакве теме покрећу на покајање, а не на панику. Око тога је био спор. Има код Пајсије да је дигитална контрола = јарам антихриста, а то се полако оставрује. Што каже владика Фотије, дигитални конц-логор. sanja84, Bokisd and sampaganini92 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 45 минута, Вукашин рече Само појашњење. Порфирије реч није рекао да то што говори Пајсије није тачно, већ је био мишљења да не треба утеравати страх у људе. Пајсије је говорио да баби од 90 година не треба показивати слике из младости, па ће каже још мало почети да се присећа удаје и потпуно ће заборавити на то да јој предстоји спремање да прође кроз смрт. Он је био мишљења да овакве теме покрећу на покајање, а не на панику. Око тога је био спор. Има код Пајсије да је дигитална контрола = јарам антихриста, а то се полако оставрује. Што каже владика Фотије, дигитални конц-логор. Јел Пајсије беше говорио да не треба лечити дечицу, него их пуштати да умиру не би ли постала анђелчићи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 43 минута, mirko1929 рече Јел Пајсије беше говорио да не треба лечити дечицу, него их пуштати да умиру не би ли постала анђелчићи? Нигде то нисам прочитао. А прочитао сам готово све што је штампано у вези са Св. Пајсијем. Рекао бих да је ово најобичнија глупост. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 Пре сат времена, Вукашин рече Само појашњење. Порфирије реч није рекао да то што говори Пајсије није тачно, већ је био мишљења да не треба утеравати страх у људе. Пајсије је говорио да баби од 90 година не треба показивати слике из младости, па ће каже још мало почети да се присећа удаје и потпуно ће заборавити на то да јој предстоји спремање да прође кроз смрт. Он је био мишљења да овакве теме покрећу на покајање, а не на панику. Око тога је био спор. Има код Пајсије да је дигитална контрола = јарам антихриста, а то се полако оставрује. Што каже владика Фотије, дигитални конц-логор. Појашњење, Да ти појасним. Рекао му је да није тачно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 3 часа, sanja84 рече @sampaganini92 Ne poznaješ me dovoljno. Ja sam time malo zezala Dejana, pošto je reči svetaca uporedio sa sektaškim delovanjem... Речи светаца упоредио са секташким деловањем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 4 минута, Дејан рече Појашњење, Да ти појасним. Рекао му је да није тачно. Цитат Љубљени мој оче Пајсије, шта ти се десило? Ако ће Цариград бити ослобођен или не, то је брига политичара и војних владара, а не монаха па чак ни архијереја. Ако ће Антихрист доћи, то мора бити брига Архијереја и њихова је дужност да обавесте људе. А када то време дође, Бог ће нам дати просветљене архијереје који ће просветлити људе. Ми монаси, ако и припадамо свештенству, морамо Литургијски да се молимо за спасење читавог универзума. А ако смо прости монаси, морамо да плачемо над нашим гресима. Сада због моје љубави према теби, и знајући колико волиш Христа, дајем ти правило да не говариш о овим стварима поново због твоје велике љубави према Малој Азији и хеленизму. Bokisd and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 11 минута, Дејан рече Речи светаца упоредио са секташким деловањем? Pa da , apokaliptično raspoložnje... Mislim, ja sam tebe tako razumela. Možda grešim. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 6 минута, Вукашин рече Нигде то нисам прочитао. Ево нашо сам. Јесте он је. Само што је то што сам ја написао оно како се препричавала та поука. Ово је у фулу: Ако усну (у Господу), мала деца одлазе право у Рај, као ангелоподобна. И када, дошавши на ред, умру њихови родитељи, та дечица, ти анђелчићи, дочекују родитеље своје са упаљеним кандилима. Отац и мајка имају духовну награду за ове анђелчиће. Насупрот, дешава се да дете, чим донекле поодрасте, одабере неправилан пут, и тада родитељима бива (духовна) штета. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 Управо сада, sanja84 рече Pa da , apokaliptično raspoložnje... Mislim, ja sam tebe tako razumela. Možda grešim. Не грешиш, и светитељи су живи људи. sanja84 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 11 минута, Вукашин рече Ето видиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Децембар 13, 2021 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2021 пре 1 минут, Дејан рече Не грешиш, и светитељи су живи људи. Jesu...zato mislim da svako ima pravo da čitucka i istražuje šta hoće; uprkos pravilu da "jeretičke" knjige ne treba čitati. Tako se odrasta. Ali onda dođe čovek na isto. Jevanđelje, psaltir i molitvenik. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука