Jump to content

Које Вас је искушење "спопало" на почетку Великог поста?

Оцени ову тему

Које исушење сте имали на почетку овог, Великог поста?  

76 члановâ је гласало

1. 1. Које исушење сте имали на почетку овог, Великог поста?

• среброљубље
      1
    • гнев
      30
    • стомакоугађање
      17
    • славољубље
      3
    • прељуба/блуд
      18
    • лагање
      4
    • болест
      3

Препоручена порука

super je tema, sad i nemam sta da dodam, jer sam kod vecine vas prepoznala i moja iskusenja tako da ne bih da se ponavljam. Al evo dacu jedan savet, koji sam cula od jednog duhovnika, a to je da post ne shvatamo kao maratonsku trku, vec da polako u njemu napredujemo, ipak ne treba se zaletati i odmah se umoriti postom, treba izdrzati 40dana. Za pusace, kako sto sam ja, dala bih savet da ako ne mogu da batale skroz cigare, da bar smanje na 5 dnevno, tako ja radim. I meni se omanulo juce da popijem kafu sa mlekom, al nista strasno. sve je to ljudski. Ipak, da li cemo na kraju biti spaseni zavisi samo od Bozije volje. Svako dobro.

Подели на овим сајтовима

On 20. 3. 2013. at 15:25, Kontravoid рече

Добро трчиш али поред пута.

Можемо се играти одмеравања ако нисмо дорасли за бољи дијалог.

Али толико глорификација од искушења, као и стварање култа од поста генерално, може само онај коме Литургија није битна.

Наравно да Пост има своју улогу и смисао, проблем настаје када људи почињу да се понашају као Душко Дугоушко у цртаном филму када га Елмер лови, па који год шешир падне на њега, он почиње тако да се понаша.

Поента: кад год почиње пост, одједном они који га дотад очигледно нису ни неговали у себи, почињу тако театралним побожњаштвом да истичу механизме и рецепте патолошке сотериологије.

Опширније:

http://upodobljavanje.wordpress.com/2012/12/08/%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0/

Не знам заиста у чему видиш "глорификације од искушења",  "стварање култа од поста" и "театрално побожњаштво" ?

Претпостављам да се то не односи на моје ставове и мишљења, јер је и превише наивно доносити некакве судове о томе тако брзоплето.

Подели на овим сајтовима

On 21. 3. 2013. at 19:29, Srdjan рече

Не знам заиста у чему видиш "глорификације од искушења",  "стварање култа од поста" и "театрално побожњаштво" ?

Претпостављам да се то не односи на моје ставове и мишљења, јер је и превише наивно доносити некакве судове о томе тако брзоплето.

Животно искуство.

Не, не односи се на тебе.

Суштина моје критике (не и критизерства) је у томе да се лепота поста огледа у богослужбеној реалности.

Ако неко има неке проблеме, то се не мора нужно уоквирити у доменима искушења, можда једноставно нисмо довољно дорасли изазовима живота па се саплићемо о своју неспремност, а не да то именујемо неким демонизованим интеракцијама.

Подели на овим сајтовима

@,

Чекала сам да се Ви огласите пошто сам прочитала чланак и скапирала о чему се ради.  Искушења су ту па су ту, не гледају јел је пост јел је мрс.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2013. at 11:53, Драгана Милошевић рече

@,

Чекала сам да се Ви огласите пошто сам прочитала чланак и скапирала о чему се ради.  Искушења су ту па су ту, не гледају јел је пост јел је мрс.

Jes', iskušenja su tu, ali mi se čini da me u toku posta još više sopstveno nesavršenstvo :( nekako se jasnije vidi...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

@@DankaM,

Видим колико сам умислила да сам побожна а гордост ће ме изједе док трепнем , боље си ћутим.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

...ипак знамо да су искушења већа што ми више духовно напредујемо и што се више трудимо , како у добрим делима, молитви и стицању других врлина...пошто нам је дат пост управо због тога, да би се ми мало више потрудили, самим тим су искушења већа....нечастиви не дира оне који ништа од тога не чине....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Bila sam u priličnom iskušenju da trolujem Muramasu na "Ne prihvatajte svet bez Boga", pošto sam videla da je na FB objavio da će tna toj temi da troluje :D, ali pošto je post, vratila sam se normalnoj diskusiji. Ipak je on zvanični trol našeg foruma :)

Često se razmišljam gde je granica zezanja i šale, a odakle počinje zluradost i ironija...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

On 22. 3. 2013. at 11:45, Kontravoid рече

Животно искуство.

Не, не односи се на тебе.

Суштина моје критике (не и критизерства) је у томе да се лепота поста огледа у богослужбеној реалности.

Ако неко има неке проблеме, то се не мора нужно уоквирити у доменима искушења, можда једноставно нисмо довољно дорасли изазовима живота па се саплићемо о своју неспремност, а не да то именујемо неким демонизованим интеракцијама.

Слажем се.

Највише искушавамо сами себе и једни друге.

Подели на овим сајтовима

Расположење иде Горе - Доле. Од Псалама ми је увек боље. Време јесте лоше, али није то узрок лошег расположења. Демони и ђаво су активнији за време лошег времена зато што је Бог створио временске прилике и промене и онда лажу људе. Увек окривљују време и творевину због Творца. Бесконачно зла створења. "Ко претрпи до краја спашће се" - тиме се тешим.

Зло добра донети не може!

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Od kada je poceo ovaj post, ne prepoznajem sebe. Toliki gnev me obuzima, da jednostavno ne mogu da kontrolisem, skroz me izmenio, radim i mislim sto nikad nisam.

Od kako znam za sebe, pa do pre pet nedelja, sto je ukupno dobre tri decenije, imala sam mozda tek par burnih reakcija, mada se nijedne ne secam tacno. Ono flegma, takoreci...

A sada... Dodje mi nekom ruku da iscupam i da je koristim kao kasiku.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Е да је само спопало па пустило....но спопало па не пушта...... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 22. 4. 2016. at 15:40, Марина Савковић рече

Od kada je poceo ovaj post, ne prepoznajem sebe. Toliki gnev me obuzima, da jednostavno ne mogu da kontrolisem, skroz me izmenio, radim i mislim sto nikad nisam.

Od kako znam za sebe, pa do pre pet nedelja, sto je ukupno dobre tri decenije, imala sam mozda tek par burnih reakcija, mada se nijedne ne secam tacno. Ono flegma, takoreci...

A sada... Dodje mi nekom ruku da iscupam i da je koristim kao kasiku.

Expand  

Isto draga Marina, samo sto popusti ponekad, pa do uvece opet uhvati. Nocne more , koje nisam imala od detinjstva,sad su me skovitlale. Hvala Bogu i to prolazi....ali da je bilo tesko-bilo je.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...