Вукашин Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 11 минута, Inženjer Djatlov рече @Вукашин Oko abortusa su skoro svi živi hrišćani, a i mnogi nehrišćani složni, tako da to i nije neki pokazatelj. To je kao da kažem 99% ljudi smatra ubistvo nemoralnim, i to je tačno, ali ne govori puno o tim ljudima i njihovom zajedničkom duhu. Какогод, јасно је мени да Карелина не могу сви да приме, нећу о томе,само ћу додати да све оно о чему је писао пре 20-30-40 година, данас се дешава, и то је све много горе...показао се као пророк. А ово Ромилово "ново", "слобода", "што ни Бог нема", плашим се да је сатанско старо - постојање ван Бога = грех=смрт. Нигде нисам прочитао да помиње Христа, што ми је јако чудно. Где ће наћи одговоре на питања која га муче, ако не у Богочовеку??? Просечан србенда, sampaganini92 and Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 18 минута, Вукашин рече А ово Ромилово "ново", "слобода", "што ни Бог нема", плашим се да је сатанско старо - постојање ван Бога = грех=смрт. пре 21 минута, Вукашин рече Где ће наћи одговоре на питања која га муче, ако не у Богочовеку??? I još jednom razmotrih neizmerno polje uma moga, gde se sa hitrinom mnogih paukova zidahu i rušahu čitavi gradovi od senki, nemoćniji od paučine, - i ožalostih se, i savetovah se sa samim sobom: Na čemu mogu senke da igraju ako ne na svetlosti? Nije li ta svetlost um moj? Ne bi li se senke smanjivale postupno u koliko bi se svetlost uma povećavala? No da li i moj um nije samo jedna nemoćna senka uma Božjega? Teško meni, ako moj um, kad se rastavi od tela, kroz koje mu se i daje ovo nasleđe, ostane sam u večnosti sa ovim strašilnim tkanjem! I u samoći ponavljah umu mome: sada kada ne vidim ništa, ne čujem ništa, ne mirišem ništa, ne kušam ništa, ne dodirujem ništa - šta sada ispunjava tebe, ako ne samo senovite slike i sećanja na ono što si čuo, video, mirisao, okušao, dodirnuo, što je sve otišlo u prošlost, izmenilo se, onakazilo, raspalo, umrlo? Zašto jednom ne sahraniš mrtve i ne ostaviš ih mrtvima, i ne bežiš, nego stojiš kao groblje, po kome seni mrtvih igraju, koje čeka nove mrtvace? Kako se višnji Jerusalim, grad Cara mojega, pretvorio u carstvo mrtvih i u smetlište svetsko! Care moj, čujem tajanstveni šapat Tvoj, i razumem; vidim svetlost Tvoju, i pojimam. I kad razumem i pojmim, radost mi natera suze na oči, i kličem: spasenje je moje u Gospodu mojemu! On je svetlost moga uma, kome sam ja bio dremljiv stražar, te su se stranci uvukli i potamneli svetlost carsku. [Projekat Rastko] Vladika Nikolaj Velimirovic: Molitve na jezeru WWW.RASTKO.RS Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 1 минут, Ćiriličar рече I u samoći ponavljah umu mome: sada kada ne vidim ništa, ne čujem ništa, ne mirišem ništa, ne kušam ništa, ne dodirujem ništa - šta sada ispunjava tebe, ako ne samo senovite slike i sećanja na ono što si čuo, video, mirisao, okušao, dodirnuo, što je sve otišlo u prošlost, izmenilo se, onakazilo, raspalo, umrlo? Zašto jednom ne sahraniš mrtve i ne ostaviš ih mrtvima, i ne bežiš, nego stojiš kao groblje, po kome seni mrtvih igraju, koje čeka nove mrtvace? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 Пре сат времена, Вукашин рече Какогод, јасно је мени да Карелина не могу сви да приме, нећу о томе,само ћу додати да све оно о чему је писао пре 20-30-40 година, данас се дешава, и то је све много горе...показао се као пророк. А ово Ромилово "ново", "слобода", "што ни Бог нема", плашим се да је сатанско старо - постојање ван Бога = грех=смрт. Нигде нисам прочитао да помиње Христа, што ми је јако чудно. Где ће наћи одговоре на питања која га муче, ако не у Богочовеку??? Има гро политичких мислилаца из 19. века који су боље од било којих стараца пророковали... једноставним песимизмом се пуно постиже. Плашим се да превише трошимо времена на психоанализирање, а не на аргументе. Додуше није да овде има неких јасних аргумената, то је репортажа, а не књига. Свеједно, психоанализирање никако није прави приступ. Рецимо знамо да је свети Григорије Ниски веровао у спасење свих. Знамо и да је био жењен, али да је доживео тешку породичну трагедију и да тада пише у прилог безбрачности. Такође пише како Бог убија децу и младе јер је предвидео да ће у будућности бити непокајани грешници па их на тај начин спасава пре него што имају прилике за то, а да они који доживе то да постану неокајани грешници то је јер се Бог смиловао молитвама њихових родитеља. Дакле животне околности и психолошко стање светог Григорија јесу били пресудни за његову теологију, али указивање на то није одговор на његову теологију. Помиње хришћанског Бога. То је дакле Тројица, Христос је укључен по дифолту што би се рекло. Inženjer Djatlov је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 @mirko1929 Није песимизам, него дијагноза. Други велики грузијки старац (лекар) са краја XX и почетка XXI би рекао - срце је мислило да воли, али је оно само болесно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 14 минута, Вукашин рече @mirko1929 Није песимизам, него дијагноза. Други велики грузијки старац (лекар) са краја XX и почетка XXI би рекао - срце је мислило да воли, али је оно само болесно. Па ови политички мислиоци су разумели шта се дешава. Али није у томе поента. Поента је да ти не треба чак ни разумевање шта се дешава, довољан је песимизам и увек ћеш потрефити, будући да је тренд негативан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 Нисам схватио да се ради о песимизму, већ о указивању на корен болести, што је спасоносно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 3 часа, mirko1929 рече Има гро политичких мислилаца из 19. века који су боље од било којих стараца пророковали... једноставним песимизмом се пуно постиже. Лупаш Маруне лупаш. Наведи ми било кога ко је "прорекао", рецимо, глобализацију! Наш Николај је писао о њој у време када је свет био подељен у потпуности, на НАТО, СССР и несврстане, кад није било појма о истој, није се ни назирала. Оци препознају дух времена и из те перспективе пишу. Који су то "милсиоци" наслутили пропаст Русије и прочитали комуњаре као Достојсвески? Друга је ствар рационално закључивати, пример: наталитет у Африци расте астрономски брзо, у Азији такође. Европа иде у контра смеру, од "обичне" педерастије (нерађања) иде у перверзију 100-тине џендера - значи, немогуће је да не дође до мешања имотентне, перверзне, неплодне Европе и потентних народа. А када дође до мешања, већ је дошло, немогуће је зауставити да ти народи наталитетом "поробе" Европу. Ту не мораш бити пророк никакав. Мигранти су свуда око Европе, у Бихаћу, у Белорусије, овде-онде....надиру као вода под притиском. Зачепиш једну рупу, вода удари на другу...али није то то о чему Вук прича. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Новембар 14, 2021 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2021 пре 1 сат, Вукашин рече Нисам схватио да се ради о песимизму, већ о указивању на корен болести, што је спасоносно. Све успешне цивилизације су имале исте или сличне вредности. С добрим разлогом. Зато што то функционише. Нису неке ствари лоше зато што су греси, већ су те ствари греси зато што су лоше. пре 25 минута, Ćiriličar рече Лупаш Маруне лупаш. Наведи ми било кога ко је "прорекао", рецимо, глобализацију! Наш Николај је писао о њој у време када је свет био подељен у потпуности, на НАТО, СССР и несврстане, кад није било појма о истој, није се ни назирала. Оци препознају дух времена и из те перспективе пишу. Који су то "милсиоци" наслутили пропаст Русије и прочитали комуњаре као Достојсвески? Друга је ствар рационално закључивати, пример: наталитет у Африци расте астрономски брзо, у Азији такође. Европа иде у контра смеру, од "обичне" педерастије (нерађања) иде у перверзију 100-тине џендера - значи, немогуће је да не дође до мешања имотентне, перверзне, неплодне Европе и потентних народа. А када дође до мешања, већ је дошло, немогуће је зауставити да ти народи наталитетом "поробе" Европу. Ту не мораш бити пророк никакав. Мигранти су свуда око Европе, у Бихаћу, у Белорусије, овде-онде....надиру као вода под притиском. Зачепиш једну рупу, вода удари на другу...али није то то о чему Вук прича. Јој ти ми кажи, то си лупио па остао жив. Имаш људе који су предсказали Први светски рат још средином XIX века (нпр. Молинари). Де Токвил је предвидео и описао где ће демократија одвести и како ће се развијати. Па затим људе који су предсказали доба новог, мирнодобског варваризма за XX век (нпр. Фереро). Неки мало осетљивији писци (нпр. Хауард) су предвиђали најезде туђинаца, а неки пропаст Запада (нпр. Спенглер). А глобализација је била стари Кантов сан за вечни мир. Оци су генерално песимисти, и готово увек очекују смак света, али то је стара хришћанска бољка. Први хришћани су очекивали да ће Други Долазак бити пре краја првог века нове ере, никоме ни на памет није падало да ће Римско царство, Велики Вавилон постати хришћански! Русија је пала под комуњаре због рата. Немци су подржали Лењина као својеврсно политичко оружје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Март 1, 2023 Пријави Подели Написано Март 1, 2023 On 13. 11. 2021. at 21:45, mirko1929 рече Не слажем се. То је твој покушаш да себи објасниш отпадништво оних који би требало да су елитни. А истина је да нико не прихвата Христа. Црква управо и преживљава два миленијума на неприхватању Христа. Погледај само шта каже Еванђеље: Дође ли ко мени, а не мрзи свога оца и мајку, жену и децу, браћу и сестре, па и сам свој живот, не може бити мој ученик! А ја вам кажем да се не противите злу; него ако те ко удари по твом десном образу, окрени му и други. Дај свакоме који од тебе тражи, и не одбијај онога који од тебе зајми. Hе брините се за свој живот, шта ћете јести или шта ћете пити, нити за своје тело, шта ћете обући. Не брините се дакле за сутра, јер ће се сутра бринути за себе. Не мислите да сам дошао да донесем мир на земљу; нисам дошао да донесем мир него мач. Јер сам дошао да раставим човека од његовог оца и ћерку од мајке њезине и снају од њезине свекрве, и непријатељи човекови су његови укућани. Иди, продај све што имаш и дај сиромасима, па ћеш имати благо на небу, и дођи, узми крст свој и хајде за мном. Кад би почео тако да се понашаш, пропао би за два дана (можда и брже). Ни монаси се тако не понашају, него имају манастире који располажу имовином и баве се бизнисом, и брину се о овосветском. Ниче је само отворено, наместо увијено одбацио Христа. Обично су они који отпадају ти који су покушали скроз наскроз да живе Еванђеље, а ретко ко може то да поднесе. Много је лакше битисати цео живот међу млакима. Neka jevrejska baba je rekla na nemackoj televiziji da su ti citati pogresno prevedeni. Naprimer ovo o roditeljima u aramejskom originalu uopste nije tako strasno. Nego se prica ko nije spreman ostaviti roditelje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука