Jump to content

О овом Клубу

Група је формирана да бисмо могли да разговарамо о емисијама које се свако вече одржавају на каналу Живе Речи. Линк ка нашем ЈуТјуб каналу https://www.youtube.com/channel/UCiZRLcWP9zvJUuaSzHib2hA
 1. Шта је ново у овом клубу?
 2. Odnos dece i roditelja (ali ne odnos kada su deca mala pa kako ih vaspitati da budu dobri hrišćani) nego više odrasla deca i roditelji i komplikovani odnosi, roditelji koji se previše mešaju u život dece ili pak ne mešaju se uopšte, toliko se ne mešaju da ih je baš briga...o onim čuvenim rečenicama - videćeš ti jednog dana kada budeš imao svoje dete...
 3. После молитве разговараћемо на тему хришћанског погледа на болест и здравље.
 4. Др Ана Рашковић (1984) пијаниста, професор клавира, литургички музиколог и вокални извођач црквене музике. Дипломирала је и специјализирала на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду, завршила постдипломске студије клавира и докторирала музикологију на Државном конзерваторијуму М. И. Глинка у Нижњем Новгороду (Русија), усавршавала се у области музикологије-медијевистике на Државном конзерваторијуму Н. А. Римски-Корсаков у Санкт Петербургу (Русија). После положених диференцијалних испита основних студија, завршила је докторске академске студије на Православном богословском факултету у Београду, на коме тренутно ради на другој докторској тези. На овој институцији изабрана је у звање научног сарадника, а ради као професор клавира у ОМШ Владимир Ђорђевић у Београду. Написала је преко 50 научних радова и текстова о црквеном појању и учествовала на преко тридесет међународних научних конференција на Балкану и у Русији.
 5. И мене би ово јако занимало, само што сумњам да би се могло покрити једном емисијом. Али, рецимо, да се свакој врсти прелести да засебан простор и обради детаљно; мислим да би било веома корисно. Била је већ емисија о повратку младих у цркве, али верујем да би засебна тема о уопште повратку народа у цркве била такође корисна. Емисија која би се бавила повратком, за почетак, поверења у институцију цркве. Знам људе, и атеисте (што сам и сам био до релативно скоро) и оне који ”верују” али нису успели то да вербализују/осмисле, који веру нераскидиво повезују са СПЦ и не могу да замисле себе као део тога док год СПЦ не нађе такав модел понашања према својим представницима који су посрнули (како правно/кривично, тако и морално) који ће недвосмислено показати тежњу ка некој врсти правде. Већина људи свесно или подсвесно ”осећа” да је видљива и опипљива стварност само део нечег већег, али им ово горе поменуто смета да потраже одговоре у православљу. Могао бих много више да пишем на ову тему, али није ово место за то; надам се да је предлог довољно јасан.
 6. Све три су јако занимљиве теме. @Вукашин је такође да добру тему. На његовом трагу, волео бих да се покрене тема која би се бавила мученицима из нашег српског рода од Сурдуличких до Глинских, и како развити њихов култ у нашој Цркви. Поводом тога сматрам да би бар Јасеновачки мученици требали имати црвено слово у нашем календару.
 7. Занимају ме разне теме, али једна која ми се провлачи ових дана би била отприлике ова: Животиње у Хришћанству, кроз Свето Писмо од постанка свијета до данас, па символика животиња које су повезане са јеванђелистима и за крај хришћани и животиње данас (како треба да се понашамо према њима, зашто их нам је Бог дао, зашто поједини свештеници говоре да животиње не смију бити у кући у којој су иконе, има ли икаквих основа да се мисли да оне онечишћују простор... И за крај можда друга страна медаље - да ли људи па и хришћани од својих кућних љубимаца праве својеврсне идоле) Вјерујем да би емисија на ову тему могла бити занимљива.
 8. Odlična emisija oče. Drago mi je da ste i vi i @Broken naglasili da je bitno kako će crkva dočekati mlade, kao što ste već rekli to je čitav misaoni proces, i ovo pišem iz ličnog iskustva.
 9. Додао бих и ово: - хришћански одговор(и) на питање односа етике и естетике - Исусова молитва и трезвеноумље
 10. Neka bude tema - Budite mudri kao zmije bezazleni kao golubovi - uz osvrt na današnje vreme i društvo i iskušenja koje ono nosi, kako da budemo dobri hrišćani a da ne budemo naivni i lakoverni...
 11.  

×
×
 • Креирај ново...