Jump to content
  • JESSY
    JESSY

    Чудотворна Икона Богородице Млекопитатељнице

                                     BOGORODICAmlekopitateljica.jpg

       

      Икона Богородице Млекопитатељнице

      Икона Богородице Млекопитатељнице позната је од давнина на хришћанском Истоку. Иконописана на основу истине Јеванђеља: да је Пресвета Богомајка дојила оваплоћеног Господа Христа као Сина Свога, што је она жена у Јеванђељу исповедила речима упућеним Христу: "Блажена утроба која Те је носила, и дојке које си сисао" (Лк 11,27).

    О тој истини су такође говорили и писали и Свети Оци Источне Цркве. Тако свети Јефрем Сиријски каже, у песмама на Рођењу Христовом:

    "Из утробе Дјевине изашао је Младенац, и млеком се хранио, и растао је поред деце - Син Господара свега.

    Света Дјева-Мајка давала је Христу млеко, и Он се као човек хранио Њезиним млеком.

    Када се Господ хранио млеко Маријиним, тада је точио живот свему свету".

    За светим Јефремом певао је о Богородичином дојењу Господа млеком и свети Роман Мелод, а његове и других црквених песника химне о томе ушле су у богослужења наше Цркве и налазе се у црквеним књигама из којих певамо службе Христу и Богоматери. Једна од тих црквених песама исписана је на Хиландарској Икони Млекопитатељници у Карејској Испосници Светог Саве: "Златоплетени стубе, и дванаестозидни Граде, сунцеточни Престоле, Столицо Цара, несхватљиво је чудо: како млеком храниш Господа!?" - (Егзапостилар на Успеније Пресвете Богородице).

    Сходно овом светом Предању Цркве, настале су иконе Богородице Млекопитатељнице, познате још од старине у Светој Земљи, Сирији, Египту и уопште у православној Византији, затим и код Православних Словена, најпре код нас Срба, а онда и код Руса. У Српској Цркви позната је фреска Богородице Млекопитатељнице у Пећкој Патријаршији из времена Архиепископа св. Данила (почетак 14. века) и у Науму код Охридског језера (такође из 14. века) али су оне настале највероватније по угледу на Икону Млекопитатељницу коју је Свети Сава донео у Хиландар из Свете Земље.

    По усменом предању сачуваном у манастиру Хиландару, данашња Хиландарска икона Богомајке Млекопитатељнице налазила се у Лаври Св. Саве Освећеног, удаљеној двадесетак километара од Јерусалима. Свети оснивач ове највеће Лавре на Истоку, свети Сава Освећени, по коме је свети Сава Српски добио име, пред своју блажену смрт је пророчки говорио окупљеној братији монасима, који су окрживали његов одар, да ће после много времена Лавру походити један монах племићког рода са Запада, по имену сава, коме они треба као благослов да дају икону Мајке Божје Млекопитатељнице и такође његов игумански жезал.

    Од тада је прошло много времена, готово седам векова, и братија памтијаше заповест свога духовног оца, преносећи с колена на колено завештање великог Светитеља. И заиста, почетком 13. века, на свом ходочашћу у Свету Земљу, дође из Србије Свети Сава, први Српски Архиепископ и Чудотворац, да посети манастир Светог Саве Освећеног код Јерусалима.

    Када је с Архиепископ Сава прилазио кивоту у коме су почивале мошти св. Саве Освећеног, игумански жезал паде са зида пред ноге светог Саве Српског и поколони му се , а иона Богородице Млекопитатељнице покрену се на свом постољу. Манастирска братија најпре ћуташе, а потом казаше пророчанство Саве Освећеног, у неверици да се оно сада остварује пред њима. Кад год је тих дана боравка у Лаври свети Сава Српски улазио у манастирски храм, ова се сцена поновљала. Тек после његовог трећег уласка у храм, братија му саопти завештање духовног Праоца. Пророчанство се, дакле, остварило! Тада су, из љубави и милоште према Светом Сави Српском, а по завештању Преподобног Саве Освеженог, икона Млекопитатељница и игумански жезал поклоњени Архиепископу Српском, а уз њих још и позната чудотворна икона Богородица звана Тројеручица.

    На свом повратном путу из Палестине у Србију, Свети Архиепископ Сава отиде прво у Свету Гору у свој манастир Хиландар где остави у неотуђиво наслеђе као најлпши украс чудотворну икону Тројеручицу, а игумански жезал остави у келији званој Моливдоклисја у Кареји (сада се чува у Испонсници-Типикарници Св. Саве у Кареји). Чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице свети Архиепископ Сава је поставио на иконостас келије Испоснице-Типикарнице у Кареји, коју је посветио Светом Сави Освећеном. Јединствена у православном свету Икона Богородице Млекопитатељнице представља Младенца Христа како, држан на рукама Богородице, сиса дојку на грудима Свете Богомајке. Друга знаменитост, везана за ову чудотворну Икону, јесте њено место на иконостасу, крај Царских Двери. Мимо обичаја наше Цркве, из велике љубави према Мајци Божјој, Свети Сава је на иконостасу поставио Млекопитатељницу као престолну икону на десну страну, где се према канону Православне Цркве поставља икона Спаситеља Христа, коју је зато поставио на леву страну од Царских Двери. Оваквих случајева има још у Православљу.

    Овој Светој Икони Богородице Млекопитатељнице многи благочестиви православни хришћани обраћају се с вером и молитвом, и преко ње од Богомајке и Господа добијају благодатну помоћ за спасење. Нарочито то чине побожни поклоници када дођу у Типикарницу-Испосницу Светог Саве у Кареји.

    Нека је Пресвета Богомајка Млекопитаељница на помоћи свима, нарочито српској деци и мајкама.

    Отац Никодим Хиландарац 
    Типикар Испоснице Светог Саве у Кареји, Света Гора




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments

    МОЛИТВА ПРВА Пресветој Богородици у част Њене иконе МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

    Прими, Госпођо Богородице, сузна мољења Твојих слугу, који Ти прибегавају. Видимо Те на светој икони како на рукама носиш и млеком храниш Сина Твог и Бога нашег, Господа Исуса Христа. Јер иако си безболно родила Њега, све мајчинске туге знаш и немоћи синова и кћери видиш. Зато топло припадајући исцелитељном образу Твоме, скрушено га целивајући, молимо Те свемилостива Владичице, нас грешне, који смо осуђени да се у мукама рађамо и у бригама васпитавамо, милостиво помилуј и сажаљиво заступи. Децу нашу, као и родитеље њихове, од тешких болести и горких невоља избави. Даруј им здравље и благовремену помоћ, да све више и више узрастају, радошћу и утехом испуњујући родитеље своје, тако да се и сада посредовањем Твојим из уста мале деце и која сисају начини хвала Теби. О, Мајко Сина Божијег, сажали се на све мајке синова људских и на немоћне људе Твоје; болести које су нас снашле брзо исцели, надолазеће на нас муке и жалости утишај, и не презри сузе и уздахе слугу Твојих. Услиши у дан невоље оне који прибегавају икони Твојој, а у дан радости и избављења прими песму хвале из наших благодарних срца. Узнеси молбе наше ка престолу Сина Твога и Бога нашег, да милостив буде гресима и слабостима нашим, и да распростре милост Своју на оне који знају Име Његово, тако да и ми и деца наша прослављамо Тебе, милосрдну заступницу и несумњиву наду рода нашег у векове векова. Амин.

    МОЛИТВА ДРУГА Пресветој Богородици у част Њене иконе МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ

    Пресвета Богородице, Ти Која млеком појиш Онога Који васељену поји животом, напој из недара милости Твоје осиротеле душе наше. 
    Погледај на нас Хранитељко Онога Који не потребује храну - Који је сам Храна живота вечног. Не остави нас Пречиста, не остави, Пресвета! 
    Орасположи према нама Онога Који је себе учинио дететом и огладнео да би нас наситио Собом. 
    Умилостиви разиграног Младенца Који на грудима Твојим утеху материнског млека тражи. 
    Не остави нас, Мајко, јер Ти није непозната материнска брижност. 
    Нека милост Твоја не пресахне као што ни млека Твога недостало није. 
    Ти Која си отхранила Онога Који животом храни васељену и љиљане заодева лепотом, буди Мајка онима који мајке немају, буди радост онима са чијег лица не одлази суза. Ублажи тугу деце без родитеља, утеши оне који немају деце; буди свима све, јер Ти то и јеси, Родитељко незалазне Светлости. 
    Реко благодаћу изливена, материнском Својом болећивошћу закрили децу овога света, болесну исцели, несташну умири, даруј бистар ум за учење, за разумевање и разликовање добра, разгори дух побожности, немир младости укроти, порочне поврати... Мајко Онога Који земљу у светлост повија, просвети помрачене душе наше, оснажи немоћ природе наше и не остави нас Пречиста. 
    Посети нас благодаћу Преблагословена! Породиљама буди брзо разрешење, удовицама утеха, сирочади старатељка. 
    Буди нам, Пречиста, утеха у невољама, заштити децу по болницама, благослови руке које их лече и помажу им у немоћима. Не остави некрштеном децу умирућу, ублажи тугу њихових родитеља и сједини нас у Царству непролазном где нема ни суза, ни уздаха. Охрабри нас надом на живот вечни и заједницу на небу. Подари мајкама благоразумпост у васпитаљу дсце, да примером свога живота подстичу децу на побожност. 
    Ти Којој је срце било рањено болом за страдајућим Сином, ублажи бол страдајућих срца наших. Погледај на нас, Сведобра! 
    Пред ликом Твоје чудотворне иконе ничице падамо и у сузама Те молимо: не остави нас иако не заслужујемо свечудесну милост Твоју. Ти видиш бол нашу, Ти чујеш јецаје наше, и да Ти ништа не прозборимо Твојој материнској љубави је већ све јасно. Нахрани нас Сином Твојим, да не малакшемо ходећи путем Његовим, славећи дивнога Бога у Тројици Светој, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима



    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...