Jump to content
  • Драгана Милошевић
    Драгана Милошевић

    Архиепископ охридски Јован: Самостална македонска црква била би штетна за православље

      Vreme je da radimo na popravljanju rasklaćenog jedinsta među pravoslavnima, do kojeg je došlo nakon priznavanja autokefalije u Ukrajini

    Председник Северне Македоније Стево Пендаровски тражио је од Kонстантинпољске патријаршије званично признање неканонске македонске православне цркве, која се 1967. одвојила од СПЦ. Став СПЦ по том питању дефинисан је 2002. године - најшира аутономија да, самосталност не.

    Поводом захтева Пендаровског, за "Блиц" је о упливу политике у црквене ствари и последицама евентуалног добијања аутокефалности МПЦ од васељенског патријарха Вартоломеја, ексклузивно говорио архиепископ охридски и митрополит скопски Јован.

    Да ли је по канонима да председник државе тражи од васељенског патријарха Вартоломеја да "искористи своје апелационо право" и омогући признање такозване цркве?

    - Председник Северне Македоније требало је најпре да се информише шта значи "апелационо право" и да ли га Kонстантинопољска патријаршија има да би решавала питања унутар јурисдикција других аутокефалних цркава. Овако изгледа неозбиљно за председника једне државе да тражи оно што адреса на коју се позива нема могућности да му испоручи.

    Ако се погледа случај украјинске цркве можда је адреса васељенског, а не српског патријарха, ипак права, да би МПЦ добила самосталност?
     

    -Адреса није права, а нажалост, оваквим поступцима председник РСМ се показује потпуно изгубљеним на тој позицији. Северна Македонија није теократска држава и председник нема никакво право да привилегује једну верску заједницу на рачун друге. Ово говорим јер пресуда Европског суда за људска права да православна Охридска архиепископија буде регистрована као верска заједница у РСМ није испуњена од 2017. године, када је донета, а председник се ниједанпут за три године није заинтересовао докле се дошло са испуњавањем те пресуде. Најважније му је што ће следеће недеље ићи на сеоски вашар у Бигорском манастиру МПЦ, како се нашироко најављује, и то у времену када за све остале грађане важе прописи о прекиду масовних окупљања због Цовида. Ово, наравно, не говорим да бих деградирао председника, него да констатујем колико је он сам себе деградирао својим поступцима.

    Да ли државни врх Северне Македоније овим обраћањем деградира СПЦ, која је матична црква, или пак користи сукоб Цариградске и Московске патријаршије око украјинског питања, како би у завади православља издејствовао самосталност МПЦ?
    - Мислим да је по наговору једног митрополита МПЦ, који је изузетно близак са премијером РСМ, државни врх стекао утисак да је погодно време да на исти начин по којем је један део цркве у Украјини примио аутокефалију из константинопољског трона, може да се поступа и са МПЦ. Ако су мало трезвени, како они из државног врха тако и епископи унутар МПЦ, сетили би се колико је непријатности за читаву цркву донело једнострано признавање аутокефалије једном делу цркве у Украјини од Kонстантинопољске патријаршије. Њу су признале само три од 14 других помесних цркава. Ако се примени исто неканонско признавање аутокефалије и према МПЦ, сигуран сам да ни толико цркава неће то прихватити. Време је да радимо на поправљању расклаћеног јединства међу православнима, до којег је дошло након признавања аутокефалије у Украјини, а не отварати нове фронтове до којих бисмо неминовно стигли ако се опет неканонски и једнострано призна аутокефалија некој другој цркви. 

    Да ли је овај потез нова провокација за СПЦ?

    - Можда и није било замишљено да буде провокација колико се ради о неспретности и непознавању ствари, како смо већ поменули. Ако и јесте провокација, она је потпуно неозбиљна и сведочи о ниском, боље речено детињастом нивоу провокатора.

    Kакве би последице оваква одлука имала по СПЦ, односно да ли би то могло да значи и ревизију акта о успостављању канонске надлежности Српске патријаршије из 1922. године и да ли би то дало крила црквеним сецесионистима у свим бившим југословенским републикама?

    - Ако буде призната аутокефалија такозваној МПЦ од стране Kонстантинопољске патријаршије, то наравно не може бити без ревизије Томоса из 1922. године, али то је можда могло у једно друго време када је Kонстантинопољска патријаршија сама одлучивала не само о додели, већ и о одузимању аутокефалија појединим црквама. У 18. веку она је одузела аутокефални статус Пећкој патријаршији, а годину дана касније и Охридској архиепископији. Таква самовоља тада није могла да се ефектуира без подршке турске власти, али данас ништа слично не може да се учини, чак ни са подршком САД, а да то не проузрокује дубоке последице читавој цркви. Из једне такве неканонске одлуке последице би биле понајвише на Kонстантинопољској патријаршији која још увек држи првотрони пиједестал.

    СПЦ не бежи од дијалога, па је нејасно зашто с њом не преговара свештенство такозване МПЦ већ иде код Вартоломеја?

    - Нема никаквих преговора између Kонстантинопољске патријаршије и МПЦ. Били су покушаји непризнате МПЦ и државног врха РСМ да се тражи да Васељенска патријаршија мериторно решава по предмету по којем апелационо право признаје само МПЦ, али не и друге православне цркве. Већ сам објаснио да је један од митрополита непризнате МПЦ успео да обмани државни врх да они траже немогуће. Немогуће би било без последица по читавом православљу да се Патријаршија у Kонстантинопољу одлучи да намеће некакво непостојеће право апелације за овакве предмете, а да то нема ођека у читавој цркви. Јер, да ли ће се признати безусловно право апелације Kонстантинопољском трону априори за све предмете у Цркви или ће се то сагледавати историјски, канонски, а понајвише еклисиолошки, није безначајно за јединство православне цркве.

    Kако ће се сагледавати позив Вартоломеја делегацији СПЦ да пристане на разговор о решавању статуса непризнате МПЦ и да ли он треба да се прихвати?

    - Било је таквог предлога васељенског патријарха још почетком ове године, али док траје пандемија Цовида тешко је да се очекује сусрет. Ми никада нисмо били против разговора са непризнатом МПЦ и жалосно је што су они изгубили 18 година, а да немају никакав контакт са СПЦ. Нису се могли водити некакви озбиљни разговори када је МПЦ у симфонији управо са државном врхушком држала донедавно отворене неке судске спорове против мене само да би могли, уколико преговори не успеју, да ме поново ставе у затвор. Под таквим условима, наравно, не може се ни разговарати, а још мање преговарати.

    Судови под директним утицајем државне врхушке
     

    Да ли сте завршили у затвору јер чврсто стојите на одбрани ставова СПЦ или је ипак било и кршења македонских закона?

    - Ми смо били први који смо још са нашом првом осуђујућом пресудом из 2003. године писали ЕУ и САД да је суд у тадашњој Македонији политички. На основу извештаја тих земаља где се писало да сам "затвореник савести" ја нисам био екстрадиран из Бугарске где сам ухапшен 2009. године, по налогу интерпола Македоније. Данас више нема човека, ни у земљи, али ни у свету који не зна да су судови у РСМ под директним утицајем државне врхушке коју смо поменули. Судија код које је предмет о испуњењу пресуде ЕСЉП о регистрацији ПОА, рекла је да је неће испунити док за то не добије сагласност од премијера РСМ. Та правна несигурност која постоји у земљи рађа сукобе незадовољства, које нажалост поменута врхушка из позиције власти то не региструје или занемерује, али је верницима то довољан показатељ да таква власт није дата од Бога.

    WWW.BLIC.RS

    Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Konstantinpoljske patrijaršije zvanično priznanje nekanonske makedonske pravoslavne crkve, koja se 1967. odvojila od SPC...

     




    Повратне информације корисника

    Recommended Comments



     Arhiepiskop je svesno ili nesvesno instrument politike, i to ne makedonske što bi bilo opravdano i prirodno, već politike strane crkve i države. I to je tragedija jer se činjenica da postoje Makedonci kao nacija i Makedonija kao država beskupuloznom mržnjom želi zanjekati pritiscima, negiranjem postiže se samo to da se medju Makedoncima stvara mržnja prema svemu srpskom i što dolazi iz Srbije i to je prirodan ljudski nagon za odbranom od etničke segregacije i mržnje jer zašto bi Makedonci trebali biti Srbi ako se osecaju Makedoncima zašto im se negira sve sem jezika to ne mogu čak ni Srbi ipak je jezik drugačiji od našeg. Podržavam i Makedonce u daljem razvoju drzave identiteta i crkve na kraju jer to je i stav crkve kojoj ja pripadam KC je i posetom Makedoniji pape Franje dala vetar u ledja makedonskoj stvari i na to sam ponosan jer Makedonci nam ništa drugo ne mogu biti već bratski slovenski narod i prijateljska država a ne surpotno idući na ruku idejama bugarskih radikalnih ekstremista koji zele da sakriju svoje tursko poreklo i prisvoje identitet jednog slovenskog balkanskog naroda i njegove slavne istorije sebi.

    Kada bi ti Srbi malo izašli iz ljusture jednoumlja i videli prave zle namere Bugara , onda bi znali da nama Srbima Bugari negiraju ali sve , baš sve, svaki članak i na jalovoj Bg vikipediji o Srbiji obavezno počinje "bugarskog porekla..." "posrbljeno.." "srpske laži..." "srpska okupacija.." i sl bilo bi vam muka. Dok Makedonci imaju izrazito pozitivan stav o Srbima, bar većina.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Нико не жели ништа "занијекати" (или зањекати). :)

    Не расправљам сад са тобом, јер имам поприличан утисак (али још не 100%-тни) да је то узалудно, пишем ово ако неко од браће Северњака ово буде читао. Од распада СФРЈ, Србија никад није негирала ниједан педаљ македонске границе, македонску државност, македонску националност, нити македонски језик. Према етничкој македонској заједници у Србији, никад ниједан акт асимилације није предузела, него је још финансијски помогла и њено одржање (македонски колонисти на југу Баната). Од црквеног питања се дистанцирала, поштујући секуларност државе (у "Северној", показало се да држава није секуларна, већ да је црква испод стола заправо државни пројекат). Приче о негирању су тешки булшит, који би, ваљда, испрепадане Србе да не испадну "националисти" требало да уплаши и отера у правдање, али џаба, јер, што рече Бора Ђорђевић, - нема (више) комуниста.

    То је нешто у чему су српска држава и српски народ, у целини и укључујући чак и великосрбе, чисти као суза. У Србији не постоји релевантан политички субјект који ишта од горе наведеног негира. Чак и "најдеснија" странка у Србији, Шешељева СРС, у свом највећем напону снаге увек је истицала да признаје македонску нацију и македонску државу и истицала своје пријатељске, а не освајачке, емоције према њој.

    Али оно што Срби не треба и не смеју да раде, то је да због политичке стварне садашњости негирају прошлост, и да се хватају у лудо македонско коло по ком су у Македонији били окупатори и по ком, током 1000 година, Срби нити су постојали у Македонији, нити су ишта оставили и сличне небулозе. Ко се у то коло ухвати, слободно нека у исто време запева да су и Пећ и Призрен не само сад албански, него да су такви били и кроз историју.

    Расизам према Бугарима (или Грцима), овде не пропагирај. Истина је, Северњаци у свом лудилу често не знају кога више мрзе, да ли Бугаре или Грке, и да су Срби ван те конкуренције, али ја стојим иза оног горе написаног: сва модерна непријатељства са Бугарском потичу због неслагања по питању присуства Србије у Вардарској Македонији - српског присуства тамо више нема, ефикасније су нас очистили браћа Македонци него небраћа Бугари, мислим да на основу тога треба више радити на закопавању ратне секира са Бугарима, него на привољавању некога ко је био, јесте, и увек ће бити: брат и савезник Хрвата, Бошњака, националних Црногораца и косовских Албанаца, а Срба и Србије нигде и никад. Не народ и не просечан македонски Петар или Јован који капира шта се ради, него њихова држава и све оно што ту државу одржава: служба, интелигенција, идеологија.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 19 часа, SrbinKatolik рече

     Arhiepiskop je svesno ili nesvesno instrument politike, i to ne makedonske što bi bilo opravdano i prirodno, već politike strane crkve i države. I to je tragedija jer se činjenica da postoje Makedonci kao nacija i Makedonija kao država beskupuloznom mržnjom želi zanjekati pritiscima, negiranjem postiže se samo to da se medju Makedoncima stvara mržnja prema svemu srpskom i što dolazi iz Srbije i to je prirodan ljudski nagon za odbranom od etničke segregacije i mržnje jer zašto bi Makedonci trebali biti Srbi ako se osecaju Makedoncima zašto im se negira sve sem jezika to ne mogu čak ni Srbi ipak je jezik drugačiji od našeg. Podržavam i Makedonce u daljem razvoju drzave identiteta i crkve na kraju jer to je i stav crkve kojoj ja pripadam KC je i posetom Makedoniji pape Franje dala vetar u ledja makedonskoj stvari i na to sam ponosan jer Makedonci nam ništa drugo ne mogu biti već bratski slovenski narod i prijateljska država a ne surpotno idući na ruku idejama bugarskih radikalnih ekstremista koji zele da sakriju svoje tursko poreklo i prisvoje identitet jednog slovenskog balkanskog naroda i njegove slavne istorije sebi.

     

    Које глупости причаш, ниси ни свестан. Еп. Јован само причао о Цркви ( о чему ти очигледно благе везе немаш) и да македонци који траже аутокефалију нису зрели ни достојни да је добију јер је из погрешног разлога и на погрешан начин траже.

    Чију политику подржаваш није ни чудо што блатиш по СПЦ. Шта имаш да кажеш о политици твоје цркве у НДХ, мислиш ли да се ту нешто променило па ће у Македонији бити на правој страни?

    Зашто из ватикана не открију архиве да свет сазна ко је подржавао усташе и нацисте, ко је први признао Хрватску након распада СФРЈ? Да ли је за тебе Степинац блажен и да ли би га признао за свеца ако твоја црква то учини?

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    пре 15 часа, SrbinKatolik рече

    Zanijekati. Jako rado koristim i u misnom slavlju i ovako izraze bratskog i voljenog hrvatskog naroda koji mi je toliko drag i u srcu braca smo po veri i to kazem s ponosom.

    Такав сам дојам и имао. Што би Крушевљани рекли за земљаке који крену да обрћу на београдски, "гОвориш, гОвориш, па се заје*Еш". :mahmah:

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима

    Naravno toliko misa na HRV u Subotici kod nas, toliko djela hrvatskih katoličkih teologa. Neka ih Bog čuva dragi su mi. Čak nije zanjekati vec koliko znam zanijekati nisam ni napisao dobro. Moram poraditi na svom hrvatskom prelijep jezik.

    Share this comment


    Link to comment
    Подели на овим сајтовима




    Придружите се разговору

    Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

    Guest
    Додај коментар...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Вести са званичног сајта Српске Православне Цркве

×
×
  • Креирај ново...