Aquilius Cratus Написано Март 4, 2011 Пријави Подели Написано Март 4, 2011 Inace, kada vec govorimo o ovoj temi, jos nekoliko pitanja: 1. Svi znamo da je u pravoslavlju vazna covekova slobodna volja. Kako se to odnosi na one ljude koji umru od Alzheimerove bolesti? Ne znam. Veruje se da svi pre ili kasnije budu postavljeni u mognosto izbora. Na koji nacin tacno ne znamo. 2. Da li smatrate da postoji kusanje djavola? Da. 3. Ako vec prihvatate sve tekovine evolucije, zasto i ne prihvatiti da je i religioznost nastala evolutivnim putem? Zato sto se tip duhovnosti koji je karakteristican za religije javlja prebrzo da bi mogao biti produkt spontane evolucije mozga. Narocito po svojoj visokoj kompleksnosti kao osobini same te aktivnosti. 4. Da li ce se spasti oni koji nisu pravoslavni? Agnostici?Ateisti? Nece se svi pravoslavni spasiti i nece svi nepravoslavni propstati. Kako, kada i ko tacno niko ne zna a i ne bavimo se sa takvim nagadjanjima. Ako je odgovor ne, sta cemo sa onima koji nisu bili u prilici da se upoznaju sa hriscanstvom? Ako je odgovor da, zasto ste bas pravoslavni? Veces rekoj u prvoj turi odgovora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 4, 2011 Пријави Подели Написано Март 4, 2011 Након њих уђе велико мноштво идолопоклоника који нису познали закон Христов, него их је водила савест, те су га држали несвесно. То су били они који су имали да покажу да је дело закона написано у срцима њиховим, пошто им савест сведочи. (Рим. 2, 15) Многи од њих сијали су попут сунца од невиности и чистоте. Они се удостојише да наследе Царство небеско и да се насладе Богом, те беху овенчани венцима чудесним, исплетеним од ружа и љиљана. Само су једно поднели тешко - то што су, будући некрштени, били слепи, јер свето крштење је светлост и око душе и ко га нема, ма колико добра чинио, наслеђује, додуше, рај и осећа донекле његов миомирис и сладост, али не види ништа. Sveti Nifont episkop Konstance Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2011 Da li mozes da das svoj komentar na Cirkovicev stav o slobodi volje ...? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 4, 2011 Пријави Подели Написано Март 4, 2011 Da li mozes da das svoj komentar na Cirkovicev stav o slobodi volje ...? Ako malo bolje pogledas to i nije njegova teza nego ju je navoe kao jedno od interesantnih mogucnosti u odnosu na one crno bele kategorizacije covkea koga je citirao. Kaze Recimo po kontroverznoj, ali jako zanimljivoj, teoriji porekla svesti prinstonskog psihologa Juliana Jaynesa, Pogresan je ta teza da postoji ostra i jasna granica izmedju monoteizma i politeizma. Naprimer jedan dobar deo Egipatske relgije u jednom konkrenom razdoblju je izrazito monoteisticki gde je Bog Raa tvorac celog sveta a ljudi korz pojedina boznastva Thoth,Horus, Izis, Oziris, mogu da spoznaju nesto njegovo uma. Veoma slicno je i Vavilonu u pojedinim radobljima. Takodje netreba mesati pesnicku formu Grcke mitologije sa teologijom gotovo bezbrojih kultova koji su bili politeisticki ali su imali savim razlicite interptretaciej i pristupe ljudskoj slobodi. Politeziam je daleko od neke crno bele definicije kojoj se moze ovako pausalno pristupati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 3. Ako vec prihvatate sve tekovine evolucije, zasto i ne prihvatiti da je i religioznost nastala evolutivnim putem? Zato sto se tip duhovnosti koji je karakteristican za religije javlja prebrzo da bi mogao biti produkt spontane evolucije mozga. Narocito po svojoj visokoj kompleksnosti kao osobini same te aktivnosti. Nije li ovo potpuno pausalna ocena. Moze neki linkovi ili knjige na osnovu kojih si formirao ovakvo misljenje.Ako moze i par reci o tome sta je religijski tip duhovnosti, posto ja nemam dobar osecaj sta to obuhvata. I kad se po tebi ta duhovnost javlja. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Mislim na aktivnu i svesnu zelju maga/vraca/zreca/svestenika da ostvari transcendeciju svog uma u ili uz pomoc neceg onostranog. Sustinski se razlikuje od sujeverja u nekoliko vaznih tacaka - Mag tacno zna da opise sta hoce, kako ce izgledati taj njego transcenetalni oblik. Sujeverni covek ne zna tacno sta hoce samo zna da ne zeli da ga snadju lose stvari i radi u mraku da bi izbegao "lose". - Mag nije paranoican. Ne pristupa on nekom svetu senki koje ga vrebaju pa mora sve da obelezava sarenim bojama, koncima i predmetima da bise zastiti nego sistematski i "prirodno" pristupa necemu sto zeli da realizuje. Sujeverni covke je paranoican. Nema nikakvu stalnu sistematicno vecito izmislja nove znakove, simbole i orudja koja treba postaviti na odredjena mesta da bi bio zasticen. - Mag poznaje i moze jasno i sveno da razazna razliku izmedju fizikog sveta i tog duhovnog kome pristupa kroz rituale. Sujeveran covek je u svojoj paranoji totalno zbunjen i ne razlikuje duvanje vetra i pomeranje zbuna u sred noci od priblizavanja "opasnosti". Sto je i logicno jer je brzo morao da reaguje dok je spavao u savanama okruzen predatorima i to jeste cist produkt evolucije ovo prvo nije. Javlja se negde oko 8 000 - 9 000 B.C. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Javlja se negde oko 8 000 - 9 000 B.C.Gde mislis da je nastala prva duhovnost.Zar stvarno mislis da postoji istorijski ta ostra granica izmedju sujeverja i duhovnosti? Sta je sa Aboridzanskom religijom, ili sa Majama - gde bi po tvojim kriterijumima njihova religija pala? Meni to deluje dobrano isprepletano. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Pa koliko sam skontao neke antropologe, Noa Kramera sam najvise citao, javljaju se otprilike istovremeno i u Afric i u Australiji. Ne znam koliko je ostra granica mislim da bi bilo veliko preterivanje da iko kaze da zna koliko je to ostra granica u vremenu pojavljivanja. Vec samo zato sto su antropolozi do tih prvih magova/zreceva dosli tragajuci preko usmenih predanja jer te civilizacije nisu uopste imale kulturu pisma. Naravno da je ispreplitano onako cisto civilizacisjki jer kad su ti magovi/zrecevi/svestenici osnovali relgije masa ljudi je to samo prihvatila deklarativno a nastavila je da zivi totalno sujeverno. Sto nazalost mi imamo slucaj danas u nasoj Crkvi. Sujeverje i raznih idolopoklonstava prema "magicnim" predmetima nikad vise nego danas. Ali postoji ta jako velika sustinska razlika izmedju "maga" i sujevernog coveka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Inace, kada vec govorimo o ovoj temi, jos nekoliko pitanja: 1. Svi znamo da je u pravoslavlju vazna covekova slobodna volja. Kako se to odnosi na one ljude koji umru od Alzheimerove bolesti? 2. Da li smatrate da postoji kusanje djavola? 3. Ako vec prihvatate sve tekovine evolucije, zasto i ne prihvatiti da je i religioznost nastala evolutivnim putem? 4. Da li ce se spasti oni koji nisu pravoslavni? Agnostici?Ateisti? Ako je odgovor ne, sta cemo sa onima koji nisu bili u prilici da se upoznaju sa hriscanstvom? Ako je odgovor da, zasto ste bas pravoslavni? 1. Свако има свој талант. Боље је питање како се спасавају они рођени ментално поремећени.2. Свака помисао која наводи на зло. 3. Ја прихватам, као што већ рекох, али то нема никакве везе са самим садржајем вере. 4. Сви се спасавају само о Божјој милости, а ми само имамо ефикасан алгоритам, ништа више. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Март 5, 2011 Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Inace, kada vec govorimo o ovoj temi, jos nekoliko pitanja: 1. Svi znamo da je u pravoslavlju vazna covekova slobodna volja. Kako se to odnosi na one ljude koji umru od Alzheimerove bolesti? 2. Da li smatrate da postoji kusanje djavola? 3. Ako vec prihvatate sve tekovine evolucije, zasto i ne prihvatiti da je i religioznost nastala evolutivnim putem? 4. Da li ce se spasti oni koji nisu pravoslavni? Agnostici?Ateisti? Ako je odgovor ne, sta cemo sa onima koji nisu bili u prilici da se upoznaju sa hriscanstvom? Ako je odgovor da, zasto ste bas pravoslavni? 1. Иако имамо слободну вољу, наша природа, очигледно, свакоме од нас намеће одређена ограничења - некоме већа, некоме мања. 2. Зависи од тога шта конкретно под тим подразумеваш. 3. Религиозност, по мом мишљењу, није просто питање урођенe способности човека, већ личног, динамичног односа човека и Бога. 4. Као што већ рекох - то само Бог зна. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2011 Mislim na aktivnu i svesnu zelju maga/vraca/zreca/svestenika da ostvari transcendeciju svog uma u ili uz pomoc neceg onostranog. Sustinski se razlikuje od sujeverja u nekoliko vaznih tacaka - Mag tacno zna da opise sta hoce, kako ce izgledati taj njego transcenetalni oblik. Sujeverni covek ne zna tacno sta hoce samo zna da ne zeli da ga snadju lose stvari i radi u mraku da bi izbegao "lose". - Mag nije paranoican. Ne pristupa on nekom svetu senki koje ga vrebaju pa mora sve da obelezava sarenim bojama, koncima i predmetima da bise zastiti nego sistematski i "prirodno" pristupa necemu sto zeli da realizuje. Sujeverni covke je paranoican. Nema nikakvu stalnu sistematicno vecito izmislja nove znakove, simbole i orudja koja treba postaviti na odredjena mesta da bi bio zasticen. - Mag poznaje i moze jasno i sveno da razazna razliku izmedju fizikog sveta i tog duhovnog kome pristupa kroz rituale. Sujeveran covek je u svojoj paranoji totalno zbunjen i ne razlikuje duvanje vetra i pomeranje zbuna u sred noci od priblizavanja "opasnosti". Sto je i logicno jer je brzo morao da reaguje dok je spavao u savanama okruzen predatorima i to jeste cist produkt evolucije ovo prvo nije. Javlja se negde oko 8 000 - 9 000 B.C. Ako duhovnost nije tekovina evolucije mozga, sta je uzrok duhovnosti kod ljudi, po tebi? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Март 6, 2011 Пријави Подели Написано Март 6, 2011 2. Свака помисао која наводи на зло.Мислим да сам овде остао дужан појашњење. Tо 'кушање' je врло комплексна проблематика, и можда сам се погрешно изразио у претходној реченици (а и све зависи како неко разуме ту реченицу). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 6, 2011 Пријави Подели Написано Март 6, 2011 Ako duhovnost nije tekovina evolucije mozga, sta je uzrok duhovnosti kod ljudi, po tebi? Metanoja-preumljenje "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2011 Pitanja: 1. Sta je za vas dusa i kako se ona manifestuje? 2. Da li su moguce promene karakternih osobina ljudi prilikom razlicitih intervencija na mozgu? Ako je odgovor ne, kako komentarisete clanak M. Babica? Ako je odgovor da, onda je moguce da Patrijarh Pavle postane nekakav zlocinac samo promenom strukture mozga, zar ne? Da li su onda "put ka Bogu" i "obozenje" ustvari iluzije? 3. Ako sami kazete da se tekst Novog zaveta nije znao do 6.veka i da je on utvrdjen na saborima, kako ste sigurni u to tumacenje? Da podsetim, i katolicka crkva je osudila Galileja i Bruna zbog svog tumacenja vere i Svetog Pisma. "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teleskop Написано Март 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2011 Pitanja oko slobodne volje: 1. Ako je Isus znao da ce vaskrsnuti iz mrtvih, kakvu je zrtvu onda podneo stradajuci na krstu? 2. Ako je Isus znao da ce ga Juda izdati, kakva je krivica Jude, kada je on bio "predodredjen" da to uradi? 3. Ako je Isus znao da ce ga se Petar odreci, kakva je onda Petrova krivica? Pitanje oko "eshatona": Ako verujete da cete tamo moci da ponovo sretnete svoje najblize (roditelje i bracu), hoce li to onda biti neprekinut porodicni lanac, jer ce svako da se "druzi" sa svojim roditeljima i decom? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука