Jump to content

Pitanja koja bi jedan skeptik postavio verniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

У ствари, много је катастрофалнија ситуација у православној Цркви. Сви значајни теолози који се бави односом вере и науке су са запада (католици и традиционални протестанти). Сви научници које се истим проблемом баве су такође са запада. Институти који се тиме баве су на западу. Католичка црква не само да се више не свађа с науком као институција, већ поседују фантастичну опсерваторију, а о. Џорџ Којн је вероватно највећи стручњак за Магеланове облаке на свету. Кад тако нешто будем видео у православљу, онда могу да прихватим те чувене критике запада. Али све док су Русија и Србија пуне којекаквих псеудонаучних и антинаучних лудака директно подржаних од стране Цркве, треба само да се покријемо по ушима. Грчка је светлији пример, јер је званична Црква углавном расчистила с лудацима, али и ту фали квалитетне теологије на ту тему (не коришћење науке у теологији за којекакава објашњења и оправдања, него озбиљна алализа односа вере и науке, као што Гримица ради са уметношћу).

confused1 confused 0110_hahaha dada ;)

Подели на овим сајтовима

1. Pa deisti valjda veruju u Boga koji je samo pokrenuo svemir iz nistavila, pa onda ostavio stvorenja da se muce i zlopate jer mu je bilo mnogo dosadno (karikiram, ali je tako). Panteisti veruju da mi nismo niko i nista do sicusni deo kolektivne svesti zvane svemir.

3. Isto kao i za nichizavu ...

4. da, ali artemijevci i starokalenarci, pa i kreacionisti smatraju drugacije mislenje za jeres ... za to se ide u pakao.  confused

5. To si stvarno pomislio, ili si to sarkasticno napisao?

6. Sa ovim se slazem ...

8. Interesantno ...  confused1 Pa kako, ako se vec deklarises kao materijalista, mozes da verujes da covek uopste ima slobodnu volju, kada sve zavisi od elektrohemiskih reakcija u mozgu? Da li si ti onda za kompatibilizam ili determinizam?

Drugi bold mi nije najjasniji.

Imas zahvalnicu ...

1. Све зависи какви деисти и какви пантеисти.

3. У том случају знам доста.

4. За шта се иде у пакао ? И шта уопште сматраш под "пакао" ? У православљу не постоји пакао, барем не онакав каквим га људи обично замишљају.

5. Озбиљан сам, нисам саркастичан. Толико ми моја вера значи у животу.

8. Сматрам да ми обожење даје слободу, тј. како човек све више постаје Бог, благодат му даје слободу, има могућност да све више буде слободан од биолошких (и других) нужности природе. Што се другог другог болда тиче, ту сам мислио да људи обично гледају на материју као на неку ствар сукобљену са духовним.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

У ствари, много је катастрофалнија ситуација у православној Цркви. Сви значајни теолози који се бави односом вере и науке су са запада (католици и традиционални протестанти). Сви научници које се истим проблемом баве су такође са запада. Институти који се тиме баве су на западу. Католичка црква не само да се више не свађа с науком као институција, већ поседују фантастичну опсерваторију, а о. Џорџ Којн је вероватно највећи стручњак за Магеланове облаке на свету. Кад тако нешто будем видео у православљу, онда могу да прихватим те чувене критике запада. Али све док су Русија и Србија пуне којекаквих псеудонаучних и антинаучних лудака директно подржаних од стране Цркве, треба само да се покријемо по ушима. Грчка је светлији пример, јер је званична Црква углавном расчистила с лудацима, али и ту фали квалитетне теологије на ту тему (не коришћење науке у теологији за којекакава објашњења и оправдања, него озбиљна алализа односа вере и науке, као што Гримица ради са уметношћу).

Погледати мој потпис. Али те ствари и нису православне, и немају званичан благослов Цркве већ само појединих клирика. Као што рекох то нису православне ствари, већ су то преведени на српски текстови америчких фундаменталистичко-протестантских секташа и њу-ејџера, које неки многи због греха лености прихватају олако. Проблем који иде уз све то је да је већина "верног" народа ништа друго до најобичнији сујеверници чија се духовност своди на тражење најмироточивије иконе, најдуховнијег духовника, најнераспаднутијих моштију или било чега испред чега би могли да се "помоле" неком ентитету, а обично за новац. А то понекад иде толико далеко да оде до идолопоклонства. Али, све док не буду спроводили1 обавезно оглашенство и катихизацију што је и двомиленијумска пракса Цркве ето шта се дешава.

1 - а одлука Синода од пре око двасет година је да то мора да се ради, па ништа, људи се и даље крсте тако што дадну паре попу, а крсте се кропљењем иако нису на самрти.  

А ђакон Дејан Николић покушава мало да очисти ту жабокречину на свом блогу: http://www.earthisnotflat.com/.

Једини прави став Цркве православне према науци, донесен као један од чланова закључака са свеправославног сабора од пре две-три године је  веома прост: да мора да служи на корист човеку, а не на штету.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Patrijarh moskovski nije "tek pojedini klirik". A on aktivno podrzava onu sramotu od sestodnva.

Има много горих ствари у Русији од тих шестодневаца. Част појединима, али то мене ни не чуди, с обзиром да је московска патријаршија пуна јеретика, а сви су званично чланови православне Цркве. Пуна је руска црква нео-гностичких секти, и ситуација је чак гора него код нас (да, да и то је могуће, више сујеверја, више нехришћанског учења, више свега лошег има међу члановима руске цркве вероватно јер их и има више - код нас би ситуација можда била и гора да нас има толико). Па зар нису ишли они Ново-Симоновци из Русије по манастирима и црквама по Србији и ширили своју јерес, делећи ону чувену књижицу са оном урнебесном листом грехова за исповест ?

da ne bude posle da samo nehrishcjani misle da su biblija i spisi crkvenih otaca sramota.

За човека који је некада био зурлот, сада си баш вређачки настројен према Светом Писму. Додуше прекјуче зурлот, јуче философски теиста, данас деиста, сутра можда атеиста...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

4. За шта се иде у пакао ? И шта уопште сматраш под "пакао" ? У православљу не постоји пакао, барем не онакав каквим га људи обично замишљају.

A kako onda objasnjavas ovo

Starac Gavrilo o vidjenju Boga Bogorodice Raja i Pakla

http://www.pravoslavna-srbija.com/forum/index.php?topic=273.0

Подели на овим сајтовима

Или је човек сметнуо с ума, или је имао визију "за себе", која значи нешто друго и носи одређену по(р)уку, а не визију "загробног живота". Мора да буде једно од та два, јер узевши буквално, једноставно тако нешто се не уклапа у православну есхатологију.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Patrijarh moskovski nije "tek pojedini klirik". A on aktivno podrzava onu sramotu od sestodnva.

da ne bude posle da samo nehrishcjani misle da su biblija i spisi crkvenih otaca sramota.

Taj sestodnev o kome sam govorio je kreacionisticka organizacija u Rusiji kao Answer in genesis i slicne

ludacke organizacija u Americi.

Подели на овим сајтовима

Taj sestodnev o kome sam govorio je kreacionisticka organizacija u Rusiji kao Answer in genesis i slicne

Па како очекујеш да нема тих лудачких организација, када у сваким новинама имаш дневни/недељни хороскоп плус рекламе за разне нумерологије/тароте и сличне глупости ? А биће још горе ако онај лик АлефШин оснује "креационистичку >>науку<<" у Србији. Као да нам није доста Мирољуба Петровића.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Па како очекујеш да нема тих лудачких организација, када у сваким новинама имаш дневни/недељни хороскоп плус рекламе за разне нумерологије/тароте и сличне глупости ? А биће још горе ако онај лик АлефШин оснује "креационистичку >>науку<<" у Србији. Као да нам није доста Мирољуба Петровића.

Alefshin manje vise to moze biti samo kao riznica materijala za buduce ali bice nama kuku lele ako Dveri ili

slicne budale udju u pobednicku kolaciju. Jer oni garant dobijaju ministarstvo vera, prosvetu i kulturu. A onda

eto nama Ljiljane Colic na velika vrata.

Подели на овим сајтовима

Alefshin manje vise to moze biti samo kao riznica materijala za buduce ali bice nama kuku lele ako Dveri ili

slicne budale udju u pobednicku kolaciju. Jer oni garant dobijaju ministarstvo vera, prosvetu i kulturu. A onda

eto nama Ljiljane Colic na velika vrata.

Угх. 0212_rolleyes srecan klapklap klapklap klapklap :( :( winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter winter

Мозгу довиђења...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Или је човек сметнуо с ума, или је имао визију "за себе", која значи нешто друго и носи одређену по(р)уку, а не визију "загробног живота". Мора да буде једно од та два, јер узевши буквално, једноставно тако нешто се не уклапа у православну есхатологију.
Evo onda Sveti oci

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/adske_muke.htm

Подели на овим сајтовима

Evo onda Sveti oci

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/adske_muke.htm

Могу и ја да цитирам свете оце који су заступали мишљење да ће се на крају сви спасти па и сам ђаво (нпр. свети Маским И.) па то не значи ништа. Православна есхатологија је православна есхатологија без обзира на појединачна мишљења појединих отаца.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

За човека који је некада био зурлот, сада си баш вређачки настројен према Светом Писму. Додуше прекјуче зурлот, јуче философски теиста, данас деиста, сутра можда атеиста...

nisam ja rekao da je shestodnev sramota, nego tvoj savernik. a inache, filosofski teizam i deizam su jedno isto. toliko o tvom "rezonovanju" kad nemash ni pojma o chemu prichash.

znachi biblija je ludachka, i vasilije veliki je bio ludak? zanimljivo  0212_rolleyes

Могу и ја да цитирам свете оце који су заступали мишљење да ће се на крају сви спасти па и сам ђаво

ajde citiraj. mene bash zanima  srecan

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...