Jump to content

Svetogorski pustinjaci podrzali m.Artemija?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Наравно да би промена календара била најбољи знак за сваког верника, и на врху планине који није чуо ни за интернет ни за Артемија ни екуменизам.

Колико знам, питање календара у нашој помесној Цркви нико не поставља. Међутим, питање календара (које је научно, а не догматско питање) стављати на такав пиједестал, ван сваке је памети. Јеси ли ти, брате Мудров, чуо са светогорског Старца Порфирија Кавсокаливита? Вероватно јеси. Диван Старац. Дивне и велике дарове му Бог даде. Заиста, право светило овог нашег савременог доба. А, ето, он је "новокалендарац", па још и критикује ревност "не по разуму" "старокалендараца". Сад ти мени објасни, како то Божија благодат не одступи од овог светог Старца? Ако је календар тако суштинско питање вере, онда је благодат на Старцу порфирију необјашњива. Ипак, изгледа да Богу не сметају наша рачунања времена.

Omiljeni episkop našega Mudrova,episkop Irinej Bački je oko 7 godina proveo pored ovog starca
Подели на овим сајтовима

Ма ово су патке... то су превирања међу самим "ревнитељима".

Па ,  не бих реко.

А зашто не би рекао?

Не бих реко да су паткице.

Постоје дешавања.

Ја сам ик лепо совјетовао , немојте бежати са парокија, немојте ићи за Артемијем јер каква је то борба противу екуменизма кад сви војници изгибоше на почетку, али јок море, они су толико паматни сви били , да су им и јеховини сведоци позавидели и они из брајановог житија именом одред самоубица, и они су им позавидели, јер ови наши ревнитељи после три месеца булажњења , сад им дошло из дупета у главу да овај начин борбе противу екуменизма не води никуда осим на гомилање глупих порука на фејсбукви.

А не , они оспу паљбу по мени као по великом екуменисти, и папском заступнику на видовдану и опљују нас тамо на борбизаверу , те администратор ово, те оно, а власник ваки наки, дооооброоо реко ту сам вас чеко ал сад бато од вас више нећу ни аспирин.

Дакле шта је , игра звечка ?!!!

Кад сам ја то исто говорио пре пар месеци онда сам ја био ватиканиста а они су сад и даље ревнитељи, е неће моћи.  Не браћо реформисани ревнитељи и ви сте сада ватиканисти јер сте лепо прифатили идеје човека кога сте назвали ударна песница ватиканских екумениста на сајту видовдан.

njamnjam

А ја са реформисаним ревнитељима не разговарам.

Сад још диваним само са истинским ревнитељима ихтусовцима и акакијевцима и то је то.

Подели на овим сајтовима

Ма ово су патке... то су превирања међу самим "ревнитељима".

Па ,  не бих реко.

А зашто не би рекао?

Не бих реко да су паткице.

Постоје дешавања.

Ја сам ик лепо совјетовао , немојте бежати са парокија, немојте ићи за Артемијем јер каква је то борба противу екуменизма кад сви војници изгибоше на почетку, али јок море, они су толико паматни сви били , да су им и јеховини сведоци позавидели и они из брајановог житија именом одред самоубица, и они су им позавидели, јер ови наши ревнитељи после три месеца булажњења , сад им дошло из дупета у главу да овај начин борбе противу екуменизма не води никуда осим на гомилање глупих порука на фејсбукви.

А не , они оспу паљбу по мени као по великом екуменисти, и папском заступнику на видовдану и опљују нас тамо на борбизаверу , те администратор ово, те оно, а власник ваки наки, дооооброоо реко ту сам вас чеко ал сад бато од вас више нећу ни аспирин.

Дакле шта је , игра звечка ?!!!

Кад сам ја то исто говорио пре пар месеци онда сам ја био ватиканиста а они су сад и даље ревнитељи, е неће моћи.  Не браћо реформисани ревнитељи и ви сте сада ватиканисти јер сте лепо прифатили идеје човека кога сте назвали ударна песница ватиканских екумениста на сајту видовдан.

njamnjam

А ја са реформисаним ревнитељима не разговарам.

Сад још диваним само са истинским ревнитељима ихтусовцима и акакијевцима и то је то.

У Жељко ал' га убоде. Многе ствари раде по том принципу. Жив био.
Подели на овим сајтовима

Наравно да би промена календара била најбољи знак за сваког верника, и на врху планине који није чуо ни за интернет ни за Артемија ни екуменизам.

Колико знам, питање календара у нашој помесној Цркви нико не поставља. Међутим, питање календара (које је научно, а не догматско питање) стављати на такав пиједестал, ван сваке је памети. Јеси ли ти, брате Мудров, чуо са светогорског Старца Порфирија Кавсокаливита? Вероватно јеси. Диван Старац. Дивне и велике дарове му Бог даде. Заиста, право светило овог нашег савременог доба. А, ето, он је "новокалендарац", па још и критикује ревност "не по разуму" "старокалендараца". Сад ти мени објасни, како то Божија благодат не одступи од овог светог Старца? Ако је календар тако суштинско питање вере, онда је благодат на Старцу порфирију необјашњива. Ипак, изгледа да Богу не сметају наша рачунања времена.

Omiljeni episkop našega Mudrova,episkop Irinej Bački je oko 7 godina proveo pored ovog starca
Стварно? Па зато је он превео књигу "Живот и поуке старца Порфирија Кавсокалита" (изд. Беседе) коју сам два пута прочитао за последњих шест месеци.
Подели на овим сајтовима

Александар:

Колико знам, питање календара у нашој помесној Цркви нико не поставља. Међутим, питање календара (које је научно, а не догматско питање) стављати на такав пиједестал, ван сваке је памети

Брате или сам ја нејасан или си ти злонамеран.

Вероваћу да је ово прво.

Календар сам поменуо као неки симбол "унијаћења" тј прихватања папе као првога епископа града Рима, у смислу да ће и ономе који није толико упознат са дешавањима у и око Цркве, бити јасно о чему се ради.

Јер Србину када помериш славу и Божић, е тада ће му бити јасан екуменизам.

Схваташ?

Календар као симбол екуменизма и новотарења?

Наравно да то знају и они којима је јединство са "сестринским" црквама милије него јединство своје Цркве, али неће моћи дуго чекати, "јер какво је то јединство ако не славимо исти дан све"?

Е ту је вододелница, и више нема борбе изнутра, и куд који мили моји.

И да не би било накнадног отимања Храмова и манастира, најбоље је по мом мишљењу сачекати, и онда лепо то урадити са верницима који то не прихватају.

syd:

Стварно? Па зато је он превео књигу "Живот и поуке старца Порфирија Кавсокалита" (изд. Беседе) коју сам два пута прочитао за последњих шест месеци.

О овоме се писало на једном форуму на теми: "једва чекам да старац умре да га прогласим својим духовником"

Подели на овим сајтовима

Колико знам, питање календара у нашој помесној Цркви нико не поставља. Међутим, питање календара (које је научно, а не догматско питање) стављати на такав пиједестал, ван сваке је памети

Брате или сам ја нејасан или си ти злонамеран.

Вероваћу да је ово прво.

Календар сам поменуо као неки симбол "унијаћења" тј прихватања папе као првога епископа града Рима, у смислу да ће и ономе који није толико упознат са дешавањима у и око Цркве, бити јасно о чему се ради.

Јер Србину када помериш славу и Божић, е тада ће му бити јасан Екуменизам.

Схваташ?

Календар као симбол екуменизма и новотарења?

Наравно да то знају и они којима је јединство са "сестринским" црквама милије него јединство своје Цркве, али неће моћи дуго чекати, јер какво је то јединство ако не славимо исти дан све?

Е тада је вододелница, и више нема борбе изнутра, и куд који мили моји.

И да не би било накндадног отимања Храмова и манастира, најбоље је по мом мишљењу сачекати, и онда лепо то урадити са верницима који то не прихватају.

syd:

О овоме се писало на једном форуму на теми: "једва чекам да старац умре да га прогласим својим духовником"

А ако би питање календара био унутарправославни договор, независно и без уједињења са РК? Да ли би и то био разлог са "устанак" "ревнитеља"?

Подели на овим сајтовима

Значи, негираш сведочанства о Старцу Порфирију, ако сам те добро разумео (опрости ако нисам)?

Подели на овим сајтовима

А ако би питање календара био унутарправославни договор, независно и без уједињења са РК? Да ли би и то био разлог са "устанак" "ревнитеља"?

Хм..ово спада у шбб кбб, али рећи ћу ти своје мишљење.

Не би био разлог бар по мени, али би ја лично остао при старом, наравно ако би то могло као кипријановци или света Гора, а Господ би већ показао који је исправан, у шта не сумњам.

Значи, негираш сведочанства о Старцу Порфирију, ако сам те добро разумео (опрости ако нисам)?

Нисам никога уходио, али је симптоматичан термин појављивања прича о блискости вл.Иринеја и старца Порфирија, за које нико ни на Хиландару није чуо до пре 6-7 година када се то почело потенцирати..рацимо да сумњам.
Подели на овим сајтовима

Није владика Иринеј једини који сведочи о Старцу Порфирију. Постоје и многи, многи други. Постоје аудио записи, његови разговори са својим духовним чедима. Човек је имао невероватне дарове од Бога. Препоручујем ти да прочиташ његове беседе (преписано са аудио снимака). Нико ко је читао Старца Порфирија није се покајао.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Није владика Иринеј једини који сведочи о Старцу Порфирију. Постоје и многи, многи други. Постоје аудио записи, његови разговори са својим духовним чедима. Човек је имао невероватне дарове од Бога. Препоручујем ти да прочиташ његове беседе (преписано са аудио снимака). Нико ко је читао Старца Порфирија није се покајао.

Посебно је занимљива његова веза са старцем Софронијем Сахаровим, светим богословом новим есешким.

Подели на овим сајтовима

Старци Пајсије, Епифаније, Порфирије,Јефрем Катунакијски...нису хвалили промену календара (треба и то нагласити), али јесу били изричити да се због тога никако не напушта Црква.
Подели на овим сајтовима

Старци Пајсије, Епифаније, Порфирије,Јефрем Катунакијски...нису хвалили промену календара (треба и то нагласити), али јесу били изричити да се због тога никако не напушта Црква.

У реду.  eheeeej

Подели на овим сајтовима

• Гости

Мислим да је ово почетак краја сајта борбазаверу. Знам да тамо има и оних који се не могу сложити са деловањем Иринеја Гавриловића и екуменског дела СПЦ, а обзиром на нову дужност Димитријевића, тешко ће се усагласити уредништво чији чланови подржавају две супротстављене стране.

http://forum.ihtus.org/viewtopic.php?p=42385#42385

И ако не могу баш тако лако да прогутам ову причу, опет могу да верујем у покајање човека и ако је ово заиста тачно онда је Влада Димитријевић прави победник, као и Кијук. "Калуђер" са Ихтус форума је човек веома близак артемијевским круговима и веома је могуће да је истина.

Ако јесте, нека је слава Богу јер би то био почетак краја расколника у Србији који су се клели у Владу. Дај Боже да је тако.

Подели на овим сајтовима

Мислим да је ово почетак краја сајта борбазаверу. Знам да тамо има и оних који се не могу сложити са деловањем Иринеја Гавриловића и екуменског дела СПЦ, а обзиром на нову дужност Димитријевића, тешко ће се усагласити уредништво чији чланови подржавају две супротстављене стране.

И ако не могу баш тако лако да прогутам ову причу, опет могу да верујем у покајање човека и ако је ово заиста тачно онда је Влада Димитријевић прави победник, као и Кијук. "Калуђер" са Ихтус форума је човек веома близак артемијевским круговима и веома је могуће да је истина.

Ако јесте, нека је слава Богу јер би то био почетак краја расколника у Србији који су се клели у Владу. Дај Боже да је тако.

Не то није почетак краја подела, већ почетак нових подела.

Али ни то неће бити све...

Подели на овим сајтовима

Увек сам се надао и веровао да ће мој драги пријатељ Влада Димитријевић увидети контрапродуктивност оне врсте "ревновања" коју је једно време практиковао на БзВ. Ипак, по својим духовним и интелектуалним капацитетима, он, па и Миодраг Петровић, ипак су изнад тога. На жалост, мислим да су они у "ревновање" ушли из личних разлога, односно због личних сукоба са одређеним епископима - а у Цркви је то "борба" где су лаици унапред осуђени на пропаст. Па ипак, нико неће свесно остати део хора на "броду лудака," у шта се псеудоревнитељски табор, тј. конгломерат око владике Артемија неумитно претвара.

Нико не каже да у СП Цркви немамо негативних тенденција, али, по обичају, прави проблеми се скривају иза "великих прича" и сервирају се параноичне пројекције о "завери паписта" и "узурпацији црквене власти од Синода" (као да састав тог "злогласног" Синода не бира управо СА Сабор, од својих најспособнијих представника). А наравно, када САБОР не донесе одлуке које би биле "по мери" расколника, онда више не ваља ни САБОР. Наравно, нико ко има и трунку еклисиолошке свести не може да опстане у таквом окружењу, уколико има чисте намере (као што сам за Владу увек веровао да их има).

Узгред, мислим да је Мудров (бивши "Бачки инсајдер") и даље админ артемијевске групе на фејсбуку - али, управо због тога, не бих га бановао, мада о било чијем "ревновању" довољно говори и чињеница да то чини под псеудонимом. С те стране, од свих псеудоревнујућих ипак скидам капу Родољубу Лазићу који се барем труди да веру исповеда под својим именом и презименом. Да сам на њиховој страни и ја бих тако радио (као што радим и сада, верујући да сам на страни Цркве а не секташке псеудоправославне синагоге).

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...