Рапсоди Написано Октобар 5, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2016 1... ииии како је у браку? Ааааааа, хоћу кући Шалим се наравно / Што око не виде и ухо не чу и у срце човеку не дође 2. да ли је стигло приземљење или сте још на Месецу (меденом)? Ушли смо приземљени , медена година још траје и тек полећемо. 3. које су му предности у односу на "слободњачки" живот? Све ситно-себичне предности слободњачког живота, потире милион предности брачног живота. 5. када и како сте схватили да је то оно право? То се не схвата, нити чак осећа, већ једноставно зна / не постоје речи да опишем , како знам / 6. да ли се променило нешто у вашем деловању/писању на ЖРУ-у од када сте се венчали? Имамо мање времена.... 8. ко боље кува? Па ја фантастично кувам, а Пеђа је одличан ученик..../ 9. да ли сте почели да мењате нека своја уверења под утицајем овог другог и која? Ретко када мењам она начелна уверења , под његовим утицајем сам само неке истине сагледала из друге перспективе / делатне / 0. којом песмом, стихом би поручили овом другом да га волите? Јер си мојооооој души спас.../ МАГАЗИН СТАРА ПЕСМА / 11. да ли сте долазили у позицију "двоћошка", како сте је превазишли? Наравно, нисмо злопамтила, поготово он, он све негативно одмах заборави, а ја и кад бих хтела да се ко фол љутнем мало и да се надурим, не успева ми, срце одмах окрене на праштање. 12. чији родитељи се више мешају у брак? НЕ ДОЗВОЉАВАМО...!!!!!!!!!! 13. код кога је "банка"? Код " банке " 14. шта никада нећеш научити? Да решим до краја неку математичку функцију ух ти графикони . Дипломатија ми је убедљиво најслабија страна ... 15. море или планина? Планина на мору 16. плаво или зелено? Рапсодија у плавом... 17. у шта сумњаш? У теорију еволуције... У то да је само једна страна крива, кад се деси , нешто што се деси... 18. око чега се највише двоумиш? " Хамлетовска дилема " 9. питање за Рапсу...коју си Предрагу навику забранила, од сад, па на даље и у будуће? Све су ми његове навике слатке, код нас нема забрана . 19. питање за Предрага... која те Рапсина особина још увек излуђује?------- 20. порука форумашима... За оне неудате / неожењене / Верујте и десиће се, тражите и наћи ће те, љубав све може и горе да премешта и небо да спусти , све , све може да победи и истрпи , само не калкулације . Ово је једноћоше, друго није пристало ... Драшко, Paradoksologija, Џуманџи and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 5, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2016 14 minutes ago, Рапсоди рече Ово је једноћоше, друго није пристало ... и шта сад као ми треба да ти верујемо на реч??? Драшко, PredragVId, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 5, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2016 21 minutes ago, Рапсоди рече Све су ми његове навике слатке, код нас нема забрана . Рапсоди, PredragVId, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 15, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2016 Што се мене лично тиче они су Ал Паћино и Роберт Де Ниро савремене теологије, и да Поуке ништа друго у свом бивствовању учиниле нису осим упознавања са њима двојицом, мени би било довољно ...занемарићу то што је овај двоћошак "сниман" као "Врелина", Ал и Де Ниро глуме заједно, обојица су главне улоге, али цео филм немају заједничку сцену Лазар Нешић (као Ал Де Ниро) и Никола Ђоловић (као Роберт Паћино) 1. Ако је судећи по Јустину Поповићу "ко жели да изгуби разум - упише филозофију, ко жели да изгуби душу - упише теологију"...сходно томе, шта сте добили за узврат? Лазар Нешић: Велико интересовање женског дела света. Никола Ђоловић: Ово ме подсећа на апостолско питање Христу када Му говори да су они оставили све и пошли за Њим, те следствено шта ће они добити од тога. Питање код апостола је наравно непромишљено јер је Дар већ пред њима. Не бих се много ослањао на Јустина и мислим да нема потребе стварати неко вештачко трење између предочених ставова јер ће у том погледу крајности и генерализације постати мерило неке плитке навијачке догматике. У сваком случају питање је помало трговачког карактера. Нема каријеризма, али добијаш Христа. Мало ли је? 2. Три највеће предрасуде које гајиш? Лазар Нешић: Хришћани су добри, владике су ОК, попови воле Цркву. Никола Ђоловић: Предрасуде...Мислим да се све врте око једне базичне: неповерење. 3. Три највеће предрасуде које други имају о теби су... Лазар Нешић: Да сам добар, да сам Ок, да волим Цркву. Никола Ђоловић: Немам власт да се позиционирам у мишљење другог, нити је други толико бестидан да ми каже које предрасуде према мени има или је имао. 4. Да ли и у овом времену имаш додирних тачака са своим "двоћошкашем" или сте две паралеле, које се сусрећу тек у вечности? Лазар Нешић: Ако се и сретнемо у вечности, биће то вероватно у паклу, посебном делу за теологе. Никола Ђоловић: У љубавним писмима које смо неговали у сад већ премиленијумској тензији (како би то рекао Tricky) нисам крио поштовање теолошке мисли дотичног. Жао ми је што код неких влада раскорак да сведоче оно што пишу. Човек је човек, не може ниједан бити без својих дуализама али то не сме бити покриће да ја рецимо оправдавам своју бахатост или неко други своју изговором приватних психоза. Верујем да се додирујемо у тачкама које чине једно Тело али да због властите сујете не подижемо главу један према другом премда је диван парадокс да обојица имамо стремљење да дижемо перцепције према Глави која наша лудила држи по страни. 5. Има ли места за нову теолошку мисао, или је све већ виђено под капом небеском? Лазар Нешић: Верујем да има и да ће бити још много тога новог да се каже. Никола Ђоловић: Теологија, као и човек, као и Црква, није фиксирана позиција. Евидентно је да постоји шаблон, препознатљиви појмови и утицаји, који отргнути од искуства постају заморни. Тада је најлакше играти се теолошке обдукције или фуснот – теологије. Али ту нема изазова. Поражавајуће је читати толике велике умове које је теологија изнедрила а да много од изнетих проблема нису озбиљно ни сагледани а камоли да су заживели (нпр. Афанасјев, Шмеман, Владимир Варава, Борис Вишеславцев, итд.). Свако време је нови изазов за теологију. За преиспитивање. За редефинисање. За нова именовања. Увек је Црква имала своје успоне и падове. Теологија ништа мање. Можда је круна проблема и до тога што се теологија не може крпити једним истим концептима, него морају да прођу кроз воденицу искуства. Не може се сведочити оно што није проживљено. Док је Бога биће и нове теологије. И докле год буде парадокса – имаће се шта и сведочити. Берђајев је добро наслућивао димензију стваралаштва мада је и он доста трчао поред пута. 6. На твојој личној лествици, уметност је изнад или испод теологије? Лазар Нешић: Изнад теологије. Никола Ђоловић: Уметност је добар освеживач теолошког доњег веша али она сама није теологија. Можемо рећи да могу да седе на једној столици без угрожавања места оног поред себе. 7. Зачин живота је...? Лазар Нешић: Секс. Никола Ђоловић: Зачин живота је добар пријатељ умешан у три мере брашна породице, професије, и свих успутних догађања које на крају разрасту у благодатни троугао човека, Бога и Цркве. 8. Да можеш да бираш, који део Христовог тела би био? Лазар Нешић: Лаик. Никола Ђоловић: Део Христовог тела? Моје настране асоцијације су одмах прешле на буквализам меса и нагона. У складу са том компарацијом лако бих себе у култу фалуса именовао: дркаџијом. Ако је реч о Духовном аспекту моје службе: ту сам где јесам. 9. Да ниси уписао теологију, уписао би? Лазар Нешић: Психијатрију. Никола Ђоловић: Да нисам уписао теологију....Не знам, не умем да се крећем логиком: “шта би било кад би било”. 11. Видиш ли бољу будућност за нашу Цркву? Лазар Нешић: Не знам, нисам сигуран шта да кажем, мислим да Цркву у Србији чекају врло тешке године. Никола Ђоловић: Зоран Јелисавчић је остао провокативан са тим да је Цркви потребна револуција. Будућност не долази без нас. Ми стварамо историју. Црква испашта ране које јој ми ствармо. Немали број пута сам писао о томе да Цркву третирамо као проституку за своје интересе. Све што се дешава производ је наше инертности или спречености да сведочимо своје дарове (под условом ако их уопште имамо јер данас у копи-пејст теологији узимамо туђе обрасце а потписујемо их као своје). Нажалост, Црква је преузела државне модусе, имате владајући гето који или не пушта своје позиције или се само проформе смењују са једне фотеље на другу, док сви заједно владајућа елита нежно држи једна другом столицу. Новац и власт је био и остао текући проблем. Као што је недопустиво да се именује званичним ставом Цркве нешто што није у складу са вером једног појединца чије мишљење се ни за шта не пита. Али то је дуга тема. 12. Како би побољшао Поуке? Лазар Нешић: Већим личним ангажовањем око ствари које неко зна и може да уради. Никола Ђоловић: Не могу да побољшавам нешто у чему немам удела. 13. Ко ти се свиђа од савремених светских теолога? Лазар Нешић: Зоран Ђуровић и Никола Ђоловић су ми омиљени. Никола Ђоловић: Живимо у "копи пејст" стварности. Поред толико цитата и фуснот тумачења, више не морамо да мислимо својом главом. Хвалимо се корицама прочитаних књига али дубље садржаје у себи не прелиставамо. Од како сам приметио да доктори наука могу бити ретардирани на другим нивоима свакодневнице, престао сам да читам. Од како сам приметио да многостручни немају довољно емоција баталио сам стручност а појачао емоције. Од како сам приметио да под силом дијалога неко форсира монологе заволео сам дистанцу која не одбацује другог. Од како сам приметио да су свима пуна уста Бога потражио сам веру на другим воденицама где нећу морати као неки људе да мрвим а цркву да компромитујем. 14. Идеална дестинација за тиховање је...? Лазар Нешић: Метаморфосис, Халкидики. Никола Ђоловић: Идеална дестинација за тиховање је срце које уме да воли. Петар Јевремовић је опширно писао о кардио-теологији у светлу аскетике али је права штета што није поменуо нас фаличне који живимо у аритмијама Духа. 15. Врлина коју би желео да задобијеш? Лазар Нешић: Скромност. Никола Ђоловић: Врлина коју желим...Немогуће је ићи логиком ни металогиком једнине врлине. Као што рекох човек није довршена стварност. Нема фиксиране позиције. Врлине нису загарантована имовина која се не може изгубити. Зато је сваки моменат изазов. 16. Каквих људи се клониш? Лазар Нешић: Већине људи. Никола Ђоловић: Клоним се људи којима беснило иде испред носа. Али много више насмејаних одмеравача који у стиску интимности за мој отклон живе. 17. ...А каквима хрлиш у сусрет? Лазар Нешић: Мргудима, недруштвенима и сличним "тешким људима". Никола Ђоловић: Хрлим у сусрет свуда где сам добродошао такав какав јесам. Мада сам многа врата пољубио. Вероватно због оног култа фалуса из питања број осам. Али нису све промаје долазиле ни до мене тако да су нека врата остала отворена али неки се боје иницијативе јер би тако пројавили фамозни табу: слабост. 18. Чему се увек враћаш? Лазар Нешић: Писмима Јосифа Пећинара. Никола Ђоловић: Враћам се некад сећањима. Преиспитивањима. Имам једну стару песму “времеплов”. Она би отприлике указала где сам лоциран када себи дозволим лутање. И колико је човек трагично биће у рукама неизвесности. 19. Питање за Николу... колики и какав је утицај ћерки на твоју теологију? Никола Ђоловић: Моја ћерка (боље рећи ћерке) сигурно имају индиректан утицај на моју мисао. Немогуће је регистровати у каквим запреминама и на који начин се то дешава. Јуче сам баш гледао цртани филм “Грозни ја”. Могу рећи да имам сличности са главним јунаком. Али између његове физичке наказности и жеље да освоји месец, радије бира пут љубави и себедавања. Свакако, бележим “наитија” своје деце, има се шта научити. Према Христовом моделу: а не живим више ја него деца живе у мени. Према моделу св. Јована Крститеља: оне треба да расту а ја да се смањујем. 19. Питање за Лазара...најбитније што си научио од деце из "Звечанске" Лазар Нешић: Да се што пре осамосталим од родитеља, породице, племена, заједнице, итд. 20. Постави питање твом "двоћошкашу"... Лазар Нешић: Ћао, шта има? Никола Ђоловић: Немам питање. Већ сам га довољно прославио у причи “Једна надреална балада о хришћанском надчовеку”. 21. Порука форумашима.... Лазар Нешић: Не говорим ствари које говорим зато што то мислим, већ их говорим зато што то више не мислим. Никола Ђоловић: Порука форумашима: Не живите туђе животе. Милан Ракић, Рапсоди, Џуманџи and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Октобар 15, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2016 2 Giganta sa 2 ostrva na 2 mora sa Jednog Izvora Милан Ракић, Данче*, Снежана and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 15, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2016 Хвала за овај двоћошак Биљана, Џуманџи, Драшко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 Кад порастем бићу као оне, за сада су ме примиле у друштво да једемо јагоде и трешње и науче ме неким врло битним женскастим мудролијама. Данас са вама две девојке: Џуманџи и Lady Godiva придружите се девојачкој вечери 1. Да ли данас млади људи веру у Бога доживљавају као баласт који их само спутава у "слободи"? Џу: Мислим да не, тј. зависи. С једне стране има и таквих случајева (за шта одговроност сноси и ригорозност и одбацивање контекста времена у ком живимо (а зарад чувања... нечега, не знам ни ја чега)), али има и доста случајева где су млади људи фанатичнији, па и сами себе превише "вежу" зарад спасења душе. Лејди: Ја не доживљавам тако. Управо супротно, вера чини да се осећам слободном. 2. Где је нестала романтика, да ли је постала бесмислена и сувишна у овом добу риалитија и виртуалних животарења?Џу: Мислим да није. Кад се људи понашају природно, романтика се сама "изнедри" из човека. Проблем је у можда у томе што се опонаша управо фејк понашање "звезда" јер се мисли да су они "исправни, природни". Барем ми делује да је тако код млађих људи. Лејди: Романтике нема у медијима.. али је има међу људима, тамо где има и љубави. 3. Шта је за тебе романтика? Џу: Све што је аутентично и искрено, не знам. Једном је другарица писала како јој је (тадашњи дечко, сада) муж по први пут изјавио љубав следећим речима: "А, волим те, је*о те ја". Босна. Лејди: То је нежан загрљај, пољубац у чело, поглед пун љубави, када дозволи мени да платим рачун, не трчи да ми отвори врата, када стално мисли на мене и брине, али ме никада не гуши, она слатка порукица јутру, којом ми улепша дан... 4. Шта су жене добиле, а шта изгубиле у овој борби за једнакост полова? Џу: Зависи од локације, неке ништа (а можда чак и већи презир), неке и превише. У суштини, све се своди на појединца. Лејди: Имају више могућности. Могу да изаберу какав ће живот водити, то моје баке нису могле. Мислим да нису ништа изгубиле. 5. Имаш ли у некој жени узор или инспирацију? Џу: Хмм...Не. Више волим да"покупим" од свих по мало, него да имам конкретну особу на коју се угледам; на крају, Христос је циљ, алфа и омега. Лејди: То су разне жене. Зависи од ситуације.. има и неких форумашица које ме подстичу да будем боља, а да тога нису ни свесне. 6. Јеси ли хировита? Џу: Више нестрпљива да се оствари и неки малени хир. No bueno, како год да окренеш. Лејди: Веома 7. Јеси ли заљубљива? Џу: Па и нисам нешто, шта знам. Мука је интензитет, а не учесталост. Лејди: Лако је заљубити се у праву особу, само су такви јако ретки. 8. ...а нарцис? Џу: Сви који ме знају могу ово потврдити. Лејди: Oh, it's just me, myself and ISolo ride until I dieCause I got me for life 9. Инсомнију имаш због...? Џу: Overthinking. Лејди: Када сам у lose-lose ситуацији, а ја хоћу да добијем. 10. Са ким никада на кафу не би отишла? Џу: Паа, волим кафу, за људе мање-више сад... Кафа је увек сјајна идеја. Лејди: Ух, списак је дугачак. Рецимо с људимо са којима се не осећам опуштено. 11. "стих изнад свих" ...? Џу: Љубавни или библијски? Нека буде "дивно је ______", а верни фанови нека попуне по жељи. Лејди: То се мења у зависности од расположења.. нека буде овај, кад смо већ код романтике: „Лева је рука његова мени под главом, а десном ме грли." Песма над песмама (2;6) 12. Јагоде или трешње? Џу: Што ме мучиш оваквим питањима? Не знам, признајем. Лејди: Сад трешње, јагоде једемо већ месец дана. 13. Књига за пролећни дан? Џу: Мали принц. Лејди: Ово ми прво паде на памет, Олаф Олафсон - Одлазак у ноћ. Мада мени није баш лагано штиво, како делује. Код мене је отворила нека питања.. 14. Шта држиш под контролом? Џу: Ама баш ништа, само често трипујем. Лејди: Волим да мислим да све држим под контролом, мало сам контрол фрик, али реално ништа. Мада је та спознаја, да сам немоћна, у неку руку и опуштајуће. Трудим се и радим, а Он нека планира. 15. Шта је вредно твоје жртве? Џу: Вредно је све оно што ми је битно. Лејди: Људи које волим. 16. Позориште или биоскоп? Џу: Биоскоп, ипак сам модерниста Лејди: Можда позориште јер биоскоп мењам торентом. 17. Да ли ти се десило да ти се свиди исти дечко као и другарици? Џу: Не сећам се, да ти право рекнем. Лејди: Не, мој укус је баш специфичан. 18. како сте то решиле? 19. поставите питање једна другој Лејди: Где си Џу? Шта ти окупира мисли ових дана? 20. Кога предлажеш за следећи двоћошак Џу: Дуго ме није било, не знам... Волела бих да читам Гокуа и Ненада. (са тачком) Лејди: Наша генерација, Аурор и Ћирилко. 21. Питање за Џу...како би ти организовала упознавања и дружења у Вазнесењској цркви Не би' ја то ни организовала. Прво, мрзим одговорност, друго, не видим поенту упознавања и дружења зарад брака. Оно, хајде да радимо нешто, па ако се људи сконтају - то је то. 21. Питање за Лејди...имаш ли неки уметнички таленат, који и да ли га развијаш? Антиталенат сам за све живо. Али бих волела бих да уништавам нека платна апстрактним шврљањем, онако за моју душу. 22. Твоја порука за форумаше... Лејди: Трудите се да узрастате у љубави. Хришћанство се брани сваки дан, тако што се боримо против својих слабости. Када то схватимо и почнемо на томе да радимо, туђе мане нам неће толико сметати. Можда научимо и да волимо друге. Адриана92, Драгана Милошевић, JESSY and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 Kakve dve mlade dame Џуманџи, Paradoksologija, Снежана and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 пре 4 часа, Danijela рече Kakve dve mlade dame Hajde i ostali, pohvalite naas :)))) Paradoksologija and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 пре 16 минута, verum est in beer рече Свака част, невероватно како сте добро одговарале. Баш сте супер, милина вас је читати. Надам се да ћете наставити тако. Две даме које су разбиле у двоћошку. Лепота ће спасити свет. ... АлександраВ, Paradoksologija, Juanito and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 Ово је било уживање читати Џуманџи, АлександраВ, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 25, 2017 Пријави Подели Написано Мај 25, 2017 1 hour ago, Џуманџи рече Hajde i ostali, pohvalite naas :)))) Оооуукеј Свака част`. Нај сте боље! АлександраВ, Paradoksologija and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Мај 26, 2017 Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 пре 16 часа, Снежана рече Волела бих да читам Гокуа @ЏуманџиСтварно мислиш да се од њега има шта паметно (чути) прочитати? Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Мај 26, 2017 Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 Ово је добро"кад дозволи мени да платим рачун". Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Мај 26, 2017 Пријави Подели Написано Мај 26, 2017 пре 12 часа, Милан Ракић рече Оооуукеј Povecavam citanost, bolan пре 2 часа, Goku рече @ЏуманџиСтварно мислиш да се од њега има шта паметно (чути) прочитати? Goku, stvarno mislis da nema? Why? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука