andrej Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Отац Небојша од пре неколико дана више није клирик Банатске епархије...Нити је побегао нити је најурен,у његовој парохији је извршена примопредаја у присуству архијерејског намесника и он се са својом породицом одселио из Гаја где је неколико година био парохијски свештеник. Нешо, надам се да схваташ да ово није шала. Ако већ владаш информацијама, мада све то није проверено, да ли је он предавши парохију добио за то благослов свог надлежног Владике? Мислим да је наивно очекивати да ће прича с расколом стати на Артемију. Они у СА САБОРу наше Цркве који су га подржавали (међу најистакнутијима је управо преосвештени епископ банатски Никанор), привремено су се повукли, сматрајући да је прави тренутак "за напад" 2013 и евентуална посета папе Бенедикта XVI. Све се то већ годинама припрема и такође мислим да ће оваквих клирика бити још. А за оне који сумњају, мала подсећања на реторику и начине размишљања: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=R9MHwV6tXgc http-~~-//www.youtube.com/watch?v=FmrKPB1KQ8c http-~~-//www.youtube.com/watch?v=A-kX8d2qlgY http-~~-//www.youtube.com/watch?v=NY2QIOY1WHk А ево и једна занимљива беседа преосвештеног епископа ваљевског Милутина у Недељи православља: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=CNTH5DfHnoM Скренуо бих пажњу на директо обраћање "папи римском" (од 2.18). "Како то папо римски, ти можеш бити намесник Сина Божијег...?" Рећи да је папство извор свих секти а не споменути допринос који је управо Рим дао у тријумфу икона (ком је посвећена недеља православља - тј. Сабору из 843 г.) док је исток био обузет јереси иконоборства а јеретички цареви отимали папске (иконофилске) патримоније на нашим просторима, у најмању руку је чудан избор. Све у свему, постоји тај снажни "антипапски дискурс", за који свакако постоје и одређени историјски и догматски аргументи, али који се ипак у скорије време исувише често и злоупотребљава у игри елита, а на штету Цркве и верног народа. Директни резултат оваквог стања биће све више клирика и лаика који ће падати као жртве оваквих теорија завера. И заиста, волео бих да отац Ненад НЕМА БЛАГОСЛОВ преосвештеног епископа Никанора за ово што ради, али, обзиром на приложени снимак (и неке друге чињенице које су ми лично познате, али не желим да доливам уље на ватру), сумњам да за ово није имао архијерејски благослов. Ако раскол није формално присутан у СП Цркви, мислим да фактички јесте и да је време да се суочимо с том истином, ма колико непријатна она била. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Шта прост народ зна шта су канони ,еклисиологија и сличне ствари. Народ зна само за страдање и патњу и ратове онда виче тамо као је све то америка крива. А неко му је напунио главу глупостима. Ако нечији стаж у манастиру не значи да је у праву зашто би нечије занимање,у овом случају сељак,значило да се са њим не може манипулисати? Ni ja ne želim da idealiziram narod i da kažem da je narod uvijek u pravu, ali sam dosta kroz posao imao prilike vidjeti koliko taj naš običan seoski narod, uprkos mnogim manama koje ima, veoma jasno može da razlikuje dobro od lošeg bez nekog velikog umovanja...Sem toga, ne vjerujem da je narod koji se vidi na snimku do te mjere dokon da bi išao zatvarati crkvu od svog vladike, na nagovor sveštenika (koji se uzgred kune Jevanđeljem da to nije učinio) bez nekog jakog razloga. I šta je odgovor vladičin na takvo ponašanje naroda: Pretnja da će uslijediti crkvene kazne. Ja zaista ne očekujem od našeg episkopata da budu svetitelji ( da li griješim zbog toga?), ali ne očekujem ni da se narodu koji je ionako nesretan i sluđen obraćaju u stilu: Ako ne budete slušali mene, bićete kažnjeni. Takve riječi nisu potrebne srpskoj Crkvi u ovom trenutku. Lako je odlučiti, teško je sabrati. Što se tiče "staža u manastiru" spomenuo sam ga samo u kontekstu kako ga je vladika upotrijebio obraćajući se vjernici ne ulazeći u to ko je u pravu, imajući u vidu onu jevanđelsku: Jer svaki koji se podiže, poniziće se; a koji se ponižuje, podignuće se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 многаја љета Преосвећени Владико! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 У сваком случају,мислим да је добро за Цркву,да се прочисти...брате мој, да смо фирма или странка па још и да разумем шта написа. а пошто смо Црква, а у расколу нема спасења, не могу да замислим нити један хришћански разлог да не помислиш на покајање ближњег а не да се надаш ''чистки''. Мислим да Макс није мислио на чишћење у смислу чистке... Они који су за Артемијем пошли у раскол фактички већ одавно нису били део Цркве. Иако је свима нама, верујем, јако жао због њих, гледано на дуже стазе - ово је једини начин да се заустави даље тровање и одвлачење у раскол оних здравих чланова Цркве изнутра, а и да се они који су отпали схвате да више нису део Цркве... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Лијепо збориш брате Андреје да ће раскол бити већи 2013 када дође папа- Е ЗАТО ЈА ГОВОРИМ ДА ПАПА НЕ ТРЕБА ДА ДОЂЕ У НИШ, јел то тако тешко спречити раскол?Ако је некоме папа пречи од јединства Православне Цркве, онда смо стварно у тешкој заблуди... Прво решимо ствар у својој кући па онда ајмо код комшија да њима ријешавамо пробелеме... И једно просто питање: Дал код Артемија или код Акакија има спасења?Ако нема, како неко може тврдити да код римокатолика има? За мене је ту ствар јасна: Сви су расколници/јеретици и код њих нема спасења нити присуства Духа Светога на Светим Тајнама. АМИН "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 http-~~-//www.youtube.com/watch?v=CNTH5DfHnoM&feature=player_embedded многаја љета Преосвећени Владико! АМИН. Ако ћемо судити ко је добар владика а ко не по томе какав став има према папи, е онда смо стварно све само не православни. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Ja zaista ne očekujem od našeg episkopata da budu svetitelji ( da li griješim zbog toga?) А шта очекујеш? Иначе, верујем да ниси баш размишљао о томе шта је светитељство, па ди дајем један текст да прочиташ: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11293.msg361858.html#msg361858 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Nisam prije imao prilike vidjeti ovaj snimak...Ali on mnogo više govori od hiljadu riječi. Ako se pažljivo pogleda ko tu šta i na koji način govori, pametnom čovjeku će biti dosta. Потпуно се слажем. И просјечно интелигентан човјек може да види да је снимак из Венчана веома добро припремљена и осмишљена провокација. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Ja zaista ne očekujem od našeg episkopata da budu svetitelji ( da li griješim zbog toga?) А шта очекујеш? Иначе, верујем да ниси баш размишљао о томе шта је светитељство, па ди дајем један текст да прочиташ: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11293.msg361858.html#msg361858 Šteta što se ovaj tekst mitropolita Pergamskog nije pročitao ljudima pred crkvom iz snimka. Ubijeđen sam da bi im sve bilo jasno. Priznajem nisam previše razmišljao o tome šta je svetiteljstvo kad sam pisao gornje riječi, imajući na umu prije svega patrijarha Pavla. U tom smislu bi moja konstatacija moglo da glasi: Ja zaista ne očekujem od našeg episkopata da budu poput patrijarha Pavla ( da li griješim zbog toga?) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Nisam prije imao prilike vidjeti ovaj snimak...Ali on mnogo više govori od hiljadu riječi. Ako se pažljivo pogleda ko tu šta i na koji način govori, pametnom čovjeku će biti dosta. Потпуно се слажем. И просјечно интелигентан човјек може да види да је снимак из Венчана веома добро припремљена и осмишљена провокација. Pa čak i da jeste, na provokaciju se ne odgovara pretnjama. Ili sam propustio nešto iz Jevanđelja? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Nisam prije imao prilike vidjeti ovaj snimak...Ali on mnogo više govori od hiljadu riječi. Ako se pažljivo pogleda ko tu šta i na koji način govori, pametnom čovjeku će biti dosta. Потпуно се слажем. И просјечно интелигентан човјек може да види да је снимак из Венчана веома добро припремљена и осмишљена провокација. Pa čak i da jeste, na provokaciju se ne odgovara pretnjama. Ili sam propustio nešto iz Jevanđelja? Судећи по овоме - највећи део... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Nisam prije imao prilike vidjeti ovaj snimak...Ali on mnogo više govori od hiljadu riječi. Ako se pažljivo pogleda ko tu šta i na koji način govori, pametnom čovjeku će biti dosta. Потпуно се слажем. И просјечно интелигентан човјек може да види да је снимак из Венчана веома добро припремљена и осмишљена провокација. Pa čak i da jeste, na provokaciju se ne odgovara pretnjama. Ili sam propustio nešto iz Jevanđelja? Бато ти изгледа никад ниси био код в.Јефрема на Литургији? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Бато ти изгледа никад ниси био код в.Јефрема на Литургији? Pa u zadnje vrijeme i nisam...Zašto? Koliko se sjećam vladiki Jefremu niko nije zaključao crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Код Јефрема лете главе за далеееееко мање ствари бре, а камоли да му неко прекине литургију, а не дешавају се сличне ствари зато што сви проблематични знају да би их ми дословно премлатили. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Фебруар 17, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2011 Код Јефрема лете главе за далеееееко мање ствари бре, а камоли да му неко прекине литургију, а не дешавају се сличне ствари зато што сви проблематични знају да би их ми дословно премлатили. To policijo narodna, udri! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука