Михајло Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Брате Андреје, не везано за ово све, али СА Сабор не реагује на неке свеоје одлуке, рецимо на одлуку СА Сабора из 1993 (ако се не варам) да се крштења од тад врши искључиво погружавањем... И даље сам свједок гдје се дјеца крсте кропљењем и ако за то нема никакво оправдање осим ЛЕЊОСТ попа који тако ради...извинте, али морао сам тако рећи. Ово је за мене вечи прекшрај него "нова" литургија... А та одлука Семберац није више ин...Сада су ин..нови кулл свећеници који оном прскалицом за цвеће крштавају... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 Дубоко и широко познавање Литургике код бунтовника који се залажу за "старо" показује и чињеница да не виде никакав проблем у причешћивању ван Литургије као и у крштењу здравих шкропљењем. "Старо" = аустроугарско. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 ја уопште не разумем зашто са таквима водити било какву полемику старо ново док се не опамете. А ја не разумем не само зашто, него ни како... Дискутовати са артемитима је бесмислено колико и дискутовати са будистима или муслиманима - они су припадници друге вере, у којој важе сасвим друга веровања, правила, мерила и канони... Upravo. Toliko publiciteta davati njima je van pameti. Iskustvo je pokazalo da takav sloj ljudi ne trpi nikakve sugestije, nikakvu razlicitost misljenja osim patoloske idolatrije u kojoj je neka pseudo-poslusnost iznad slovesne opredeljenosti za dogmate vere. A tragikomicno bi izgledalo da takvim hriscanima propovedamo Hrista. Uostalom, ovakvih razmirica je bilo i pre Artemija u istoriji Crkve od njenog zacetka. Ali, samo se tako i moze pokazati kukolj koji ce se jednom pocupati. Neka oni lepo idu svojim putem i neka prave svoje crkve ako hoce, ali mi je pomalo cudna staticna pozicija SPC sto se ne izjasni jednom svagda po ovom pitanju a ne da narod toliko dugo glavu lomi oko toga. http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 а раскол НИКАД није добар јер је душепогубан, а желети тако нешто некоме је равно желети себи исто. мислим да катастрофално размишљате по том питању и узимате себи за право да процењујете ко је и даље а ко није у Цркви, а испада да таквим размишљањем и себе изопштавате иако мишљења да стојите у Истини - то је парадокс изношења суда ко где стоји. и нису фактички, већ технички, ако већ желиш да изнесеш такво мишљење. а да је неопходно реаговати најстрожијим, јесте - али не ампутацијама. барем нећу себи узети за право да ампутирам живе људе. још колико јуче неки од присутних на форуму су управо били истог духа као присталице +Артемија, па су се повратили причом, убеђивањима, притиском и љубављу - не ампутацијом. Хммм... Иако јако ценим твоју добру вољу и жељу да се заведени врате под окриље Цркве, ипак ми се чини да је стварност, на жалост, другачија... Веруј ми, ни ја никоме не желим да оде у раскол. Али чињеница јесте да, уколико неко проклиње и пљује свог патријарха, сам себе (свесно или несвесно) ампутира од Цркве... Сви ми сматрамо за себе да смо чланови Српске Православне Цркве. Међутим, на жалост, неко је члан СРПСКЕ православне цркве, неко српске ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, неко цркве, а неко опет само СРБСКЕ... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Фебруар 18, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2011 а раскол НИКАД није добар јер је душепогубан, а желети тако нешто некоме је равно желети себи исто. мислим да катастрофално размишљате по том питању и узимате себи за право да процењујете ко је и даље а ко није у Цркви, а испада да таквим размишљањем и себе изопштавате иако мишљења да стојите у Истини - то је парадокс изношења суда ко где стоји. и нису фактички, већ технички, ако већ желиш да изнесеш такво мишљење. а да је неопходно реаговати најстрожијим, јесте - али не ампутацијама. барем нећу себи узети за право да ампутирам живе људе. још колико јуче неки од присутних на форуму су управо били истог духа као присталице +Артемија, па су се повратили причом, убеђивањима, притиском и љубављу - не ампутацијом. Хммм... Иако јако ценим твоју добру вољу и жељу да се заведени врате под окриље Цркве, ипак ми се чини да је стварност, на жалост, другачија... Веруј ми, ни ја никоме не желим да оде у раскол. Али чињеница јесте да, уколико неко проклиње и пљује свог патријарха, сам себе (свесно или несвесно) ампутира од Цркве... Сви ми сматрамо за себе да смо чланови Српске Православне Цркве. Међутим, на жалост, неко је члан СРПСКЕ православне цркве, неко српске ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, неко цркве, а неко опет само СРБСКЕ... obojica ste u pravu... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 19, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2011 а раскол НИКАД није добар јер је душепогубан, а желети тако нешто некоме је равно желети себи исто. мислим да катастрофално размишљате по том питању и узимате себи за право да процењујете ко је и даље а ко није у Цркви, а испада да таквим размишљањем и себе изопштавате иако мишљења да стојите у Истини - то је парадокс изношења суда ко где стоји. и нису фактички, већ технички, ако већ желиш да изнесеш такво мишљење. а да је неопходно реаговати најстрожијим, јесте - али не ампутацијама. барем нећу себи узети за право да ампутирам живе људе. још колико јуче неки од присутних на форуму су управо били истог духа као присталице +Артемија, па су се повратили причом, убеђивањима, притиском и љубављу - не ампутацијом. Хммм...Иако јако ценим твоју добру вољу и жељу да се заведени врате под окриље Цркве, ипак ми се чини да је стварност, на жалост, другачија... Веруј ми, ни ја никоме не желим да оде у раскол. Али чињеница јесте да, уколико неко проклиње и пљује свог патријарха, сам себе (свесно или несвесно) ампутира од Цркве... Сви ми сматрамо за себе да смо чланови Српске Православне Цркве. Међутим, на жалост, неко је члан СРПСКЕ православне цркве, неко српске ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, неко цркве, а неко опет само СРБСКЕ... све се слажем са тобом, само је поента што никад не знамо оће ли се вратити и хоће ли га Црква дефинитивно одстранити као мртво ткиво. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука