Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

То да,слажем се.Ја знам за случај крштене жене,причешћиване само као дете,коју је  пре око годину дана,повела пријатељица да се причести у манастиру.Монах је одбио.Мученица је веома брзо и завршила на неуропсихијатрији,а тада се  није пуно видело да је болесна.Бар не ми око ње. Сада оде до манастира.Била је и на јелоосвећењу,али каже да час верује,час не верује.Под лековима је ,али је веома присебна.Још се није причестила.Нема жељу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

zar ovako govore   u gradskim crkvama?

Богами у неким говоре. Изгледа да је по њиховом то најсигурнија варијанта да неко приступи Светом Причешћу. 

Ја се морам признати исто не обазирем. 

Подели на овим сајтовима

Cak i da imas blagoslov svog parohijskog svestenika da se pricestis, u manastiru mogu da te odbiju za pricesce,svako je gazda u svojoj kuci.

Ово си лепо рекао. Свако је газда у својој кући и свако цитира своје светитеље. Једни да се приступа што чешће, други једном у 40 дана, трећи само у време поста. 

Схватила сам да у томе и јесте наша слобода. Саслушаш све па изабереш шта твојој души прија. Јер сви смо ми различити. 

Подели на овим сајтовима

U manastirima su strozija pravila za pricesce,na dosta mesta traze da se uvek posti na vodi,to ti je tako.

Jeste.Meni ni naforu nisu hteli da daju u jednom manastiru. :((

Bilo mi je žao,jer nisam očekivala da neko bude tako grub prema meni i prijateljima.

P.s.Nismo ni znali da je post

:351780:

Подели на овим сајтовима

Cak i da imas blagoslov svog parohijskog svestenika da se pricestis, u manastiru mogu da te odbiju za pricesce,svako je gazda u svojoj kuci.

Наравно да могу да одбију и треба се увек сетити савета ( парафраз.) "кад пођеш из свог манастира  (цркве) остави свој типик у њему" . Али наше је да и не прилазимо  без благослова свог свештеника.

Пред један пут у Грчу благословио ми отац  да " ако имаш прилике ти се причести".

И ја тако :stadaradim:  Кад  сам пришла застанем и кренем на српском да ређам у "рафалу".... СПЦ - парохија та, Владика тај - благословио отац тај и тај, ја та.Он  зачуђен застао, саслушао, благо климнуо главом и, Богу Хвала, причестих се а била сам приправна да ће ме можда и одбити и да је и то у реду.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

U crkvi u koju ja odlazim pricest daje ljudima koji su se pripremili za pricest tako sto su sedam dana postili na vodi, znaci strogi post. Dok se u sabornoj crkvi pricest daje i onima koji poste na ulju. Na pitanje mom svesteniku zato moram da postim sedam dana na vodi za pricest, a drugi se pricescuju na ulju, on mi odgovori da se samo bolesni i slabi ljudi kojima bi post na vodi narusio zdravlje, daje pricest na ulju. Ali nikad nije nikom zabranio da se pricesti jer kad poziva za pricesce kaze: Svi koji su se spremili za svetu tajnu pricesca neka dodju da se ispovede, nikad nije pitao kako si postio. Ja smatram da bi bio greh da se pricestim a da nisam ispostovao pravilo strogog posta.

Подели на овим сајтовима

da ali po apostolskim pravilima se subotom ne posti na vodi već na ulju, osim jedne subote - pre Vaskrsa

Правило 66

Ако се који клирик затече да пости у дан Господњи, или у суботу (осим једне једине), нека буде свргнут; а ако је световњак, нека се одлучи.

(Ап 51,53; 4. вас 16; Трул 13,55; Анкир 14; Гангр 18,21; Лаод 29,49,51)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Bilo mi je žao,jer nisam očekivala da neko bude tako grub prema meni i prijateljima.

Па и мени је то превише груб приступ. Ако је већ неко показао добру вољу и ушао у цркву или манастир уместо да му се помогне да се ту снађе, тресну му врата испред носа. Некако ми се чини да мањка љубави.  

Подели на овим сајтовима

Па и мени је то превише груб приступ. Ако је већ неко показао добру вољу и ушао у цркву или манастир уместо да му се помогне да се ту снађе, тресну му врата испред носа. Некако ми се чини да мањка љубави.  

Naravno, egoizam , drugo objasnjnje nema. Isto je kao i sa oblacenjen, mlad svet se prvi put nadje i hramu a umesto da ih lepo prime oni ih oteraju. Ljudi da znaju kako se treba obuci, tako bi i dosli.

Послато са LG-E510 користећи Тапаток 2

Подели на овим сајтовима

Сад ће Милосављевић од негде да изгвири и каже ми  ... :0222_shocked: Ауууу,ти си нека много озбиљна.  Ал стварно.....црква и манастир мени никако нису иста места.

Схватам овако : монаштво је да се буде сам а свештенство да служи са народом. То требамо да разумемо.

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

...

И ја тако :stadaradim:  Кад  сам пришла застанем и кренем на српском да ређам у "рафалу".... СПЦ - парохија та, Владика тај - благословио отац тај и тај, ја та.Он  зачуђен застао, саслушао, благо климнуо главом и,...

...пешадијски вод - 3. бригада копнене војске - комадант ...  :aplauz:  (опрости ми)

@@nana,

Сад ће Милосављевић од негде да изгвири и каже ми  ... Ауууу,ти си нека много озбиљна

:) е насмеја ме

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...