Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

ја би  желела да поделим са вама нешто што се мени десило. Мој дека је диван човек али га је цело моје детињство мучила страст алкохола.Почео је да пије када је убио једног човека колима.Није његова кривица била,човек је пијан возио бицикли и суд је ослободио мог деку ал ,њега је мучила савест.Дуго смо се ми као породица мучили са њим и борили са његовом зависношћу.Пре пар година  он је дошао у такво стање да је пио по пола литре ракије дневно и по пар пива.У једном таквом стању је пао и ударио главу и разбио је. Мој супруг је том приликом био у код мојих и када су јавили шта се деди десило отишао је да га обиђе.Дека га је тада позвао и питао да ли би он хтео да га исповеди , на шта је овај и пристао.После тог догаћаја дека није пио пар месеци и говорио нам је да  се осећа као да му је камен пао са груди.Стално би викао:  Као да сам тону лакши.После неког времена ,алкохол је оставио последице ,он је опет пао и ударио главу.Овај пут није било добро,Није могао да говори а кад би причао  то би било потпуно не повезано. Мене,моју мајку(његову кћерку) ,баку ... Никог није препознавао.Живео је у времену пре 40 година у 70 и 80 годинама. Лекар нам је рекао да је то старачка деменција и да  ту нема лека,а пошто је одбијао да једе рекла нам је да се полако припремамо за сахрану. Ја сам питала баку да ли би хтела  да доведемо попу да доће да га причести ,пошто није био у стању да се исповеди.Парох моје баке и деке је предложио да дође и мој супруг ,да би било лакше и њему а и деки ,можда га препозна.Ми смо се сви спремали за сахрану.  Моју дека је причешће примио мирно,није се бунио ,није правио сцене.Одмах после је заспао.Сутрадан се пробудио као нов човек и тражио да једе.Потпуно се опоравио .Од тог догађаја прошло је 4 до 5 година и он је нормалнији него што је икад био.  prstgore slava3

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Архимандрит Петар (Денковачки) много пута је у својим беседама после свете литургије опомињо вернике да обавезно ако имају болесника у кући позову свештеника да га причести ,наводио је много примера оних који су по примању светих дарова оздравили .

Дешавало се да појединци нису хтели да испоштују вољу болесних и да позову свешетеника  , онда би о.Петар одлазио код њих и преклињао , молио и убеђиво да дозволе да болесника причести опомињући родбину да је велики грех пред Господом неком ускратити причест,,.Требало је само видети очеву радост кад би успео тврдоглаве сроднике да убеди и болесника причести.

Увек нам је после о томе причао и молио да тако нешто нерадимо поучавајући нас на тим примерима.

Оче Петре моли Господа за нас грешне .

facenew22222222  0205_whistling  0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ako je jasno da nekrsteni ne bi trebalo da primaju Sveto Pricesce, da li trudnica moze da se pricesti s'obzirom da nosi nekrsteno dete?

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Naravno da može da se pričesti,ako je ona krštena.Prvi put čujem za ovakvo pitanje. 0212_rolleyes

• Волим 1
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Naravno da može da se pričesti,ako je ona krštena.Prvi put čujem za ovakvo pitanje. t1007

Mnogi imaju nedoumicu.. Hvala 0212_rolleyes

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Naravno da može da se pričesti,ako je ona krštena.Prvi put čujem za ovakvo pitanje. 0409_feel

Mnogi imaju nedoumicu.. Hvala t1007

:drugarstvo: 0212_rolleyes
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ako je jasno da nekrsteni ne bi trebalo da primaju Sveto Pricesce, da li trudnica moze da se pricesti s'obzirom da nosi nekrsteno dete?

Можда је некрштено,али је безгрешно. 0409_feel

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Naravno da trudnica sme da se pricescuje.Sme cak iako ne posti.Posto su trudnice,uglavnom,razresene posta.

• Волим 1

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

svakako da je ovo goruća tema.... hot hot hot...

dakle-možemo li zloupotrebiti često pričešćivanje kako se to kaže na 1. strani

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Можда је говорено о томе, али пре неког времена сам наишао на:

Никола Будишин, Веронаука : за трећи разред основне школе, Вршац : Епархијски управни одбор Српске православне Епархије банатске, 2010.

1.jpg

Искрено сам се забезекнуо када сам видео ову препоруку!?

Зар је могуће да постоје толике разлике од епархије до епархије?  1000000001010

Подели на овим сајтовима

Тих,сачувај Боже...стварно да овако уче децу...

Четири пута годишње...немам речи.

А ово да и Анђели завиде,то је тек теологија... facenew22222222

потпис  facenew22222222

могу само да додам да није ни чудо, с обзиром на тренутног банатског епарха.   facenew22222222 thank_you777 0110_hahaha

зато и треба читати светитеље из мог потписа, ту лежи здравље, а не ово ... нећу да напишем шта.

Подели на овим сајтовима

da li je ovo stvarno ovako, da se pricescuje samo nekoliko puta u toku godine tamo kod vas,u srbiji?

meni je to strasno,kod nas,u hercegovini,se pricescuje na svakoj Liturgiji...cak postoji neki pomalo olak pristup,zato se umorih pisuci ovuda po forumu da se malo obrati paznja...

i ovaj udzbenik dole,sta li je,mi se nimalo ne svidja,u pitanju su djeca,ko smije djeci da zabrani Casu,i stavlja se akcenat na sud Boziji,umjesto da se naglasi Ljubav,jer sud Boziji i jeste ljubav...za nedostojno Pricescivanje Bog ce da "sudi" svojom ljubavlju,On ce samo da ljubi,a nas ce da boli jer smo znali,a nismo drzali...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Иначе, овај уџбеник није одобрен за коришћење у школама, и коришћење истог у настави значи кршење закона о образовању...

Мада, истини за вољу, ни овај званични није претерано много бољи...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...