Jump to content

Da li hrišćani smatraju Allaha i Muhammeda ,alejhi sellam, za neprijatelje

Оцени ову тему

Препоручена порука

Оно што је мени као човеку поражавајуће у Курану је следећа чињеница: у куранском тексту НЕ ПОСТОЈИ реч "љубав". Са друге стране, на свакој куранској страници, најмање једном, помињу се језиве паклене муке које су представљене као одмазда Божија. И да нисам хришћанин, то би ми као човеку било неприхватљиво, језиво.

aleksandrwe da li riječ voliti označava ljubav?

Evo ti jedan tekst o tome:Nema sumnje da svaki razuman čovjek, čije je srce ispunjeno imanom, želi biti jedan od onih koje Allah voli.Ali, da li smo uzeli u obzir (sebebe) uzroke kako bi nas Allah zavolio? Da li se trudimo i činimo dobra djela kako bismo dospjeli do te deredže da nas Allah voli, ili su to samo puste želje neradnika?Nije čudno da se Allah, s.v.t., voli jer On to zaslužuje, jer je On taj koji nas je stvorio i podario nam neizmjerne blagodati, ali je čudo da On Uzvišeni voli Svoje robove.

Nije čudno da slabašan voli Silnog, niti da stvorenje voli Stvoritelja, nego da Stvoritelj nebesa i Zemlje voli slabašno stvorenje.

Kaže Uzvišeni Allah, dž.š.:

''O vjernici, ako neko od vas od svoje vjere otpadne – pa, Allah će sigurno umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole...'' El-Maide, 54.

Prvo što je Allah, s.v.t., spomenuo jeste da će ih On voljeti.

Zaista su se za Allahovu ljubav i naklonost natjecali i žrtvovali iskreni i oni koji su imali jasan cilj u svom životu.

Jedne prilike Allahov Poslanik, alejhis-selam, obznanio je ashabima radosnu vijest:

''Sutra ću predati bajrak čovjeku kojeg vole Allah i Njegov Poslanik i koji voli Allaha i Njegova Poslanika'', pa se kod svakog od prisutnih pojavila želja da on bude taj kome Allahov Poslanik, a.s., svjedoči ljubav od Allaha i Njegova Poslanika.

Sutradan su svi ustreptalih srca gledali ko je taj sretnik kome će se dati bajrak, pa je Allahov Poslanik upitao: ''Gdje je Alija ibn Ebi Talib?'' Znači, taj sretnik bio je Alija, radijallahu anhu.

Allah nam u Kur`anu govori kako voli Musaa, alejhis-selam:

''I na tebe sam bacio ljubav od Mene i da rasteš pod okom Mojim.'' (Taha, 39.)

Kaže Ibn Abbas u tefsiru ovog ajeta: ''Allah ga je zavolio i učinio ga je voljenim kod ljudi.''

Tako ga je Allah, s.v.t., izbavio iz svih nedaća i spasio od svih smicalica koje su mu pripremane.

Kada pogledamo život Musaa, alejhis-selam, od samog njegovog rođenja, vidjet ćemo da je bilo puno iskušenja, pa tako dok je još bio dojenče, Allah, s.v.t., naređuje njegovoj  majci da ga stavi  u kovčeg i spusti u more, koje ga nosi Allahovom naredbom do faraonovog dvora na kojem se odgaja upravo pred očima najvećeg silnika i naredbodavca Musaovog ubistva.

Šta je to to je izbavilo Musaa, alejhis-selam, od faraonovog noža? Uistinu to je ta Allahova ljubav prema njemu.

UZROCI ALLAHOVE LJUBAVI

U Allahovoj Knjizi i u Poslanikovim hadisima spomenuti su razlozi Allahove ljubavi.

Neki od tih razloga su sljedeći:

1.TAKVA – BOGOBOJAZNOST

''A jest! Samo onoga ko obavezu svoju ispuni i bude bogobojazan Allah voli.'' (Ali Imran, 76.)

2.TEVEKKUL – OSLONAC NA ALLAHA

Kaže Allah, dž.š.:

''A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.'' (Ali Imran, 159)

3.SABUR (STRPLJIVOST) KOJI SE DIJELI NA:

-sabur u pokornosti Allahu,

-sabur od činjenja grijeha,

-sabur na iskušenjima koja zadese čovjeka

Kaže Uzvišeni Allah:

''A koliko je bilo vjerovjesnika uz koje su se mnogi iskreni vjernici borili, pa nisu klonuli zbog nevolja koje su ih na Allahovom putu snalazile, i nisu posustajali niti se predavali, a Allah voli strpljive – saburljive.'' (Ali Imran, 146)

4.PRAVEDNOST

Pravda prema svim ljudima, uglednim i slabašnim, bogatim i siromašnim, prema muslimanima i prema nemuslimanima.

Kaže Allah, s.v.t.: ''A ako im budeš sudio, sudi im pravo jer Allah voli pravedne.'' (El-Maide, 42.)

5.TEVBA – POKAJANJE

Puno se kajati Allahu za učinjene grijehe i tražiti oprosta  za to i ne vraćati se činjenju istih.

Kaže Allah s.v.t.:

''Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.'' (El-Bekare, 222)

6.SLIJEĐENJE PRAVOG PUTA – KUR'ANA I SUNNETA

Slijeđenje Poslanika, alejhis-selam, i upute s kojom je došao u svim sferama života.

Kaže Uzvišeni Allah:

''Reci: ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31)

7.OBAVLJANJE NAFILA

Nakon što se izvrše farzovi, puno činiti nafile.

Kaže Uzvišeni Allah u hadisi-kudsijju koji prenosi Ebu Hurejre od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: Kaže Uzvišeni Allah:

''Ko neprijateljuje sa Mojim dobrim robom – evlijom – Ja sam mu obznanio rat; ničim mi se Moj rob ne može bolje približiti kao sa nafilama, a Moj rob će mi se približavati nafilama sve dok ga ne zavolim…'' (bilježi El-Buhari)

8.ZUHD – SKROMNOST  NA  DUNJALUKU

Kaže Poslanik, alejhis-selam:

''Budi skroman na dunjaluku, pa će te Allah voljeti, kloni se onog što je kod ljudi, voljet će te ljudi.'' (Ibn Madže, hadis je hasen.)

ZNAKOVI  ALLAHOVE  LJUBAVI   PREMA STVORENJIMA

1. Ispravno postupanje u svim situacijama

- daleko je od svega što Allah Uzvišeni ne voli.

2.Uslišavanje dova kod Allaha, s.v.t.

Kaže Uzvišeni u hadisi-kudsijjju:

''Ničim mi se bolje Moj rob ne može približiti kao sa onim što sam Mu kao farz propisao, a Moj rob će Mi se približavati sve dok ga ne zavolim, a kad ga zavolim, bit ću njegov sluh kojim sluša, vid kojim gleda, ruka kojom uzima, noga kojom hoda; pa ako šta od Mene zatraži, dat ću mu, a ako kod Mene zatraži utočište, zaštitit ću ga.'' (El-Buhari) Tj. neće slušati osim što Allah voli, niti će gledati ono to On ne voli, neće svojom rukom uzimati haram, niti će sa svojom nogom koračati ka haramu.

3.Bit će prihvaćena njegova djela i  riječi

Kaže Poslanik, alejhis-selam:

''Kada Allah zavoli roba, pozove Džibrila pa mu kaže: 'Zaista Ja volim tog i tog roba pa ga i ti zavoli',pa ga zavoli Džibril, a zatim Džibril pozove stanovnike nebesa pa im kaže: 'Allah je zavolio tog i tog roba pa ga volite',pa  ga zavole, a zatim bude prihvaćen među ljudima na Zemlji.'' (Muttefekun alejhi)

Stoga, tražimo put ka Allahovoj ljubavi kroz ibadete koje nam je On propisao kako bismo bili od sretnih  na dunjaluku i ahiretu.

Kaže Uzvišeni: ''Ja ću sigurno oprostiti onome ko se pokaje  i uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim na Pravom putu  ustraje.'' (Taha, 82)

I na kraju, svaka zahvala pripada samo Allahu, dž.š.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Nije tema ko je sta radio, Enize. Ubijali su, i to cete muslimana, u proslom ratu decu,

zaredjaju na Badnje vece po Bratuncu i okolini i pobise male polozajnike, decu, Enize...

Ali nisam mali pa da mrzim sve muslimane zbog toga, ali ni te koji su to ucinili,

kao sto jesam vas mrzeo nekad kad sam bio dete.

Umem, zahvaljujuci Hristu i propovedi u Crkvi,

da razlucim zlo od dobra i  mrznju prema zlu od ljubavi prema gresniku.

No nije to ovde tema. Tema je nesto drugo...

!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Сматрам само да не вјерујемо у истога Бога. Јер ако по браћи муслиманима Исус Христос није Богочовјек, онда и не вјерујемо у истога Бога, зар не?

Мухамед је за мене човјек као и сваки други...ништа посебно.

Дал мрзим муслимане- наравно да не мрзим.

Naravno da ne vjerujemo u istog Boga.Jer Bog je samo jedan i on nije rodio niti je rođen i niko mu ravan nije.Svako dobro! sFun_bat

Nije radjao niti je rodjen bio u smislu da je to kao kad tata dobije decaka.

Nego kao sto se Rec Bozija radja iz vecnog Boga i Duh Njegov (Boziji) ishodi.

I ovo Troje pobrojano: Bog i Njegova Reč i Njegov Duh,

je jedno - Allah.

Dakle, nisu pored Allaha jos dvoje.

A Hristos je utelotvorena Reč (Logos) Božiji.

To je naša vera.

Razlika između vas i nas kada je u pitanju Isus jeste što je on po vama riječ Božija a po nama je nastao sa riječju božijom , tj naredbom od Boga Budi i on je nastao! To je naša vjera o Isusu!
To je kasnije tumacenje od strane Omera i Osmana.

Jasno se ,,potkralo" da je Isus REČ NJEGOVA i DUH NJEGOV.

Vidim, cesto se sa izmenama nastavlja,

pa tako se u nekim prevodima u tom ajetu ubacuje onoga cega nema tj. dopisuju i - i samo je rob Allahov,

dakle, uglavljuju u taj ajet.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Оно што је мени као човеку поражавајуће у Курану је следећа чињеница: у куранском тексту НЕ ПОСТОЈИ реч "љубав". Са друге стране, на свакој куранској страници, најмање једном, помињу се језиве паклене муке које су представљене као одмазда Божија. И да нисам хришћанин, то би ми као човеку било неприхватљиво, језиво.

A ono što je za mene poražavajuće u hriščanstvu jeste:Toliko se govori o ljubavi a toliko mržnje učinjeno od strane onih koji pozivaju u ljubav(historijski osvrt)!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

aleksandrwe da li riječ voliti označava ljubav?

Не Енизе. Из овога што си навео Бог је трговац - воли када радиш оно што ти нареди. Дакле, Бог не воли мене него моја дела, моје особине. Љубав је када волиш без разлога. Такве љубави у Курану нема. Зато и не можеш да појмиш заповест: љуби непријатеље своје, благосиљај оне који те куну.

Подели на овим сајтовима

Izvini jedno teolško pitanje Aleksandre:Ako neuđe u carstvo Gospodnje , gdje će ući?

Отићи ће у "муку вечну" - али не онако како ви тумачите.

Nego?

Причали смо о томе, да не понављамо.

Подели на овим сајтовима

Сматрам само да не вјерујемо у истога Бога. Јер ако по браћи муслиманима Исус Христос није Богочовјек, онда и не вјерујемо у истога Бога, зар не?

Naravno da ne vjerujemo u istog Boga.Jer Bog je samo jedan i on nije rodio niti je rođen i niko mu ravan nije.Svako dobro! sFun_bat

je jedno - Allah.

To je naša vera.

Razlika između vas i nas kada je u pitanju Isus jeste što je on po vama riječ Božija a po nama je nastao sa riječju božijom , tj naredbom od Boga Budi i on je nastao! To je naša vjera o Isusu!

pa tako se u nekim prevodima u tom ajetu ubacuje onoga cega nema tj. dopisuju i - i samo je rob Allahov,

Ma Veljo čini ti se !¨

Da bi razumio što pišeš moraš znati arapski jezik!Ali ti to ne znaš!Ali piši i dalje samo argumentovano molim te!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Naravno da ne vjerujemo u istog Boga.Jer Bog je samo jedan i on nije rodio niti je rođen i niko mu ravan nije.Svako dobro! :drugarstvo:

je jedno - Allah.

To je naša vera.

Ma Veljo čini ti se !¨

Da bi razumio što pišeš moraš znati arapski jezik!Ali ti to ne znaš!Ali piši i dalje samo argumentovano molim te!

Pisem argumentovano, nemoj meni te floskule  ;) Pogledaj kako sve Vasi prevode taj ajet.

Aj pozzz....

:cmizdrenje:

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Šalom!

Подели на овим сајтовима

A ono što je za mene poražavajuće u hriščanstvu jeste:Toliko se govori o ljubavi a toliko mržnje učinjeno od strane onih koji pozivaju u ljubav(historijski osvrt)!

То само говори о савршенству хришћанства и несавршености хришћана. То даље говори да је хришћанство божанска наука а не људска. Људи се лакше и природније навикавају на куранску философију него на јеванђеоску - зато што је људима много логичније да убијеш онога ко ти зло чини него да му опростиш и чак да га волиш и благосиљаш. Но, људи живе палим начином постојања и њихово расуђивање је веома упитно, њихова "праведност" је веома упитна. Приближавање Богу, ипак, није умовање овога света. Ко је то храбар да разуме, тај ће схватити. Ја зато и кажем: коме је до једноставне вере, ето му ислам, коме је до истине, која није једноставна јер је истина изван ове наше долине плача, тај нека дође у православље. Наравно, свачији избор треба поштовати без икаквог "али".

Подели на овим сајтовима

Енизе, проблем је што муслиман за нека убијања може наћи оправдање у Курану, а хришћанин не може својим убијањима, ниједном убијању, наћи потпору у Јеванђељу. У Јеванђељу не постоји реч и заповест "убиј". У Курану постоји. Тако, ви се за нека убиства својом књигом можете оправдати, а за нас нема оправдања. Ми смо криви Богу за свако убиство.

Upravo tako!
Nemože naći uporište ni za jedno nevino ubistvo.To kao teolog tvrdim.ali kod vas u vašim izvorima vjere pošto je crkvaživi zakonodavac, možemo naći sra+tavova i stavova koji baš ne govore ovo što vi tvrdite!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Енизе, проблем је што муслиман за нека убијања може наћи оправдање у Курану, а хришћанин не може својим убијањима, ниједном убијању, наћи потпору у Јеванђељу. У Јеванђељу не постоји реч и заповест "убиј". У Курану постоји. Тако, ви се за нека убиства својом књигом можете оправдати, а за нас нема оправдања. Ми смо криви Богу за свако убиство.

Upravo tako!
Nemože naći uporište ni za jedno nevino ubistvo.To kao teolog tvrdim.ali kod vas u vašim izvorima vjere pošto je crkvaživi zakonodavac, možemo naći sra+tavova i stavova koji baš ne govore ovo što vi tvrdite!

Извор наше вере је Јеванђеље Христово. Црква не говори супротно томе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...