Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

Нису елементи душегубни него непотребни.Рецимо,кад се говори на Литургији да оглашени изађу оглашени не излазе па онда тај дио по мени и треба избацити или треба пола људи избацити из Цркве.Мислим да би било корисније ово прво.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Nije ep. Atanasije autor knjige/prirucnika o kojem sam pisao... nemam pred sobom knjigu pa ne mogu ovog trenutka vise reci ali uskoro cu je imati i dati vam neophodne informacije. Ono sto mi je veoma bitno kod te knjige jeste da nije okrenuta ka objasnjenjima zasto treba ova ili ona struja da se zastupa (novotarci/starotarci), vec je okrenuta verniku i njegovoj potrebi da shvati sta zapravo mi cinimo na dogadjaju Liturgije... a, cini mi se, kada se to shvati, pitanja tipa - cesto ili retko Pricescivanje, otvorene ili zatvorene Dveri, tiho ili glasno citanje molitava - postace suvisna. Mislite o tome, posto time pokazujemo svoju Liturgijsku zrelost ...ili, ne. Kao i uvek - od nas zavisi.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

???? ???????? ????????? ???? ??????????.??????,??? ?? ?????? ?? ????????? ?? ???????? ????? ???????? ?? ?????? ?? ???? ??? ??? ?? ???? ? ????? ???????? ??? ????? ???? ???? ???????? ?? ?????.?????? ?? ?? ???? ????????? ??? ????.

?????, ???? ?? ?????? ?? ????. "?? ??? ???????" - ?? ???? ?? ?? ????.  :drugarstvo:

? ??? ???? ????? - ???? ???? ???? ?? ??? ?????? "????????? ?????????? ??? ? ???" ?????? ?? ?????. ?? ????? ?? ??? ?? ???????? - ??? ?? ??? ???? ?? ???? - ?? ??, ????, ???????, ???????!  319.gif

??? ???? ?? ?????????? ????? ??? ?? ?????, ??? ? ?? ???????, ????? ?? ?? ?????? ???? ??? ????????, ??????? ?? ?? ??????????, ?? ?? ????? ???????? ????????? ????????? ?????????? ????? ??? ???? ?????????.

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

Шмет.... ево, нпр....  ја, кад сам чуо текст многих молитви које се читају негде тихо, негде наглас, негде их поп чита у себи- пуно ствари разумео, јер то су речи писаца Литургије, литургијски текстови. Ту видимо суштину.

Наравно да народ неће похрлити на причешће због размакнуте завесе... то око завесе, звончићаа и слично....  нису баш на месту....наравно да има пуно паганских обичаја урамљених у хришћанство. И није ту ништа лоше, напротив. Али, треба бити свестан суштине, а не робовати форми. Дакле, ако неко служи овако а неко онако...ни то није проблем..никад Литургија није била једнообразна, то сведоче и текстови....

Литургијска обнова подразумева и катихезацију, да се људима, верном народу објашњава да не може да живи без Причешћа, да се Литургија служи да би се људи причестили. Није исправно да се људи причешћују светом водицом (јер су, тобож, под епитимијом), нити је исправно да се прича људима како је довољно да гледају у иконе на иконостасу (то су многи пре причали...и ту налазили суштину иконостаса).

Да људи не робују традицији строго. Па, зар није промена Литургије кад наша помесна Црква убаци одређене прозбе у неку јектенију  (нпр, прозбе за прогнани народ са Косова, из Хрватске, Босне и др. крајева)?  То је исто новина. Али, то је интерполирање текста, и легитиман је чин, да тако кажем. Јер, Црква наша има потребу за тим, да се моли и за те људи који су прогнани и оне који су остали на тим огњиштима.

Неке "промене" нису суштинске и немају баш за циљ да верном народу објашњавају не знам шта..него су ствар теолога и, пре свега, свештенослужитеља. То је нпр  тропар трећег часа. Мени никад није јасно, зашто се неки тамо верник, чича, нпр буни да ли ће се избацити тај тропар или не? Па није то његов посао. И он уместо да се бави другим стварима, да прати Литургију, да чита наглас Символ вере, Оче наш...да пева ако хоће, може...барем Господи помилуј, Амин и сл.... он ће да расправља са свештеницима и владикама како је тропар трећег часа изворан...и он је чуо како је служио вл. Николај. Е, мене то много нервира. Људи се баве неважним стварима- неважним за њих.

Шта, сад ћеш ти да ми кажеш како је неко навикао да иде у цркву са затвореним дверима и он не може да иде у цркву где су двери отворене, јер његово срце то не може да прими. То се зове ускогрудност. Један од циљева те литургијске обнове јесте да се таквим људима објасни да није ништа страшно ако се отворе двери, као што и није ништа страшно ако од ове године убацимо прозбу за прогнане са Косова... ко зна... можда ћемо за коју годину да убацимо прозбу за прогнане са још неке српске земље, никад се не зна..наше је да се молимо...

Дакле, зашто се верник бави питањима теологије, који се њега не тичу директно? Јер, да би знао узрок, разлог, историјат- треба тиме да се бави. Нека се тиме баве владике, свештеници, теолози.... а верник треба да буде послушан свом епископу, свом парохијском свештенику.....  шта, ја сад треба да напустим Литургију кад видим да свештеник затвара двери? Побогу. Е, та литургијска обнова треба такве људе мало да "отрезни", да их спусти на земљу.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ?? ?? ???? ???? ????????????, ??? ?? ?? ???? ? ?????? ???????? ????? ? ?? ???? ? ?????? ????????, ???? ? ? ?????? ????? ???? ??????? ??? `???? ??? `???? - ? ?????????? ?? ???? ???? ????????? ?????? ?? ?? ?? ???? ?????????? ?????? ????? ???????? ? ??????? ?? ?? ?????????

?????, ????? ????? ?? ????????? ???? ?? ?? ???????? ??. ????????? ????? ??? ???. ??? ??? ????? - ????? ?????? ?? ??? ?? ????????? ???????? ???????????????? ???? ? ??? ????? ? ????? ?????. ?????? ?????:

1) ???? ?? ???? ? 21. ???? ???? ???????????? ?????? ?????????? ?????? ?????????

2) ?? ???? ? ???????? ???? ??? ?? ???????? ?? ?????????

?????, ?????, ?? ??? ???????, ?? ??? ?? ?????. ?? ??? ????? ???????? ??????, ??????? ????????, ??????? ??????, ??? ??? ? ????? - ??? ???? (? ??????? ??????? ??????) ?? ?????? ?? ????????? ???? ?? ?? ???????????? ???????? ? ????? ?? ??? ?? ???????? ???? ????? ?????????? ?? ??????????? ????????? (? ?? ?? ?? ?????? ? ?????????? ?? ????? ?????? +?????????), ???? ??? ????? ? ???? ? ???????? ? ????? ???? ??????????.

??? ???? ?? ?? ???? ???? ??? ??????? ??? ?????? ?????? ?????? ? ????????? ? ???? ?? ??? ????????? ???? ????????? ? ???? ????? ?????? ????????:

1) ???? ??? ?????? ????? ???? ?? ???? ? ???? ??? ??? ????? ???? ?????? ? ????? ?? ???? ?????????? ??????. ?????, ?? ?? ??? ????? ? ????? ??????? ??? ?? ?????? ????? ??? ?????: ???? ?? ????? ??????? ?????? ??????, ?????; ???? ???????? ???????? ?????... ? ?? ??? ?? ?? ?? ????? ?? ??????? ?????? ??? ????????; ??? ???? ?? ??? ???? (? ??? ????? ????? ?? ???? ? ????? ?? ????????????????? ? ?? ???? ????? ? ??????? ???? ?? ?? ????????????; ??? ?? ???? ?????? ? ????????? ??????: ?? ??? ?? ?? ?? ????? ?????????? ???????? ??? ??? ? ????? ????? ?? ????????, ??? ?? ?? ???? ????? ? ???) ?? ???????? ??? ?? ?? ?? ?? ?? ???????? ? ???? ?????? ???? ?????; ???? ??? ?????? ????? ?? ??????? ? ?? ?? ???????????

2) ?? ?? ?????? ?????? ??? ?????? ? ?????? ???????????? ???????????. ?? ???????????? ??????? ???? ?????? ? ????? ?? ??????? ????? ???? ? ???????????? ? ??????????. ??????: ?? ?? ? ??????? ????? ???????. ?? ?? ?? ?????? ???????? ????????? ? ????????? ????????? ?? ??????? ????????????? ?????????; ??? ???????? ? ????? ??? ??? ?????? ??????, ????? ??? ???????? ???????? ?? ????????? ????? ???? ???? ??? ??????? ???????; ?? ?? ?? ??? ?????? ? ????????? ??????? ?? ?? ??? ????? ???? ??? ?????? ????? ?? ??? ??? ?? ??? ??? ?? ???? ? ?????? ??? ???? ??? ?? ????? ???? ?? ????. ?? ?????????? ??????? ????? ? ????? ?? ?? ??????? ???????? ?? ?????? ? ???? ?????? ????? ???? ??????? ? ????? ???? ?? ? ????????? ?? ?? ????? ???????; ?? ?? ?????? ????? ? ?????? ??????? ??? ??????? ???? ????? ??????????? ?? ?? ???? ????????

?) ?? ????? ???? ??? ????? ??????????? ???? ??????? ??????

?) ?? ?? ????????? ????? ??? ???????

?) ?? ??????? - ??????? ??????, ???????? ?????????? ???????? ?  ?? ????? ??? ???????????

??????? ?? ???? ??????? ? ??????,

?) ?? ??????? ?????? ?? ?? ????????? ???? ? ???? ?? ?????; ?? ?? ?? ??????? ?? ????? ?? ??? ?????? ????; ?? ?? ?? ?????? ? ???????; ?? ??? ?? ?? ???

?) ?? ??????? ?????? ?? ???? ??? ?? ??? ???? ???????? ????? ?? ??????? ? ?? ?? ??????? ???????? ?? ?????? ? ?????? - ????? ????????;

?) ? ?? ???? ???? ? ????? ???? ?? ???? ???? ?????????? ??????, ? ??? ???? ???......

3) ?? ?? ??????? ?????? ?????? ?? ????? ???? ? ???? ??? ??? ??? ?? ??? ????; ?? ?? ?? ????????? ?? ?? ???? ?????? ?? ??? ?? ?? ??? ?? ?? ???? ?????? ? ??? ?? ????? ?? ???? ? ??? ?? ?????? - ??? ?? ???? ????????? ???????? ?????? ??? ?? ???? ? ????? ?? ?????? ?? ????? ???? ???? ???? ?????? ????? ?? ????????. ?? ?? ??? ???????? ?????? ?? ?? ??? ?????????? ? ?? ?? ??? ?????? ??????? ??????? ? ?????????.

4) ?? ???? ?? ?????????? ?????? ?????????? ??????? ????? ?? ???? ?? ??????? ?? ?? ???????????, ?? ?????????? ?????, ?? ?????? ??????? ??? ??????? ?????? ???? - ?? ??????? ????????? ???????; ??? ???? ???? ???? ??????? ?????? ? ????? ???? ?????? ? ???? ?????? ? ??? ?????? ? ???? ????....

5) ?? ?????????? ??????? ????? ?? ????? ????? ????? ???? ?? ?? ???? ??????? ?  ????????????? ???????, ? ?? ?? ????? ???????? ??? ?? ?? ?????. ?? ???? ????? ?? ?? ?????? ??????? ?????????? ?? ???????, ?? ??????? ?? ????? ??? ???????? ????, ? ? ?????????? ?? ???? ???? ?? ???????? ???? ?? ????? ???????. ??? ??? ??? ??? ???? ???? ?? ?????????, ??? ????? ?? ?????? ?? ?? ?? ???? ? ??????????? ??????????? ? ?????? ?????? ?????? ?? ???????? ?????????. ? ?? ?? ????? ??? ????? ??????? ?????? ?? ??????????? ?? ???????? ???? ????? ????? ?????.

Подели на овим сајтовима

Ја наглашавам:``По мом мишљењу``,не кажем да сам у праву.

Који је разлог што су ти отишли из Цркве?Дај да их питамо шта им то смета у промјенама.Што се рецимо не буне што имамо пет Литургија а не једну?А то је опет једна те иста Литургија.

Ти који су отпали отпали су из свог незнања,баш онако како им вели владика Јован.

Ајде да сагледамо реално ситуацију:наша Црква је прихватила реформисани календар још 1923 године са Грцима и Румунима на Сабору у Цариграду и нисам нигдје прочитао да су се корифеји нашег богословља,Свети Јустин и Свети Николај бунили против тога решења а данас псевдозилоти се буне ако се уводи реформисани јулијански календар који је прихваћен и који би канонски требало примјењивати.

Лако је некога прогласити јеретиком као што су они нас прогласили,али ајде да видимо нека докажу која је то јерес и какву то ми јерес проповиједамо.

Из свих показатеља псевдозилоти нису за дијалог.И како може да се њима ишта објашњава?Кога су они прије свега питали да им објасни шта значе те промјене?Појави се неки сељак,који оре њиву по цијели дан и не зна ништа сем да држи плуг у руке и за њега је владика Јован Зизјулас,који има 16 доктората,јеретик јер му је тамо то неко рекао.

Ја се бојим да псевдозилоти нису вјерници него сујевјерници,јер сујевјеран човјек може тако да се понаша:не дозвољава да му се објасни,не пита ништа,држи се тамо неких правила а не зна ни он зашто,анатемише кога стигне.Кад је то било јеванђељски?Никад.

Литургија се мијења,форма се мијења,никад није била константно иста јер је она словесна служба и захтијева промјене.Ако они мисле да се ми приближавамо Ватикану на тај начин нека докажу,ако мисле да се тим промјенама празне сасуди Духа Светога у Цркви нека докажу,без доказа ме не интересују и зато не могу да осјећам жал за њиховим поступцима јер све чине на своју штету.

Подели на овим сајтовима

??????? ?? ????? ???? ???????? ?? ???????? ???? ?????????? ??????... ?? ??? ??????, ????????? ? ??????....  ???? ??? ?? ?????....

??? ?? ?????? ? ???????? ?? ????? ??? ???????... ??? ?????? ? ?????

??????? ?? ??? ???? ????????? ??????? ????????? ? ???????????. ? ???? ?? ????? ????, ????????. ???, ????? ???? ??????? ???????, ? ?? ???????? ?????. ?????, ??? ???? ????? ????? ? ???? ?????...?? ?? ???? ???????..????? ????????? ???? ???? ????????????, ?? ??????? ? ????????....

?????? ?? ?? ?? ????? ???????? ?????, ??? ??? ???? ???????? ??????, ??? ?? ?? ??????? ?? ????????? ?????...

...???? ?? ???????? ?? ?? ????? ?????? ???? ?? ??????? ?? ??????? ? ????? ?? ?????????? (?? ?? ????? ??? ???????...? ?? ???????? ??????? ??????????).

?? ?? ?? ?? ?????? ?? ?? ????? ??? ????? ??????????, ????? ????? ????? ???? ?? ?? ??????? ? ?????, ??? ?? ????? ? ????

?? ???? ?? ?????? ????????? ??????. ??, ??? ???? ??????? ????????? ??? ???? ??????? ????? ????? ???????? ?????? ? ???? ?????????  (???, ?????? ?? ???????? ????? ?? ??????, ?? ????????, ????? ? ??. ???????)?  ?? ?? ???? ??????.

?? ?? ? ???? ??? ????, ??? ?? ?? ??? ??????? ?????? ???????? ? ??? ??? ??????????? ????? ?? ?????, ??? ?? ???? ??????? ????? ?????? ???? ?????? ?? ??? ??????, ? ?? ?? ? ?????? ????? ??????? ??????? ? ????? ?? ?? ?? ?? ?????? "????? ?? ???, ???? ???" ?? ????? ???? ?? ?? ????????. ? ????? ??? ????? ?? ??????? ?????? ?? ?????????! ?? ??? ?? ???????!

???? "???????" ???? ????????? ? ?????? ??? ?? ??? ?? ?????? ?????? ??????????? ?? ???? ???..

? ????? ???????, ?? ???????, ????? ?? ?? ????? ????? ?????????. ???? ?????? ?? ???? ?? ???? ?? ??????????? ????? ? ??????????? ?????. ? ??? ?? ?????? ??? ????? ???? - ?? ???? ?? ?? ???????? ????? ??...

?????, ????? ?? ?????? ???? ???????  ? ?????????, ???? ?? ???? ?? ???? ????????? ???, ?? ?? ???? ?????, ??????, ?????????- ????? ???? ?? ?? ????. ???? ?? ???? ???? ???????, ??????????, ???????.... ? ?????? ????? ?? ???? ???????? ???? ????????, ???? ??????????? ??????????.....  

??? ?????? ????????? ????????:

??? ?? ???? ???? ?? ???? ???????? ????? ?? ?????????...??...?? ????? ?????? ?? ?? ?? ??????? ?????? ??????????, ?? ????????? ???? ???? ? ???? ? ?? ??????? ??????. ???????, ????? ?? ???? ?? ????? ???? ?? ?????. ???? ?? ?????? ????? ???? ???? ???? ?? ????? ? ??????, ???? ?? ????? ? ????????? ? ?????? ?? ?????? ????? ? ???????? ???? ??????. ?????, ?? ???? ????? ? ?? ????????? ??? ???? ???????? ? ????? ???????? ? ??????? ????, ???????, ???????, ???. ? ???? ???? ?? ????? ?? ?????????? ? ??????????, ??? ?????? ?? ?? ?? ????? ?????????? ???? ??? ??.

:smiley:

???, ?? ??? ????? ?? ???????? ????????? ??? ????? ?? ????????? ??????? ?????? ??????. ?, ?? ??????????? ?????? ????? ????? ???? ???? ?? "???????", ?? ?? ?????? ?? ?????.

?? ??? ??? ?????? ? ??????????, ???? ?? ??????? ?? ?? ??????? "?? ?????" (????? ??? ??????, ??? ?????? ???.), ?? ????? ?? ????? ???? ??????. ? ?? "??????" ???? ?????...
Подели на овим сајтовима

?????????, ??? ? ?? ??? ??????? ????????? ? ?????????????. ????? ?????? ?? ??? - ? ?? ???? ???????????? ? ?? ??????? ? ????????????? ?? ?????? ? ??????? ???? ?? ????????? ? ??????? ???? ??? - ? ??? ???? ??? ?? ??? ?????????? - ??? ?? ???? ?????? ?????, ????? ??????????

???? ?? ????????? ?????? ?????????:???? ????? ?? ?????????? ??????????? ???????? ??? 1923 ?????? ?? ?????? ? ???????? ?? ?????? ? ????????? ? ????? ?????? ???????? ?? ?? ?? ???????? ????? ??????????,????? ?????? ? ????? ??????? ?????? ?????? ???? ?????? ? ????? ???????????? ?? ???? ??? ?? ????? ??????????? ?????????? ???????? ???? ?? ????????? ? ???? ?? ???????? ??????? ????????????.

????? ???? ? ???? - ???? ?? ??????? ? ?????? ?????????.

????????? ?? ??????,????? ?? ??????,????? ???? ???? ?????????? ???? ??? ?? ??? ???????? ?????? ? ????????? ????????.

?? ???, ?????? ??. ??? ??? ???? ?? ?? ?? ????, ?? ?? ????? ??????? ? ????????. ??? ??? ?? ?? ???? ??? ??????? ?? ????? "?????????", ??? ?? ???? ??????? ??? 20-?? ??????.  :smiley:

P.S. ??????? ?? ????? ?????  :cheesy2:

?? ?? ?? ???? ?????, ????? ?? ?? ??? ????????? ??????? ????  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

?? ??? ??? ?????? ? ??????????, ???? ?? ??????? ?? ?? ??????? "?? ?????" (????? ??? ??????, ??? ?????? ???.), ?? ????? ?? ????? ???? ??????. ? ?? "??????" ???? ?????...

E O????? ??????? ???? ????? ??? ?? ???? ???????. ?? ???? ??? ?? ????? ?? ?? ??? ?????? ????? ???? ?? ???????? ??????????? ???? ?? ???? ???????????.

??? ????? ???? ?? ????????? ?? ??? ???? ??? ???? ??? ??????? ? ?????.

Подели на овим сајтовима

E O????? ??????? ???? ????? ??? ?? ???? ???????. ?? ???? ??? ?? ????? ?? ?? ??? ?????? ????? ???? ?? ???????? ??????????? ???? ?? ???? ???????????.

?? ?` ?? ?? ?? ??????, ???????-?????? ????  0104_cheesy
Подели на овим сајтовима

Ја вам писах ви не читате. Литургијска обнова значи следеће: живети и радити у складу с Литиургијом!

Живети и радити и на Литургији,конкретно тих сат и по пре и после тих  сат и по. У складу с Литургијом, значи у складу с Литургијским молитвама , које нико није мењао нити има намере да промени. Просто до лудила, колико је просто.

Литургија је догађај конкретан, као сусрет два пријатеља например који се јако воле. Толико да је један већ дао живот за тебе. Е сад, ви сте другари браћа ртод, најрођенији па тај догађај сусрета не може да буде формалан какав је био последњих векова. Ми смо га у ту формалност ( римокатолици) претворили. Али има и друга крајност да се претвори служи и ради како оћеш (протестанти). Православна рква је изабрала , не бих се усудио рећи средњи пут, него нешто друго. Али то у следећем броју.

П.С. Данас нас Литургији у храму у коме сам 8 година олтарник, али меније било пола године, изашао олтарник, да ме замоли да својим певањем, не реметим хор који пева. Послао га је ђакон из олтара. А данас сам требао ићи у госте у други храм, где ме је чекао вођа другог хора који жели да ме укључи у његов хор. Ради се о Москви.

На здравље вам обнова!

Подели на овим сајтовима

Шмет, не бих да цитирам цитирано...покушаћу да ти одговорим на ова твоја питања....

Звончићи...хтео сам да кажем да, случај са избацивањем звончића нема неку дубоку сврху у смислу да ће тиме да се привуку верни на причешће, тако што ће се избацити звончићи...него, једноставно, њима није место ту....  има елемената у Литургији који нису на месту .... Литургија је словесна служба, разумна....и, не треба одмах да нешто избацујемо, него само да ставимо на право место.... пре сам писао о томе... занимљив ми је случај са Пређеосвећеном која се служи ујутру....  а почиње иначе вечерњом службом....   Дакле, звончићима није место у Литургији уопште и не видим њихову улогу у Литургији.

Они који хоће да обнове Литургије, не робују формом. Него, хоће да учине ту форму другоразредном....

Што се тиче иконостаса.....ја сам тек скоро видео за тај иконостас испод  колена.... баш за тај..и немам неко мишљење...ако си био у Жичи, Дечанима...е то је иконостас... баш као и на Богословском факултету у Бг....дакле, није онај барокни, до неба...то је тзв  ниски иконостас.

Шта ће и да ли ће наша помесна Црква донети, какву одлуку...не знамо..на нама је да слушамо своју Мајку Цркву и њене одлуке...

Мислиш да си ме ухватио у контрадикторности, када је реч о учествовању лаика у теолошким расправама? Лаик има своју улогу, наравно. Али, као што сам и навео...треба свако да пође од себе...једно је кад чујеш мишљење верника који каже да је збуњен овим, оним..који каже разумено своје мишљење.... али, то је његово мишљење, став, емоција, доживљај... свештеник треба да му објасни зашто се шта ради, чему служи...ја сам овде на форуму сретао пуно људи који признају да не знају неке ствари, да им нису јасне...изнели су своје мишљење и то је то....

А не видим да сад неко, ко је неупућен у теологију, расправља о теолошким питањима као да је он стручњак. Не кажем да сам ја стручњак, далеко. Има владика, свештеника, јаких теолога. Али, кад ми дође нека баба и каже како је владика Николај свирао фрулу на западу... знаш, то баш и није нешто на месту јер, она тиме показује да не зна целу причу..да не зна како је исти тај Св. Николај ишао на запад и проповедао по црквама... дружио се са њима...покушавао да их приближи Цркви Православној....дакле, дипломатија.....    

п.с.  ако смо се ти и  ја уопште разумели Шмет....

Подели на овим сајтовима

????????? ?? ??????,????? ?? ??????,????? ???? ???? ?????????? ???? ??? ?? ??? ???????? ?????? ? ????????? ????????.

?? ???, ?????? ??. ??? ??? ???? ?? ?? ?? ????, ?? ?? ????? ??????? ? ????????. ??? ??? ?? ?? ???? ??? ??????? ?? ????? "?????????", ??? ?? ???? ??????? ??? 20-?? ??????.

???? ????????? ???? ?? ??? ???? ??????. ?? ?? ???? ?????? ???? ????? ???????? ????? ??????. ? ?????????? (??????) ??????????? ???? ?? ???? ?? ??????????? ?????? ,,??????????" ????????? ????? ???? ???? ???? ?? ???? ???? ????? ????? ?? ?????? ????? ?????. ???? ?? ??? ?????? ?? ??????? ???? ?????? ?? ??????? ????????? ??????? (?? ?? ???????????? ????? ??? ?????????? ??????) ?? ?????? ??? ???? ???? ? ?? ???? ??????? ????? ????. ? ?? ???? ?? ?????? ????? ? ???????? ?? ?????? ??????????? ??? ??????!!! ?? ???? ?? ???????????? ?????????, ??????????? ????????, ??????????? ????????? ??? ????? ?????? ???? ? ??? ??????? ?? ???????!!!!!

Подели на овим сајтовима

Нисам ја никоме затворио врата,нити је Црква икоме затворила врата.Врата су отворена на њима је да ли ће бити у Цркви или не.

Календар сам поменуо успутно,јер је и питање календара укључено у ову причу.Ево ти примјера,мада сам га већ и навео:они се држе канона и прописа и показали су да су робови форме.Зашто се не буне да се примјени реформисани календар него стоје да се држи јулијански?Ја о томе говорим као једном од питања и тиме показујем њихову недоследност јер они себе доводе у ћорсокак тиме што:

желе да задрже јулијански календар јер је то ``светоотачки``а истовремено хоће да се држе канона а канонски је да се држимо реформисаног јулијанског а не јулијанског.То само само успутно поменуо.

Даље,моје лично име ме индивидуализује,означава ме,што не значи да у одређеним ситуацијама ја могу да га промијеним и да останем иста особа  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Литургијска обнова, или ти зашта је хвала Богу, почело да се залаже последњих година је покушај стајања пред живим Богом. Јер се десило да смом живог Бога заменили канонима, правилима, мора се , треба се....

Човек је у блату до колена, а ми га канонима, правилима, календаром гурнемо у блато преко главе.Лепо каже ове недеље један млади руски поп. Он каже да неки личним прравослављем другима заграђују Бога.

Него не зна се у Србији ни Стари Завет ни Црквена историја. Шта откуда и зашто долази. И постоје људи за то задужени, који имају Велике школе( например, владике) а ми њима говоримо да они незнају ништа ја знам боље.Целомудрија ни грама.

Па онда, није то само у Цркви, него свуда постало. Дилетанти уче учене. Псеудо,псеудо...

Не ради се о овом форуму и никог не прозивам. Ово је глобална болест. Јер информација се умножила али и људска гордост.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...