Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

?? ??? ???? ??? ???? ? ????? ??????? ??? ?? ?? ??????????? "??????" ???? ????????,??? ????.

????? ?? ???????? ???? ?? "??????" ??????.

zato i treba skinuti ikonostas...ne zato što ikone smetaju-daleko bilo...ve? zato što je oltar ladno odvojio narod od trpeze....skloniti ikone bo?no i to je to..moje mišljenje samo,naravno... 0510_music

??????? ?? ??????? ?? ????? ??????? ?????????,??????????? ???? ????????? ???????.????? ?? ????? ?????.

Постављена слика

u šta bi gledali da nema ikonostasa....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

problemom bogoslovlja tzv.liturgijske obnove se ozbiljno pozabavio grcki mitropolit jerotej vlahos.liturgijska obnova je smislena i sustinska samo onda kada stoji u vezi sa duhom pravoslavnog bogoslovlja i kada je nadahnuta evangelistickim predanjem crkve i kada dolazi od duhovno obnovljenih ljudi.reforma spoljasnje bogosluzbene prakse bez unutrasnje obnove hriscana je jalova.a tamo gde postoji unutrasnja obnova,pokajanje,preumljenje i zajednicarenje sa Bogom,spoljasnja obnova i reforma bogosluzenja se pokazuje kao izlisna i nepotrebna.ma kakve sev izmene liturgije budu provodile,akjo ne budemo nauciliu da se preobrazavamo duhom bozanske liturgije,necemo imati nikakve duhovne koristi.izmene liturgije ne mogu biti rezultati zakljucaka bogoslovskih simposiona,vec plod delanja svetih.[ mitropolit jerotej vlahos].

Подели на овим сајтовима

problemom bogoslovlja tzv.liturgijske obnove se ozbiljno pozabavio grcki mitropolit jerotej vlahos.liturgijska obnova je smislena i sustinska samo onda kada stoji u vezi sa duhom pravoslavnog bogoslovlja i kada je nadahnuta evangelistickim predanjem crkve i kada dolazi od duhovno obnovljenih ljudi.reforma spoljasnje bogosluzbene prakse bez unutrasnje obnove hriscana je jalova.a tamo gde postoji unutrasnja obnova,pokajanje,preumljenje i zajednicarenje sa Bogom,spoljasnja obnova i reforma bogosluzenja se pokazuje kao izlisna i nepotrebna.ma kakve sev izmene liturgije budu provodile,akjo ne budemo nauciliu da se preobrazavamo duhom bozanske liturgije,necemo imati nikakve duhovne koristi.izmene liturgije ne mogu biti rezultati zakljucaka bogoslovskih simposiona,vec plod delanja svetih.[ mitropolit jerotej vlahos].

?????? ? ????? ?????.  klapklap

ИСПОВЕДАЈТЕ и славите Господа, јер је добар, јер је до века милост Његова.

Подели на овим сајтовима

evo da se javim prvi... mene su obnovile molitve koje sveštenik čita na glas...mogu i da ostavim podatke..pre toga sam gledao predstavu uz zavijanje mokranjčevih napeva po 7 puta da bi pop stigo da pročita svoj tekst....a sad učestvujem i radujem se..hoćete podatke i skeniran otisak prsta...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

други, спремање свега што ће постати свето причешће испред мене.

скапирао сам да сам ја учесник, да не гледам шта се дешава више, већ шта ЗАЈЕДНО радимо тамо.

јер то што ја немам мантију и одежду, и не дижем руке, не значи да сам гледалац.

обнова је смислена и суштинска свеједно, а народ ће прићи кад види да се дешава нешто смислено, јер је то све ионако БОГОнадахнуто предањем, а не не знам чиме.

а народ не прилази обнови из страха од људи који ко бесомуци анатемишу и лепе ''јеретик'' некоме самопозвано.

у супротном само се прави Петрова и Павлова црква.

зато се људима већ дуже времена и објашњава не ЗАШТО се врши обнова, већ ШТА је суштина, а тенденција је да се расправља беспотребно о томе да ли треба.

колико сам ја скапирао причајући са људима и клиром, проблем је КАКО.

Подели на овим сајтовима

Ево мојих ставова што се тиче литургије:служити са отвореним дверима,читање молитава наглас,причешћивање и ван поста.Што се тиче иконостаса,да остане овако.

Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ????? ??????? ??? ?? ???? ?????????:??????? ?? ????????? ???????,?????? ???????? ??????,???????????? ? ??? ?????.??? ?? ???? ??????????,?? ?????? ?????.

Sta se ovo pretvorilo u - ''zelje i pozdravi''??? Dajte, molim vas, mozemo li da pogledamo barem malo iza Dveri; otskrinemo, bar za tren, Zavesu; i, napokon, vidimo Ko stoji iza tih molitava, Ko ih zapravo cita i Ko je zaista Crkva!?!??!! Mislite o tome.

Otvorenog uma-otskrinutog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

??? ????? ??????? ??? ?? ???? ?????????:??????? ?? ????????? ???????,?????? ???????? ??????,???????????? ? ??? ?????.??? ?? ???? ??????????,?? ?????? ?????.

Sta se ovo pretvorilo u - ''zelje i pozdravi''??? Dajte, molim vas, mozemo li da pogledamo barem malo iza Dveri; otskrinemo, bar za tren, Zavesu; i, napokon, vidimo Ko stoji iza tih molitava, Ko ih zapravo cita i Ko je zaista Crkva!?!??!! Mislite o tome.

Otvorenog uma-otskrinutog srca, mir vam - Ugrin

?????? ?? ?? ??????? 0409_feel ? ??????? ?? ???????. ? ?? ???? ?? ??? ??? ?? ?????? ??????, ???? ??? ????????? ?? ?????? ? ??????? ??? ?? ??? ???? ? ??? ?? ???? ????????
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Фибл, није ствар "да се зна шта се дешева унутра" већ је ствар у томе да "оно што се дешава унутра" је једнако намењено и за обичан народ.

Свештеници нису неки "посебан сталеж" у Цркви....сви смо једнаки пред Богом....они су само они који служе ЗА и РАДИ народа......

зато и молитве које "тихо" читају треба да се чују гласно да и народ учествује у св. Литургији .

Реч Λειτουργία на грчком значи "опште јавно и заједничко дело народа"....

Подели на овим сајтовима

s obzirom da se vrtimo u krug....malo sam oplevio baštu...

ja sam prvi za ironiju...al konstruktivnu.... ali semenke i ostalo  :drugarstvo: :cheesy2: 1414_feel

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

WAMocarte,

Дакле не можемо сви да учествујемо у обнови.

критеријум ти се нагло избистрио, те браниш јуначки ову тему. Ако немам ништа против.

Али бих ти препоручио осим јунаштва да покажеш и мало чојства, то јест да чуваш нас од тебе.

Подели на овим сајтовима

naravno, kako neko ko je savršen može da se obnavlja... to je za nas nedostojne...

ja se iskreno pitam-šta li bi se kod tebe obnavljalo...sve je na mestu

UKLJUČUJUĆI I FONT

aj sad zovi nandora i šmeterlinga ... i tradiciju...on je dartanjan

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

naravno, kako neko ko je savršen može da se obnavlja... to je za nas nedostojne...

????? ???? ?????????  joooj.gif' class='bbc_emoticon' alt='0202_238' />
Подели на овим сајтовима

UKLJU?UJU?I I FONT

aj sad zovi nandora i šmeterlinga ... i tradiciju...on je dartanjan

??? ?? ??????????? ????? ?? ???????????? ????????,

????? ???????? ???????, ??????????? , ????????? ??????? ?????? ??????? ?????? ?? ????????, ?????? ?? ??? ?????????, ????? ?? ????? ??????????  ?????????.

??? ??????? ?????, ?? ??? ???? ????????? ? ????? ?????????????, ??? ?? ?????? ????? ??????? ?? ???.

???????? ?? ?????? ???????????????, ? ????? ??????, ???? ?? ?? ?????, ? ?? ???? ??? ???????? ?????? ?????? ?? ???? ????????. ??? ?? ? ???? ?? ?????, ???????? ???????? ?? ???? ??? ??????? ???? ?????????? ???? ?? ???? ????????????  ??????????.  ???????? ??? ?????? ???? ?? ?????? ?????? ??? ???? ?? ?????????? ?? ?????????, ? ?? ???? ???? ????? ????, ????? ?????? ???? ???? ??????????????, ? ?? ?? ???? ?????????.

Подели на овим сајтовима

tvoj nik nisam nikada uzeo u razmatranje.... veruj mi

kad sam reko font -mislio sam na tvoj potpis

• provokatorius, antiekumeniko et antimoderatio serbonius primus

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...