Jump to content

Бивши епископ Артемије и његова герила !!!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Имамо ми у Црки календарски раскол скоро 1 вијек и нико се не брине за то. Када је наш Христос рођен, новокалендарски је већ проходао :291291291:

Шалим се и ја мало, када се и ви сви шалите, могу и ја мало... :cmizdrenje:

Што се шалиш? Зар не знају људи ове речи: "Ко год не следи црквене обичаје проглашене од стране седам Васељенских сабора, Свету Пасху и календар које су они добро установили за нас да их следимо, него жели да следује новоизмишљену пасхалију и нови календар безбожних, папиних астронома, па противећи се жели да одбаци и уништи учење и обичаје Цркве које смо примили од наших Отаца - нека свако такав има анатему и буде изван Цркве и ван заједнице верних." Године 1583. од рођења Богочовека, индикта 12. новембра 20.

Јеремија константинопољски

Силвестар александријски

Софроније јерусалимски

(и остали епископи присутни на сабору)

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Па ово је смешно!!!

Послао: Андреј

Много је мање тих инцидената него што се мисли а њихово санкционисање је искључиво у надлежности СА Сабора.

Послао: Андреј

Да али нисмо Ви или ја они који имају одговорност да реагују на такве инциденте, него управо СА Сабор. И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви.

45. правило Св. Апостола

Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне.

Реци ми јел` можеш ти да самислиш да Сабор неда саопштење за јавност,или мислиш да то може да се некако сакрије.Ако ти знаш неког `тајно` рашчињеног `инцидентног` Владику због молитве са јеретицима у нашој Цркви било би ми драго да то са нама поделиш.

Уосталом

И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви.

је још смешније

Ванредно саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве - 19. новембра 2010. године

19. новембар 2010 - 21:11

После упознавања са свим релевантним чињеницама и исцрпне расправе, Свети Архијерејски Сабор је, са великом жалошћу, али и одлучно стајући у одбрану светог и спасоносног јединства Цркве, због доказаних и од њега самога потврђених најтежих канонских кривица - свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске Православне Цркве у Епархији рашко-призренској, чак уз учешће наоружаних појединаца и физичко угрожавање монахâ у тим манастирима - лишио умировљеног Епископа рашко-призренског Артемија епископског чина и вратио га у ред монахâ.

Доставља: Епископ бачки Иринеј,

портпарол Светог Архијерејског Сабора

Послао: Zeebedee

Nisi ti nesretna cula ni sta je 'sluzba" jer da jesi znala bi da on ne "sluzi " sa katolicima. kako bi bilo da neofiti malo spuste loptu; niste bas savladali celokupno pravoslavlje za dve, tri godine kako ste postali pravoslavni.

Као што видиш није ни морао да служи са јеретицима,довољно је да се молио.Али ти као `столетни` православац сигурно то знаш!!!Сад још само да видимо ко се од Владика огрешио о канон па или да га `тајно` рашчине или да се покаје(ако би некако могло јавно)и ето мира у Цркви!!!
Подели на овим сајтовима

• Гости

Pa kako to da taj isti Sabor nije nasao za shodno da reaguje kada je vladika Lavrentije (a nije jedini)vodio svestenike na poklonjenje papi i kad su mu se svi od reda klanjali i ljubili ruku. Taj snimak je nesto najtuznije sto sam ja videla. I tada sam se uplasila sta ce biti sa nama i Pravolsavljem uopste. Ovo sto se danas desava je tuzno ali neophodno. I sigurna sam da do ovoga ne bi doslo da crkvom ne upravlja drzavni vrh koji nas je srozao skroz kao narod, a sad je udario i na najsvetije

Слажем се. П.С: Пошто си нова на форуму, не дозволи да те преобрате против Артемија, Аве Јустина, Св. Саве. Вјечити су то манипулатори и псхихолози, али данас им се види право лице...

Наша "психологија", састоји се у љубави, многима невидљива и неподношљива.  Hristos vaskrse

Подели на овим сајтовима

Утицај власти и страних сила на СПЦ се не може доказати, наравно. Али, нешто што боде очи је изјава Питера Фејта како је добро што је црква омекшала став по питању Косова и Метохије. А та изјава је уследила након пензионисања владике Артемија. Е сад, не знам како то не довести у везу са свим овим дешавањима.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ако дође до раскола ми у Цркви немамо личност попут светога Павла који би могао да зацјели ране. Ја тврдим да у СПЦ нема никога ни да је близу мудрошћу светоме Павлу. Али зато верујем дубоко да ће његове молитве да буду помоћ свима нама да дођемо себи.

Мислиш ли на оног светог Павла српског Патријарха кога ваш духовни вођа Жарко Гавриловић клевеће да има децу називајући га најпогрднијим именима? Када будеш баталио (без)образовске приче онда ће све ово да стоји а не да браниш неодбрањиво.

Свако добро  Hristos vaskrse

Подели на овим сајтовима

Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista.

A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati.

I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela

Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете  Hristos vaskrse

А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима.

Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu

Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају.

E vidite, ja sama formiram svoje stavove i nadam iskreno se da i Vi to cinite. Pa ja sam videla vise tih "incidenata" (ne sumnjam da ste i Vi) i ne vidim da je iko na to reagovao. A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne?

Да али нисмо Ви или ја они који имају одговорност да реагују на такве инциденте, него управо СА Сабор. И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви. Да нема неких реакција, ти архијереји би то стално радили, зар не? уосталом, надам се да ви разликујете фотографије на којој су наши архијереји усликани заједно са иновернима и оне, заиста врло ретке појаве да су заиста саслуживали са иновернима?

Много је мање тих инцидената него што се мисли а њихово санкционисање је искључиво у надлежности СА Сабора. Никада народ није "гласао" нити "имао права" у Цркви по тим питањима.

narod je i imao prava, i nije uvijek u istoj mjeri bio ućutkivan raznim političkim represalijama.

crkvu i čini narod, koji čuva vjeru i očuvat će je opet zajedno sa pravovjernim arhirejima, ako bog da.

pa neka su to i tri babe u jednoj crkvi! u katakombi, u svom domu. jer laži su kratke noge.

кад их је толко што не изгласаше да се тако и служи. а та прича о томе како се некад служило по новоме не пије воду јер се штошта дад друкчије радило па и саме владике бирале некад их је бирао народ а  у црној гори по наслеству па нико од владика се не позива на ту праксу.

u ovom videu se govori o tome kako je to u crnoj gori bilo nekada.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Најновија вест:Владику и монаштво,са великом полицијском пратњом возе кроз Србију у правцу Краљева,веома уморни али чилог духа.

Занимљиво... као када обавиш неки велики и добар посао... не знам шта овде треба да буде "чило".

Подели на овим сајтовима

Најновија вест:Владику и монаштво,са великом полицијском пратњом возе кроз Србију у правцу Краљева,веома уморни али чилог духа.

Ког владику? Зар није у питању монах?

Подели на овим сајтовима

Ако дође до раскола ми у Цркви немамо личност попут светога Павла који би могао да зацјели ране. Ја тврдим да у СПЦ нема никога ни да је близу мудрошћу светоме Павлу. Али зато верујем дубоко да ће његове молитве да буду помоћ свима нама да дођемо себи.

ај умири се, љубави ради.

5 клирика знаш, а пишеш свашта.

Подели на овим сајтовима

Брате Андреје, знамо сви да су поједини архијереји прекршили 45. Апостолско правило. Што нико њима не суди?Кршење тог правила санкционише се рашчињењем. Немам ја ништа против да се владици Лаврентији или Иринеју снисходи...али не смемо употребљавати двоструке аршине. Ако нешто мрзим, мрзим лицемјерност.

Имам колко хоћеш примјера још...могу да ти сервирам као салате. Hristos vaskrse

Који ми, брате? Па ко суди по канонским преступима - ти и ја или Архијерејски Сабор? Па зар смо ми позвани да тумачимо каноне Сабору, забога брате?

Празне флоскуле злонамерних и доконих људи, брате! Зна се ко доноси каноне и ко тумачи каноне - када би Сабор српских архијереја САБОРНО прихватио неку јерес, онда бисмо и ми обични лаици могли нешто да преиспитујемо. Одакле нам брате оволика гордост да се усудимо да ми преиспитујемо Сабор наше Цркве?

gordost znači i isticanje svojih vrijednosti i okrenuta je mahom ka sebi. s druge strane, ako se interesujemo za sabor okrenuti smo "drugom" i zanima nas šta on radi, ko je i uspostavljamo relaciju u odnosu na toga drugoga.

bilo bi neprirodno da nas ne zanima šta sabor kaže i tumači, proglašava. to ne mora automatski značiti preispitivanje. sabor i sinoid nisu zaštićeni nekom posebnom markom i autorskim pravom, da se o njima ne bi smjelo govoriti. ili razmišljati. ili komentarisati. time bi i njima i sebi porekao grešnu ljudsku prirodu.

kako bi uopšte bio moguće doći do zaključka da je sabor srpskih arhireja saborno prihvatio neku jeres ako o tome šta oni čine prije ne bi smeli diskutovati? teško moguća postavka.

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne?

Kako? Ako je receno da nema tkave saborne odluke. Dok Sabor ne kaze drugacije nikakav

incident ne moze da se pretvori u praksu.

Sto se tice RIMOkatolika (hvala na ispravci), otimaju oni brate i sad nase svetinje ali na usminkaniji nacin. Ali to je valjda ekumenizam pa je oprosteno jer nas Patrijarh se izjasnio da je ekumenista.

A mislim da niste u pravu ni kad kazete da narod ne treba da komenatrise Vladike. Pa telo Crkve je NAROD. Ti episkopi, ti hramovi su nista bez naroda. a ako ovako nastavimo bojim se da cemo nestati.

I samo jos nesto. Ne bih zelela da ulazimo u neke rasprave. To mi zaista nije cilj. Ja samo zelim da iznesem svoj stav, koji je mozda pogresan mozda ne. Ali to je ono sto ja osecam u srcu. Ja zaista nisam neko ko se vezuje za licnosti vec za dela

Наравно да не треба да улазимо у расправе и да сте слободни да дате мишљење. Али, не би било лоше да га мало и аргументујете  Hristos vaskrse

А шта је то, Мајо, за Вас "екуменизам" - та страшна реч која ће да оправда сваки поступак, ма колико да је неутемељен у пракси и предању Цркве? Да ли Ви желите да се придружите оптужбама да је учешћем у дијалогу са иновернима наша СПЦ изгубила благодат Светога Духа? Пошто ће то, на жалост, ових дана постати и јавно прокламована теза новог српског патријарха (до душе, биће самопроглашен) Артемија. Управо ће тај "екуменизам" бити разлог да прогласи да је он црква а да су други ззаправо "расколници." Увек је то тако ишло у црквеној историји - прочитајте мало, немате разлога да верујете нама екуменистима.

Izvinite ali ja nekako vise verujem Avi Justinu kad kaze "Ekumenizam nije jeres, vec SVEJERES". Pa ja tako i gledam na sve sto je za to i vezano i na one koji ga promovisu

Е управо је у томе и проблем - када Ви из целе књиге светог авве јустина употребљавате тај један цитат, јасно је да књигу нисте прочитали. Нисте Ви криви што Вас је неко лагао да је то мишљење светог авве Јустина. И опет, немојте да верујете ни нама, али, учините корист својој души да прочитате целу књигу, па ћете видети да има више врста екуменизма и биће вам јасно шта је та СВЕЈЕРЕС коју је свети авва осудио (при том, немојте да вас лажу, до краја оставши верно чедо СПЦ). А ту врсту екуменизма коју је свети авва осудио нећете наћи у нашој Цркви. Једино што се саборно прихвата и исповеда је дијалог са иновернима - има инцидената са саслуживањем, али то су, баш као и у време светог авве ИНЦИДЕНТИ, а никако саборно прихваћена пракса. Немојте да нам верујете, сами проверите чињенице, доступне су свакоме кога искрено занимају (имамо и доста тема овде на форуму о томе). Прочитајте, па сами формирајте ставове, уместо да вам их други сервирају.

E vidite, ja sama formiram svoje stavove i nadam iskreno se da i Vi to cinite. Pa ja sam videla vise tih "incidenata" (ne sumnjam da ste i Vi) i ne vidim da je iko na to reagovao. A ako ne reagujete na "incidente" vremenom ce postati praksa. Zar ne?

Да али нисмо Ви или ја они који имају одговорност да реагују на такве инциденте, него управо СА Сабор. И будите сигурни да Сабор итекако реагује, али не даје о томе "саопштења у јавност" нити је таква пракса било када и постојала у Цркви. Да нема неких реакција, ти архијереји би то стално радили, зар не? уосталом, надам се да ви разликујете фотографије на којој су наши архијереји усликани заједно са иновернима и оне, заиста врло ретке појаве да су заиста саслуживали са иновернима?

Много је мање тих инцидената него што се мисли а њихово санкционисање је искључиво у надлежности СА Сабора. Никада народ није "гласао" нити "имао права" у Цркви по тим питањима.

Ali ajde sad malo da budemo realni. Kako SA Sabor sve sto je u vezi Vladike Artemija (nemojte misliti da ga branim) daje saopstenja za javnost, a za ove po meni ozbiljnije stvari ne. Slozicete se da je ovo ozbiljnije od toga da li je neki vladika proneverio novac ili ne. Taj isti Irinej Bulovic, koji iznosi ta saopstenja, sluzi sa Rimokatolicima i to ne bas tako retko. Cak su bili snimci i na TV Vojvodini. To sam gledala dok jos nisam ni cula za rec ekumenizam i nisam znala sta znaci, pa sam se zgrozila.

Као прво монах Артемије више није владика а владика Иринеј јесте па ћеш морати тако и да га ословљаваш на овом форуму!

Друга ствар,ако још будеш износила неистине да владика служи са римокатолицима добићеш опомену за такву клевету!

Имаш довљно текстова на овом форуму па се образуј ,неће ти ништа семтати,да се убудуће не бламираш овако јавно!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...