Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Inače sagledavanjem istoriskog dogadjaja Krštenja vodom Bogočoveka je po meni fantastično opisana ikona Svete Trojice.

Od Oca je ishodio Sveti Duh u obliku goluba i spustio se na Onoga Koji ga upravo tako SUŠTINSKI ima a da od njega ne ishodi. (Sin Božji)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@ПиП,

Питање је ко је кроз историју био гори по веру. Колико знам, Запад је најмање био у јереси.

Тебе вероватно занима период другог миленијума. Али морамо све скупа сагледати.

Чињеница је да не цветају руже ни код њих ни код нас. Мора се више доказати вера.

Милане ајде да оставимо теологију теолозима, ја причам о "светој" инквизицији под број један за чега је реч лудило блага, о честом кројењу политике од стране РКЦ којим је произвела протестантизам. Модерне саблазни и изопачености некако су ипак више дошле са запада ако смо искрени. Тамо махом живе католици и протестанти које је створио отпор деспотизму РКЦ. Причам о стварима које виде обични људи и осете на својој кожи. Гле још једну небулозу РКЦ која се показује кроз то што су хтели да буду светији од светих па измислили да им се свештенство не жени. Погледај последице тога. Човек треба да живи у свету, сваки дан у додиру са предметом полног нагона а они запели да се не жени. А знаш зашто? Само због власти. Појединцем је лакше управљати. Он нема никога, служба му постаје једини живот. Увек правилније одлуке о прихватању нечега или не прихватању долазе из породице. Породица има принцип саборности. Ја се саветујем и са женом и децом када одлучујем о битним стварима. Код њих тога нема, зато их "јашу" како хоће. А Господ је рекао да је безбрачност за изабране и није уопште лака. Здрав човек, хормони раде а жена свуда и то у данашње време голишавих колико хоћеш. А он не сме. Шта да ради? Ако пође код неке жене лако се препозна да не поштује целибат. Е ту онда долази до погрешног усмерења природног нагона па посежу једни за другима, или за децом која име се нађу у окружењу или ко зна чим. И поврх свих афера које су се откриле РКЦ не одступа. А да су само оне откривене, ја сам сигуран да је то постао потпуни разврат јер који је од вас зрео мушкарац, зна колика је снага полног нагона. Ја се никада не бих смео с тим играти. То је за ретке којима је Бог дао. А РКЦ стоји на свом становишту само због оне прве ствари коју сам поменуо, због власти! Брате мој не треба ту философског знања да видиш неке ствари. То је лудило моћи и власти земаљске. Све што је свето принели су мамону на жртву. О томе се ради. Искрено жао ми је људи који су као свештенство, које су бирали као млади, док још нису имали појма шта значи зарећи се на безбрачност. Они пропадају а све због "светог" оца и његове екипе која је себи кроз РКЦ створила нови РИМ. Није то никаква црква, то је држава. Ако ово не разумеш џаба ћемо причати о догматима. Човек је човек и мора да живи на земљи. Може он да се уздиже на небо духом али је он и тело и живот овоземаљски. Често пута правимо философију од простих ствари. Зато нам је Господ и рекао да по делима препознајемо духове. Лакше је дела испитати него дух.

Шта има да се философира око прељубе, крађе, убиства? Шта има да се философира око геноцида који се одиграо и још се одиграва над Српским народом. РКЦ ћути као што је ћутала и '41. Али бојим се да још иза кулиса у томе и учествује. Нема ту шта да се философира, ударац ножа боли, прогон такође боли. Кога од вас потомака тог побијеног света због вере православне није срце заболело или нисте сузе пролили, и још крвнике можете да браните без да су се одрекли кривице. Питајте се да ли сте нормални. Мени се понекада учини да још чујем вриску деце бацане у јаме а они Степинца за блаженог. Јасмо ми луди, шта је са нама? А ми све нешто икономија, онтологија, етос-метос. Докле више? Знате ли ви шта ваше паметне речи значе онима који су осетили "љубав" РКЦ на својој кожи? Ништа, него само још један убод ако из онога света посматрају шта њихови потомци раде и чиме се залуђују. Нека се РКЦ одрекне папа који су те ствари активно или пасивно подржавали, нека се одрекну разних Степинаца, нека се пред Богом покају и ако им Бог опрости, а што ће се видети по њиховом будућем понашању, опростићу им и ја. Нисам ја већи од Бога.

• Волим 1

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Ma da vidiš kako ga ima kad ja i zajron opletemo po antihristu :))

Imam još nešto zanimljivo o ekumenizmu, svoje lično jedno mišljenjem, ništa iz knjiga ni iz citata kao što neki članovi to stalno rade a Antihrista nastavimo izgonit i istjeravat kad stignem, sad trebam prvo sebe istjerat i nagnat na voz za Njemačku, Bože što mi se nejde a moram, mrzim putovanja ko neko ekumenizam, valjda. 

Подели на овим сајтовима

Циљ је да сви будемо у евхаристијском општењу.

Meni se od te slavistike i ruskoistočne politike već magli pred očima, ja to tamo pročitao.

Cilj je da svi budemo u evroazijskom opštenju.

I gledam, šta je sad to ovaj Nikolić napisao.

Подели на овим сајтовима

Nedaj Boze nikada jedno sa Rimom

daj Bože uvijek s Carigradom, to sad počinjemo s bacanjem petardi i parola, padaj silo i nepravdo?

na vječne čase s Rimom i Carigradom, 

Rim, Carigrad, Beograd, Moskva biće jednom ista (jedna) Crkva!

Подели на овим сајтовима

Зајроне ти треба у глави да пребациш једно малено "дугменце" када причаш са православцима. Православци немају папу. 

ne moram ja nikakvo to "dugmence" imat i preklikavat, vaše imanje i nemanje pape ili koga mene uopšte ne zanima, predstavnike morate imat pa ih zovite kako hoćete, to je meni sasvim svejedno, i ukazujte im časti i nečasti, poslušnosti i neposlušnosti isto tako kakve hoćete, hoćeš mi prikazat da ste valjda anarhična družina bez ikakvih pravila ili šta? Mislim da pretjeruješ u tome, imate vi itekako mnogo pravila i nimalo ne ličite na nekakvu eklisialnu anarhokratiju kao kod baptista i metodista. Dakle dalji vaš pokušaj sugovornike pravit budalama i idiotima:

ko je onda ovo:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ilarion_Alfejev

predstavnik RPC, kad je išao papi u posjetu išla je cijela RPC tamo

u Vatikan do posljednjeg zvonara ili samo on koji ju je PREDSTAVLJAO?

a da li je on hodao od jednog vjernika do drugog, svake babuške

i zvonara, monaha i sveštenika da ih pita da li ih smije predstavljat?

Slušajte, svaki put kad me pokušate pravit

budalom dobićete ovakvu sličnu prodiku, je li to JASNO!!!

Dođeš negdje razgovarat kao na ozbiljne

razgovore a tamo se sprdaju s tobom

vuku za nos i prave te budalom, gdje to ima smisla?

Tako nešto nadalje neću više tolerovat.

Подели на овим сајтовима

ne moram ja nikakvo to "dugmence" imat i preklikavat, vaše imanje i nemanje pape ili koga mene uopšte ne zanima, predstavnike morate imat pa ih zovite kako hoćete, to je meni sasvim svejedno, i ukazujte im časti i nečasti, poslušnosti i neposlušnosti isto tako kakve hoćete, hoćeš mi prikazat da ste valjda anarhična družina bez ikakvih pravila ili šta? Mislim da pretjeruješ u tome, imate vi itekako mnogo pravila i nimalo ne ličite na nekakvu eklisialnu anarhokratiju kao kod baptista i metodista. Dakle dalji vaš pokušaj sugovornike pravit budalama i idiotima:

ko je onda ovo:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ilarion_Alfejev

predstavnik RPC, kad je išao papi u posjetu išla je cijela RPC tamo

u Vatikan do posljednjeg zvonara ili samo on koji ju je PREDSTAVLJAO?

a da li je on hodao od jednog vjernika do drugog, svake babuške

i zvonara, monaha i sveštenika da ih pita da li ih smije predstavljat?

Slušajte, svaki put kad me pokušate pravit

budalom dobićete ovakvu sličnu prodiku, je li to JASNO!!!

Dođeš negdje razgovarat kao na ozbiljne

razgovore a tamo se sprdaju s tobom

vuku za nos i prave te budalom, gdje to ima smisla?

Tako nešto nadalje neću više tolerovat.

Ја ти рек'о за "дугменце", а реко'о ти и за Српски инат и свашта нешто сам ти још објаснио. Потписали су "представници" народа били и пакт са ђаволом '41 али али није народ па је било шта је било. Није сваки "представник" представник целе Цркве Православне па ти види. Могу да се кладим у шта хоћеш да сви епископи СПЦ потпишу, опет џаба ако народ то процени као нешто нечасно. Дођи ти мало овамо да нас боље упознаш, а верујем да и руског човека не познајеш. Наравно да нисмо "anarhična družina" како ти то кажеш али имамо још увек разум и слободарски дух. Оће нас папа и ватикан у ропство као што то оће и европска унија али мало су се прешли и једни и други. "Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи!" рече владика Његош. Или ако боље разумеш шпански: "No pasaran!"

Подели на овим сајтовима

Nemam ništa protiv braće katolika...jedino mi se ne sviđa talas reformi koji su započeli ukidanjem postova...kako su krenuli, sledeće što ukidaju je ispovest i pričest...

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Odakle ta informacija da je kod nas ukinut post?

Ево па ти упореди, а на интернету можеш да нађеш неке типике (правила) поста у Православној Цркви па да видиш колико су поред тога што су много дужи и много строжији од постова код католика. Код нас се ни болеснима и деци толико не снисходи како код вас посте највећи "подвижници".

Post i nemrs (katolici)

Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."

Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.

(www.katolici.org)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posni dani (pravoslavlje)

Jednodevni postovi:

Veliki godišnji postovi:

• Vaskršnji post (Veliki, Časni) - 7 sedmica
  • Petrovski post (Apostolski) - (trajanje zavisi od datuma kada pada Vaskrs, oko 40 dana)
  • Gospoinski post (Bogorodičin) - 2 sedmice
  • Božićni post - 40 dana

Neke nedelje su razrešene posta ("trapave sedmice"). Npr. nedelja posle Vaskrsa je razrešena na post u sredu i petak kao i nedelja posle Božića.

(Wikipedia)

...Да се не би изгубила ова слобода потребан је стални труд. У Цркви постоји доста постова. Број посних дана кад се не дозвољава да се једу одређене намирнице у просеку износи 180-200 дана, односно половину свих дана у години. Чини се да је за савременог неверујућег човека ужасно да пости половину свих дана у години. Међутим, за човекову душу је то крајње корисно. Човек није везан за јело. Он у сваком моменту с лакоћом може да се одрекне нечега. Човек се лако навикава да се нечег одрекне. Као што ће војник ако се навикао на комфор у мирно време бити непоуздан за време рата исто тако и човек који се навикао на комфор лако губи душевну равнотежу у различитим искушењима...

(Светосавље)

...Mi pravoslavni smo jedini hrišćani koji se pridržavaju, ili bi trebali da se pridržavaju, ne samo uskršnjeg, već i svih drugih postova u toku godine. Kod Protestanata je post potpuno ukinut. Rimokatolici poste vrlo malo dana u godini i to pod veoma ubalženim pravilima. Kada bi hrišćani uvek živeli i ponašali se onako kako je Bogu milo, post ne bi bio potreban. Ali oni tako ne žive niti se ponašaju. Zbog toga je poželjno i potrebno da postoje makar neki periodi u našem životu kada se makar trudimo da živimo istinski hrišćanskim životom. Dani posta su ti i takvi periodi...

(www.manastir-lepavina.org)

Подели на овим сајтовима

Prema tome nismo ukinuli post.

Као и да јесте. И то је била поента оне поруке од @, коју сам само хтео да појасним.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...