Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Volio bih da mi neko od elumenista objasni ovaj dio iz Balamandskog sporazuma:

13. [...] Обе стране признају да је оно што је Христос поверио Својој Цркви  исповедање апостолске вере, учествовање у истим тајнама, првенствено у јединственом Свештенству којега савршава јединствена жртва Христова, апостолско прејемство Епископа  није могуће да се сматра поседом само једне од наших Цркава. У овим оквирима очигледно је да се сваки вид поновног крштења искључује.

14. То је разлог због којег се Православна и Католичка Црква међусобно признају као „сестринске Цркве" које су заједнички одговорне за очување Цркве Божије у оданости према Божанском Плану, а нарочито у односу на Јединство. [...]

15. Уколико останемо стабилни у неповређеној слободи личности и универзалној обавези да следујемо одлукама савести у покушајима васпостављања Јединства, схватамо да не треба да тражимо обраћање лица из једне Цркве у другу како би им осигурали спасење.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Ја бих то тумачио ко и Бриселски споразум са Приштином тј. свако може да тумачи текст како хоће. Ткз. коректност према саговорнику (да не кажем супарнику) служи само за разводњавање или чак и релативизацију било каквог аргумента и своди причу на неку недефинисану емоцију или однос. Типа, "нит смрди нит мирише".

А ово 15. је у фазону да сад случајно православни не преобраћају католике или не дај Боже већ преобраћене православце или унијате врате у окриље ПЦ.

Подели на овим сајтовима

Ја бих то тумачио ко и Бриселски споразум са Приштином тј. свако може да тумачи текст како хоће. Ткз. коректност према саговорнику (да не кажем супарнику) служи само за разводњавање или чак и релативизацију било каквог аргумента и своди причу на неку недефинисану емоцију или однос. Типа, "нит смрди нит мирише".

А ово 15. је у фазону да сад случајно православни не преобраћају католике или не дај Боже већ преобраћене православце или унијате врате у окриље ПЦ.

Stani malo. Kako da tumačimo kako ko hoće? U tački 13. se kaže da svete tajne nije moguće smatrati posjedom samo jedne od crkava, što bi značilo, na primjer, da je katoličko pičešće validno, pa samim tim ne postoji prepreka da se pravoslavac kod njih pričesti. U tački 14. se zbog toga RKC naziva "sestrinskom crkvom". Sve ovo je suprotno učenju PC i svetom predanju, tj. onome da ima samo jedna sveta, saborna i apostolska crkva.

U tački 15 se kaže da nije potrebno da se lice iz RKC obrati u pravoslavlje zbog spasenja, a i to je suprotno učenju naše crkve jer van Pravoslavne crkve nema spasenja itd.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Gerharde, sve je u konotaciji tvog pisanja.

Koje je učenje naše Crkve po pitanju KC, ti odgovaraš, pročitaj simbol vere, a simbol vere čitali papa i patrijar zajedno...sve jasno..

Šta je jasno?

Ako te zanima stav Pravoslavne crkve prema RKC, prvo pročitaš Simvol vjere gdje se kaže "vjerujem u JEDNU svetu, sabornu i apostolsku crkvu", i onda postaviš pitanje "kako mogu postojati dvije svete,saborne i apostolske crkve". Ne mogu nikako. To je za početak. A onda potražiš citate svetih otaca o RKC i to će ti potpuno biti jasno.

Подели на овим сајтовима

Šta je jasno?

Ako te zanima stav Pravoslavne crkve prema RKC, prvo pročitaš Simvol vjere gdje se kaže "vjerujem u JEDNU svetu, sabornu i apostolsku crkvu", i onda postaviš pitanje "kako mogu postojati dvije svete,saborne i apostolske crkve". Ne mogu nikako. To je za početak. A onda potražiš citate svetih otaca o RKC i to će ti potpuno biti jasno.

Prosvetlio si me...ALELUJA :D

E moj veseljače, kad bi sve bilo tako jednostavno...;)

Pročitali patrijarh i papa da veruju u jednu svetu i sabornu :)

Подели на овим сајтовима

Prosvetlio si me...ALELUJA :D

E moj veseljače, kad bi sve bilo tako jednostavno... ;)

Pročitali patrijarh i papa da veruju u jednu svetu i sabornu :)

Pa da. Patrijarh vjeruje da je to Pravoslavna a papa da je to Katolička. Pitanje je šta ti vjeruješ. :)

Inače, sam taj čin je bio suprotan kanonima, ali o tom-potom.

Подели на овим сајтовима

@@Gerhard,

Је л' би могао да ми кажеш, молим те, да ли ти сматраш да припадност РКЦ не води у спасење? Хоћу рећи, да се римокатолици неће спасти у истој мери колико и православни (и једни у други онолико колико буду практиковали основе своје вере)? Немам намеру да провоцирам, него ме чисто интересује да чујем став и друге стране, јер је мислим јасно да сви који имају мекши став према сарадњи (у разним облицима) са РКЦ сматрају да више хришћанских деноминација води, у крајњој линији, према Христу, а не искључиво ПЦ.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@@Gerhard,

Је л' би могао да ми кажеш, молим те, да ли ти сматраш да припадност РКЦ не води у спасење? Хоћу рећи, да се римокатолици неће спасти у истој мери колико и православни (и једни у други онолико колико буду практиковали основе своје вере)? Немам намеру да провоцирам, него ме чисто интересује да чујем став и друге стране, јер је мислим јасно да сви који имају мекши став према сарадњи (у разним облицима) са РКЦ сматрају да више хришћанских деноминација води, у крајњој линији, према Христу, а не искључиво ПЦ.

Manje je bitno šta ja mislim. Bitno je šta kažu sveti oci. Oni nedvosmisleno tvrde da van [pravoslavne] crkve nema spasenja.

Na primjer:

Ko želi da se spasi, mora, pre svega, da čuva vaseljensku veru, koju ako ne sačuva u celosti i neporočnosti taj, bez sumnje, gine zauvek.

Sveti Atanasije Veliki,

Simvol vere

Hrišćanskim crkvama, kao što ti je poznato, sebe nazivaju osim naše Pravoslavne Crkve, latinska crkva i mnoge protestantske hrišćanske zajednice. Ali ni latinsku crkvu, ni tim pre protestantske zajednice ne treba priznavati za istinske Hristove Crkve - zato što su one nesaglasne sa Apostolskim uređenjem Crkve Božije.

Sveti Teofan Zatvornik.

Pisma raznim licima o različitim predmetima vere i života.

Moskva, 1892, str. 230.

Ja se sa njima slažem.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...