Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Današnji judejci su bez Novog Zaveta i kao izabran narod to im je sada sudba.

Ево пошто вероватно ниси прочитао целу историју око овога што се преписујем са Зајроном, питање гласи какав екуменизам Хришћана и Јевреја је могућ када они одбацују оно што је темељ свих темеља Хришћанстава т.ј. Христа? И то питам зато што је о томе реч у интервјуу кардинала РКЦ који можеш наћи на линку из неке од претходних Зајронових порука. У истом чланку се прича о екуменизму са нама, протестантима и јеврејима. Прочитај па можемо да разменимо мишљења.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Sveti Jakov, brat Gospodinov se nije smatrao ničim drugim nego dobrim Jevrejinom i vjerom i nacionalno,

držao i poštovao je jevrejske zakone a Pravednim baš time jer je povjerovao Hristu i tako je i umro kao mučenik.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Jakov_Pravedni

Подели на овим сајтовима

али данашњи јудаизам није носилац никаквог откровења јер је откровење одбацио, у супротном би препознали Христа давно. Они који су примили Христа нису више Јевреји (у смислу јудаизма) они су Хришћани.

Ko kaže da ga nisu prepoznali? Da nisu prepoznali Hrista kao obećanog Mesiju? Sad sam ti dao primjer svetog Jakova Pravednog, poglavara najstarije hrišćanske zajednice na svijetu, te Jerusalimske. Kamo ostali Apostoli koji svi do jednog bili Jevreji? A stradali i kao mučenici zbog toga što su Hristu povjerovali. Ko i šta je je bio sv. Stefan prvomučenik - Kinez? Ne postoji sadašnje i nekadašnje jevrejstvo - judaizam, taj je uvijek isti i tada i danas. A oni su nosioci Otkrovenja koje im je dano, tog dijela Otkrovenja na kojem leže svi Zakoni i Proroci i samo hrišćanstvo, istog tog koje svjedoči o Mesiji koji će doći. Nije moguće to tako trgat, kad te veze nije potrgat htio ni Bog a nije ih potrgao ko smo mi da ih mi trgamo? Kako rekoh Jevreji i Stari Zakon će ostati do Sudnjeg Dana kao i hrišćanstvo, drugi je pak problem kako će biti na tom Sudnjem Danu naloženo s njima jer nisu prihvatili Hrista za Mesiju a kako s nama jer smo Ga prihvatili ali mnogi i iznevjerili, o tom odlučuje samo Bog, naš i njihov i svih ljudi na zemlji.

Подели на овим сајтовима

Sad ću vam nešto reći što će vas mnoge više ili manje iznenadit: s ekumenizmom nisam mnogo oduševljen bio ni ja ali sve do trenutka  dok nisam pohvatao konce i što kažu Bosanci uavizao, shvatio o čem to istvari tamo ide. S određenim postulatima ekumenizma i ja sam dan danas imam nekakve lične probleme ali to ništa ne mjenja na tome da ekumenizmu zaista nema alternative. Ili kako je to znao reći moj veliki uzor fra Tomislav Šagi Bunić u kontekstu 2VK razmirica - Ali drugog puta nema! Stvar je tu jednostavna - barem za nas hrišćane. ja lično imam ovaku podjelu Avramskih sljedbenika - vjernika Knjige kao što to kažu u islamu. Na one koji Mesiju čekaju Jevreje, na one koji su ga dočekali hrišćane i na postmesijanske muslimane o kojim si ja mislim i vjerujem da se na njima ispunjava proroštvo o lažnom Mesiji (i radi toga imam s tim najviše ličnih problema) te na one koji za Mesiju uopšte ne znaju, ni da je najavljen, ni da je došao. A šta je sad tu taj "ekumenizam"? To je jedina alternativa tome da se međusobno svi ne potamanimo nuklearnim i sličnim naoružanjem jer ako ekumenizam propovijeda međunabožensku, međuvjersku snošljivost vs. globalnom ratu i međusobnim likvidacijama i čistkama to je onda jedino rješenje koje je u skladu s Božijim Zakonom. jer Bog nije taj koji će bilo kome dozvoliti i odobriti agresiju, uništavanje ljudskih života i zdravlja pa i prirode same na kraju krajeva iz bilo kakvih a najmanje takozvano "vjerskih" razloga ko bi se mogli svest na to: ti ne vjeruješ isto kao ja a zato ti nema mjesta na ovoj Planeti - bićeš zdeletovan. Ustvari ekumenizma ne bi ni trebalo kad bi se svi pridržavali onog tihog glasa  savjesti u svojim srcima koji namm govori: ne, ne čini to, ne ubijaj, ne unesrećuj druge ljude, imaju isto toliko prava na život kao i ti. A taj glas nam je dan samim Bogom bez obzira kako ga neko zvao, kakve predstave o njemu imao i kako ga sve štovao i klanjao mu se pa čak i u slučaju kkad za Boga ne bi znao ili bi smatrao da ne postoji. I ja mogi smatrat da ne postoji štošta što drugim postoji, mogi biti ubijeđen da da je Zemlja ravna ploča, da su svemirski letovi i evolucija izmišljotina i na kraju ako treba ni da Boga nema. A ima li pravo sad neko samo radi toga da mi uzme život? Dakle ekumenizam nije ništa drugo nego samo akcentovanje onog što već postoji, što osjećamo kao Božijii moralni zakon u nama, što smatramo etičkim principima, o čemu čitamo u svojim Svetim Knjigama bez obzira na to da li tuđe "svete knjige" mogu biti meni lično nekakvim putokazem, svjetlom ili objavom. Dakle sasvim neovisno i indiferentno na svemu tome, ti nejde o to šta je za mene šta, čega se je držim i smatram mjerodavnim već o to kako omogićiti svima na svijetu mirnu koegzistenciju bez straha od ratova i krvoprolića zapričinjenih time što si neko misli da ostali koji ne misle ili ne vjeruju isto kao on nisu vrijedni toga kako bi obitavali ovi planetu koja je sve manja i manja - ovu zemaljsku terestrijalnu Oikoumenu. I naravno da ekumenizam ima svoju gradaciju a i pravila, s onima s kojim imamo više dodirnih tačaka ili ustvari dijelimo suštinski isti svjetonazor ili vjeri bez obzira na eventualna detaljistička neslaganja ćermo se moći složiti u više stvari nego s onima od kojih nas razdvaja sasvim drugačiji svjetonazor, vjera ili kulturna sredina. S hrišćanske tačke pogleda uveo bi ru dva pojmna. adamovsko čivještvo i Bogočevještvo, oba su nam pojma Bogom objavljena iz napih hrišćanskih Svetih Spisa. Admovsko Bogomstvoreno  ili Bogomustanovljeno čovještvo nam je objavljeno Starim Zakonom ili Zavjetom a svjedoči nam o tome da su svi ljudi na Zemlji braća o sestre jwer su svi potekli iz Adama i Eve. Bogočovještvo je Ovaploćeno ili Očovječeno Božstvo kao jedini mogući način povratka Bogu, kući, tamo odakle smo svi potekli, našem izvoru kako bismo se vratili u stanje Oboženog Čovještva kakvo smo imali prije Adamovog i Evinog izgona iz Raja, onog istog Adamovskog Čovještva koje je ored tim bilo svo ponoreno u Bogu kao u okeanu ali se izgonom iz Raja našlo u kao riba na suhom, više s Bogom nije bilo u takvoj prisnoj vezi i ostalo samo tim Čovještvom Čovjeka Adama i žene Eve istina Bogomstvorenog ali istovremeno i od Boga odlučenog, samog, slabog, grješnog i smrtnog. Dakle u principu je to priča o čovještvu ili slobodno zajedno s Njegošem to možemo reći o i Čojstvu i o Božstvu - takva vječna već opjevana srama: http://www.njegos.org/petrovics/luca.htm  Dakle ekumenizam ja vidim jednako inspirovan istim zapasom o dušu a ima nam pomoći u tom kako bismo uskladfili u sebi to svoje čojstvo s čojstvom tuđim, svoje pravo na život i na vjeroispovijedanje ili svjeronazor s tim pravom na život, vjeroispovijedanje i svjetonazor drugih ali nikako na štetu Objave koju smo spoznali kroz Bogočovjeka Isusa Hrista. I kako bismo na kraju mogli reći sa sv. Pavlom Apostolom: Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. To budemo mogli reći samo kad na Sudnjem Danu ne budemo morali odgovarati za tuđu prolivenu krv, kad životom prođemo časno i pošteno, uspostavimo sa svima takve odnose da niti drugi nas diživljavaju kao prijetnju niti mi imamo potrebu da se koga bojimo. I kad se Svetim Knjigama ne budemo služočo kap opravdanjem za nasilje, nepravdu i krvoprolića koja činima. Za to je dosta samo jedno - kako reče blagopočivši patrijarh srpski +Pavle: "Budimo ljudi." Ekumenizam u dvije riječi izrečen.

Подели на овим сајтовима

Брате, лупио си и остао жив. Већу небулозу дуго нисам прочитао.

Šta je tu po tebi tako nebulozno, da su Apostoli bili Jevreji ili da je Mesija obećan i najavljen Jevrejima prvo?

Подели на овим сајтовима

Sad ću vam nešto reći što će vas mnoge više ili manje iznenadit

Оно што мене највише изненађује је твој начин писања. Далеко већи ефекат би постигао ако би у пар реченица рекао оно што желиш да кажеш. Опширно писање замара читаоца и доводи до неразумевања. Буди сажет и јасан. За овакав твој текст требало би ми пар сати да га дешифрујем. Па тек онда да одредим кључни промашај или погодак да бих могао да коментаришем...

Подели на овим сајтовима

Брате, лупио си и остао жив. Већу небулозу дуго нисам прочитао.

vrlo lako ti pokažem odmah dvije stvari najednom.

šta bi se desilo da su SVI JEVREJI prihvatili Isusa Hristosa za Mesiju ili kao Mesiju i Kralja?

1. ovakvo hrišćanstvo kakvo ga znamo danas danas ne bi postojalo

2. postojalo bi samo jevrejstvo koje bi došlo k svom ispunjenju

druga sad stvar kako bi to izgledalo s tim njihovim misijama i misionarenjem, najvjerovatnije bi  se i ono proširili kao to prozelitsko jevrejsto koje je ionako tada već u Isusovo doba i postojalo i bilo zastupljeno, tj. misionarsko jevrejstvo na koje su konvertovali tadašnji rimski i grčki pagani, prevodilo se Sveto Pismo SZ na grčki; 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Septuaginta

To znači da je zaista prva kontroverzija tj. razilaženje ili sukob vjerskih nazora protekao i desio se na relaciji između Crkve tj. hrišćanstva ili još tačnije judeohrišćanstva i sinagoge što ustvari niko i s malo razuma u glavi i minimumom istorijskih znanja i informacija ni ne poriče. 

Подели на овим сајтовима

Оно што мене највише изненађује је твој начин писања. Далеко већи ефекат би постигао ако би у пар реченица рекао оно што желиш да кажеш. Опширно писање замара читаоца и доводи до неразумевања. Буди сажет и јасан. За овакав твој текст требало би ми пар сати да га дешифрујем. Па тек онда да одредим кључни промашај или погодак да бих могао да коментаришем...

Dobro: Ekumenizam nema alternative. Tačka. Ili šire: Drugog puta nema. Ako je to tebi dosta to je onda super. Ali PIP i BIP (verum est in beer) ne bi sigurno shvatili sve to odjednom kako sam to s tim tačno mislio do detalja kao ti. S takvim ljudima kao ti bi se rado upoznao, družio i debatovao. No sumnjam da bi to drugima bilo dovoljno. Nisu svi kao ti.

8086.gif

Подели на овим сајтовима

Nisu svi kao ti.

Немој брале да ме удараш где сам најтањи  :)))    Море нема везе... ајд живели и - живи били  :pivo:  

ПС

Проблем екуменизма је проблем перцепције. Различити људи га схватају различито. Ја бих ту реч забранио из разлога да не прави забуну. Постоје и друге речи којима се може исказати исто а биле би јасније свима :)  То је мишљење лудог Столета...

Подели на овим сајтовима

Ja baš izbjegavam duge postove ali ovo sam iznimno i namjerno napisao onako kako sam smatrao da treba bit dovoljno napisano i opet tamo nije sve objašnjeno. Neko će me opet pitat: zar je samo eventualna prijetnja globalnog nuklearnog rata i apokaliptičke hekatombe dovoljnim motivom i obrazloženjem ekumenizma? I slične stvari. Naravno da i na to imam odgovore ali onda bi taj post morao bit najmanje duplo duži. I šta misliš da sam napisao baš tako. Ekumenizam nema alternative jer drugog puta nema. Oni bi me onda pitali: A zašto. I opet bismo bili na početku tamo gdje smo bili. Inače antiekumenisti drugo ništa ni ne rade osim što pišu takve parole: Ekumenizam je svejeres. Tačka. Ili ako već nešto duže onda copy-paste kilometarskih tekstova sa interneta. Rijetko vidjet da sami šta od sebe napišu. Ili nedaj Bože obrazlože svojim riječima a da to nisu kao po običaju nekakve totalne besmislice.

Подели на овим сајтовима

Ако мислиш некога нечему научити а он није научио - није крив ученик. То је моје братско мишљење. Или му науку не предајеш адекватно узрасту или му предајеш науку која се коси са његовом логиком.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Немој брале да ме удараш где сам најтањи  :)))    Море нема везе... ајд живели и - живи били  :pivo:  

ПС

Проблем екуменизма је проблем перцепције. Различити људи га схватају различито. Ја бих ту реч забранио из разлога да не прави забуну. Постоје и друге речи којима се може исказати исто а биле би јасније свима :)  То је мишљење лудог Столета...

No, u pravu si kad se to tako gleda na "prvu loptu". I ja sam si to isto mislio neko vrijeme ali sam onda ustanovio da ljudi daju značenja riječima koja oni hoće bez obzira na to šta one izvorno, u stvarnosti znače. Uzmi samo to "dobra cura", šta si momci prvo pod tim pomisle? Kako je: marljiva, vrijedna, radišna, talentovana, elokventna, mudra, pametna, načitana, osjećajna, pobožna i bogobojazna ili nešto savim drugo da je to to dobro kod nje? Po odgovor nećeš morat ići daleko, dosta su ti tvoji najbliži prijatelji i poznanici. Ta riječ "oikoumena" ima barem neku i hriščansku tradiciju, znači vaseljena i označava u jelinizmu sav naseljeni / hrišćanski svijet. 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekumena

Mogli smo tamo dat na primjer i "dijalog" ili "zbližavanje" ali oni koji bi bili protiv bili bi naravno protiv i bilo kakvih dijaloga i zbližavanja s jereticima, šizmaticima itd. Inače kad se ta riječ pojavila prvi put u djelu jednog protestantskog teologa na Zapadu u ovom značenju u kojem ga poznajemo danas, tamo su u štampariji mislili da se radi o ekonomiji pa su mu sve to "poispravljali" na ekonomija, on kad je dobio u ruke prvi probni primjerak iz štamparije da ga prekontroliše, imao se baš čemu čudit, hahahaha. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...