Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Ako napišete NE, tj. da ne priznajete pattrujarha srpskog +Irineja za poglavara SPC, odbijate mu oposlušnost kao i ostalim vladikama SPC, ako napišete da ne poštujete kanonski poredak, ustav i ustrijstvo SPC onda očigledno NISTE ČLANOVIMA SPC, čijim i kakvim članovima jeste to mene NE ZANIMA: Radi toga se bilo koje vaše mišljenje na forumu ne može uzimati kao mišljenje članova SPC. A zbog toga je suvišno s vama bilo šta raspravljat i na vas gubit vrijeme ovdje. Ako imate neki svoj forum ostavite link pa kad budem htio doći ću se tamo raspravljat s vama. Sada sam radi razgovora i dijaloga s članovima SPC a ne s vama.

Зајроне ти треба у глави да пребациш једно малено "дугменце" када причаш са православцима. Православци немају папу. Православци могу да критикују и патријарха по питањима која нису догматски и канонски устројена. Догмате и каноне може да утврђује само сабор и то само у најширем смислу. А све зато што патријарх није Бог већ његово дотојанство зависи од тога колико поштује пре свега Господа а онда и пуноту Православне Цркве. Екуменизам у облику у ком се данас испољава није устројен ни догматски, ни канонски. Јединство често могу да имају и разбојничке дружине али то их још увек не ослобађа кривице за разбојништво. Не можемо све да посматрамо кроз јединство. Без Истине и правде јединство није благословено од Бога који је Истина и Правда.

• Волим 1

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Онда да те упознам са

Десно Хитлер, лево папа Пије 12

Признајеш ли ти папу Пија 12 као канонски изабраног папу и о чему су њих двојица причала?

Колико ми је познато ово није званични сајт СПЦ.

Од кога си ти овлашћен да долазиш овде и причаш о екуменизму :)

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/942/tekst/papa-pije-uzalud-cekao-patrijarha/

Е то су најбитније ствари у разговору, а ово око првенства части, да ли је овако или онако, може  брзо да се реши.

ПС: Ставио сам слику чисто да може да се стави било која слика и да се из тога протумаче многе ствари, добре и лоше, па ко како види.

Vi ste stvarno riješili od ljudi tu pravit volove s tim kako se pravite budale ili šta? To je vaš uobičajeni način kkomunikacije, glupiranje i izvrtanje. Sliku nism postavio da vi na joj vidite koga ja priznajem za svog klirika, kardinala Bozanića a koga hoću da čujem da priznajete vi za svog patrijarha srpskog Irineja a ne da ju tumačite, na njoj se nema tumačit šta. Meni je važno da znam s kim razgovaram, mislim razfovaram s članovima SPC a poslije ustanovim da tii NIKAKVI ČLANOVI SPC NISU! Svaki put kad se objavi neko od takvih pokazivaću mu tu sliku i ispitivat sve dok to ne saznam i ne ustanovim tačno: da li je patrijarh srpski +Irinej njegovim patrijarhom i patrijarhom njegove Crkve koga priznaje i sluša.  Taman posla da s nekim tu pričam a poslije ustanovim da se lažno predstavlja, da je ustvari budista ili šta. Pa niko nije vesla siso, šta je vama? Sve dok to ne ustanovim kod ljudi kod kojih uvidim da s despektom pišu o svojim arhijerejima. Da znam s kim to posla imam i tu čast ustvari.

Подели на овим сајтовима

Zajrone pozivam te, pred ovim ljudima ovde i pred Zivim Bogom, da bez okolisanja i u jednoj reci ispovedis svoju veru.  

Reci mi: Da li Zajrone verujes da Duh Sveti ishodi samo od Oca, ili verujes da ishodi od Oca i od Sina? 

Odgovori muski. Bez rasplinjavanja ispovedaj veru bojeci se onoga koji je rekao: Ko se postidi mene...  Lk. 9,26.

Западњаци су заиста у проблему. Међутим, питање је да ли међу православнима сви исправно стојимо у вези тог учења.

Лако је одбацити западњачки Филиокве. Нико га више не узима за озбиљно.

Наш проблем је антифилиокве. То су ставови да Син Божији нема никакву улогу у исхођењу Духа Светога у учењу о иманентној Тројици.

Врло лако су многи запали и многи још увек западају у такво схватање. То је друга врста крајности - ништа мање опаснија од прве.

Време ће показати како ствари стоје. Све док се о томе ћути од стране зилота, изгледаће врло, врло сумљиво.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Zayrone, koliko god tebi to zvucalo neverovatno- ja sam na ovom forumu najveci privrzenik ekumenskog dijaloga, priblizavanja pravoslavnih i rimokatolika i istinski borac za jedinstvo Crkve Hristove. stvar je u tome sto ja pod ekumenskim dijalogom i bratskim susretima ne podrazumevam laz. meni kurtoazne izjave i srdacni pozdravi ne znace nista. a zasto? zato sto u njima nema iskrenosti. kao sto je nema ni u onome sto vi, grupa rimokatolika, pisete ovde na ZRU. nicim niste doprineli poverenju, dzaba su vas poslali.

recimo da je problem u pravoslavnim i da svojim nepomirljivim stavovima sabotiraju ekumenizam. a gde ste onda stigli u dijalogu sa anglikancima, s obzirom da su vam slicniji od istocnih i da delite s njima mnogo vise nego sa nama? niste stigli nigde. a zasto? zato sto se poverenje ne stice lepim recima, nego iskrenim delima.

odgiovori prvo na pitanje koje sam ti postavio ono je jasno, da li priznaješ redovitu hijerarhiju SPC i patrijarha srpskog +Irineja s za svog crkvenog poglavara, da li priznaješ i poštuješ kanonski poredak, ustav i ustrojstvo SPC. Tek kad mi odgovoriš na to pitanje možemo dalje nastavit s pričom, imam pravo da znam s kim pričam. Ako ne odgovorite ništa to smatram kao izbjegavanje odgovora jer zašto bi nekom ko s tim nema neki problem trebalo toliko vremena da na to odgovori ili odbijao pdgovoriti na takvo lagano pitanje. Ja priznajem i kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Bozanića i kardinala i nadbisjupa pražskog Dominika Duku i papu Franciska i sve ostale biskupe, nadbiskupe i kardinale KC po cijelom svijetu za svoje kanonske crkvene poglavare. Dakle kako je to s tobom?

Подели на овим сајтовима

Западњаци су заиста у проблему. Међутим, питање је да ли међу православнима сви исправно стојимо у вези тог учења.

Лако је одбацити западњачки Филиокве. Нико га више не узима за озбиљно.

Наш проблем је антифилиокве. То су ставови да Син Божији нема никакву улогу у исхођењу Духа Светога у учењу о иманентној Тројици.

Врло лако су многи запали и многи још увек западају у такво схватање. То је друга врста крајности - ништа мање опаснија од прве.

Време ће показати како ствари стоје. Све док се о томе ћути од стране зилота, изгледаће врло, врло сумљиво.

Символ вере каже јасно и недвосмислено: "који од Оца исходи" чиме се показује узрок и почетак Духа Светога као и Сина само што је Син рођен од Оца. И Дух и Син су од увек јер је и Отац од кога исходи/рођен од увек. Као што све три ипостаси су по суштини једно тако је и нормално да кроз било коју ипостас задобијамо све т.ј. Бога. Толико о суштини Божанства имамо откривено и нема ту ништа нејасно и увијено и тешко за разумевање. Свако даље залажење у дубине Божјег бића за човека није могуће и води у пропаст.

Када кажеш "зилоти" ипак реци на  које зилоте мислиш да небуде неких заблуда. Има на православној сцени и политичких раскола који немају везе са основним питањима вере. Свакако ће време показати шта је шта али треба сачекати. Да напоменем да не прејудицирам само позивам на стрпљење у смирености према свима.

Подели на овим сајтовима

naravno da priznajem. ne znam otkud ti uopste ideja da sam neki raskolnik. pretpostavljam da ovakvim pitanjima nastojis skrenuti razgovor sa neprijatnih tema.

Ja skrenut s temme, pa ja sam vam najviše toga tu i na toj temi i svugdje drugdje napisao o čemu god ste me pitali a to najmanje iz nekakvih linkova ili ne znam čega. Upravo je obrnuto, ta tema je toliko diverzantski sabotovana pamfletima i parolama ekumenizam je svejeres i sličnim te kilometarskim linkovima sa starokalendarskih sajtova da ako se može govorit o nekakvom skretanju teme onda samo s vaše strane. I ti sad započeo s tim kao napad je najbolja odbrana? A saznat moram s kim razgovaram, ako pričam s nekakvim ko sa Vaseljenske koji punim plućima pljuju po SPC i kliru onda sam mogao ravno otići na satanistički forum pa pričat tamo s pravim satanistima a ne s tim presvučenim. Pa ako nisi neki raskolnik šta ti sad smeta na ekumenizmu?

Подели на овим сајтовима

i takav simbol vere su papa i patrijarh zajedno čitali :)

Рече народ "једна ласта не чини пролеће". Могу и ја теби да прихватим да је црно бело или обрнуто али треба то и да покажем делима. Са друге стране филиокве је само једна од докматских препрека за јединство ПЦ и РКЦ. А изнад свега за мене је најбитнија намера, а о намери не судим ја посматрајући само РКЦ већ уопште свет у којем живимо који ми прича о "љубави" у 21. веку а где год се окренем од те лажне љубави ни Љ а о правој љубави да и не говорим. Када будем осетио више љубави онда ћу да се залажем за јединство. Да небуде критика само РКЦ, окренимо се око себе и погледајмо колико ти исти наши свештеници и теолози који се највише залажу за екуменизам немају елементарну љубав међу собом и према народу. Не једном сам био сведок тога. Погледај само стање на овом форуму, колико има неуздржаности у тешким речима, омаловажавања, презира али на обе стране. Ја не проповедам толико "љубав" јер је и не осећам али чудим се да када они који на сав глас вичу ЉУБАВ у пракси показују сасвим нешто друго. Дела браћо, дела се траже од нас. Сви можемо да мислимо да смо Тесла али од струје се и дан данас лако гине.

Једино што признајем то је да ми постајеш све дражи. :)

Подели на овим сајтовима

Dakle Zajrone ti ovde pred ljudima i pred Bogom, ispovedas da Duh Sveti ishodi samo od Oca? 

Dakle ti se odrices ucenja ``filiokve`` i odbacujes ga kao zabludu i nepravilnost? 

Odgovori mi ti kao ti a ne sta kaze papa. I jednom recju bez video snimaka!

već sam to odgovorio kristalno jano, da aminujem sve ono što si čuo na videu što znači i da sve to i ispovijedam, ti međutim nisi odgovorio ništa meni pa se s tobom ne budem više bavit dok mi ne odgovoriš na to šta sam te pitao, jasno?

Je li tvoj patrijarh SPC - patrijarh srpski +Irinej ili neko drugi?

Jesi li ti N. Petroviću u kanonskom jedinstvu sa SPC, 

priznaješ li njen kanonski poredak ustav i ustrojstvo?

Подели на овим сајтовима

@@ПиП,

Проблем се јавља у негирању сваке улоге Сина Божијег у исхођењу Светога Духа. То је питање нашег времена - данас имамо тај проблем, није га било првих векова.

Постоји учење код светих Отаца Цркве, да Син Божији јесте посредник у исхођењу Светога Духа. Та чињеница је од круцијалне важности - као све у тријадологији.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

@@ПиП,

Проблем се јавља у негирању сваке улоге Сина Божијег у исхођењу Светога Духа. То је питање нашег времена - данас имамо тај проблем, није га било првих векова.

Постоји учење код светих Отаца Цркве, да Син Божији јесте посредник у исхођењу Светога Духа. Та чињеница је од круцијалне важности - као све у тријадологији.

Контам, само питам те ко то тврди, мислим на оно прво? А тиме што сам рекао да сваком ипостаси добијамо целог Бога мислим да сам одговорио на ово друго.

Подели на овим сајтовима

Тако неки осуђивајући западљаке због Филиоквеа, западају у другу крајност - у антифилиокве. Врло примамљиво. Неко их је убедио да је могуће распалити по Филиоквеу и готова ствар, засигурно смо православни.

Међутим, тако се долази до друге крајности коју данас нашироко видимо. Проповедајући антифилиокве многи уводе другу јерес.

Тога је мало ко свестан. Омамљени борбом за веру, многи су борци против вере.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ljubav nije osećanje :)

Оћеш да кажеш да немам Бога у себи. :)  Питам се онада само ко је заузео упражњено место? :.mislise.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...