Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Čuj, nije problem da se prihvate stvari - problem je kad se od jedne strane očekuje da se stvari prihvate, a pri tom onoj drugoj, ne pada na pamet da razume šta stoji iza stava koji drži prva strana. No, na sreću to nije više tako čest slučaj. Naš problem u dijalogu sa PC je u tome što se vi još niste dogovorili između sebe o mnogim stvarima, a onda i što svako vuče vodu na svoju vodenicu. Ne znaš sa kim da razgovaraš. Ispada da treba sa svakim pojedinačnim, ne episkopom, nego vernikom da pričaš da bi se jedinstvo ostvarilo - a to nije nama palo na pamet, već je to isus NAREDIO: Da svi budu JEDNO (Jv 17,26). Pa ni vi niste jedno - Negde se pojavi, recimo, Ekumenski patrijarh - eto ti - ne dođu Rusi, negde se Rusi pojave, ne dođu Rumuni, Na jednom mestu, posebno na Zapadu, po tri četiri patrijarha ili episkopa imaju nadležnost! Po kojim je to kanonima? Rusi ne daju da po starim kanonima van Rusije, Ekumenski patrijarh ima nadležnost, jer on ima vlast nad šakom vernika u Fanaru, a Ruski patrijarh bi da bude glavni, ne po starostavnim kanonima, već po broju - a ovamo katolici se optužuju da hoće da vladaju jer su brojniji?!? Ekumenizam ide traljavo i polako, ne zbog lukavih latina, već zato što se vi, braćo, ne možete da dogovorite između sebe.

Види ја сматрам да се око Папиног првенства или примата или како се то већ код вас зове нема шта разумети пуно. Једноставно тај примат је у Римокатоличкој цркви извор земаљске моћи и власти ватикана, и само зато је смишљен а не због Апостола Петра или било какве везе са вером Христовом. Мислим да то бар пола искрених људи који су католици види и зна. Е управо мислим да се римокатоличка црква ако се и дрекне свега тога никада неће одрећи. Знаш како код нас народ каже: "Власт је сласт".

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Само учење о првенству може донети јединство. Ако одбацимо појам првенства, неће бити јединства.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Нема везе. Ако немаш шта рећи о теологији Западне Цркве, џаба овде прича.

А што мислиш да немам, ниси ме ни питао? А са друге стране када је у питању теологија и урођена Српска интуиција за превару, бирам ово друго. Једино те молим ако нешто желиш да пишеш или питаш реци конкретно да се разуме, а не на питање питањем а на одговор одговором. Не могу ја да гледам у пасуљ шта ти мислиш. А и биће разговор конструктивнији.

Подели на овим сајтовима

Само учење о првенству може донети јединство. Ако одбацимо појам првенства, неће бити јединства.

Да, али да будемо једно у Духу! Док постоје резлике које постоје у исповдању вере како да будемо једно у Духу?

Подели на овим сајтовима

Сам си почео причу. Питао сам те шта имаш рећи о проблему код западних хришћана.

Назвао си их јеретицима. Изнеси своје виђење. Можда ниси бољи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Види ја сматрам да се око Папиног првенства или примата или како се то већ код вас зове нема шта разумети пуно. Једноставно тај примат је у Римокатоличкој цркви извор земаљске моћи и власти ватикана, и само зато је смишљен а не због Апостола Петра или било какве везе са вером Христовом. Мислим да то бар пола искрених људи који су католици види и зна. Е управо мислим да се римокатоличка црква ако се и дрекне свега тога никада неће одрећи. Знаш како код нас народ каже: "Власт је сласт".

Vidi, pogrešno smatraš. Tačno je da je papina vlast u jednom trenutku bila "zemaljska", ne zato što su pape to htele, jednostavno istorijski uslovi su im gurnuli vruć krompir u ruke - neko ga je prihvatio sa radošću, neko sa mukom. To danas nema veze sa istinom i sa aktuelnim stanjem. Papina vlast nadamnom je u okviru crkvenog učenja i crkvene hijerarhije, ništa drugo. A bilo bi lepo kad bi vi, koji se toliko zalažete protiv dijaloga, stvarno nešto i naučili o KC pa onda o tome i pričali.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Да, али да будемо једно у Духу! Док постоје резлике које постоје у исповдању вере како да будемо једно у Духу?

Faza, milione puta ponovljena. Još jednom, da se ne lažemo, problem je ko drži "vlast" i niučemu drugom. Kad to svi shvate, a posebno vi antiekumenisti, onda će dijalog da bude rešen za mesec dana. Kada kažem vlast - to se odnosi na obe strane.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Vidi, pogrešno smatraš. Tačno je da je papina vlast u jednom trenutku bila "zemaljska", ne zato što su pape to htele, jednostavno istorijski uslovi su im gurnuli vruć krompir u ruke - neko ga je prihvatio sa radošću, neko sa mukom. To danas nema veze sa istinom i sa aktuelnim stanjem. Papina vlast nadamnom je u okviru crkvenog učenja i crkvene hijerarhije, ništa drugo. A bilo bi lepo kad bi vi, koji se toliko zalažete protiv dijaloga, stvarno nešto i naučili o KC pa onda o tome i pričali.

Не знам зашто говориш оно чега си и сам свестан да није истина. Папа т.ј. институција Папе има апсолутну власт у РКЦ то се види и са стране. Код нас су можда поделе по разним питањима али је ти и добар начин контроле да се не залута. Управо саборнност је оно што чува Цркву православну. Док год је тога ја се за православље не плашим.

Подели на овим сајтовима

Čuj, nije problem da se prihvate stvari - problem je kad se od jedne strane očekuje da se stvari prihvate, a pri tom onoj drugoj, ne pada na pamet da razume šta stoji iza stava koji drži prva strana. No, na sreću to nije više tako čest slučaj. Naš problem u dijalogu sa PC je u tome što se vi još niste dogovorili između sebe o mnogim stvarima, a onda i što svako vuče vodu na svoju vodenicu. Ne znaš sa kim da razgovaraš. Ispada da treba sa svakim pojedinačnim, ne episkopom, nego vernikom da pričaš da bi se jedinstvo ostvarilo - a to nije nama palo na pamet, već je to isus NAREDIO: Da svi budu JEDNO (Jv 17,26). Pa ni vi niste jedno - Negde se pojavi, recimo, Ekumenski patrijarh - eto ti - ne dođu Rusi, negde se Rusi pojave, ne dođu Rumuni, Na jednom mestu, posebno na Zapadu, po tri četiri patrijarha ili episkopa imaju nadležnost! Po kojim je to kanonima? Rusi ne daju da po starim kanonima van Rusije, Ekumenski patrijarh ima nadležnost, jer on ima vlast nad šakom vernika u Fanaru, a Ruski patrijarh bi da bude glavni, ne po starostavnim kanonima, već po broju - a ovamo katolici se optužuju da hoće da vladaju jer su brojniji?!? Ekumenizam ide traljavo i polako, ne zbog lukavih latina, već zato što se vi, braćo, ne možete da dogovorite između sebe.

brate ja ne razumijem vas katolike,zašto je vama stalo da se ujedinite sa nama koji smo lošiji,vaš papa ima ključeve od carstva nebeskog naš patrijarh to nema,u čemu je štos ?

Подели на овим сајтовима

Faza, milione puta ponovljena. Još jednom, da se ne lažemo, problem je ko drži "vlast" i niučemu drugom. Kad to svi shvate, a posebno vi antiekumenisti, onda će dijalog da bude rešen za mesec dana. Kada kažem vlast - to se odnosi na obe strane.

Нема код нас нико власт и то се види сваки дан све више и да свега другог у православљу нестане и то би било довољно јер тако власт остаје у рукама онога чија и треба да буде а то је Господ. И он кроз своје свештенике и народ који га слушају поново увек успоставља ред. И благослов лежи на народу православном зато што никада није дао потпуну власт над собом никоме до једино Богу. Наши Архијереји чим се мало погорде народ се успротиви и Божјом милошћу опет све дође на своје место. Ови што су сада умислили да имају мандат да преговарају у име народа православног само себе обмањују. Показаће се то кад тад.

Подели на овим сајтовима

već pogleda na vlast - od kako je nesretni Konstantin seo na presto.

taj tvoj Rim je i Hrista ubio koliko ja znam...

Hteo je i Grcima da vlada,narodu koji je rimu dao pismo i komplet kulturu i civilizaciju bez koje rim ne bi bio civilizovaniji od teutonaca,sve su od tih Grka kopirali,nije ni čudno što toliko mrze Konstantina velikog...

Подели на овим сајтовима

Ava Justin je grmeo protiv EKUMEZNIMA!!!!Ti straci su bili jako protiv ekumenizam i pokojni Patrijarh Pavle takodje!Tako da ima puno ljudi u crkvi za koje se ne zna a koji puno znaju o ekumenizmu ,namerama itd...Isto je inkvizicija napravljena protiv Vladike Artemija samo jer on je protivnik ekumenizma zar nije Ava Justin bio njihov ucitelj,,i neki sadasnjih vladika!!Licno kada udjem nekada retko u Katolicku crkvu nemam u srcu i dusi onaj mir i svetost koji imam kada udjem u Pravoslavnu crkvu a kamoli da udjem gde se mole svestenici obe crkve!!Nikadaaa..po kanonima SPC onaj ko prica i moli se sa jereticima sta sledi?Ah da to se sada nesme spominjati!!Znam da su moje tetke pricale jer rodjena sam u verujucoj porodici da ce doci vreme opet kada cemo se moliti u katakombama kao u prvim danima Hriscanstva,tada kao dete sam mislila mozda zboh Islama a sada verujem zbog ekumenizma,,nije neprijatelj onaj tamo vec tebi slican.,..Neka bude do kraja sveta kako je vec hiljadu godina,,

Kao prvo očigledno je da ništa nisi pročitala od Ave Justina a da ne pričam već o pokojnom patrijarhu, Midraš može da potvrdi da sam sa njim imao susrete u crkvi na neimaru kad je umro papa i da su mi njegove tople reči i danas ostale u sećanju o potrebi dijaloga i prevazilaženja raskola. 

Naravno da će uvek da postoje ljudi kao ti koji su zahvaćeni astenijom. Ako se loše osećaš zašto ulaziš u Katoličku crkvu? 

Ja lično izbegavam mesta koja mi ne prijaju...

Bivši vladika Artemije je maznuo lovu sa Vilovskim i pokrenut je postupak pred sudom koji je u toku. Nije se on mnogo protivio ekumenizmu niti nama katolicima  kad je imao koristi od nas, on se više protivio Saboru nego papi. 

Evo ti jedan link da malo čitaš http://www.atlantaserbs.com/learnmore/library/OtacJustindeoprvi.pdf i da kritički prihvatiš neke stvari a ne nebulozno da tvrdiš da je ekumenizam jeres... Ekumenizam nije nikakvo učenje da bi bilo jeres, to je ravnopravan dijalog za razliku od unijaćenja kad smo vas na silu terali da pređete u našu Crkvu.

Sad smo objektivno i mi i vi u velikim problemima i naravno da nam je taj dijalog više nego potreban.

Подели на овим сајтовима

Ne znaš sa kim da razgovaraš. Ispada da treba sa svakim pojedinačnim, ne episkopom, nego vernikom da pričaš da bi se jedinstvo ostvarilo - a to nije nama palo na pamet, već je to isus NAREDIO: Da svi budu JEDNO

Vidiš koliko ja ovde vidim da smo Jedno! 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da taj dijalog između zapadnih i istočnih hrišćana treba čim dalje tim više unapređivati i promicati sve dok se ne postigne jedinstvo svih hrišćana u Gospodu Isusu Hristosu u kojem nema ni istoka ni zapada već smo u njemu svi JEDNO.  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...