Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Ispovedanje Istine nije menjano brate što si ljut toliko na nas koji ne znamo gde ćemo kraj sa krajem. Živim koliko god mogu da ostanem sa Bogom i hranim dva bebca, da odem u Crkvu da se Pričešćujem da mi se bebci pričešćuju da znaju za Hrista i da znaju da im on može više pomoći nego njihov tata koji nema ni za auto da ih odvede u vrtić po ovoj zimi. Gde sam ja imao vremena da skidam anatemu mame ti? Nismo isto sa RKC ako mene pitaš , eto toliko.

Ма где си видео љутњу на тебе, ја мало саркастично пишем али ево конкретно: Љутим се ја на Архијереје наше који су се уватили царства земаљског, лагодног живота и ко зна чега па сада хође нас жедне преко воде да преведу! Ја кажем то отворено када ме упитају, а питао сам и свог епископа и рекао своје мишљење, не кријем се. Отворено и сада кажем, нека иде са римокатолицима ко год хоће, ако ће и цела административна црква да пређе код њих нека их, нека иду али ја нећу. За разговоре са њима нисам зато што ни једним гестом нису показали добру вољу, и ово што "преговарају" раде са подсмехом као и увек. Где год стигну забију нам нож у леђа. Код мене у граду католички свештеници отворено проповедају против Срба после мисе (чуо од католика из те исте цркве) а после лицемерно долазе на литургију за веће празнике. Ја од муке тада и не одем на литургију. Све је једно обично лицемерје.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Шта може бити корисно од јединства. Шта је циљ тога јединства?

Зашто не причате о јединству са муслиманима па и они признају Христа ( као пророка)

Јеинство ради јединства , има ли смисла?

Јединство убија мултикултуралност, зар се Европа не бори за мутикултуралност.

Кад се бројнији са малобројнијим, удружују, увјек се они малобројнији изгубе.

Па имате гркокатолике, који признају вашег папу???

зар вам није довољно?

Подели на овим сајтовима

Циљ је да сви будемо у евхаристијском општењу.

Зшто би то било добро и за кога???

Сав интернационализам води сукобима, и сви такви пројекти увјек доведу к пропасти.

Подели на овим сајтовима

Nije svet izmislio Katoličanstvo. To nam je dao Hristos.

Treba svi da budemo ,,jedno''. A opet, svako mora biti u potpunosti jedinstven.

Pravoslavlje treba da nam ukaže na taj cilj. Ako toga nismo svesni, nismo onda pravoslavni.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Христос нам је дао, Свету Католичанску или како ми кажемо Саборну Цркву...

Ви мешате назив католичке цркве, са значењем Католичански...

Зашто да сви будемо једно, ако то није једнодушно исповедање? или како рекосте, удружити с еи остати јединствен.

То дође ка мађионичарски трик....

Православље указује циљ само не под сваку цијену.

Подели на овим сајтовима

Nije svet izmislio Katoličanstvo. To nam je dao Hristos.

Treba svi da budemo ,,jedno''. A opet, svako mora biti u potpunosti jedinstven.

Pravoslavlje treba da nam ukaže na taj cilj. Ako toga nismo svesni, nismo onda pravoslavni.

Како се објашњава да католичанство није јерес када у свом учењу има догмата који су у потпуној супротнисти са православним учењем?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

@@brana,

Zato treba da razgovaramo. I dalje nas deli mnogo toga.

Nema potrebe paničiti. Ekumenizam je način da se razlike prebrode.

Сад без зезања, јел верујеш искрено да ће се католици одрећи неких својих догмата који су по православном учењу а и по здравом разуму тотална заблуда?

Подели на овим сајтовима

Како се објашњава да католичанство није јерес када у свом учењу има догмата који су у потпуној супротнисти са православним учењем?

Католичанство није исто што и Западна Црква. Православље (као учење - исповедање) је чувар Католичанске Цркве.

Западна Црква има проблеме у исповедању вере. Имамо проблеме и ми православни - Цркве нам се деле, а то нам се дешава због погрешног разумевања Православља. Морамо порадити на јединству како доликује.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Сад без зезања, јел верујеш искрено да ће се католици одрећи неких својих догмата који су по православном учењу а и по здравом разуму тотална заблуда?

Морамо разговарати о томе. Форум обилује таквим темама. Али у задње време је некакво затишје.

Можда треба ти да покренеш неки разговор. Искористи ову прилику.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Католичанство није исто што и Западна Црква. Православље (као учење - исповедање) је чувар Католичанске Цркве.

Западна Црква има проблеме у исповедању вере. Имамо проблеме и ми православни - Цркве нам се деле, а то нам се дешава због погрешног разумевања Православља. Морамо порадити на јединству како доликује.

Добро овде сам подразумевао да сви знају када кажем католичанство на шта мислим. Ипак се у првослављу та реч бар код нас Срба слабо употребљава осим ако се мисли на римокатоличку цркву. Наведи ми те догматске проблеме у исповедању вере у Православној Цркви?

Подели на овим сајтовима

Ти кажеш да постоје догматски проблеми унутар Православља. Можда то није случајно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Čuj, nije problem da se prihvate stvari - problem je kad se od jedne strane očekuje da se stvari prihvate, a pri tom onoj drugoj, ne pada na pamet da razume šta stoji iza stava koji drži prva strana. No, na sreću to nije više tako čest slučaj. Naš problem u dijalogu sa PC je u tome što se vi još niste dogovorili između sebe o mnogim stvarima, a onda i što svako vuče vodu na svoju vodenicu. Ne znaš sa kim da razgovaraš. Ispada da treba sa svakim pojedinačnim, ne episkopom, nego vernikom da pričaš da bi se jedinstvo ostvarilo - a to nije nama palo na pamet, već je to isus NAREDIO: Da svi budu JEDNO (Jv 17,26). Pa ni vi niste jedno - Negde se pojavi, recimo, Ekumenski patrijarh - eto ti - ne dođu Rusi, negde se Rusi pojave, ne dođu Rumuni, Na jednom mestu, posebno na Zapadu, po tri četiri patrijarha ili episkopa imaju nadležnost! Po kojim je to kanonima? Rusi ne daju da po starim kanonima van Rusije, Ekumenski patrijarh ima nadležnost, jer on ima vlast nad šakom vernika u Fanaru, a Ruski patrijarh bi da bude glavni, ne po starostavnim kanonima, već po broju - a ovamo katolici se optužuju da hoće da vladaju jer su brojniji?!? Ekumenizam ide traljavo i polako, ne zbog lukavih latina, već zato što se vi, braćo, ne možete da dogovorite između sebe.

• Волим 1

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ти кажеш да постоје догматски проблеми унутар Православља. Можда то није случајно.

Не знам када сам то рекао?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...