Eniz Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 To ti se ne tumači baš bukvalno! Da bi muž voleo ženu kao Hristos Crkvu on to mora da radi kroz Hrista,isto tako da bi žena otvarila svoju ulogu iz perspektive Hrišćanstva,ona to jedino može kroz Hrista! Jeste samo što je to kod njega iz prve ruke (direktno a kod nje iz druge ruke indirektno.Da li je ona time malo ispod njega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 U smislu grehovnosti i mogućnosti spasenja ne,a ovako na neki način da a na neki ne! Presednik države je iznad mene ili iguman manstira iznad iskušenika ali mnogi prvi će biti zadnji a mnogi zadnji će biti prvi! Svi mi imamo svoje Bogom dane uloge,pitanje je samo koliko ih dobro igramo! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 U smislu grehovnosti i mogućnosti spasenja ne,a ovako na neki način da a na neki ne! Presednik države je iznad mene ili iguman manstira iznad iskušenika ali mnogi prvi će biti zadnji a mnogi zadnji će biti prvi! Svi mi imamo svoje Bogom dane uloge,pitanje je samo koliko ih dobro igramo! Brate taj odgovor ću prihvatiti uz uslov a to je kod nas je isto tako shvatanje.Ako negiraš to nama negiraj i sebi, nemožeš odgovor koji mi tebi dajemo nuditi nama. To ti je beše, beše ili para para! stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Zena treba da voli muza kao Crkva Hrista, a muz zenu kao Hristos Crkvu. To je pojasnio, protumacio, sveti apostol Pavle. Uredjenje porodice koje je tada bilo opsteprihvaceno bilo je - zeni je glava muz, a muzu je glava Bog. Apostol koristi to kao primer slikovitog eklisioloskog prikaza. U tom poredjenju, kako apostol kaze, zena (nevesta) je Crkva, a muz (zenik) je Hristos. Tu se govori o dogmatici, o tome da je Crkvi (crkvenoj zajdenici) glava Hristos, a Hristu je glava Bog Otac. Ovo je inace i ispunjenje one zelje Hristove koju je objavio recima: Oce, hocu da i oni jedno s Nama budu, kao sto sam ja u tebi i ti u meni, da i oni jedno s Nama budu. U drugom planu ovo je i apostolski pastoral, i to pre svega apel supruzima, da, citiram - ljube svoje zene kao sto Hristos ljubi Crkvu Svoju i Sebe predade za Nju. Vidimo da Apostoli poslani od Gospoda Isusa Hrista, ne udaraju spolja, nekakvom nasilnom naredbom uz pretnju kazne ili smrti, vec pozivaju muzeve na ljubav koja je u Hristu, na ljubav presvetog Srca Isusovog. Jer ako se Priceste time tj. tim odnosom koji ima Hristos prema Crkvi, postizu se i ostali ciljevi njihovog poslanja u svet - promeniti dotadasnji odnos muza prema zeni (a koji je bio onakav kakav ima covek prema stvari, a ne odnos koji postoji izmedju dve licnosti). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Muškarac ima ulogu stuba kuće a žena temelja ,ajde ti sad meni kaži ko je tu ispred koga i ko je preči? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 21, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2010 Muškarac ima ulogu stuba kuće a žena temelja ,ajde ti sad meni kaži ko je tu ispred koga i ko je preči?Slušaj ovo nam je isto:Kada svako svoje ispuni onda su oni jedno tjelo i jedna cjelina!Slažeš li se sa ovim? I ispunjavanje obaveza koje imaju i žena i muž to ih vodi dragom Bogu! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" A evo kako islam odgaja one koji uzmu sebi za pravo da tumače ajete kako njima odgovara: ############################################################# Muslimani koji sebe smatraju vjernicima nikada sebi ne smiju dozvoliti nasilje nad svojim suprugama, nad majkama svoje djece, nad svojim sestrama muslimankama, onima koje imaju prava isto onoliko koliko i dužnosti u braku. Zbog toga se dobro pričuvaj Dana obračuna, dragi brate, koji činiš nasilje prema svojoj ženi! "Prema ženama su velikodušni i pažljivi samo plemeniti ljudi, a žene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su loši i niske naravi." (Ibn Asakir) Brate, zar ti misliš da možeš da sakriješ od Allaha, subhanehu we teala, ono što radiš svojoj supruzi iza zatvorenih vrata, uz prijetnje da se ne smije nikom požalit na tebe i tvoje zločine? Zar se ne bojiš dana kada će te uzeti Zebanije i baciti na dno džehennemske vatre zbog one koja ti dobročinstvo čini, koja se trudi da te zadovolji i tvoju srdžbu spriječi? Odakle ti samo toliko hrabrosti da se iživljavaš nad majkom svoje djece dok to tvoja uplašena djeca posmatraju i pamte te scene zuluma za čitav zivot? Teško tebi, brate moj, onoga dana kada staneš pred svog Gospodara i kada tvoja supruga počne da oduzima od tebe sebi, i ono malo dobrih djela koja si uradio! Teško ti se onoga dana kada ona uzme svoj hak pred Onim Koji je svaki tvoj udarac zapisao i svaku tvoju riječ uvrede i ponižavanja na vagu loših djela dodao! Zar misliš da se riječi Poslanika, sallallahu alejhi we sellem,: „Najpotpuniji je iman onog vjernika koji se najljepše ponaša, a najbolji među vama su oni koji se najljepše ponašaju prema svojim ženama“ ...ne odnose na tebe? Zar misliš da će ti nešto koristiti pred Onome Koji sve vidi i sve zna, to što cijelom svijetu glumiš pokornog Allahovog roba? Boj se Allaha, brate moj, i ne dozvoli sebi da se svrstaš u nasilnike, u one koji su niske naravi, jer takvih nema u džennetu! Nauči da budeš istinski mu'min kakvim će Allah biti zadovoljan i nauči da se savladaš u srdžbi, jer se to ubraja u džihad sa samim sobom; ali i pobjedu nad šejtanom, lanetullahi alejhi, koji ti uskraćuje nagradu mudžahida i onoga koji je sljedbenik Kur`ana i Sunneta i koji štiti prava vjernica i zabranjuje nasilje nad njima. „Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njenim svojstvima, zadovoljan je sa nekim drugim“ (Muslim) Dragi brate, ukoliko osjetiš srdžbu koja je zasigurno plod šejtanskog došaptavanja, tada se sjeti nagrade koju imaš za sabur pa otiđi i abdesti se, te klanjaj dva rekata dobrovoljnog namaza i uputi Allahu dovu za popravljanje stanja u tvojoj porodici; a zatim razgovaraj sa svojom suprugom kao najboljom prijateljicom, kao sestrom muslimankom, o onome što te uznemirilo i naljutilo. Vidjet ćeš da će Allah, subhanehu we teala, dat veliku blagodat u tom tvom postupku i da ćeš se vremenom naučiti kontrolisati, a tvoja supruga će ti uzvratit još ljepšim odnosom prema tebi. Ne zaboravi, brate, da je tvoja žena druga tvoja polovica pa se tako i odnosi prema njoj. Ona je Allahovo stvorenje, nježna i slabašna, pa joj ne čini zulum, jer Allah je iznad tebe i nje i On će sigurno svakog zalima, žestoko kazniti i poniziti još na dunjaluku, pa pričuvaj se toga dana da kada ti zulum bude uzvraćen! Ne zaboravi da ti žena donosi blagoslov kuće, pa se prema toj Allahovoj blagodati ponašaj ponizno i zahvalno kao i prema svim drugim blagodatima. Dragi brate, ukoliko nisi u stanju da savladaš svoju srdžbu ili prestaneš da činiš nasilje svojoj supruzi, svojoj sestri, tada preispitaj svoj odnos prema Allahu, subhanehu we teala, zatim provjeri da li imaš džinskog djelovanja ili nekog sihira koji te sprečava u dobročinstvu, pa ako je potrebno traži lijeka kod onih koji liječe Kur'anom. A, ukoliko ništa ni od toga ne pomogne, tada brate, potraži pomoc psihologa, jer možda imaš neki psihološki poremećaj koji zahtjeva stručnu pomoć, koju si dužan, u ime Allaha, iskoristiti, jer si obavezan da vodiš računa o svom zdravlju i da traziš lijeka. Odlazak psihologu je sasvim normalan kao odlazak bilo kojem drugom doktoru. Ti si dužan, brate, da se potrudiš da na svaki mogući način popraviš svoj odnos prema svojoj supruzi; i bit ćeš odgovoran pred Allahom ukoliko ne promjeniš svoje ponašanje prema njoj. A ti, sestro draga, koja trpiš muža nasilnika, potrudi se da pomogneš svog muža da promijeni svoj odnos prema tebi. Ne dozvoli da svojim ponašanjem povećaš njegovu srdžbu, i time dovedeš i sebe i njega u situaciju zuluma i mazluma. Ukoliko osjetiš da je tvoj muž nervozan, umoran, 4chsmu1, tada se potrudi da ga na najljepši način udobrovoljiš i odvratiš od ružnih misli, jer ćeš imati nagradu kod Allaha koja će ti biti isplaćena još na dunjaluku. Pokušaj s njim da razgovaraš na najljepši način. A, ako vidiš da to nema efekta, tada ga pusti da se malo smiri, a ti za to vrijeme klanjaj nafilu, zamoli Allaha za pomoć, zikri i vrijeme u Allahovoj pokornosti provedi. Ni slučajno ne raspravljaj s njim i na njegove uvrede ne odgovaraj već saburi i nadaj se džennetu, nećes biti na gubitku, obećavam ti. Kada se on smiri, tada skuhaj kafu i sa svojim mužem na najljepši način razgovaraj, pokušaj popraviti vaš odnos i vjeruj da imaš veliku nagradu zbog takvog postupka. Ukoliko se nasilje nastavi i nijedan metod u poboljšanju vašeg odnosa, ne pomogne, tada znaj da ti nisi dužna da trpiš nasilje i da ne smiješ dozvolit zulum sama sebi i svojoj djeci, pa pozovi nekog učenog i nekog ispred vaših porodica i iznesi problem, kako bi ga drugi savjetovali i poduzeli konkretne korake u rješavanju vaših nesuglasica i problema. A ti brate, preispitaj svoj odnos prema Allahu i prema svojoj supruzi i analiziraj šta dobivaš takvim ponašanjem još na dunjaluku. A, ako si dovoljno hrabar, pokušaj zamisliti svoje mjesto na ahiretu. Razmisli o oporukama Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, koje se odnose i na tebe kao i na sve druge: “Primite moju oporuku da ženama činite dobro! Zaista je žena stvorena od rebra a najveća krivina rebra je baš njegov najviši dio; pa ako ga pokušaš ispraviti, slomit ćeš ga. A, ako ga ostaviš, osta krivo. Zato jedni drugima preporučujte da ženama čine dobro!" „Žena je kao rebro, ako ga htjedneš ispraviti, slomit ćeš ga. A, ako se koristiš njime, ono će ti koristiti iako je krivo.“ ########################################################################### "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Новембар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Dobro, u islamu je dozvoljeno muslimanu da kazni udarcem svoju suprugu u dva slučaja:(ove mjere , udarac idu tek nakon nekoliko mjera koje su blaže(savjet, odvajanje u postelji,itd) 1) Kada pusti stranca u kuću i osami se sa njim. 2)Kada muža odbije u postelji bez opravdanog razloga.Taj udarac ne smije narušiti joj zdravlje i ne smije po licu je udarit. Sada ja tebe pitam: Kako hriščanstvo ovakve probleme rješava? Da li praktično hriščani pridržavaju rješenja koje im hriščanstvo nudi po ovom pitanju? Brate Ivane, šta bi ti u tom slučaju radio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Napomena:Ako će meni neko ograničavati da navedem stav vaše vjere o nečemu kao što vi navodite o mojoj, postavlja se pitanje čemu ovi naši razgovori? U razgovoru svako svoju vjeru zastupa, valjda je to normalno ali navodi mišljenja druge, a vi kao eperti vaše vjere ispravite navode ili podvale ako mislite da ih ja ili neklo drugi pravi. Ili vam je stav da gostoprimstvo koje ste mi ukazali na kojem zahvaljujem je pri kraju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Dobro, u islamu je dozvoljeno muslimanu da kazni udarcem svoju suprugu u dva slučaja:(ove mjere , udarac idu tek nakon nekoliko mjera koje su blaže(savjet, odvajanje u postelji,itd) 1) Kada pusti stranca u kuću i osami se sa njim. 2)Kada muža odbije u postelji bez opravdanog razloga.Taj udarac ne smije narušiti joj zdravlje i ne smije po licu je udarit. Sada ja tebe pitam: Kako hriščanstvo ovakve probleme rješava? Da li praktično hriščani pridržavaju rješenja koje im hriščanstvo nudi po ovom pitanju? Brate Ivane, šta bi ti u tom slučaju radio. На сву срећу брате Енизе, хришћанима су такве ствари препуштене да их решавају према савести. Па не треба свака ситница у животу да буде регулисана верским прописом - где је ту онда човекова слобода да у љубави уђе у заједницу са Богом? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 Napomena:Ako će meni neko ograničavati da navedem stav vaše vjere o nečemu kao što vi navodite o mojoj, postavlja se pitanje čemu ovi naši razgovori? U razgovoru svako svoju vjeru zastupa, valjda je to normalno ali navodi mišljenja druge, a vi kao eperti vaše vjere ispravite navode ili podvale ako mislite da ih ja ili neklo drugi pravi. Ili vam je stav da gostoprimstvo koje ste mi ukazali na kojem zahvaljujem je pri kraju! Али, брате, ко те спречава да наведеш неки став наше вере (пре свега из Новог Завета), за који сматраш да треба да се појасни или, који је, по твом схватању споран? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Dobro, u islamu je dozvoljeno muslimanu da kazni udarcem svoju suprugu u dva slučaja:(ove mjere , udarac idu tek nakon nekoliko mjera koje su blaže(savjet, odvajanje u postelji,itd) 1) Kada pusti stranca u kuću i osami se sa njim. 2)Kada muža odbije u postelji bez opravdanog razloga.Taj udarac ne smije narušiti joj zdravlje i ne smije po licu je udarit. Sada ja tebe pitam: Kako hriščanstvo ovakve probleme rješava? Da li praktično hriščani pridržavaju rješenja koje im hriščanstvo nudi po ovom pitanju? Brate Ivane, šta bi ti u tom slučaju radio. На сву срећу брате Енизе, хришћанима су такве ствари препуштене да их решавају према савести. Па не треба свака ситница у животу да буде регулисана верским прописом - где је ту онда човекова слобода да у љубави уђе у заједницу са Богом? Andrej, što se tiče savjesnih ljudi , slažem se oni će taj problem rješiti kako treba.A što se tiče onh koji to nisu , možeš zamisliti kako to oni rješavaju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Dobro, u islamu je dozvoljeno muslimanu da kazni udarcem svoju suprugu u dva slučaja:(ove mjere , udarac idu tek nakon nekoliko mjera koje su blaže(savjet, odvajanje u postelji,itd) 1) Kada pusti stranca u kuću i osami se sa njim. 2)Kada muža odbije u postelji bez opravdanog razloga.Taj udarac ne smije narušiti joj zdravlje i ne smije po licu je udarit. Sada ja tebe pitam: Kako hriščanstvo ovakve probleme rješava? Da li praktično hriščani pridržavaju rješenja koje im hriščanstvo nudi po ovom pitanju? Brate Ivane, šta bi ti u tom slučaju radio. На сву срећу брате Енизе, хришћанима су такве ствари препуштене да их решавају према савести. Па не треба свака ситница у животу да буде регулисана верским прописом - где је ту онда човекова слобода да у љубави уђе у заједницу са Богом? Andrej, što se tiče savjesnih ljudi , slažem se oni će taj problem rješiti kako treba.A što se tiče onh koji to nisu , možeš zamisliti kako to oni rješavaju! Тако је брате. Али, реци ми, а кога ће од несавесних да спречи било какав пропис? Не вреди, или се Бога плашиш или га волиш. Ако га волиш, све проистиче из тог односа љубави: сав закон, сва правила, сав морал... А ако је било шта из страха од казне или жеље за наградом, то је онда у суштини најамнички однос, какав Бог од нас сигурно не тражи. Све у свему, у исламу постоји исувише много прописа и исувише много људи који их злоупотребљавају. За мене лично, ти прописи делују као препрека за суштинско остварење односа с Богом. Лакше би било код вас да вам по значају нису изједначени прописи из Меке (слични Инџилу), са прописима из Медине, који ствари, на жалост, због потребе уређења државе, враћају ка Старом Завету. Не постоје верски прописи који могу да буду универзални за све историјске епохе по питању уређења државе пошто се и људи и околности мењају. Снага Христовог Јеванђеља је управо о томе што доноси етику слободе и односа љубави, савршени идеал изнад свих прописа. Али, то и јесте зрео однос с Богом. Наравно, и многи од хришћана тешко прихватају терет слободе и несвесно остају заковани старозаветним нормама. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Новембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2010 kuran, 3,34: 34." Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu treba da brigu vode, jer i Allah njih štiti. A onih čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite; kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!" Добро, значи у Курану пише да се жене бију. Објасните сада ко треба да бије мушкарца када он погреши и када је он непослушан? Иначе, Господ Исус Христос нигде не говори како жене треба да се бију.... напротив. Dobro, u islamu je dozvoljeno muslimanu da kazni udarcem svoju suprugu u dva slučaja:(ove mjere , udarac idu tek nakon nekoliko mjera koje su blaže(savjet, odvajanje u postelji,itd) 1) Kada pusti stranca u kuću i osami se sa njim. 2)Kada muža odbije u postelji bez opravdanog razloga.Taj udarac ne smije narušiti joj zdravlje i ne smije po licu je udarit. Sada ja tebe pitam: Kako hriščanstvo ovakve probleme rješava? Da li praktično hriščani pridržavaju rješenja koje im hriščanstvo nudi po ovom pitanju? Brate Ivane, šta bi ti u tom slučaju radio. На сву срећу брате Енизе, хришћанима су такве ствари препуштене да их решавају према савести. Па не треба свака ситница у животу да буде регулисана верским прописом - где је ту онда човекова слобода да у љубави уђе у заједницу са Богом? Andrej, što se tiče savjesnih ljudi , slažem se oni će taj problem rješiti kako treba.A što se tiče onh koji to nisu , možeš zamisliti kako to oni rješavaju! Тако је брате. Али, реци ми, а кога ће од несавесних да спречи било какав пропис? Не вреди, или се Бога плашиш или га волиш. Ако га волиш, све проистиче из тог односа љубави: сав закон, сва правила, сав морал... А ако је било шта из страха од казне или жеље за наградом, то је онда у суштини најамнички однос, какав Бог од нас сигурно не тражи. Све у свему, у исламу постоји исувише много прописа и исувише много људи који их злоупотребљавају. За мене лично, ти прописи делују као препрека за суштинско остварење односа с Богом. Лакше би било код вас да вам по значају нису изједначени прописи из Меке (слични Инџилу), са прописима из Медине, који ствари, на жалост, због потребе уређења државе, враћају ка Старом Завету. Не постоје верски прописи који могу да буду универзални за све историјске епохе по питању уређења државе пошто се и људи и околности мењају. Снага Христовог Јеванђеља је управо о томе што доноси етику слободе и односа љубави, савршени идеал изнад свих прописа. Али, то и јесте зрео однос с Богом. Наравно, и многи од хришћана тешко прихватају терет слободе и несвесно остају заковани старозаветним нормама. Negde bi se sa tobom i složio...Ali,postoji tu i ono-koliko slobode čovek može podneti?ili da svojom slobodom ne ugrozi druge..Nije sloboda za svakoga.A i sama reč ideal...Nije dostižno tek tako,barem ne za obične smrtnike.Slažem se da islam može na prvi pogled da deluje isuviše obavezujući baš zbog strogo utvrdjenih pravila,ali treba shvatiti da to i nije determinacija čoveka.Daje Bog i te kako slobode... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука