Александар Милојков Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Све што постоји створено је од Бога, па и алкохол. Ни човек ни ђаво не могу направити нешто што апсолутно не постоји као материја или енергија. Ништа што је створено, па ни алкохол, није зло по себи - јер има Бога за Творца. Зло је у погрешној употреби творевине, а не у творевини самој. Зато се код хришћана каже: СВЕ ТИ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО, АЛИ ТИ НИЈЕ СВЕ НА КОРИСТ. Дакле, порука је јасна: БУДИ МУДАР, ОДЛУЧАН, ИСКРЕН - БУДИ ЧОВЕК КОЈИ СЛОБОДНО ЗНА ШТА ХОЋЕ А ШТА НЕЋЕ. Ko je džavola stvorio? Ђаво се не ствара, ђаво се постаје својом вољом. Што ће рећи, ни то биће које називамо ђаволом није зло по себи самоме, јер је и то биће створење Божије. Зло у њему, које га чини ђаволом, продукт је његове слободне воље. Дакле, ништа што постоји није зло по себи - јер има пореклу у Оном Који Јесте - у Добру, у Богу. Зло је производ погрешног стремљења и погрешне употребе нечега што је по себи добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Ениз се попут перпетуум мобила непрестано циклично понавља... :bla: Као старогрчка онтологија! smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 13, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Rezime: Hriščanstvo: Alkohol je u osnovi dozvoljen, dok je alkoholizam zabranjen Islam: Alkohol je u osnovi zabranjen zbog opojnosti , a samim time i alkoholizam. Hriščanstvo: Alkohol je poželjno u umjerenim količinama konzumirati. Islam:Muslimanu je zabranjeno alkohol uzimati osim u : ako će zbog nepijenja alkohola biti ugrožen život, bilo da se radi o prisili , bilo da se radi o žeđi koja ugrožava život a vode se nema za piće. Hriščanstvo:Pijenje alkohola nije neminovno da vodi u alkoholizam. Islam: Bez obzira što nevodi u alkoholizam, pijenje alkohola i u malim količinama je strogo zabranjeno. Hriščanstvo: U određenim vjerskim obredima se alkohol (vino) koristi jer ono predstavlja Isusovu krv. Islam:Muslimanu u alkoholiziranom stanju nije dozvoljeno stati i obavljati molitvu. Ako sam pogrešio gdje ispravite. Нико у хришћанству не учи да је алкохол "пожељно" узимати. Можеш га и не узимати, нико ти не брани. Видиш, ми се учимо да будемо савршени: не смемо да се опијамо иако нам је алкохол дозвољен. Ту треба да будеш велики човек па да то изведеш. Лако је бити антиалкохоличар када ти је под претњом забрањено да пипнеш алкохол, али ајде буди анти- а да ти је дозвољено да пијеш. Расуди сам ко је савршенији човек: - антиалкохоличар коме вера дозвољава алкохол - антиалкохоличар коме вера забрањује алкохол Ја мислим да је први савршенији, јер своју трезвеност заснива на властитој слободи. Други је трезан јер НЕ СМЕ да пије алкохол. Божији циљ је САВРШЕН ЧОВЕК А НЕ РОБ. Схваташ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 13, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 B Rezime: Hriščanstvo: Alkohol je u osnovi dozvoljen, dok je alkoholizam zabranjen Islam: Alkohol je u osnovi zabranjen zbog opojnosti , a samim time i alkoholizam. Hriščanstvo: Alkohol je poželjno u umjerenim količinama konzumirati. Islam:Muslimanu je zabranjeno alkohol uzimati osim u : ako će zbog nepijenja alkohola biti ugrožen život, bilo da se radi o prisili , bilo da se radi o žeđi koja ugrožava život a vode se nema za piće. Hriščanstvo:Pijenje alkohola nije neminovno da vodi u alkoholizam. Islam: Bez obzira što nevodi u alkoholizam, pijenje alkohola i u malim količinama je strogo zabranjeno. Hriščanstvo: U određenim vjerskim obredima se alkohol (vino) koristi jer ono predstavlja Isusovu krv. Islam:Muslimanu u alkoholiziranom stanju nije dozvoljeno stati i obavljati molitvu. Ako sam pogrešio gdje ispravite. Нико у хришћанству не учи да је алкохол "пожељно" узимати. Можеш га и не узимати, нико ти не брани. Видиш, ми се учимо да будемо савршени: не смемо да се опијамо иако нам је алкохол дозвољен. Ту треба да будеш велики човек па да то изведеш. Лако је бити антиалкохоличар када ти је под претњом забрањено да пипнеш алкохол, али ајде буди анти- а да ти је дозвољено да пијеш. Расуди сам ко је савршенији човек: - антиалкохоличар коме вера дозвољава алкохол - антиалкохоличар коме вера забрањује алкохол Ја мислим да је први савршенији, јер своју трезвеност заснива на властитој слободи. Други је трезан јер НЕ СМЕ да пије алкохол. Божији циљ је САВРШЕН ЧОВЕК А НЕ РОБ. Схваташ? Shvatam što hoćeš reći!Samo po nama se kroz pokornost Bogu doseže jedan stepen savršenstva i sklada u životu. -Složit ćemo se- nadam se da onda malo imate savršenih ljudi. U onoj vjeri u kojoj je alkohol u osnovi zabranjen ljudi daleko manje imaju problema sa alkoholizmom. Kako to da se ne podstiće u vašoj vjeri pijenje u umjerenim količinama alkohola kada ga i sami po vašem svjedočanstvu proizvodite!Valjda ga ne proizvodite da biste sa njim vazne cvijeća zaljevali. Najnovije studije su pokazale da alkohol je štetniji od heroina(koliko su autentične nisam kompetentan da govorim o tome). U isalmu kada govorimo o slobodi ona je beskonačna u onim stvarima koje ne štete čovjeku dok kada počne sebi štetiti islam ga uči da to ostavi. samo stanje u kojem se tvrdi da je čovjek slobodan u svemu nije dovoljno da bi se spriječio alkoholizam, naprotiv svakim danom je sve rašireniji. Islam odgaja prije zabrane a zabrana je jedna odgojno vaspitna mjera kojom se objašnjava štetnost nečega. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 13, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Ali u svakom slučaju ako kažete da se u vašoj vjeri ne podstiče na konzumiranje alkohola u umjerenim količinama to prihvatam , vi bolje poznajete vašu vjeru od mene.Svako dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 13, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2010 Ениз се попут перпетуум мобила непрестано циклично понавља... Као старогрчка онтологија! 0442_feel 0442_feel 0442_feel 1405_love whackado prstgore bendoff 319.gif stadaradim eheeeej bleh bleh :nene: ekstra ekstra crosseo dada prstgore prstgore prstgore prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 samo stanje u kojem se tvrdi da je čovjek slobodan u svemu nije dovoljno da bi se spriječio alkoholizam, naprotiv svakim danom je sve rašireniji. Јесте за онога ко је спреман да буде савршен. Хришћанство захтева савршене људе и мало их је таквих. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 http://www.time.com/time/health/article/0,8599,2014332,00.html :229229229:Hej , ja nisam englez ja sam bosanac koji govori bosanskim jezikom! Google преводилацwww.usalearns.org Why Do Heavy Drinkers Outlive Nondrinkers? „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 Rezime: Hriščanstvo: Alkohol je u osnovi dozvoljen, dok je alkoholizam zabranjen Islam: Alkohol je u osnovi zabranjen zbog opojnosti , a samim time i alkoholizam. Hriščanstvo: Alkohol je poželjno u umjerenim količinama konzumirati. Islam:Muslimanu je zabranjeno alkohol uzimati osim u : ako će zbog nepijenja alkohola biti ugrožen život, bilo da se radi o prisili , bilo da se radi o žeđi koja ugrožava život a vode se nema za piće. Hriščanstvo:Pijenje alkohola nije neminovno da vodi u alkoholizam. Islam: Bez obzira što nevodi u alkoholizam, pijenje alkohola i u malim količinama je strogo zabranjeno. Hriščanstvo: U određenim vjerskim obredima se alkohol (vino) koristi jer ono predstavlja Isusovu krv. Islam:Muslimanu u alkoholiziranom stanju nije dozvoljeno stati i obavljati molitvu. Ako sam pogrešio gdje ispravite. Енизе брате мораш обратити пажњу на начин на који питаш у вези хришћанских ставова. Није зачудити онда ако неко овде помисли да натураш исламске ставове хришћанима. Са друге стране има њих који не умеју да дискутју са муслиманима, а да не натурају хришћанске ставове и онда се вртимо у круг. Започео си тему са стајалиштем: "Шта хришћанство, а шта ислам мисле о овој пошасти, мислећи на алкохол". Хришћанство не гледа на алкохол као пошаст, и онда када овако наступиш неко мисли да му натураш исламске ставове. Исто тако могу приметити да у задњем цитату горе који сам позеленио, у коме поредиш хришћански и исламски став, некоме може изгледати да кориштење алкохола у обреде код хришћана изазива алкохолисано стање, јер одмах након тога поредш ту конструкцију са оном из које следи да муслиману између осталога алкохол није дозвољен јер у алкохолисаном стању му није дозвољено обављати намаз. Објаснио сам ти како се вино у обредне сврхе користи само у евхаристијском чину претварања у крв Христову, и онда се људима даје на кашичицу, дакле у питању је количина које се мери у капима. Према томе нема ни теоретске могућности да се ико опије од вина које се користи у обредне сврхе. Даље, у вези овог што сам заплавио. Према хришћанству конзумирање самог алкохола није ни пожељно ни непожељно. Хришћанство нема никакв однос према алкохолу као самој супстанци. Конзумирање алкохола било са последицама било без последица не доприноси никаквом зближавању Богу. Хришћанство према томе има однос према духовним плодовима који могу изаћи из кориштења алкохола. Хришћанство ће према томе осудити алкохолизам, или ће похвалити пожртвовање да некоме ко је поврђен помогнеш користећи алкохол као дезинфикционо средство, или му понудиш мало вина ако има болест при чему ће вино помоћи. Дакле основни став, који је овде и неколико пута поновио брат Аца је, да све је на слободу, али није све на корист. Било каква корист која излази из кориштења алкохола за хришћанство је пожељна, било каква штета је непожељна. Даље ти усмераваш ову дискусију да се преиспита чији ставови доносе већу корист. Да ли став хришћанства према алкохолу хришћанима, или став ислама према алкохолу муслиманима. У хришћанским земљама има много алкохоличара, али међу самим хришћанима има их у мизерном проценту. То свакако није исто, зато одмах одбацујем било какав податак којим би навео проценат употребе алкохола у већински хришћанским земљама као референтан податак да хришћанство маши у свом односу према алкохолу. Јасно да је то зато што рецимо ако узмеш било који пример неке западноевропске земље, међутим великим броје лица који би били на том попису ту би свакако било атеиста, агностика, људи неопредељеног мишљења, или незнајућих хришћана. Исти би случај био и са Русијом, земљом у коме је велики проблем алкохолизам. Сви алкохоличари нису и хришћански верници. Остаје само да се види суштински колика је разлика између хришћанског става да је конзумирање алкохола дозвољено, и исламског да није. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 Rezime: Hriščanstvo: Alkohol je u osnovi dozvoljen, dok je alkoholizam zabranjen Islam: Alkohol je u osnovi zabranjen zbog opojnosti , a samim time i alkoholizam. Hriščanstvo: Alkohol je poželjno u umjerenim količinama konzumirati. Islam:Muslimanu je zabranjeno alkohol uzimati osim u : ako će zbog nepijenja alkohola biti ugrožen život, bilo da se radi o prisili , bilo da se radi o žeđi koja ugrožava život a vode se nema za piće. Hriščanstvo:Pijenje alkohola nije neminovno da vodi u alkoholizam. Islam: Bez obzira što nevodi u alkoholizam, pijenje alkohola i u malim količinama je strogo zabranjeno. Hriščanstvo: U određenim vjerskim obredima se alkohol (vino) koristi jer ono predstavlja Isusovu krv. Islam:Muslimanu u alkoholiziranom stanju nije dozvoljeno stati i obavljati molitvu. Ako sam pogrešio gdje ispravite. Енизе брате мораш обратити пажњу на начин на који питаш у вези хришћанских ставова. Није зачудити онда ако неко овде помисли да натураш исламске ставове хришћанима. Са друге стране има њих који не умеју да дискутју са муслиманима, а да не натурају хришћанске ставове и онда се вртимо у круг. Започео си тему са стајалиштем: "Шта хришћанство, а шта ислам мисле о овој пошасти, мислећи на алкохол". Хришћанство не гледа на алкохол као пошаст, и онда када овако наступиш неко мисли да му натураш исламске ставове. Исто тако могу приметити да у задњем цитату горе који сам позеленио, у коме поредиш хришћански и исламски став, некоме може изгледати да кориштење алкохола у обреде код хришћана изазива алкохолисано стање, јер одмах након тога поредш ту конструкцију са оном из које следи да муслиману између осталога алкохол није дозвољен јер у алкохолисаном стању му није дозвољено обављати намаз. Објаснио сам ти како се вино у обредне сврхе користи само у евхаристијском чину претварања у крв Христову, и онда се људима даје на кашичицу, дакле у питању је количина које се мери у капима. Према томе нема ни теоретске могућности да се ико опије од вина које се користи у обредне сврхе. Даље, у вези овог што сам заплавио. Према хришћанству конзумирање самог алкохола није ни пожељно ни непожељно. Хришћанство нема никакв однос према алкохолу као самој супстанци. Конзумирање алкохола било са последицама било без последица не доприноси никаквом зближавању Богу. Хришћанство према томе има однос према духовним плодовима који могу изаћи из кориштења алкохола. Хришћанство ће према томе осудити алкохолизам, или ће похвалити пожртвовање да некоме ко је поврђен помогнеш користећи алкохол као дезинфикционо средство, или му понудиш мало вина ако има болест при чему ће вино помоћи. Дакле основни став, који је овде и неколико пута поновио брат Аца је, да све је на слободу, али није све на корист. Било каква корист која излази из кориштења алкохола за хришћанство је пожељна, било каква штета је непожељна. Даље ти усмераваш ову дискусију да се преиспита чији ставови доносе већу корист. Да ли став хришћанства према алкохолу хришћанима, или став ислама према алкохолу муслиманима. У хришћанским земљама има много алкохоличара, али међу самим хришћанима има их у мизерном проценту. То свакако није исто, зато одмах одбацујем било какав податак којим би навео проценат употребе алкохола у већински хришћанским земљама као референтан податак да хришћанство маши у свом односу према алкохолу. Јасно да је то зато што рецимо ако узмеш било који пример неке западноевропске земље, међутим великим броје лица који би били на том попису ту би свакако било атеиста, агностика, људи неопредељеног мишљења, или незнајућих хришћана. Исти би случај био и са Русијом, земљом у коме је велики проблем алкохолизам. Сви алкохоличари нису и хришћански верници. Остаје само да се види суштински колика је разлика између хришћанског става да је конзумирање алкохола дозвољено, и исламског да није. Bravo, brate , svaka čast.To što si rekao to stoji.I prihvatam savjete koje si rekao i jesam pogrešio ali nenamjerno u samom nazivu temem.Ja sam u rezimeu napisao ljudi ako griješim ispravite, vi bolje poznajete od mene vašu vjeru.Cilj mi je da shvatim određenu problematiku vezanu za određeno pitanje. U svakom slučaju zahvaljujem na prijateljsko-bratskim sugestijama i nastojat ću da vodim računa o tome.A brate što se tiče hriščana koji prvio puta vode dijalog sa nehriščanom ali u ovomse slučaju specifičnog dijaloga sa muslimanom (zbog nemiule nam prošlosti) , ja nijednom od njih ne zamjerim jer ono kroz šta oni prolaze ja sam kroz to isto prolazio prije desetak godina.Akobogda i oni će, najbitinije je da dijalog ide i da komunikacija napreduje ka pozitivnom.Svako dobro uvaženi sugovorniče. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 derviši po pitanju alkohola imaju drukčije mišljenje ( inače u bih poprilično zastupljeni) dzelaludin rumi "divani šemsi tabrizi" „u redu“, konačno pristade šems, pristajem, ali pod jednim uslovom. moraćeš sa mnom piti vino na bagdadskom bazaru!“ „ne, zaboga, tako nešto ne bih nikada učinio!“, odgovori zaprepašteni šejh. „a, da li bi otišao kupiti vina za mene?“ „ne, nipošto, nit to ne mogu ispuniti!“ „eto vidiš, najposlije reče šems, jesam li ti rekao da ti nisi u stanju da izdržiš moje društvo. prođi se ti derviša. ja tražim čovjeka sličnog sebi, a ne nekog ko bi bio moj šejh, illi ja njegov. ja trazim zrelog čovjeka od kojeg istina nije sakrivena.“ na ovakve i slične načine šems bi se oslobađao onih koji nisu bili cilj njegovog putovanja. on bi takve ljude odmah, u par riječi, prepoznavao i tako se potraga nastavljala. i dalje: gazel 38 ah, to čisto vino do vrha nam natoči danas brzopleti točak nebesa začudi i zbuni do kraja makar ta tajnovita čaša stiše od oka skrivena, danas je nemoguće sakriti opijeno stanje haraba. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 derviši po pitanju alkohola imaju drukčije mišljenje ( inače u bih poprilično zastupljeni) dzelaludin rumi "divani šemsi tabrizi" „u redu“, konačno pristade šems, pristajem, ali pod jednim uslovom. moraćeš sa mnom piti vino na bagdadskom bazaru!“ „ne, zaboga, tako nešto ne bih nikada učinio!“, odgovori zaprepašteni šejh. „a, da li bi otišao kupiti vina za mene?“ „ne, nipošto, nit to ne mogu ispuniti!“ „eto vidiš, najposlije reče šems, jesam li ti rekao da ti nisi u stanju da izdržiš moje društvo. prođi se ti derviša. ja tražim čovjeka sličnog sebi, a ne nekog ko bi bio moj šejh, illi ja njegov. ja trazim zrelog čovjeka od kojeg istina nije sakrivena.“ na ovakve i slične načine šems bi se oslobađao onih koji nisu bili cilj njegovog putovanja. on bi takve ljude odmah, u par riječi, prepoznavao i tako se potraga nastavljala. i dalje: gazel 38 ah, to čisto vino do vrha nam natoči danas brzopleti točak nebesa začudi i zbuni do kraja makar ta tajnovita čaša stiše od oka skrivena, danas je nemoguće sakriti opijeno stanje haraba. Hvala na članku.Kod nas su izvori šerijata Kuran, hadis(ono što je rekao Muhammed a.s. idžma (konsenzus islamskih učenjaka) i kijas(analogija).Kada nešto se izričito i nedvojbeno nalazi u Kuranu ili u onome što je Muhammed.rekao onda nema potrebe za idžmaoi ili kijasom. Stoga ovaj govor u kome se opisuje to što se opisuje nema veze sa izvorima šerijata.Ti ljudi su griješni po tom pitanju. To ti je isto sada kada bih ja naveo onaj video klip u kojem vjernici jedne sekte u hriščanstvu dolaze nagi i zajedno sa svečenikom koji je nag učestvuju u molitivi.To nije hriščanstvo niti je postupak ovih islam.Svako dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 Ја мрзим алкохол,зато га и уништавам! iron maiden smil41cb5615a0b72.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 Ја мрзим алкохол,зато га и уништавам! smil41cb5615a0b72.gifАлкохол је наш непријатељ а Господ је рекао да морамо да волимо своје непријатеље iron maiden Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Новембар 14, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 14, 2010 Ја мрзим алкохол,зато га и уништавам! eheeeej smil41cb5615a0b72.gifАлкохол је наш непријатељ а Господ је рекао да морамо да волимо своје непријатеље iron maiden Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука