Jump to content

Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ако је Бог стварно такав да овакве људе, због њиховог весеља и по које чашице кажњава и мучи, онда се и ја јављам да будем са њима а против таквога Бога. Срећом, Бог није онакав каквим га многи људи и многе религије представљају. Најчешће је Бог, у искуству многих људи и религија, само пројекција задрљених и неостварених људи, који своје задрљене и одвратне атрибуте приписују Богу и тако Га представљају и замишљају.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 360
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Ако је Бог стварно такав да овакве људе, због њиховог весеља и по које чашице кажњава и мучи, онда се и ја јављам да будем са њима а против таквога Бога. Срећом, Бог није онакав каквим га многи људи и многе религије представљају. Најчешће је Бог, у искуству многих људи и религија, само пројекција задрљених и неостварених људи, који своје задрљене и одвратне атрибуте приписују Богу и тако Га представљају и замишљају.

Сигуран си да је по која чашица? или чашетина? crutches Но ови овде и да су хришћани којима је дозвољен алкохол, ја ово не бих назвао весељем.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

А пардон, ниси дошао мисионарити него те администратор форума позвао да мало нама представиш своју вјеру, пошто нас то изузетно занима  nesiguran

Taj đedo je živio i on je eto jedan od primjera koji živješe dugo a koliko je ljudi obolilo rano.Naravno , ja kao musliman uvijek ću dati prednost nauci nego nekom eto primjeru koji baš ne prestavlja dokaz ispravnosti vaše tvrdnje.

А које наше тврдње?

Ма ја им не вјерујем сваку они кажу да је човјек настао од мајмуна, да је земља стара милионе година, па затим неке теорије попут глобалног загријавања и топљења санти леда (иако су оне сваким даном све веће) у циљу застрашивања народа... али ајде то је сада "оф топиц" - нека вјерује свако у шта хоће.

Ниси дјете, напротив лимунада је здрава пошто има Ц витамин и ја ју често пијем.

Ма какав појео ђон, вјероватно кад би загризо би примјетио да није сочан :bla:

Ал' не могу вјероват да ниси чуо за адидас сланину - погледај је: http://www.novomilosevo.org.rs/photo/sl_slanina_ludaja_b.jpg

И ти имаш весео дух, не заостајеш за нама - види се да смо били исти народ ne_shvata

Подели на овим сајтовима

ово је прва нормална ствар коју сам чуо од вас на овој теми :bla:

зато сам и питао ово трик питање, да видим где престаје разум, а где почиње служба.

а с друге стране, колико се сећам и колико ми је објашњено - Ислам се бави алкохолом а не хемијом, и приде не трпи никакву толеранцију према алкохолу, ни у ком облику.

а не да ли опија или не.

иначе, бедак ми да вам вадим пола фармакологије која има у себи етанола и других алкохола које ''признајете'' као опијате, а који се најнормалније троше у свакој кући.

A ti misliš da nisam znao namjeru tvog pitanja? Međutim, pošto sam zauzet poslovnim obavezama, ne stignem baš da budem susretljiv na svaki post.

Da, islam, naša vjera, nas uči da se čuvamo sumnjivih stvari, i da budemo oprezni prema svakom proizvodu od ljudskih ruku napravljenom a koji može sadržavati haram materije.

To se ne odnosi na prirodne materije, osim ako nusproizvod tih materija nije nastao vrenjem.

Sumnje u pogledu nane nema, jer se samo osuši i koristi za spravljanje čaja. Tu nema procesa vrenja.

U svakom slučaju, gdje god postoji sumnja bolje se kloniti iste.

U takvim slučajevima bolje je bojati se Allaha i biti pažljiv. Izbjegavanje sumnjivih stvari je bolje nego koristiti ih u takvim situacijama, kao što se prenosi u hadisu Numana ibn Bešira, radijallahu anhu, koji kaže:

Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da kaže: "Zaista je jasno ono što je dozvoljeno i jasno je ono što je zabranjeno. Između njih je ono što je sumnjivo, stvari o kojima mnogi ne znaju. Pa ko se bude čuvao sumnjivih stvari, osigurao je sebe u pogledu vjere i časti, a onaj ko padne u sumnjive stvari, pao je u zabranjeno, kao pastir koji čuva svoje stado oko tuđeg posjeda a nije u stanju da mu zabrani ulazak u njega. Zaista svaki vladar ima svoje svetinje, a Allahove svetinje su Njegove zabrane. I zaista u tijelu ima komad mesa koji ako je zdrav i tijelo je zdravo, a ako je bolestan, cijelo tijelo je bolesno. Uistinu to je srce."

Moj zaključak:

Šejtanska laboratorija nikada ne miruje. nesiguran

шта ја знам, ја не читам мисли  ne_shvata

алкохол се добија и у природи - падају плодови на земљу или у воду и врију, без ђавола smej.gif

сем тога и сир се добија врењем или сирће (које настаје врењем етанола алкохола), ако ћемо право. квасац и сличне материје такође подстичу врење.

мислим да је погрешно бојати се било кога и било чега, то је одраз незнања или погрешног настројења.

штета што је Ислам тако црно/бео, мало фали перспективе, за мој појам. и не мислим само по питању алкохола.

Подели на овим сајтовима

То је тако када је нечија прича од пре 1300 година алфа и омега живљења и разумевања света око себе. У исламској теологији недостаје оно што у хришћанској постоји - здрава критика и преиспитивања истина вере (једино тако је могуће сачувати суштину вере а не робовати историјским формама мишљења).

Подели на овим сајтовима

То је тако када је нечија прича од пре 1300 година алфа и омега живљења и разумевања света око себе. У исламској теологији недостаје оно што у хришћанској постоји - здрава критика и преиспитивања истина вере (једино тако је могуће сачувати суштину вере а не робовати историјским формама мишљења).

Istina se ne boji kritike, ali nekome je potrebno stalno da se preispituje , možda zbog sumnji koje se nalaze u njegovoj glavi, razum jedno a, a vjera drugo, itd... nesiguran
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

А пардон, ниси дошао мисионарити него те администратор форума позвао да мало нама представиш своју вјеру, пошто нас то изузетно занима  ne_shvata

Taj đedo je živio i on je eto jedan od primjera koji živješe dugo a koliko je ljudi obolilo rano.Naravno , ja kao musliman uvijek ću dati prednost nauci nego nekom eto primjeru koji baš ne prestavlja dokaz ispravnosti vaše tvrdnje.

А које наше тврдње?

Ма ја им не вјерујем сваку они кажу да је човјек настао од мајмуна, да је земља стара милионе година, па затим неке теорије попут глобалног загријавања и топљења санти леда (иако су оне сваким даном све веће) у циљу застрашивања народа... али ајде то је сада "оф топиц" - нека вјерује свако у шта хоће.

Ниси дјете, напротив лимунада је здрава пошто има Ц витамин и ја ју често пијем.

Ма какав појео ђон, вјероватно кад би загризо би примјетио да није сочан smej.gif

Ал' не могу вјероват да ниси чуо за адидас сланину - погледај је: http://www.novomilosevo.org.rs/photo/sl_slanina_ludaja_b.jpg

И ти имаш весео дух, не заостајеш за нама - види се да смо били исти народ :bla:

Dobar si, ma hajde udri brigu na veselje! nesiguran
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Istina se ne boji kritike, ali nekome je potrebno stalno da se preispituje , možda zbog sumnji koje se nalaze u njegovoj glavi, razum jedno a, a vjera drugo, itd... stadaradim

Опет не разумеш шта хоћу да кажем, Енизе. Ради се преиспитивању у смислу тимачења вере у конкретном историјском тренутку. Конкретни историјски тренутак поседује своје форме мишљења у које се одева суштин вере (која је непроменљива). Навешћу ти пример: у Новом Завету постоје упутства да слуге (робови) треба да слушају своје господаре. Када бисмо ову форму апсолутизовали (како ви радите са Мухамедовим саветима у исламу) онда би испало да је установа ропства нешто легитимно и од Цркве подржано. Међутим, не ради се о томе. Суштина овог учења јесте да људи буду послушни онима којима треба да буду (родитељима, држави, послодавцу,...), да се не противе власти (осим ако их она не одваја од  Бога). На крај памети није замрзнути горњи исказ па апсолутизовати и подржавати ропство (што ви чините са формама говора Мухамедовим - зато сте све оно што је практиковано као обележје цивилизације 6-7 века прихватили као етику живота у 21. веки, што је нонсенс).

Дакле, суштина вере захтева да буде казана у формама времена и цивилизације у којој живимо. То значи преиспитивати своју веру - наново је протумачити, рећи оно НЕПРОМЕНЉИВО на нов, садашњем свету схватљив начин. То у исламу не постоји, ви сте замрзнути у 6. веку.

Подели на овим сајтовима

Istina se ne boji kritike, ali nekome je potrebno stalno da se preispituje , možda zbog sumnji koje se nalaze u njegovoj glavi, razum jedno a, a vjera drugo, itd... stadaradim

Опет не разумеш шта хоћу да кажем, Енизе. Ради се преиспитивању у смислу тимачења вере у конкретном историјском тренутку. Конкретни историјски тренутак поседује своје форме мишљења у које се одева суштин вере (која је непроменљива). Навешћу ти пример: у Новом Завету постоје упутства да слуге (робови) треба да слушају своје господаре. Када бисмо ову форму апсолутизовали (како ви радите са Мухамедовим саветима у исламу) онда би испало да је установа ропства нешто легитимно и од Цркве подржано. Међутим, не ради се о томе. Суштина овог учења јесте да људи буду послушни онима којима треба да буду (родитељима, држави, послодавцу,...), да се не противе власти (осим ако их она не одваја од  Бога). На крај памети није замрзнути горњи исказ па апсолутизовати и подржавати ропство (што ви чините са формама говора Мухамедовим - зато сте све оно што је практиковано као обележје цивилизације 6-7 века прихватили као етику живота у 21. веки, што је нонсенс).

Дакле, суштина вере захтева да буде казана у формама времена и цивилизације у којој живимо. То значи преиспитивати своју веру - наново је протумачити, рећи оно НЕПРОМЕНЉИВО на нов, садашњем свету схватљив начин. То у исламу не постоји, ви сте замрзнути у 6. веку.

E moj Aleksandre, razumio sam te brate pričali smo o tome prije.Cjenim tvoju ozbiljnost i fer plej odnos.Svaka čast!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Imaš pogrešnu sliku percepcije Boga kod muslimana.

ali sa ovim djelom koji počinje od Srećom... pa nadalje slažem se u potpunosti!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Hej , ja nisam englez ja sam bosanac koji govori bosanskim jezikom!
Шта да ти кажем, научи га. То је данас ипак део опште културе (свиђало се то неком или не).

сем тога што разводњавате тему, ниси у праву.

део опште културе је ЈЕДАН СТРАНИ језик, а не ЕНГЛЕСКИ.

огромна разлика. amin-nas

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...