Jump to content

Православно учење о сујеверју , астрологији, врачању, магији и лажним пророцима

Оцени ову тему

Препоручена порука

...

Ostaje nejasno ko bira žrtve veštica ili djavo? (nema odgovora)

Занимљив си... Био би ред да ишчиташ све из почетка па видиш колико си неконзистентан.

Одговор је прост-слуга говори у име господара.

А до истине се никад није долазило испитујући зло. И никад неће...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Занимљив си... Био би ред да ишчиташ све из почетка па видиш колико си неконзистентан.

Одговор је прост-слуга говори у име господара.

А до истине се никад није долазило испитујући зло. И никад неће...

Vrlo sam jasan od početka.

Evo brate jednostavno.... koliko vidimo jasno se kaže da je magija ljudski izum! Jasno je znači od koga kreće. Kreće od maga u magu je prevara.

Jasno tvrdim da razotkrivena prevara više nije opasna. ovo je i početak i kraj onoga što želim da napišem. eto toliko o mojem smislu teme.

Sve drugo ne vidim gde sam tebi protivan. Pogledaj početak teme. Vrlo mi je nejasno gde vidite da moje misljenje odlazi od pravoslavlja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Pa sad...Neko reče da kao što pištoljem (ili nečim drugim ubojitim) neko može svoj i tuđ zemaljski život da oduzme, tako isto postoje sredstva za oduzimanje/ubijanje nebeskog. Ne bih rekao da je magija ljudski izum, magija je izum onog rogatog, ideja koja je umetnuta u um nekih ljudi, koji su pomislili da mogu da budu bogovi (uzgred, iako Hebrejski tekst u 1Moj 3,5 navodi naziv za Boga koji se redovno koristi - Elohim, to je u stvari plural - interesantno je da su hebreji prevodeći taj naziv na grčki i upotrebili takođe plural - bogovi) - bogovi jer je svako sam sebi i za sebe bog. Magiju podržava knez ovog sveta - uroke i slične stvari, i to zaista može da bude opasno, na prvom mestu za one kojima Bog nije štit i zaštita (ps 144,2). Magija deluje u glavnom na dva načina - uništava onog ko se njom bavi, jer je ona, u stvari poziv rogatome da bude prisutan sa onim ko se time bavi, a sa druge strane upužuje istome poziv da napadne žrtvu magijskog čina. Naravno, nije magija uvek efikasna, zavisi od dubine povezanosti maga sa rogatim i sa verom onoga ko je napadnut, ali jeste realnost i treba biti svestan te realnosti. Samo pogledajte literturu o egzorcizmima (mislim na onu stručnu, teološku, a ne senzacionalističku). Znam nekoliko vrhunskih egzorcista i iz priča sa njima, to je jasno ko sunce. Sa druge strane, i sama Biblija kao i predaja nam govori u izobilju o tome, ali da ne dužim.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Колико је наизменична струја људски изум, или свака молитва у молитвенику, толико је и магија.

У прва два случаја то је ствар богонадахнутости ("И ако ипак когод каже да може штогод (добро учинити) без Христа-анатема."-113 Канон Картагинског сабора), а у другом надахнуће и идеје-мисли долазе са друге стране.

Размисли добро шта уопште значи људски изум у контексту овога.

Подели на овим сајтовима

Црква и магија Епископ Николај Протопапас   1. Историјат   Магија је покушај човека да насилно себи потчини све оно што жели, да неутралише сваку супротну силу, да упозна будућност и постигне све што жели. Магија је људски изум и техника која се учи.

Ja tebe Janko opšte ne razumem....kako ti tumačiš ovaj uvodni tekst? 

Подели на овим сајтовима

Ja tebe Janko opšte ne razumem....kako ti tumačiš ovaj uvodni tekst?

ПОКУШАЈ човека у нечему у чему не може да успе - да све потчини себи, неутралише супротну силу, испуни све своје жеље итд.

Зато је и измислио технике. Али истина је другачија, кроз те технике он НИЈЕ овладавао невидљивим светом. Уствари, бивао је "издресиран" како да препознаје информације "оданде" без могућности праве провере шта или ко је прави извор. И зато, кад види да је информација тачна (нешто из прошлости) он мисли да је нашао праву формулу, па тој техници поучава и друге, који тако постају нови регрути који мисле да имају тајна знања, а уствари бивају обични пиони.

Дакле јесте људски изум, јесте техника која се учи, АЛИ НЕ ДЕЛУЈЕ КАКО ОНИ МИСЛЕ. То је мој брате духовно руковођење нечастивог помоћу гордости, сујете, похлепе, славољубља, егоизма итд.

Подели на овим сајтовима

ПОКУШАЈ човека у нечему у чему не може да успе - да све потчини себи, неутралише супротну силу, испуни све своје жеље итд.

Зато је и измислио технике. Али истина је другачија, кроз те технике он НИЈЕ овладавао невидљивим светом. Уствари, бивао је "издресиран" како да препознаје информације "оданде" без могућности праве провере шта или ко је прави извор. И зато, кад види да је информација тачна (нешто из прошлости) он мисли да је нашао праву формулу, па тој техници поучава и друге, који тако постају нови регрути који мисле да имају тајна знања, а уствари бивају обични пиони.

Дакле јесте људски изум, јесте техника која се учи, АЛИ НЕ ДЕЛУЈЕ КАКО ОНИ МИСЛЕ. То је мој брате духовно руковођење нечастивог помоћу гордости, сујете, похлепе, славољубља, егоизма итд.

ponekad mislim da me zaebavaš :)

Pa sve što si ti napisao ja pišem danima. Dodao sam samo da je opasna i da treba da se razotkrivaju tehnike u cilju smanjivanja obmana inče dolazimo u situaciju da magija postaje i ostaje u srbiji narodni folklor (potpuno je u narodu da odlazi kod magova)

A to što ti kažeš NE DELUJE KAKO ONI MISLE to moj brate može samo ako se razotkrije obmana koju veštac vrši uz pomoć djavola.

Što bi se reklo čovek smislio a djavo jedva dočekao. Stvarno ne vidim niti jedan atom gde si video da sam ja pravoslavno protivan a pogotovo tebi. Ja samo tvrdim da može i treba imamo prema Hristu samom obavezu da prosvetljujemo Istinu, ili da razotkrivamo laž i obmanu. to je potpuno ista obaveza. Seti se Mojsija dok je silazio sa deset Božjih zapovesti i video narod kojem nosi tablicu zapovesti kako igra oko zlatnog teleta.

Подели на овим сајтовима

Veštice nemaju nikakve nadprirodne moći, one se rukovode djavolom ali nemaju djavolske moći.Njima sigurno djavo ne diktira nečiji život.

Veštice su djavolske sluge u svim oblicima tehnikama i pripadnosti.

Хајде само да те подсетим да смо кренули од твоје премисе да ђаво сигурно не диктира свом слузи нечији живот, а ја покушавао да ти објасним да је то реално сасвим могуће и да имаш сведочанства и у Светом Писму о томе (нпр жена са погађачким духом и ап. Павле)...

А на крају стигосмо до тога да ти нигде ниси тврдио ништа другачије од оног што ја пишем... Неко има проблем са конзистентношћу...

Подели на овим сајтовима

Хајде само да те подсетим да смо кренули од твоје премисе да ђаво сигурно не диктира свом слузи нечији живот, а ја покушавао да ти објасним да је то реално сасвим могуће и да имаш сведочанства и у Светом Писму о томе (нпр жена са погађачким духом и ап. Павле)...

А на крају стигосмо до тога да ти нигде ниси тврдио ништа другачије од оног што ја пишем... Неко има проблем са конзистентношћу...

Ne mrzi me da sve pokrenemo ponovo. 

Dakle i dalje tvrdim da je ovo bilo u kontekstu rečeno DA LI DJAVO ZNA SVE O NAMA. pa ako se sećaš ja sam ti napisao da ako zna kooolikoooo je to pooodataaaaka.

A da li djavo i njegove podnebeske sile drže nas za odredjene grehove ili čak koketiranja sa onostranim... DRŽE!

Ja pričam iskustveno i jasan sam kao dan. Djavo ne zna nečiji celi život u diktatu. Ako te ovo ne zadovolji argumentovano ću ti kopirati i nečija druga mišljenja.

A to što je moguće a nije sigurno to ne bi baš da potežem kao argument.

Reci ti meni si ti pročitao tekst koji je na početku teme , ne bi bilo loše da se držimo tog izvora ako ga ne osporavaš.

Подели на овим сајтовима

Ne mrzi me da sve pokrenemo ponovo.

Dakle i dalje tvrdim da je ovo bilo u kontekstu rečeno DA LI DJAVO ZNA SVE O NAMA. pa ako se sećaš ja sam ti napisao da ako zna kooolikoooo je to pooodataaaaka.

A da li djavo i njegove podnebeske sile drže nas za odredjene grehove ili čak koketiranja sa onostranim... DRŽE!

Ja pričam iskustveno i jasan sam kao dan. Djavo ne zna nečiji celi život u diktatu. Ako te ovo ne zadovolji argumentovano ću ti kopirati i nečija druga mišljenja.

A to što je moguće a nije sigurno to ne bi baš da potežem kao argument.

Reci ti meni si ti pročitao tekst koji je na početku teme , ne bi bilo loše da se držimo tog izvora ako ga ne osporavaš.

Прочитао све текстове. Ђаво зна и може издиктирати свом слузи .

"Тако је, знам да јесте. Она је чак знала, боље је да ти кажем да је Сотона тада знао твоју прошлост и боље од тебе." Рекла је мати у манастиру и додала да нечастиви без проблема може знати све из прошлости, али само нагађа о будућности.

Ти си једини који имаш проблем да то схватиш.

П. С. И немој ми ништа копирати, то што искуствено говориш могао би да ревидираш кроз став ове монахиње. Прочитај опет текст овог човека, прихвати га као истинит, па опет текст митрополита и видећеш да нема колизије.

Подели на овим сајтовима

Прочитао све текстове. Ђаво зна и може издиктирати свом слузи .

"Тако је, знам да јесте. Она је чак знала, боље је да ти кажем да је Сотона тада знао твоју прошлост и боље од тебе." Рекла је мати у манастиру и додала да нечастиви без проблема може знати све из прошлости, али само нагађа о будућности.

Ти си једини који имаш проблем да то схватиш.

П. С. И немој ми ништа копирати, то што искуствено говориш могао би да ревидираш кроз став ове монахиње. Прочитај опет текст овог човека, прихвати га као истинит, па опет текст митрополита и видећеш да нема колизије.

To što ja pišem drugačije ne znači da sam ja jedini koji to može tako da shvati. Postoji tehnika gde se veštičari preko odredjenih informacija. To što veštica poseduje neke informacije pospešuje dejstvo podnebesnih sila jer se žrtva dovodi u razmišljanje svojih sopstvenih iskustava sa onostranim.  I tako žrtva postaje otvorena za podnebesne sile i aktivno učestvuje . Kod Hrišćanina toga nema naša iskustva sa onostranim se završavaju u Istini Božjoj i veštčarenje nema dejstva na nas. To samo potvrdjuje ranije od mene rečeno da veštice nemaju nadprirodne moći ali su opasne za one koji nisu dovoljno jaki. Ne bi više da pišem na tu temu. 

Подели на овим сајтовима

To što ja pišem drugačije 1. ne znači da sam ja jedini koji to može tako da shvati. 2.Postoji tehnika gde se veštičari preko odredjenih informacija. 3. To što veštica poseduje neke informacije pospešuje dejstvo podnebesnih sila jer se žrtva dovodi u razmišljanje svojih sopstvenih iskustava sa onostranim.  I tako žrtva postaje otvorena za podnebesne sile i aktivno učestvuje . Kod Hrišćanina toga nema naša iskustva sa onostranim se završavaju u Istini Božjoj i veštčarenje nema dejstva na nas. To samo potvrdjuje ranije od mene rečeno da veštice nemaju nadprirodne moći ali su opasne za one koji nisu dovoljno jaki. Ne bi više da pišem na tu temu. 

1.Ниси једини који то ТАКО може да СХВАТИ, али ма колико да вас је то не значи да је тако ИСПРАВНО САМО ЗАТО ШТО СТЕ ВИ ТО ТАКО СХВАТИЛИ. Више верујем овој монахињи и Цркви која каже да је то реалност.

2. Постоји. Нико није спорио. Митрополит је то тамо лепо разврстао. А овом реченицом само разводњаваш причу да побегнеш од своје грешке у ставу бр. један. Имаш проблем, брате, да себи признаш да можеш погрешити, ништа страшно. Само немој почињати теме прозелитски, или попут секташа, не са жељом да размениш мишљења него да намећеш своје. Отвореност, учење од других и усвајање сугестија ако су добронамерне је елементарно код једног хришћанина. Дакле, ЗА ОНО ПОД 1. ДУБОКО НИСИ У ПРАВУ.

Хајде, брате, да не млатимо празну сламу. Видиш како је Господ и овог човека довео кроз искушење на право место. Само треба да будемо прави кад се од нас затражи, а не иде да сами чупамо оне који то неће. Имам ја фамилије који иду код тако тих, и мислиш да им вреди говорити? Нема појма, они иду куда их "срце" (читај страст, жудња, заблуда итд) вуче, и све док не звекну главом о зид неће да се опамете. Зато Господ допушта. Ал` кад звекну па закукају, е тад треба да будемо они прави, притекнемо у помоћ АКО ЈЕ ЗАТРАЖЕ (јер најгори савет је нежељени савет, има контра дејство) и поведемо ка Христу.

Стварно доста на овој теми, и ја се одјављујем, свако добро од Бога и да се срећемо са радошћу недељом у Чаши, а не на улици јурећи вештице.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...